Vizitator Mianda Postat Ianuarie 10, 2006 Partajează Postat Ianuarie 10, 2006 As dori si eu o schema (montaj.... IDEE), pentru urmatoarea situatie:Doi tiristori pusi anti-paralel si comandati simultan realizeasa un intrerupator electronic, care in stare normala este desfacut si la primirea unei comenzi inchide un circuit de forta, izolat de cel de coamda.Ma intereseaza ceva similar, electronic, care in stare normala (nealimentat) sa realizeze intregirea unui circuit (de forta, izolat...) iar la alimentare sa intrerupa acel circuit. Se exclude solutia unui releu mecanic...Cine are ceva idei, rog sa-mi raspunda... Link spre comentariu
mitescu Postat Ianuarie 10, 2006 Partajează Postat Ianuarie 10, 2006 De ce nu utilizezi un triac, impreuna cu un MOC2063 (64) care are cross pe zero? Link spre comentariu
Vizitator Mianda Postat Ianuarie 11, 2006 Partajează Postat Ianuarie 11, 2006 De ce nu utilizezi un triac, impreuna cu un MOC2063 (64) care are cross pe zero?Imi poti trimite (schita ) cumva o schema? Link spre comentariu
mitescu Postat Ianuarie 11, 2006 Partajează Postat Ianuarie 11, 2006 Actionarea se face "tragand" catodul diodei de la opto la GND.Daca ai o actionare care da o tensiune , ea (tensiunea) trebuie sa fie continua(CC). In cazul in care doresti sa inversezi comanda (cand ai tensiune nu se actioneaza) intercalezi un tranzistor ce scurcircuiteaza dioda de la opto (pe care o tii alimentata tot timpul)R1=220/1WR2=1K/0,5Wpentru o tensiune de comanda de : = 5V R3=330/0,25W = 24VR3=2K2/0,25W=alta tensiune U i=aprox(5-10mA)>> R3=(U-3,5)/8 - in Kohmi Link spre comentariu
Vizitator Mianda Postat Ianuarie 12, 2006 Partajează Postat Ianuarie 12, 2006 Actionarea se face "tragand" catodul diodei de la opto la GND.Daca ai o actionare care da o tensiune , ea (tensiunea) trebuie sa fie continua(CC). In cazul in care doresti sa inversezi comanda (cand ai tensiune nu se actioneaza) intercalezi un tranzistor ce scurcircuiteaza dioda de la opto (pe care o tii alimentata tot timpul)R1=220/1WR2=1K/0,5Wpentru o tensiune de comanda de : = 5V R3=330/0,25W = 24VR3=2K2/0,25W=alta tensiune U i=aprox(5-10mA)>> R3=(U-3,5)/8 - in KohmiOk ceea ce ai dat este bun Am desenat o schema pt a ma face mai bine inteles.pe perioada lipsei impulsului, blocul de comanda C tine tiristorii blocati. La aparitia impulsului, din acesta se comanda tiristorii care deschid circuitul prin sarcina S. Pe mine ma intereseaza ca starea circuitului de forta, prin S, sa fie inversa.. Lipsa impuls inseamna circuit deschis. aparitie impuls, inseamna circuit inchis. Restrictia este ca nu am alta sursa de energie pentru blocul C decit impulsul de comanda. Nu sunt limitat la a folosi tiristoare. Orice "idee- minune" electronica care sa nu ceara energie si sa nu fie mecanica(releu) se poate folosi.Cred ca este mai explicit acum ce doresc. Link spre comentariu
nicu_stef Postat Ianuarie 12, 2006 Partajează Postat Ianuarie 12, 2006 rezumat:ai un circuit de 220V 'de forta' un bec sa zicem,in mod normal becul este aprins.soseste comanda, (trebuie sa te hotarasti daca e impuls sau comanda permanenta) becul se stinge.-daca comanda e impuls, cum aprinzi becul? trebuie alt impuls si-uite-asa ai pus de-un bistabil.-daca comanda se mentine, scapi de bistabil, folosesti un optocuplor care sunteaza poarta triacului de ex. si ai rezolvat-o. dispare comanda -becul se reaprinde.am inteles bine? Link spre comentariu
Vizitator Mianda Postat Ianuarie 12, 2006 Partajează Postat Ianuarie 12, 2006 rezumat:ai un circuit de 220V 'de forta' un bec sa zicem,in mod normal becul este aprins.soseste comanda, (trebuie sa te hotarasti daca e impuls sau comanda permanenta) becul se stinge.-daca comanda e impuls, cum aprinzi becul? trebuie alt impuls si-uite-asa ai pus de-un bistabil.-daca comanda se mentine, scapi de bistabil, folosesti un optocuplor care sunteaza poarta triacului de ex. si ai rezolvat-o. dispare comanda -becul se reaprinde.am inteles bine?comanda este pentru cca 1 secunda, moment in care vreau sa se si stinga becul. apoi dispare si becut trebuie sa se aprinda. dupa 1 secunda, apare comanda, sau cind apare ia si becul iar se stinge.... etc Link spre comentariu
mitescu Postat Ianuarie 13, 2006 Partajează Postat Ianuarie 13, 2006 Am modificat schema conform celor spuse.Era bine ca de la inceput spui mai clar si mai exact tema . Asta ca sa nu pierdem timpul imaginand tot felul de chestii fara o legatura cu ceea ce trebuie.Observatie .: Daca nu utilizezi triac este bine sa dublezi grupul OK1,R1,R2,R4,R5,B1, pentru fiecare tiristor in parte. Ramane comun OK2 si R3. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum