Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema de intrerupator "pe invers"

Vizitator Mianda

Postări Recomandate

Vizitator Mianda

As dori si eu o schema (montaj.... IDEE), pentru urmatoarea situatie:Doi tiristori pusi anti-paralel si comandati simultan realizeasa un intrerupator electronic, care in stare normala este desfacut si la primirea unei comenzi inchide un circuit de forta, izolat de cel de coamda.Ma intereseaza ceva similar, electronic, care in stare normala (nealimentat) sa realizeze intregirea unui circuit (de forta, izolat...) iar la alimentare sa intrerupa acel circuit. Se exclude solutia unui releu mecanic...Cine are ceva idei, rog sa-mi raspunda...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mitescu

3

• nicu_stef

1

Actionarea se face "tragand" catodul diodei de la opto la GND.Daca ai o actionare care da o tensiune , ea (tensiunea) trebuie sa fie continua(CC). In cazul in care doresti sa inversezi comanda (cand ai tensiune nu se actioneaza) intercalezi un tranzistor ce scurcircuiteaza dioda de la opto (pe care o tii alimentata tot timpul)R1=220/1WR2=1K/0,5Wpentru o tensiune de comanda de : = 5V R3=330/0,25W = 24VR3=2K2/0,25W=alta tensiune U i=aprox(5-10mA)>> R3=(U-3,5)/8 - in Kohmi

Link spre comentariu
Vizitator Mianda

Actionarea se face "tragand" catodul diodei de la opto la GND.Daca ai o actionare care da o tensiune , ea (tensiunea) trebuie sa fie continua(CC). In cazul in care doresti sa inversezi comanda (cand ai tensiune nu se actioneaza) intercalezi un tranzistor ce scurcircuiteaza dioda de la opto (pe care o tii alimentata tot timpul)R1=220/1WR2=1K/0,5Wpentru o tensiune de comanda de : = 5V R3=330/0,25W = 24VR3=2K2/0,25W=alta tensiune U i=aprox(5-10mA)>> R3=(U-3,5)/8 - in Kohmi

Ok ceea ce ai dat este bun Am desenat o schema pt a ma face mai bine inteles.pe perioada lipsei impulsului, blocul de comanda C tine tiristorii blocati. La aparitia impulsului, din acesta se comanda tiristorii care deschid circuitul prin sarcina S. Pe mine ma intereseaza ca starea circuitului de forta, prin S, sa fie inversa.. Lipsa impuls inseamna circuit deschis. aparitie impuls, inseamna circuit inchis. Restrictia este ca nu am alta sursa de energie pentru blocul C decit impulsul de comanda. Nu sunt limitat la a folosi tiristoare. Orice "idee- minune" electronica care sa nu ceara energie si sa nu fie mecanica(releu) se poate folosi.Cred ca este mai explicit acum ce doresc.
Link spre comentariu

rezumat:ai un circuit de 220V 'de forta' un bec sa zicem,in mod normal becul este aprins.soseste comanda, (trebuie sa te hotarasti daca e impuls sau comanda permanenta) becul se stinge.-daca comanda e impuls, cum aprinzi becul? trebuie alt impuls si-uite-asa ai pus de-un bistabil.-daca comanda se mentine, scapi de bistabil, folosesti un optocuplor care sunteaza poarta triacului de ex. si ai rezolvat-o. dispare comanda -becul se reaprinde.am inteles bine?

Link spre comentariu
Vizitator Mianda

rezumat:ai un circuit de 220V 'de forta' un bec sa zicem,in mod normal becul este aprins.soseste comanda, (trebuie sa te hotarasti daca e impuls sau comanda permanenta) becul se stinge.-daca comanda e impuls, cum aprinzi becul? trebuie alt impuls si-uite-asa ai pus de-un bistabil.-daca comanda se mentine, scapi de bistabil, folosesti un optocuplor care sunteaza poarta triacului de ex. si ai rezolvat-o. dispare comanda -becul se reaprinde.am inteles bine?

comanda este pentru cca 1 secunda, moment in care vreau sa se si stinga becul. apoi dispare si becut trebuie sa se aprinda. dupa 1 secunda, apare comanda, sau cind apare ia si becul iar se stinge.... etc
Link spre comentariu

Am modificat schema conform celor spuse.Era bine ca de la inceput spui mai clar si mai exact tema . Asta ca sa nu pierdem timpul imaginand tot felul de chestii fara o legatura cu ceea ce trebuie.Observatie .: Daca nu utilizezi triac este bine sa dublezi grupul OK1,R1,R2,R4,R5,B1, pentru fiecare tiristor in parte. Ramane comun OK2 si R3.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări