Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Construieste cineva filtre Quart pe 4 sau 10 MHz ?


hpavictor

Postări Recomandate

Sunt interesat de doua seturi de filtre Quart , impreuna cu quarturile pentru purtatoare......Am ales aceste frecvente pentru ca asemenea cristale se gasesc relativ usor , dar poate fi orice alta frecventa , care sa nu produca " cuie " in benzile noastre . Cu siguranta vor mai fi colegi interesati......Va rog sa contribuiti la dezvoltarea acestui subiect , prin atasarea unor documente sau link-uri care sa ajute la construirea filtrelor . Multumesc anticipat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • hpavictor

    6

  • C.D.

    4

  • nico_2010

    2

  • mosu20

    1

Top autori în acest subiect

Sper ca totusi sa existe cineva care are experienta in constructia home made a acestor filtre , sa dispuna de aparatura necesara pentru selectarea quarturilor , si sa ma ajute cu cele doua filtre ............

Link spre comentariu

Va rog sa ne oferiti indicatii constructive de orice fel pentru dimensionarea unui filtru , cum se determina frecventa optima pentru oscilatorul de purtatoare , unde se amplaseaza pe flanc ....... Multumesc anticipat .

Link spre comentariu

Dar are cineva experienta in construit asemenea filtre DIY si / sau baza materiala necesara si timp / dispozitie suficienta de lucru ? End user-i cred ca ar fi destui.......

Se pare ca nu am fost suficient de clar in PM.Pot construi astfel de filtre, insa mi-e teama ca pretul (undeva intre 40 si 60 lei) va descuraja pe multi.
Link spre comentariu

O solutie ar mai fi sa procurati una din statiile romanesti militare HF, R3111 sau R3931, ambele au in componenta 3 filtre cu cuart pe frecventa de 10,7MHz. Sunt 3 filtre BLS, BLI si A1, de productie Telequartz.Majoritatea acestor statii sunt acum nefunctionale si sunt foarte greu de reparat, iar pretul cred ca este modic.

Link spre comentariu

Pentru lucrul in benzile de radioamatori , folosind o singura conversie , nu sunt recomandate anumite frecvente pentru FI , deoarece armonicele acestora cad in benzile dorite.......10.7MHz este un exemplu negativ .

Rog radioamatorii experimentati in constructii DIY sa ne recomande ce frecvente sa alegem pentru asemenea filtre , folosind valori uzuale in genul ofertei de la TME etc....

Probabil ca daca cumpar 100 bucati , se pot imperechea quarturi pentru cateva filtre !

Pretul este modic la o asemenea cantitate ( sau mai mare ) !

Probabil ca nu va ajunge niciodata la performantele de fabrica ale unui INRAD sau KVG , dar totusi se poate folosi in trafic.........daca sunt atent selectionate , cu foarte multa rabdare , folosind materiale de calitate ( ecranaje , miezuri de ferita binoculare , cond cu mica argintata etc ) .

Improvizatiile sunt total excluse , mai mult strica in acest domeniu , majoritatea cred ca este doar suficient sa comanzi " niste " quarturi si gata !

Drumul de la quarturi pana la un filtru este lung.......pe net am gasit cateva exemple pentru constructorii amatori , la preturi decente : http://www.inrad.net/product.php?produc ... 149&page=1 .

Putem obtine si noi asa ceva ?

Link spre comentariu

Da, prima frecventa FI la R3111 este de 42MHz si a doua de 10,7.Atunci ar mai fi filtrele de la R1300 pe 250 KHz (tot in varianta BLI, BLS, si A1)-la aceasta statie prima FI este de 75MHz.Dar daca se va citi mai cu atentie articolul sarbului pe care l-am prezentat la inceput, se poate observa ca filtrul lui este foarte pretabil regimului de amator, si se poate fabrica pe mai multe frecvente chiar de cineva care nu are prea multa experienta.O neuniformitate in banda audio de 6dB (atunci cand este limitata la 3,4KHz max. - atat este permis in SSB) pe care o poate introduce filtrul, nici nu se simte la ureche.In alta ordine de idei cuarturile din comert nu au variatii de la frecventa inscrisa pe ele mai mult de +/- 50Hz (poate si mai putin)Frecventa unui cuart poate fi modificata doar inseriid sau punad in paralel condensatori cu cuartul si chiar asa nu poate fi deviata cu mai mult de 150-200Hz.Pentru cuarturi cu frecventa mai mare de 200Hz fata de frecventa pe care se construieste filtrul, trebuie facuta comanda speciala (ex. daca filtrul este pe 4MHz, un cuart cu frecventa de 4,001 MHz trebuie comandat).In concluzie filtrele cu cuart in regim de amator nu pot egala performantele unui filtru facut industrial.

Link spre comentariu

Victor, cum ti se pare un filtru industrial la 150 de lei?Daca tot construiesti, banuiesc ca vrei ceva peste BITX.Si filtrele cu cuart produc intermodulatii, cristalele folosite infiltrele industriale au factor de calitate foarte mare si suntde cea mai buna calitate dpdv al slefuirii. Cele de la TME auun factor de calitate suficient doar pentru a amorsa oscilatiileatunci cand este lipit intre doi pini de la un integrat modern.Cristalele folosite in prototipul CDG2000 in roofing filter costa cat douafiltre industriale. Iar KVG coteaza filtrele lor la peste 150 Eu / buc.Dar astea sunt filtre profesionale, iar INRAD sunt doar filtre bune.

Link spre comentariu

Un pret de aproximativ 50lei pentru filtru in genul BITX + quarturi de purtatoare este probabil corect , in conditiile constructorilor DIY . Parerea mea ......puteti propune un pret mai realist ?Dar performantele trebuie sa fie cel putin decente ( nelinearitate max 4 dB in banda , largimea de 2.7 KHZ pentru fonie sau 600 Hz pentru telegrafie , flancuri simetrice pentru a putea fi folosit LSB / USB etc ) altfel filtrul nu poate fi folosit si nu se justifica nicio plata pentru el ! Stiu ca nu este usor , dar de aceea am si facut apel la sfaturi de la Dvoastra si posibilii constructori , ce detin aparatele necesare sortarii quarturilor si desigur timp disponibil suficient .Se incumeta cineva ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări