Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Scheme amplificatoare pe tuburi&linkuri

overdrive

Postări Recomandate

Vizitator debutant audio

Nu conteaza... si sincer chiar sunt incepator in ale electronicii dar pun pariu ca merita incercat. Si daca poti/puteti sa imi precizati componentele mai exact ar fi un mare ajutor pentru mine. Stiu sa deosebesc o rezistenta de un condesator pe o schema etc. Dar imi este teama sa fiu franc sa nu o dau in bara. Mersi

Editat de debutant audio
Link spre comentariu

Daca e incepator, cred ca l-ar ajuta pe langa valoarea componentelor: tensiunile minime pt. condensatoare, puterea rezistoarelor, tipul lor si altele de genul...

Link spre comentariu

Pai sa spuna cat stie sau sa intrebe. Nu-i o rusine sa fii la inceput. E mai bine sa intrebi ce nu stii decat sa faci vreo boacana.

Editat de Viorel Baciu
Link spre comentariu

Nu conteaza... si sincer chiar sunt incepator in ale electronicii dar pun pariu ca merita incercat. Si daca poti/puteti sa imi precizati componentele mai exact ar fi un mare ajutor pentru mine. Stiu sa deosebesc o rezistenta de un condesator pe o schema etc. Dar imi este teama sa fiu franc sa nu o dau in bara. Mersi

Masurile de electrosecuritate la lucrul cu tensiuni inalte le stiti?

Link spre comentariu
Vizitator debutant audio

Salut! Ma interesa pur si simplu valoare minima a condesatoarelor ( voltajul) , pe schema scrie numai valoare in microfarzai. Cum v-am mai si zis chiar sunt incepator. Eu ma ocup cu vanzare de echipament audio vintage in belgia, am un magazin on-line si un mic atelier inchiriat in bxl. Si de o luna imi tot bat capul cu amplificatoarele astea pe lampi. Am ascultat cateva dar niciodata nu am construit unul. Mersi ptr ajutor!

Nu dar am sa urmaresc un tutorial inainte sa ma apuc de asmblare. Stiu ca sunt tensiuni inalte si poate fi periculos.

Link spre comentariu

Fa un mic efort si urmareste tensiunile indicate in anumite puncte ale schemei. Trage o concluzie si pune-o pe hartie.E mai indicat asa decat sa primesti datele exacte. Te va ajuta mai mult pe viitor.Dar de ce nu alegi o schema mai simpla pentru inceput? Poate fi si mai ieftina pentru primul pas. Un SE ar fi mai indicat.

Editat de Viorel Baciu
Link spre comentariu

Cei 60W ai schemei ti-au facut ochi dulci? Calitatea sunetului se poate face simtita si la o putere mai mica.Eu am 2x4W SE pe difuzoare cu SPL 95dB.

Editat de Viorel Baciu
Link spre comentariu
Vizitator debutant audio

Nu neaparat, eu caut ceva de 30w in 8 ohm. Stiu asta, dar am o pereche de focal olymp (jmlab) 708 k2 si cred ca un amplficator de 10W nu le va gadila deloc.

Sa inteleg ca daca pe circuit e un condesator de 10 microfarazi si pe circuit e marcat - 564 v pot pune un condestor de 10microfarazi 600V?

Link spre comentariu

Nu neaparat, eu caut ceva de 30w in 8 ohm. Stiu asta, dar am o pereche de focal olymp (jmlab) 708 k2 si cred ca un amplficator de 10W nu le va gadila deloc.

Sa inteleg ca daca pe circuit e un condesator de 10 microfarazi si pe circuit e marcat - 564 v pot pune un condestor de 10microfarazi 600V?

Daca cei 534V sint in gol adica cu tuburile scoase din soclu atunci se admite  ca tensiunea de lucru a condensatorului sa fie 600v

Link spre comentariu

Am fost de multe ori cu amplificatoarele mele pe lampi sa le ascult la diversi prieteni, pe boxele lor, cu sensibilitati diverse (86-99 dBm).

Tot ce pot spune, este ca niciodata nu s-au auzit mai bine decat la mine acasa, unde au fost concepute/reglate pentru incintele mele si pentru camerele mele.

Dupa mai bine de 40 de ani de electronica DIY si nenumarate scule audio cumparate/schimbate, va pot spune ca ar trebui gasite boxele potrivite pentru un amplificator oarecare, si nu invers (de cautat un amplificator care sa duca boxele XY).

Bineinteles, parerea mea...

De asemenea, recomand intotdeauna doua setupuri: unul pe lampi, cu restul componentelor si incintele acustice dedicate, si unul cu amplificator solid-state, unde potrivirea boxelor este intotdeauna mai usoara decat la tuburi.

Stiu ca unii colegi vor spune ca nici la solid-state nu-i o placere deosebita sa gasesti potrivirea tuturor componentelor, dar, credeti-ma, este intr-adevar mai simplu decat la tuburi... Asta numai daca se doreste performanta maxima. Treaba audiofila, ce mai...

Pentru zgomot si discoteca, este si mai simplu si nu-i neaparata nevoie de tuburi...

Editat de fcon
Link spre comentariu

Am fost de multe ori cu amplificatoarele mele pe lampi sa le ascult la diversi prieteni, pe boxele lor, cu sensibilitati diverse (86-99 dBm).

Tot ce pot spune, este ca niciodata nu s-au auzit mai bine decat la mine acasa, unde au fost concepute/reglate pentru incintele mele si pentru camerele mele.

Dupa mai bine de 40 de ani de electronica DIY si nenumarate scule audio cumparate/schimbate, va pot spune ca ar trebui gasite boxele potrivite pentru un amplificator oarecare, si nu invers (de cautat un amplificator care sa duca boxele XY).

Bineinteles, parerea mea...

De asemenea, recomand intotdeauna doua setupuri: unul pe lampi, cu restul componentelor si incintele acustice dedicate, si unul cu amplificator solid-state, unde potrivirea boxelor este intotdeauna mai usoara decat la tuburi.

Stiu ca unii colegi vor spune ca nici la solid-state nu-i o placere deosebita sa gasesti potrivirea tuturor componentelor, dar, credeti-ma, este intr-adevar mai simplu decat la tuburi... Asta numai daca se doreste performanta maxima. Treaba audiofila, ce mai...

Pentru zgomot si discoteca, este si mai simplu si nu-i neaparata nevoie de tuburi...

Asa este si daca se cunoaste SPL-ul incintelor se poate aprecia puterea necesara pentru ca distorsiunile sa fie in limite normale dar evident ca trebuie sa existe o anumita rezerva de putere si mai trebuie sa existe o corelatie  cu volumul camerei. 

Poate ar fi bine sa aratam fiecare dintre noi o apreciere a sistemului amplificator/boxe personal la care se arata puterea maxima a amplificatorului/boxe, nivelul noramal (normat) de ascultare adica pozitia butonului de volum functie de puterea maxima, volumul camerei si altele , aceste datele se pot centraliza pentru o analiza utila tuturor

Link spre comentariu

Complicata treaba. Conteaza si pozitia ascultatorului fata de incinte. Unele detalii/date au anumite particularitati greu de formulat si catalogat. Unul are parchet pe jos si niciun covor. Altul are draperii si tot asa.Asa cum spune si @fcon,la tine acasa totul e asa cum trebuie, in sensul ca le faci pe configuratia locului respectiv.Cand mi-am luat prima locuinta,am schimbat pozitiile boxelor si mobila prin casa de nenumarate ori.Se schimbase totul radical fata de camera in care am stat la parinti.

Editat de Viorel Baciu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări