Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aritma mea

cibserg

Postări Recomandate

Eu v-am inteles punctul de vedere.Dar spuneti-mi si mie. Daca o amarata de Aritma, cu niste amarate de Edcor din clasa low cost, se aude asa bine, cum s-o fi auzind un amplificator cu Tamura pe iesire? Dai de Nirvana instantaneu?Sa nu mai zic si si de traductoare pe masura, cu spl de macar 92dB nu cu 89dB ca la boxele mele.Ce sa zic? Nu regret nici o clipa ca mi-am facut amplificatorul cu lampi.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 89
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cibserg

27

• zbodeoc

10

• carageae

8

• Liviu Ianush

8

Top autori în acest subiect

Oricat ar compensa calitatea miezului,la inductanta de doar 3H si fara curent(dc) prin bobina primara si la Ra=5000 ohmi rezulta numai din calcul o frecventa minima de 265Hz (mai scrie si 15W pe el!!!!)...

Nu ma pricep sa calculez raspunsul in frecventa in functie de inductanta, dar sigur nu pot fi atat de rele...cred ca si cu un transformator ordinar de retea cu raportul de transformare corect ales (220/9V, sau sec. de 6V pt. 4 ohmi) se poate obtine un raspuns mai jos de 265 Hz...aici avem si un intrefier si probabil si ceva bobinaje intercalate - chiar si mult blamatul Hammond 125DSE are bobinaje intercalate...Probabil cineva s-a pripit cu acei 3H, sau i-au dat in niste conditii nereale (puterea de 15W?)Cred ca realitatea la vreo 5-6W cat s-ar putea obtine de la acel amplificator nu e chiar asa de sumbra...Atentie, in testele invocate mai sus, in linkul catre o pagina noua de test se vorbeste despre modelul CXSE, mult mai scump ca cele de fata...
Link spre comentariu

Poti sa-ti dai seama dupa capetele de sirme care vin la pini cam in cite sectiuni e impartit primarul si respectiv secundarul ? Ce diametru au ?Iar daca mai e loc de bobinat si nu e prea mare deranjul incearca sa determini cite spire sunt in primar. Infasoara vreo 50 de spire sau cite poti, alimenteaza primarul la o tensiune cunoscuta si vezi raportul de transformare. O sa ne facem o idee mai exacta.

Link spre comentariu

Oricat ar compensa calitatea miezului,la inductanta de doar 3H si fara curent(dc) prin bobina primara si la Ra=5000 ohmi rezulta numai din calcul o frecventa minima de 265Hz (mai scrie si 15W pe el!!!!)...

Nu ma pricep sa calculez raspunsul in frecventa in functie de inductanta, dar sigur nu pot fi atat de rele...cred ca si cu un transformator ordinar de retea cu raportul de transformare corect ales (220/9V, sau sec. de 6V pt. 4 ohmi) se poate obtine un raspuns mai jos de 265 Hz...aici avem si un intrefier si probabil si ceva bobinaje intercalate - chiar si mult blamatul Hammond 125DSE are bobinaje intercalate...Probabil cineva s-a pripit cu acei 3H, sau i-au dat in niste conditii nereale (puterea de 15W?)Cred ca realitatea la vreo 5-6W cat s-ar putea obtine de la acel amplificator nu e chiar asa de sumbra...Atentie, in testele invocate mai sus, in linkul catre o pagina noua de test se vorbeste despre modelul CXSE, mult mai scump ca cele de fata...
Calculul este simplu,bineinteles calculul rapid,empiric si se pare ca dv. aveti dreptate,cineva s-a pripit cu cei 3H............am pus eu mai sus cateva date referitoare la doua trafuri ceva mai vechi dar de foarte buna calitate,masuratorile sunt facute la un curent de magnetizare specific lui EL84 din montajele unde erau folosite.Ar fi interesant daca am sti macar suprafata sectiunii miezului transformatorului din discutie,sau poate ne-o spune propietarul (se poate masura foarte usor)iar in ceea ce priveste bobinele intercalate...,cred ca mai mult de doua-trei intercalari nu prea este cazul la dimensiunile acelor trafuri,parerea mea.P.S din poze se vad la secundar cam doua capete terminale,asa ca pentru primar ar insemna cam trei bobine,repet,la asemenea dimensiuni de miezuri nici nu se justifica mai mult de 2-3 galeti orizontali.
Link spre comentariu

Cam asa, in jur de 6cm patrati sectiunea. O sa masor cand ajung acasa si sectiunea transformatorului si diametrul conductorului de la bobinaj.La secundar sunt legate cate doua fire la fiecare din cele doua terminale deci e clar ca are doua infasurari. Dar la primar iese doar cate un fir pentru terminalele de la extremitati si doua fire pentru conexiunea de UL. Asta ma duce cu gandul ca e o singura infasurare de primar cu o priza pentru UL sau sunt mai multe dar sunt conectate sub izolatie si nu se vad.Cum as putea masura inductanta ca sa nu mai vorbim asa din presupuneri?

Link spre comentariu

Producatorul OT spune ceva parca de 70Hz(fmin) asadar inductanta primarului probabil se situeaza undeva in plaja 10H-14H functie de valoarea ia0 ,in principiu pentru un ia0=40-48mA("Aritma mea") probabil un 12H-14H samd(exclus-3H).

Daca raspunsul la vrecvente joase este relativ energic(pentru 2W-3W la iesire , fara distorsiuni semnificative-usor perceptibile de ureche...) puteti miza pe 12H-14H.

Link spre comentariu

Sa fie 13H atunci? :nas: O greseala de tipar nu e exclusa, chiar daca apare pe mai multe modele de transformatoare asemanatoare, dar generatia copy/paste e pasibila de asa ceva...Ma gandesc ca si in America persoana care face pagina de web nu e aceeasi cu inginerul sau tehnicianul care a dat datele tehnice ale transformatoarelor...

Link spre comentariu

Sectiunea transformatorului este ~ 5,8 cm2 iar diametrul conductorului de bobinaj din secundar este de 0,8mm adica o sectiune de 0,5 mm2 (doua infasurari legate in paralel).Sper sa ajung si la un osciloscop pana la sfarsitul saptamanii.

Link spre comentariu

Pana ajung la osciloscop am trasat un raspuns in frecventa in felul urmator:

-Am folosit discul de test care genereaza frecvente de la 16Hz la 20300Hz pus la dispozitie aici pe forum de catre misa, caruia ii multumesc pe aceasta cale. http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=28&t=88525&p=837965&hilit=disc+test+2#p837965

-Am conectat cd-playerul la amplificator si am masurat cu un voltmetru de curent alternativ pe scala de 2V tensiunea la una din iesiri.

-Am reglat din potentiometrul de volum asa incat la 1khz sa am 1 volt la iesirea amplificatorului.

-Masuratorile le-am facut cu sarcina rezistiva de 4,1 ohm conectata la iesire amplif.

-Am schimbat frecventele pentru a trasa un raspuns pe care il puteti vedea mai jos.

Am verificat si iesirea cd playerului care are tensiune constanta de cca 1,2 Vef in toata plaja de la 16Hz la 20 khz

Posted Image

Link spre comentariu

Un sistem de masura adevarat are nevoie de referinte adevarate. Rationamentul tau e corect totusi nu m-as baza pe nici-o referinta in el (in afara de frecventa). Cred c-ar fi interesant sa refaci testul in aceleasi conditii, pe alte 2-3 transformatoare, abia atunci ar putea deveni interesant... pina una-alta ai o neliniaritate de 18dB intre 20Hz si 20kHz... si aproape sigur o rezonanta (cocoasa) in spectrul audio...

Link spre comentariu

Cred ca totusi masurarea relevanta e cu osciloscopul...cu ce fel de aparat ati masurat tensiunile alea?Nu cred ca poate suna "bine" acel amplificator daca e diferenta asa de mare intre semnale la frecvente diferite...Daca nu e un voltmetru specializat pentru curent alternativ la orice frecventa masuratorile pot fi eronate.Am incercat si eu sa masor cu un multimetru digital, care masoara si frecventa pana la 20 khz...frecventa o masoara corect, dar la tensiuni spunea numai prostii...Niste masuratori cat de cat corecte - sau in orice caz mai plauzibile am obtinut cu un multimetru clasic, analogic, dar nici alea nu par sa fie in acord cu performantele amplificatorului. Aparatul meu e un ц4353, nu stiu cat de bine masoara frecventele mai mari...nu mai am specificatiile lui.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări