Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aritma mea

cibserg

Postări Recomandate

Buna seara,

Cu cateva saptamani in urma, pentru ca nu am pus mana pe statia de lipit de ceva vreme, am decis sa-mi construiesc un amplificator. Dupa indelungi cautari si pentru ca am auzit numai vorbe de lauda de la oamenii pasionati care scriu pe acest forum, am decis sa fie cu lampi.

Am folosit schema de aici:Aritma stereo 6w si ii multumesc pe aceasta cale domnului care a pus-o la dispozitia publicului.

Lampile utilizate sunt 6P14P-EV si 6N1P-EV. Mai detin si 6N2P-EV si 6N6P. Am ascultat cate putin cu fiecare varianta de driver dar nu m-am hotarat care din ele imi place mai mult.

Sunetul este frumos si probabil va fi si mai placut dupa ce instalez transformatoarele de iesire de la Edcor :XSE15-4-5K. Sper sa le primesc pana la sfarsitul lui septembrie. Le-am comandat pe 16 august si inca nu le-au expediat.

Acum amplificatorul este dotat cu doua transformatoare de la popularele radioreceptoare Darclee.

Ca sursa de semnal folosesc un Phillips CD710 iar boxele sunt Behringer B2031P.

Dupa ce sosesc transformatoarele de iesire voi oscilografia sa vad la ce performante se ridica aceste transformatoare.

Cu bine,

Sergiu

Posted Image

In function by Sergiu Ciubotariu, on Flickr

Posted Image

Back by Sergiu Ciubotariu, on Flickr

Posted Image

Front by Sergiu Ciubotariu, on Flickr

Posted Image

Inside by Sergiu Ciubotariu, on Flickr

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 89
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cibserg

27

• zbodeoc

10

• carageae

8

• Liviu Ianush

8

Top autori în acest subiect

Foarte frumos !!! :aplauze :aplauze :aplauze Ar merita sa schimbi trafurile cu unele de radio Capri sau Rosinni, eu sincer nu am simtit diferente fata de Darclee, macar de proba. Sunt curios si eu daca cu trafurile noi va fi mult diferit... Asteptam vesti si inca o data felicitari!!!

Link spre comentariu

Felicitari si din partea mea, ma bucur cand vad ca altii au timp mai mult ca mine sa finalizeze ceva!Astept cu deosebit interes rezultatele cu trafurile Edcor, as vrea sa stiu - eventual in privat - cum se desfasoara tranzactia si cum e cu transportul, si mai ales cu vama, din cate stiu produsele din State inca se vamuiesc. Intentionez sa comand si eu ceva de la ei, dar mai la iarna...

Link spre comentariu

Foarte curata realizarea mecanica, bravo!

Din ultima poza vad ca te-ai razgindit in a folosi pe panoul frontal simbolul triodei si-ai optat pentru cel al pentodei. Intr-adevar, schema de Aritma asigura vreo 6W de pentoda cu distorsiuni de 10%, insa transformatoarele pe care le-ai comandat au si o priza prin care se poate folosi si configuratia ultraliniara, care ar trebui sa mearga cu distorsiuni mult mai mici. Ba mai mult, cu cele mai mici distorsiuni dar cu puteri pina-n 1-2W poti foarte simplu sa-l configurezi si-n conexiune de trioda (eventual un comutator cu trei pozitii...). Vezi aici o sursa de inspiratie pe care am gasit-o prima: http://www.stardi.com/build-piccolo-pcl ... tralinear/

Dupa cum ai realizat cutia nu cred ca ai nevoie de prea multe explicatii....

Transformatoarele de iesire ar trebui sa sune bine, au 6cm^2 cu miezul de calitate dar sint evident din seria economica.

E bine ca n-ai inghesuit prea mult, iti permite sa mai experimentezi una-alta, de exemplu linga condensatorul de filament e un loc numa' bun sa-i pui si-un drosel. Dupa parerea mea (si-a osciloscoapelor) orice filtraj RC este o invitatie sa testezi "sunetul" diverselor diode redresoare.

Link spre comentariu

Multumesc pentru reactiile promte. :)

zbodeoc, aveam deja in plan sa testez si alta configuratie. Sunt foarte curios sa vad cum suna si in mod trioda aceasta lampa. Am gasit mai multe scheme interesante pe net.

Astept sa vina si Edcorurile si sa mi se intipareasca in minte sunetul de Aritma ca sa pot face mai usor comparatia; si apoi ma apuc de modificat, experimentat... Multumesc pentru link si sugestii

carageae, dupa ce primesc transformatoarele voi posta aici si despre tranzactia cu Edcor. Ce stiu acum este ca trebuie sa ai rabdare. Scrie si la ei pe site, 4-5 saptamani pana le expediaza. Lucreaza doar pe comanda platita in avans.

Cu vama ramane de vazut. Depinde ce valoare trec ei pe colet. Din cate stiu se percepe TVA pentru cumparaturile, de la comercianti din tari non EU, ce depasesc 45 USD. Nu e verificata informatia.

vcdec multumesc pentru transformatoare. Le-am folosit pe cele luate de la tine. Daca as avea de unde sa imprumut altele as testa si Capri sau Rossini. Chiar am vrut sa pun Rossini initial dar nu am avut de unde sa le iau. Urmatoarea investitie o voi face, cel mai probabil, in transformatoare pentru push-pull.

Link spre comentariu

felicitari si de la mine, statia arata f bn si sigur se aude bn chiar si cu transformatoarele actuale. pls 2 intrebari : 1 . cu ce ati facut inscriptia pe fata ? 2. de ce mai sunt 2 gauri in plus? pt un vumetru cu EM sau pt un pp cu 6p14p... ? spor la treaba si auditie placuta... o statie mica numai bn de folosit fara sa deranjeze vecinii :))

Link spre comentariu

Inscriptionarea am facut-o prin transfer termic, asemanator cu realizarea amatoriceasca de circuite imprimate. Adica am imprimat pe hartie lucioasa la un printer laser si apoi am incalzit cu fierul de calcat.Cele doua gauri libere sunt pentru EM80. Am lampile si componentele dar nu am socluri novale de sasiu. Daca aveti dumneavoastra doua bucati, fie ele si recuperate, dati-mi de stire va rog.

Link spre comentariu

Felicitari pentru amplificator.In ce priveste trafurile Edcor XSE15-4-5K nu am gasit la producator vreo referire la curentul idle recomandat, lasindu-se impresia ca merge la fel de bine cu orice fel de lampa(Ra=5K) la orice curent.O eroare de 30% a intrefierului inseamna o limitare a benzii inferioare de frecventa cam cu tot atit.Nu stiu pentru ce curent idle e facut acest transformator dar daca sa zicem e facut pentru un curent de 70mA atunci trebuie sa umbli la intrefier pentru a imbunatati banda de frecventa.Poti urmari asta cu osciloscopul. Sa vezi la ce frecventa scade amplitudinea semnalului cu, sa zicem, o treime din semnalul la 1kHz.Fa proba prima data cu transformatoarele cu intrefierul original iar apoi tatoneaza diferite intrefieruri pina ajungi la cel mai bun raspuns la joasa frecventa.Si asa raspunsul in frecventa al transformatorului, conform producatorului, e slab:70-18kHz. Daca banda de frecventa se mai micsoreaza dintr-o nepotrivire de intrefier atunci o sa fie si mai rau. Nu o sa fi satisfacut. Daca banda de frecventa incepe de la peste 100Hz atunci nu mai vorbim de Hi-Fi.

Link spre comentariu

Felicitari pentru amplificator.O eroare de 30% a intrefierului inseamna o limitare a benzii inferioare de frecventa cam cu tot atit.Nu stiu pentru ce curent idle e facut acest transformator dar daca sa zicem e facut pentru un curent de 70mA atunci trebuie sa umbli la intrefier pentru a imbunatati banda de frecventa.Poti urmari asta cu osciloscopul. Sa vezi la ce frecventa scade amplitudinea semnalului cu, sa zicem, o treime din semnalul la 1kHz.Fa proba prima data cu transformatoarele cu intrefierul original iar apoi tatoneaza diferite intrefieruri pina ajungi la cel mai bun raspuns la joasa frecventa.

Corect, dar probele sint mai relevante la frecvente mai joase. Cine n-are chef sau posibilitati sa acordeze intrefierul poate, cu aprox. acelasi rezultat, sa mareasca sectiunea.
Link spre comentariu

Cine n-are chef sau posibilitati sa acordeze intrefierul poate, cu aprox. acelasi rezultat, sa mareasca sectiunea.

Ma refeream la transformatoarele Edcor XSE15-4-5K. Ele sunt deja facute, nu se mai poate mari sectiunea. Singurul lucru ajustabil e intrefierul (daca e necesar).
Link spre comentariu

Nu ma indoiesc ca ai ascultat si alte amplificatoare prin boxele de care pomeneai, in acest context cum ti se pare sunetul din noua "cutie"? (Pare ca se aude bine dar conteaza prezenta "la fata locului")

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări