Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incalzire leduri. De ce?

Vizitator sorin_frumuseanu

Postări Recomandate

Am vazut ca este zona specializata pentru leduri, dar fiind incepator prefer sa postez aici.

De cateva ore caut pe forum "incalzire led" si "incalzire leduri" si nu am gasit, motiv pentru care intreb.

Se da o lampa made in china, cumparata de la fostele magazine plus, cu 2X 10 leduri albe, actionate prin comutator.

Pentru un sirde 10 led:

Tensiune alimentare: 4,5v (3 baterii R20)

Tensiune in sarcina: 3,6 V

Tensiune pe led: 3,1 v.

Consum leduri paralel (dupa rezistenta): 0,33 A

Ca schema (nu stiu sa desenez):

Plus > rezistor 0,11 ohmi la 0,5w > sir 10 led albe de 5 mm legate in paralel > minus.

Mai trebuie redimensionat ceva?

Intrebare 2, tot de incepator, legata de imaginea atasata gasita tot pe forum, fiind apropiata de lampa in cauza.

Cand se utilizeaza rezistor inseriat cu led apoi montat in paralel si cand se foloseste un singur rezistor in serie cu ledurile legate in paralel?

In functie de ce se calculeaza wattajul la rezistor?

Ceva am gasit pe forum dar nu sunt sigur ca am inteles:

"da,daca pui ledurile in paralel,e bine sa pui cate o rezistenta pt fiecare (ele fiind un pic diferite,daca le-ai pune fara rezistente individuale,unele s-ar uza mai repede ca celelalte)"

Multumesc mult.

post-47404-139829313014_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cristian2009

3

• Liviu M

2

• Marian

2

• Mahdi

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Watt-ul e tensiunea *intensitatea.Daca tensiunea de alimentare e 4,5V,tensiunea care pica pe led e 3,1V ,tensiunea care pica pe rezistenta e 4,5-3,1=1,4V. Curentul e 0,33A/20 =0,0165 A /led =>P=U*I=1,4V*0,0165A=0,0231W.

Link spre comentariu

Mai trebuie redimensionat ceva?Cand se utilizeaza rezistor inseriat cu led apoi montat in paralel si cand se foloseste un singur rezistor in serie cu ledurile legate in paralel?In functie de ce se calculeaza wattajul la rezistor?

Daca ti se incalzesc ledurile, trebuie sa maresti rezistenta serie . Ledurile sunt slabe, au putere redusa si producatorul s-a gandit sa le forteze putin pt ca lanterna sa lumineze cat de cat. -Daca folosesti mai multe leduri legate in paralel, rezistorul serie trebuie sa fie de putere mai mare.In cazul asta, daca se arde un led sau mai multe, caderea de tensiune, si implicit de curent, pe celelalte leduri va fi mai mare si exista riscul sa le arzi si pe restul.Daca inseriezi fiecare led cu cate un rezistor si apoi le alimentezi in paralel, rezistorul serie, poate fi de putere mai mica. In acest caz este eliminat riscul de mai sus.Wattajul la rezistor depinde de curentul necesar functionarii ledului.
Link spre comentariu

In principiu am cam inteles.Doua intrebari noi:Saptamana trecuta am luat "un kil" de piese, mai putin rezistori peste 0,25w si rezistente de valoare mica.Ma puteti ajuta cu o schema de stabilizator la 3v unde as putea folosi PL 3V3 (1,3w) sau DZ 3V3 (0,4w) astfel incat sa scap de rezistente?Tot intrebare de incepator: De ce scade asa de mult tensiunea? Sunt totusi baterii r20.Multumiri

Link spre comentariu

"Ma puteti ajuta cu o schema de stabilizator la 3v unde as putea folosi PL 3V3 (1,3w) sau DZ 3V3 (0,4w) astfel incat sa scap de rezistente?"Se pare ca nu ai inteles mare lucru . De rezistente nu scapi nicicum pentru ca ele au rol de limitare a curentului prin LED .Optim 10mACa sa'ti dau un ex. pe care banuiesc ca'l intelegi facem analogie cu o baterie auto pusa la incarcat la care trebuie limitat curentul de incarcare la 10% din curentul nominal , altfel ... fierbe.Capisci ?

Link spre comentariu

@cristian: lampa de birou cu 2X10 led-uri in paralel. Ma gandeam ca R20 ofera mai mult.

Fac doar experimente pana "imi intru in mana".

@leoncris

Absolut. Mai este un citat regasit adeseori pe forum: "ledurile se comanda in intensitate".

@Mahdi: parca sectiunea asta e pentru incepatori, nu?

Via reguli viewtopic.php?f=66&t=16134 :

Oricat vi s-ar parea de stupide intrebarile, va rog sa dati raspunsuri pertinente. Va rog sa luati in considerare ca exista oameni care vor sa invete electronica, nu toti ne-am nascut invatati.

Multumesc

Link spre comentariu

-Daca folosesti mai multe leduri legate in paralel...

In cazul asta, daca se arde un led sau mai multe, caderea de tensiune, si implicit de curent, pe celelalte leduri va fi mai mare ...

In cazul legarii paralel, la schimbarea numarului de LED-uri nu se schimba caderea de tensiune (asa ca nu va fi mai mare). Iar curentul nu "cade", nu exista "cadere de curent" (exeptand "caderile de curent" ale Electricii :rade: ).

Se pare ca nu ai inteles mare lucru . De rezistente nu scapi nicicum pentru ca ele au rol de limitare a curentului prin LED

Nici macar in cazul folosirii surselor de curent?

.Optim 10mA

Si daca-s led-uri de curent mic sau leduri de putere?

Link spre comentariu

In cazul legarii paralel, la schimbarea numarului de LED-uri nu se schimba caderea de tensiune (asa ca nu va fi mai mare). Iar curentul nu "cade", nu exista "cadere de curent" (exeptand "caderile de curent" ale Electricii :rade: ).

Daca ai o susrsa stabilizata, atunci da, tensiunea ramane constanta indiferent de numarul de leduri.

In ce priveste expresia "cadere de curent", aici iti dau dreptate.

.Optim 10mA

Dar despre ce leduri discutam ??

Link spre comentariu

@Mahdi: parca sectiunea asta e pentru incepatori, nu?

Via reguli http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=66&t=16134 :

Oricat vi s-ar parea de stupide intrebarile, va rog sa dati raspunsuri pertinente. Va rog sa luati in considerare ca exista oameni care vor sa invete electronica, nu toti ne-am nascut invatati.

Multumesc

Sincer nu vreau sa fiu rautacios, si nu e vorba de cunostiintele de electronica, ci de fizica de clasa a VII-a, a VIII-a. De cand am inceput sa lucrez in domeniu, am fost nevoit sa deprind un tic. Nu ca electronist ci ca roman. Cuvintele: wattaj, amperaj, voltaj etc, nu exista in limba romana. In locul lor exista alte cuvine: putere, curent, tensiune. Nu suna mai frumos?

Multumesc.

PS. Pentru carcotashi: imi cer scuze pentru folosirea diacriticelor fortzate.

Link spre comentariu

Daca ai o susrsa stabilizata, atunci da, tensiunea ramane constanta indiferent de numarul de leduri.

Daca nu treci de curentul pe care-l "poate" sursa, nu vad ce motive de variatie ar avea tensiunea unui grup paralel in functie de "incarcarea" grupului.

.Optim 10mA

Dar despre ce leduri discutam ??

Ups. :jytuiyu

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări