cibserg Postat Octombrie 5, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 5, 2011 Am masurat cu un multimetru digital UNI-T UT-58A.Stiu ca masuratoarea nu e tocmai precisa dar am vrut sa-mi fac o idee pana ajung la osciloscop. Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Octombrie 5, 2011 Partajează Postat Octombrie 5, 2011 Cred ca totusi masurarea relevanta e cu osciloscopul...cu ce fel de aparat ati masurat tensiunile alea?Nu cred ca poate suna "bine" acel amplificator daca e diferenta asa de mare intre semnale la frecvente diferite...Pot confirma spusele lui caragea, sunt "interesante" acele valori, numai pe osciloscop se pot tage concluzii pertinente legate de liniaritatea iesirii transformatorului final. Caderea inspre frecventele joase este cam brusca, conform masuratorilor. Cu transformatoare facute "pe genunchi" am obtinut raspunsuri slabe cam de la 200 Hz, dar in rest erau liniare, in spectrul audio. Link spre comentariu
carageae Postat Octombrie 5, 2011 Partajează Postat Octombrie 5, 2011 Sa admitem ca la joase scade intensitatea proportional cu frecventa, e clar si teoretic de ce, dar nu-mi explic cum poate un transformator sa scoata la 8 kHz 1,2V si la 20 kHz 1,3! Sa fie liniara, inteleg, sa scada...iarasi inteleg, dar sa creasca cu aproape o zecime, asta nu prea cred! Link spre comentariu
THOMAS Postat Octombrie 5, 2011 Partajează Postat Octombrie 5, 2011 1 V la iesirea amplificatorului pe 4,1 ohmi (probabil rezistenta masurata in DC) si 1,2V la intrare?????...si chiar 0,83V(140Hz)la iesire..????Cred ca cele mai bune masuratori le veti face numai si numai cu osciloscopul si in doua moduri:-1) la 1W-2) la puterea maxima in care sinusul nu este limitat....bineinteles pe rezistenta de sarcina,pe cat posibil o rezistenta care sa nu se incalzeasca dar si neinductiva. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Octombrie 5, 2011 Partajează Postat Octombrie 5, 2011 Motivul pentru care n-am fost mai vehement la prima interventie este c-ai spus ca ai masurat o valoare constanta la iesirea CD player-ului dar acuma imi este clar ca-i pierdere de vreme. Uitati aici cam cum se pun problemele: http://www.stat.umn.edu/~corbett/ACV/ Eu am un Protek 506 de foarte multi ani si nu l-am folosit niciodata ca sa masor tensiune de audiofrecventa cu el, n-am incredere, desi scrie pe el "true RMS" Du-te la un generator (bun) si un osciloscop (bun) si pregateste pixul si tabelul (ideal ar fi cu digital readout)... si inca ceva, testul ar fi pertinent si concludent (in privinta transformatorului Edcor) doar daca ai testa amplificatorul inainte cu un transformator foarte bun si amplificatorul ar da o liniaritate de, sa zicem, 0.5-1dB! Link spre comentariu
cibserg Postat Octombrie 6, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 6, 2011 Un transformator de iesire foarte bun nu am de unde sa iau pentru comparatie dar o sa ma straduiesc sa fac masuratori cat mai sugestive cu osciloscopul. Rugamintea mea este sa-mi spuneti ce trebuie sa urmaresc si in ce conditii. Am retinut pana acum ca: 1. Ar trebui trasata o caracteristica de frecventa la 1W pentru banda de 20Hz-20Khz si una la putere maxima. 2.Ar trebui sa folosesc o sarcina rezistiva. Sunt in regula 2 rezistori de 8,2 ohm/5w legati in paralel asa incat sa am 4,1ohm? Sunt din cei cu corp dreptunghiular cimentati. Sau sa caut alta sarcina rezistiva? Astept indicatii. 3. Am la dispozitie un generator "HP 3552A transmision test set" cu iesire pe 150, 600 si 900Ohm (http://www.artisan-scientific.com/info/hp_hp3551a_datasheet.pdf). O fi bun sau nu pentru testul meu iarasi nu stiu. Poate genera semnal in gama 35Hz-60kHz. O sa vad cum arata pe osciloscop. Daca nu este potrivit voi folosi Cd-playerul. 4. Ce altceva mai pot urmari cu osciloscopul? Link spre comentariu
scormonel Postat Octombrie 6, 2011 Partajează Postat Octombrie 6, 2011 Sa admitem ca la joase scade intensitatea proportional cu frecventa, e clar si teoretic de ce, dar nu-mi explic cum poate un transformator sa scoata la 8 kHz 1,2V si la 20 kHz 1,3! Sa fie liniara, inteleg, sa scada...iarasi inteleg, dar sa creasca cu aproape o zecime, asta nu prea cred!Este corect si perfect adevarat. Cresterea de la 20Khz se datoreaza rezonantei primarului in paralel cu capacitatile parazite ale bobinajului. Rezonanta este la o frecventa mai mare dar cresterea in amplitudine incepe sa se simta la 20Khz. Acolo deja incepe panta ascendenta catre frecventa de rezonanta ce este mai sus.In tot Iasul nu se gaseste cineva care sa posede un analizor audio care ridica caracteristica de frecventa si salveaza un fisier grafic in mai putin de un minut si care sa-l ajute pe cibserg ?. Link spre comentariu
THOMAS Postat Octombrie 6, 2011 Partajează Postat Octombrie 6, 2011 Un transformator de iesire foarte bun nu am de unde sa iau pentru comparatie dar o sa ma straduiesc sa fac masuratori cat mai sugestive cu osciloscopul. Rugamintea mea este sa-mi spuneti ce trebuie sa urmaresc si in ce conditii. Am retinut pana acum ca: 1. Ar trebui trasata o caracteristica de frecventa la 1W pentru banda de 20Hz-20Khz si una la putere maxima. 2.Ar trebui sa folosesc o sarcina rezistiva. Sunt in regula 2 rezistori de 8,2 ohm/5w legati in paralel asa incat sa am 4,1ohm? Sunt din cei cu corp dreptunghiular cimentati. Sau sa caut alta sarcina rezistiva? Astept indicatii. 3. Am la dispozitie un generator "HP 3552A transmision test set" cu iesire pe 150, 600 si 900Ohm (http://www.artisan-scientific.com/info/hp_hp3551a_datasheet.pdf). O fi bun sau nu pentru testul meu iarasi nu stiu. Poate genera semnal in gama 35Hz-60kHz. O sa vad cum arata pe osciloscop. Daca nu este potrivit voi folosi Cd-playerul. 4. Ce altceva mai pot urmari cu osciloscopul? Da.Sunt buni pasii pe care trebuie sa-i urmezi in testarea unui amplificator,pentru puterea acestui amplificator sunt bune si rezistentele de sarcina pe care le ai, semnalele de test trimise de sunt excelente dar regland iesirea CD-playerului pe o tensiune in asa fel incat sa poti testa amplificatorul in cele doua moduri; 1W si Pmaxim in care pe osciloscop sinusoida nu este limitata (turtita).Si este bine ca-l testezi cu CD-playerul,pentru ca pana la urma asta-i si sursa ta de semnal,nu? Tot pe osciloscop masori si tensiunea pe sarcina si poti vizualiza perfectiunea formei de unda si/sau eventualele oscilatii sau ripluri. In cazul folosirii unui generator performant se mai poate testa si la semnal dreptunghiular,unde amplificatorul va "spune tot". Multimetrele digitale de uz general nu masoara precis peste 4Khz. In timpul masuratorii nu mai trebuie umblat absolut deloc la nivelul de intrare in amplificator respectiv iesire CD, sau generator. In privinta transformatorului iti pot spune ca prin toate probele ce le vei facea nu vei concluziona cat de bun sau prost este un transformator ci doar cat de bine se adapteaza el la montajul tau,atat.Testarea unui transformator se face in cu totul alt mod,este pe undeva pe aici prezentat un articor in acest sens (sau a fost !!!!!) Si mai e ceva: daca esti multumit de sunet,inseamna ca scopul a fost atins,nu cred ca vei asculta vreodata muzica la acest amplificator cu osciloscopul cuplat la iesire...!!!! P.S are dreptate userul in ceea ce priveste rezonanta transformatorului si va fi o crestere maxima acolo unde el va fi perfect acordat.Cu cat frecventa de "acord" va fi mai sus cu atat raspunsul in joase va fi mai slabut.... Link spre comentariu
blue Postat Octombrie 6, 2011 Partajează Postat Octombrie 6, 2011 In lipsa unui osciloscop cel mai bun este un instrument analogic, de regula acestea sint foarte liniare pina la 100Khz si ca sa fi sigur ca semnalul este sinusoidal faci masuratorile la 1w adica 2v pe sarcina de 4 ohm confectionata din citeva rezistoare neindutive cu putere totala de 4-6w. Utilizeaza neaparat un generator, este mai sigur iar rezonanta trebuie sa apara undeva la 30-60Khz ai sa o vezi printr-o crestere rapida a tensiunii urmata de o scadere la fel de rapida si inca ceva, incepe masuratorile de la 30Hz Link spre comentariu
zbodeoc Postat Octombrie 24, 2011 Partajează Postat Octombrie 24, 2011 @cibserg: Ai reusit cumva sa mai masori cite ceva la transformatoarele Edcor? Parca era vorba de un osciloscop, impresii?! Daca inca esti socat dupa, inteleg, nu-ti fa probleme, viata merge inainte :-) ... Link spre comentariu
cibserg Postat Octombrie 24, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 24, 2011 @cibserg: Ai reusit cumva sa mai masori cite ceva la transformatoarele Edcor? Parca era vorba de un osciloscop, impresii?! Daca inca esti socat dupa, inteleg, nu-ti fa probleme, viata merge inainte :-) ...Imi pare sincer rau, dar nu am reusit. Singurul osciloscop la care am acces este la serviciu si este in alt departament. Iar in ultima vreme abia am avut timp sa rezolv sarcinile de serviciu. Problemele personale nu au mai incaput. Desi sunt multumit de sunet si ma bucur in fiecare seara de muzica ascultata la acest amplificator si eu as vrea sa vad cateva oscilograme.Am avut ocazia sa ascult in seara asta un Onkyo 9511 pe boxele mele. Sunetul amplificatorului cu lampi (cu amarastenele astea de Edcor) e mult mai placut decat prin amplificatorul solid state, chiar daca se simte nevoia de putin mai mult bas la cel pe lampi. (dar ce fac eu aici? vand castraveti gradinarilor ?)Am in plan constructia unor incinte VTP cu difuzoare Ciare care vor ajuta raspunsul in frecvente joase. Problema e ca incintele vor fi de 8 ohm iar transformatoarele le-am luat pentru 4 ohm, cat au incintele mele acum. Prin urmare, va trebui sa modific transformatoarele sau sa-mi iau altele. Dar nu inainte de oscilograme Link spre comentariu
zbodeoc Postat Octombrie 26, 2011 Partajează Postat Octombrie 26, 2011 Sa nu mi-o iei in nume de rau dar ma intereseaza subectul, mai ales din punctul de vedere al unui entry-level, pecuniar si tehnic. Cred ca ar interesa pe mai multi rezultatele unor masuratori, cit de cit de acuratete, nu asteapta nimeni pe... NASA aici :-) Link spre comentariu
cibserg Postat Octombrie 26, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 26, 2011 Deja osciloscopul e la mine in birou.Amplificatorul si CD playerul sunt in geanta si le iau maine dimineata cu mine.Din pacate generatorul nu are o forma de unda 'curata' asa ca voi folosi CD-playerul ca generator.Sper ca maine seara sa vin cu niste rezultate. Link spre comentariu
cibserg Postat Octombrie 26, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 26, 2011 N-am rezistat si am facut in seara asta masuratorile. Am facut doua seturi de masuratori: la 1W si la putere maxima. Primul set: Am reglat semnalul de intrare asa incat pe iesire, la 1khz sa-mi arate 4Vpp pe sarcina de 4ohm. Asta insemnand 1W daca am calculat bine. Masuratorile la celelalte frecvente au fost facute fara sa modific nivelul de semnal la intrare. Am verificat cdplayerul, cu osciloscopul si cd-ul de test, si scoate aceeasi tensiune in toata gama de frecvente. Rezultatele au fost urmatoarele: Frecventa-Tensiune varf la varf 30Hz-1,2Vpp 40Hz-1,5Vpp 50Hz-1,9 60-2,2 70-2,5 80-2,7 100-3,0 140-3,4 180-3,65 200-3,75 240-3,8 300-3,85 400-3,95 600-4,00 1khz-4Vpp 14,5k-3,95Vpp 18k-3,85 Vpp 20k-3,7Vpp Al doi-lea set de masuratori la o putere mai mare aproape de zona de limitare: Frecventa-Tensiune varf la varf 30Hz-3,2Vpp 40-4,5 50-5,4 60-6,4 70-7,0 80-7,6 90-8,2 110-8,8 160-9,5 200-9,6 300-10,0 1kHz-10,2Vpp 7k-10,2 13k-10,0 16k-10,0 18k-9,8 20k-9,7 Cred ca acum se pot trage cateva concluzii. Atasez cateva poze cu oscilograme. La 1Khz aproape de zona de limitare La 18KHz la putere mare Triunghiular 1KHz, 8,4 Vpp 33Hz, 1,2Vpp 20Khz-semnalul venea distorsionat din Cd-player Link spre comentariu
mișa Postat Octombrie 26, 2011 Partajează Postat Octombrie 26, 2011 Pai n-ai facut nimic daca nu ai facut si o masuratoare in semnal dreptunghiular....oricum, eu dupa cum vad semnalul triunghiular pus de tine, banda nu e prea mare... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum