riciu Postat Septembrie 14, 2011 Partajează Postat Septembrie 14, 2011 sint interesat de achizitionarea unei eoliene si as vrea sa stiu cum sa calculez ce putere sa aiba si daca e rentabil sa ma conectez si la renel si sa dau tensiune in retea. eu am facut un consum aproximativ ce zic eu ca il voi avea pe zi, luand in calcul ziua de iarna care e mai lunga. in casa vor fii: 2 tv (mai economice o sa cumpar) - 8 ore / zi = 1600 W / zi 1 masina de spalat - 2 ore/ 2 zile = 1800 W / zi 1 frigider nou = 1300 W / zi 5 becuri 60 W - 8 ore/zi = 2400 W / zi TOTAL - 7100 W / zi Restul de aparate casnice, ce se folosesc o data pe saptamana , le am considerat maruntisuri si zic eu ca se va gasi energie si pt ele din supraestimarea bateriilor. Acum eu as vrea sa stiu, in functie de aceasta putere necesara pe zi, cum sa calculez puterea eolienei ce o voi cumpara. Eu am gandit in felul urmator. La o putere de 7100 W si la tensiunea de 220V, avem nevoie de 40 A. Insa pt a avea acest curent la 220V, trebuie sa am un curent de 591 A la 12 V, stocat in baterii, din care printr-un invertor sa scot 40 A la 220V. Acum eu nu stiu care ar fi pierderile si pe invertor. Iar bateriile, ma gandesc sa insumeze cam 1000 A , pt a nu le descarca complet in fiecare zi. si pt a incarca 600 A in fiecare zi , in 10 ore, as avea nevoie de un curent de 60 A. deci de aici imi reiese ca puterea generatorului eolian ar trebui sa fie undeva pe la 1 kW. Acum, eu am gasit pe site ul unei firme de profil, ca pt o casa utilata complet, este recomandat un generator de 5 KW, dar mi se pare cam mare, totusi. Modificat de Madalina: pune un nume mai sugestiv Link spre comentariu
aygun Postat Septembrie 14, 2011 Partajează Postat Septembrie 14, 2011 Incearca sa vb cu aia de la mosson alma .Au sediul pe bd Mamaia , mai jos de Administratia fiscala ( din cate tin eu minte ).Vad ca esti din Cta ca si mine , mergi si discuta cu ei ca au experienta in asa ceva .Am colaborat cu ei o vreme .Numai de bine! Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 14, 2011 Partajează Postat Septembrie 14, 2011 Atentie ca W e una,Wh e alta!Aia 7100 sunt Wh,de ex Link spre comentariu
nicusor1961 Postat Septembrie 15, 2011 Partajează Postat Septembrie 15, 2011 De ce nu stati de vorba cu "arcadius" ? Are o eoliana care poate ajunge la 2,5KW si va poate spune ce productie lunara de energie obtine cu ea.Ar trebui totusi sa va ganditi la un sistem care sa includa si panouri solare , nu va puteti baza pe o singura sursa de energie . Link spre comentariu
riciu Postat Septembrie 15, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 15, 2011 panourile solare sint cam scumpe si nu renteaza atata timp cat poti avea energie de la renel. eoliana e foarte ieftina in comparatie cu panourile. si eu in vara asta am vazut o eoliana in Lazu care zi de zi se invartea si inca la turatie mare. eu o voi monta in Cumpana, deci ar cam trebui sa mearga si acolo. iar in ce priveste discutiile cu firmele de profil, am asa o parere despre ele ca intotdeauna iti supradimensioneaza sistemul, doar pt. a ti baga pe gat produse mai scumpe. asa am observat eu pana acum, in alte domenii. Din cauza asta prefer sa imi fac eu mai intai singur calculul si bineinteles sa ma consult apoi si cu ei. Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 15, 2011 Partajează Postat Septembrie 15, 2011 Pai trebuie supradimensionat,nu in fiecare zi (sau mai rau,zile consecutive!) ai vreme buna,adica productie de energie alternativa Link spre comentariu
gica70 Postat Septembrie 15, 2011 Partajează Postat Septembrie 15, 2011 Ai cam ametit lucrurile; s-o luam babeste cu un cosum LUNAR (ca nu speli in fiecare zi!)240ore*200W*2tv=96kWh10ore*1600W*1mas. spalat=16kWh (o data pe saptamana)240ore*xW*1 frigider=40kWh (s-a luat cons. zilnic dat de tine)240ore*60W*5becuri=72kWh.Total 224kWh intr-o luna adica 8kWh intr-o zi :24 ore=330Wh intr-o ora.Deci in fiecare ora acel generator trebuie sa produca 330W; Daca ne gandim la acumulatori avem 330W/12V=27.5A. Daca bateria va fi descarcata cu 10 la suta din capacitate in fiecare ora ne va trebui o baterie de 275Ah (3 baterii de 100A). ATENTIE Energia acumulata in baterii va fi o energie tampon adica o rezerva pana eoliana incarca iarasi bateriile. Eoliana trebuie sa fie capabila sa livreze MEREU cei 330Wh (intr-o ora). Daca locuiesti intr-o zona cu potential ridicat o eoliana de 1kW e suficient (adica sa mearga la cap. max. 8 ore/zi; asta e teoretic, practic cred ca in 12 ore/zi isi face treaba).Bineinteles ca negustorul vrea sa-si vanda cea mai scumpa instalatie sau posibil, sa nu-i fi spus ca locuiesti in Dobrogea! Link spre comentariu
nicusor1961 Postat Septembrie 15, 2011 Partajează Postat Septembrie 15, 2011 http://www.meteoromania.ro/index.php?id=189 In zona in care va situati , Constanta, viteza medie a vantului este de 4m/s . O eoliana de 5000W produce 720W/luna la o viteza medie a vantului de 5m/s . La 4m/s productia va fi undeva la max. 500KW/luna . http://www.ebay.com/itm/Utility-Connect ... 2a0961a600 O eoliana de 1000W nu va asigura cei 8KW /zi . Intrebati-l pe "arcadius", cel care are una de 2,5KW. Vedeti ca si-a montat inca 4 panouri solare. Teoretic, doua eoliene Whisper WHI-200 de 1200W ar produce 240 KW/luna . La aceeasi productie lunara de energie , sistemele eoliene nu sunt mai ieftine decat cele solare .Daca vedeti pretul eolienei de mai sus , cu aceeasi bani puteti cumpara 30 de panouri solare de 140W/buc. cu putere totala de 4,2KW care pot produce vara cei 8KW in max. 3 ore. Cel mai bun sistem este cel combinat , panouri (minim 8 buc. de 140W)+ eoliana (1200-1500W) pentru ca se completeaza reciproc si se poate micsora capacitatea de stocare a acumulatorilor. In cazul in care nu bate vantul 24 de ore ar trebui sa aveti baterii care sa stocheze 8KW , adica 5 buc. de 12V /200AH pentru cazul in care acceptati o descarcare de 80% , nerecomandata ,pentru ca scade durata de viata a bateriilor . Link spre comentariu
riciu Postat Septembrie 17, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 17, 2011 multumesc tuturor pt. sprijin. acum am inteles cam cum trbuie sa procedez. prima data am sa incerc sa- mi montez un anemometru pt a inregistra o perioada viteza medie a vantului dupa care sa ma decid ce putere va avea eoliana. si ma gandesc si la varianta hibrida, am inteles ca daca iti faci panoul fotovoltaic cu mana ta iesi mult mai ieftin. voi mai studia problema. Link spre comentariu
Ticu Postat Septembrie 17, 2011 Partajează Postat Septembrie 17, 2011 Mare atentie la materialele si tehnologia de incapsulare a celulelor solare daca o faceti dv. Sunt sensibile la umezeala si nu apuca sa se amortizeze cheltuiala daca se produce condens pe ele. Link spre comentariu
riciu Postat Septembrie 18, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 18, 2011 aha, deci e o tehnologie si aici la montarea celulelor. nu e simplu, sa inteleg. Link spre comentariu
tommymd Postat Septembrie 18, 2011 Partajează Postat Septembrie 18, 2011 M-am confruntat si eu cu asemenea problema. Am primit un raspuns foarte explicit de la o firma dar nu stiu daca pot sa-l postez sa nu fie considerat reclama.O sa-ti trimit mp. Link spre comentariu
riciu Postat Septembrie 19, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 19, 2011 multumesc tommymd pt mp. inca nu l am citit tot, dar il voi citi si voi vedea despre ce e vb. numai bine! Link spre comentariu
tommymd Postat Septembrie 20, 2011 Partajează Postat Septembrie 20, 2011 In special sa te uiti la exemple. Sunt educative si poti sa iti faci o parere despre pret. Daca mai cauti, gasesti eoliana de 1-2 KW la 1000E. Mai scumpe sunt invertorul si bateriile. Daca vrei sa ai cam 5 KW cand nu bate vantul o sa ai nevoie de cel putin 4-5 baterii ca sa tina cateva ore intr-o gospodarie unde se foloseste des curent, iar la pretul de 200 E o baterie o sa vezi ca se aduna mult.Cele mai bune ar fi turbinele de apa, dar ai nevoie de o cadere de 10m cu debit pe un tol minim pentru 1kw (daca mai tin bine minte).La panouri, e bine sa te interesezi la producator. Sunt folositoare in special in locuri unde ai nevoie neaparata de curent si nu ai alta varianta. Randamentul panourilor este oricum scazut si mai scade in timp. In functie de performanta desigur. Unele ajung la 20% din randamentul initial in 6 ani (un raspuns primit de mine despre niste panouri de care m-am interesat) si se recomanda schimbarea lor. Oricum, majoritatea costurilor sunt reprezentate de periferice (stocare,invertor).Energia ecologica e scumpa, cel putin deocamdata.Trebuie avut in vedere si intretinerea lor. 1000 E sunt cam 4 ani de consum de la electrica (cel putin la mine acasa). Un sistem intreg ajunge la vreo 5000E, deci vreo 20 ani. Pana se amortizeaza, o sa trebuiasca sa schimbi bateriile de cateva ori, poate se defecteaza si invertorul si o sa trebuiasca ceva reparatii si pe la eoliana.In ceea ce priveste distributia catre electrica, trebuie sa te uiti la cum se fac contractele. Din cate stiu eu se negociaza un pret pentru Kw si se stabileste cati KW poti furniza. Daca depasesti acesta limita o sa primesti un pret infim pentru KW depasiti iar daca nu reusesti sa distribui cat te-ai angajat, trebuie sa le platesti despagubiri mult mai mari fata de pretul pe care l-ai negociat.Sper sa-ti fie de ajutor. Link spre comentariu
riciu Postat Septembrie 23, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 23, 2011 ee, vedeti domnul tommymd, tocmai deaia nu vreau eu sa mai iau ceva de la companiile astea mari. pt ca mereu incearca numai ei sa castige. tu dca nu poti sa dai cat te-ai angajat, trebuie sa platesti tot tu. asa e peste tot, ei sa faca ce vor cu clientul, dar clientul sa faca doar ce vor ei, altfel i se ia penalizari. din cauza asta imi doresc independenta totala. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum