Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Grota mea

alin 105

Postări Recomandate

• 11 luni mai târziu...

Lucrarea a iesit super, felicitari.

Acum sa iti stric putin bucuria... sa nu dai cu pietre... dupa cum cunosti am si eu 2 astfel de capete rapide, am dezmembrat si am analizat mecanismul foarte atent.... ORICUM ai da-o trebuie sa modifici distanta intre cremaliera si pinion, ea nativ are joc. Acel joc o sa te impiedice sa ai precizie pe verticala.

Eu de ceva timp ma joc cu bormasina G6 pe post de freza, pot sa iti spun ca are aceeasi problema la jocul cremalierei pe pinion.

La bormasina am schimbat rulmentii cu unii cu role conice si jocul e zero la ax.

Bataia e intre ax si mandrina, un 0,05-0,12 mm depinde de toanele masinii.

Am realizat o piesa de blocare a pinolei si merge foarte frumos, cred ca am pus poze pe la topicul meu despre combinatia masa BF20 si G6.

Inca un aspect, cum misti pe verticala sistemul, o piulita prinsa pe lateral si un surub pe langa coloana ??? O sa fie foarte greu tot ansamblul.

O solutie pe care eu o voi adopta la pinionul meu e sa fac casete de rulmenti excentrice reglabile.

Asta e montat deja pe avansul fin de la bormasina G3-R de Suceava.

Rulmentii vor trebui schimbati. Se vor pune rulmenti cu ace, sunt folositi la pompele de apa auto, acolo e un pachet, dar nu detaliem acum.

Rulmentii astia cu ace sunt subtiri si vor incapea in ansamblu.

Daca vrei poze am aici pe google  - 

https://goo.gl/photos/pRpeWJhqXtRK7HvG8   -  cap rapid FUS-22 demontare

https://goo.gl/photos/hNmySqzseQPoRmkm9  - blocator pinola masina de gaurit G6

https://goo.gl/photos/ByGiTvcQeygtMuT77  - masina de gaurit G3-R Suceava demontata si modificat rulmenti ax. Se vede in poze ansamblul acela excentric de reglaj, e o flansa cu 3 gauri ovale lungi, aia se misca si e excentrica, axul ala melcat roscat se regleaza pe pinionul de alama.

https://goo.gl/photos/eKZRAPrwQFArSc8VA  - pinola masina G6 cu rulmenti radial axiali cu role conice, modificata de mine ca sa reziste la frezare, initial avea seria 7200.

Editat de andreigradu
Link spre comentariu

Lucrarea a iesit super, felicitari.

Acum sa iti stric putin bucuria... sa nu dai cu pietre... dupa cum cunosti am si eu 2 astfel de capete rapide, am dezmembrat si am analizat mecanismul foarte atent.... ORICUM ai da-o trebuie sa modifici distanta intre cremaliera si pinion, ea nativ are joc. Acel joc o sa te impiedice sa ai precizie pe verticala.

Eu de ceva timp ma joc cu bormasina G6 pe post de freza, pot sa iti spun ca are aceeasi problema la jocul cremalierei pe pinion.

La bormasina am schimbat rulmentii cu unii cu role conice si jocul e zero la ax.

Bataia e intre ax si mandrina, un 0,05-0,12 mm depinde de toanele masinii.

Am realizat o piesa de blocare a pinolei si merge foarte frumos, cred ca am pus poze pe la topicul meu despre combinatia masa BF20 si G6.

Inca un aspect, cum misti pe verticala sistemul, o piulita prinsa pe lateral si un surub pe langa coloana ??? O sa fie foarte greu tot ansamblul.

O solutie pe care eu o voi adopta la pinionul meu e sa fac casete de rulmenti excentrice reglabile.

Asta e montat deja pe avansul fin de la bormasina G3-R de Suceava.

Rulmentii vor trebui schimbati. Se vor pune rulmenti cu ace, sunt folositi la pompele de apa auto, acolo e un pachet, dar nu detaliem acum.

Rulmentii astia cu ace sunt subtiri si vor incapea in ansamblu.

Daca vrei poze am aici pe google  - 

https://goo.gl/photos/pRpeWJhqXtRK7HvG8   -  cap rapid FUS-22 demontare

https://goo.gl/photos/hNmySqzseQPoRmkm9  - blocator pinola masina de gaurit G6

https://goo.gl/photos/ByGiTvcQeygtMuT77  - masina de gaurit G3-R Suceava demontata si modificat rulmenti ax. Se vede in poze ansamblul acela excentric de reglaj, e o flansa cu 3 gauri ovale lungi, aia se misca si e excentrica, axul ala melcat roscat se regleaza pe pinionul de alama.

https://goo.gl/photos/eKZRAPrwQFArSc8VA  - pinola masina G6 cu rulmenti radial axiali cu role conice, modificata de mine ca sa reziste la frezare, initial avea seria 7200.

Andrei, nu poti sa-mi strici bucuria pt ca masina mea de frezat e....functionala inca din luna iunie   :rade: Precizia de reglaj pe axa z este de 1 sutime de mm.Atat este rezolutia sublerului digital care este adaptat pe post de  DRO ieftin ( asta pe moment, sper sa am la un moment dat buget pt un DRO sanatos).Am vazut ca exista joc intre pinion si cremaliera pinolei, asa ca am renuntat la ideea de a citi vernierul mecanic.Asta e directia pe care trebuie sa mergi si tu -nu are rost sa modifici mecanic angrenajul in speranta cresterii preciziei...Important e sa citesti miscarea REALA a pinolei si asta o faci cel mai bine digital.

Pt ca nu am avut piesa de blocare a pinolei a trebuit sa confectionez una.Nu a fost foarte simplu, dar a iesit la fel de bine ca cea originala.

Ansamblul cap de frezare are cc 74-75 kg...si da , nu e usor de ridicat 75 kg .Aici am avut cele mai mari dificultati.Am construit un mecanism servomotor cu un motoras de 12 v de la stergatorul de Dacie.Nu a miscat surubul conducator nici macar un fir de par....Am adaptat un motor de 24 de v de la stergatorul de Saviem...nici asta nu o facut nici o branza.Varianta finala si cea castigatoare a fost ca am regandit ansamblul servomotor pt axa Z si am inclus un reductor cu ax melcat + roata melcata cu un raport de reductie de 1:45  si am pus un motor DC foarte sanatos de cc 3-4 kg , 48 V ( nu conosc provenienta lui, posibil sa fi fost tot ceva servomotor in viata lui anterioara)

Mai am de lucru la instalatia electrica, la panoul de comanda. Deocamdata freza functioneaza cu butoanele native ale variatorului de frecventa, care is cam marunte.Vreau sa ii pun si un contactor general de tensiune cu buton fara retinere plus un contactor general cu cheie (exista si curiosi in atelier :rade: ).Mai este nevoie de un mecanism de protectie pt ridicarea accidentala a capului de frezare cand acesta nu este deblocat mecanic.Chestie care s-a si intamplat invariabil de vreo 2 ori cu anumite consecinte neplacute asupra bratului de legatura dintre piulita surubului conducator si cuzinetul de ridicare.

Ideea este ca lucrez deja de ceva vreme pe masina de frezat...freza cea mai mare suportata deocamdata este 12 mm-atat e cea mai mare penseta a capului de frezare, din pacate.I-am mai facut un cutit zburator cu diametru de lucru reglabil intre 40 mm  si 80 mm .I-am facut si un dorn special pt mandrina B18, automata ( 3- 16 mm).

Frezeaza fara jena in otel obisnuit, adancime de 5-6 mm, freza carbura de 12 mm cu 4 taisuri, avans....la simt   :)

Editat de alin 105
Link spre comentariu

In poze nu am vazut scula finalizata si in span, doar asa piesa aia montata dupa ce ai dat cu smirghel sa alunece usor.

Felicitari pentru proiect !

Eu am avut ceva neplaceri cu fonta si nu sunt adeptul ei pentru hobby, oricum aici in Oltenia si Muntenia cred ca nu toarna nimeni fonta in conditii de calitate corespunzatoare si pret ok.   Eu am renuntat la ideea de a face eu piesele.    Am ochit la piese de schimb o coloana de BF20, e vreo 90 euro+tva, sania parca vreo 50euro+tva, mai e pana cativa euro.  Surubul si piulita parca vreo 40 euro+tva.   La preturile astea nu gasesc pe nimeni sa imi faca coloana cu tot cu avans fin pe verticala.    Asa ca la momentul corespunzator voi cumpara piesele si in 2 ore totul o sa fie functional.

Sania are deja ceva pe ea sa prind capul, mai ramane sa fac o flansa si sa pun capul.

Eu raman la parerea mea ca un CNC pe axa Z nu are cum sa mearga in conditiile actuale, doar asa sa setezi o cota, sa blochezi si apoi sa frezezi e ok, desi e un chin maxim sa se tot plimbe libera pinola.

Azi am folosit masinuta mea sa frezez ceva otel, e clar ca trepideaza, la plastic, aluminiu si alama e perfecta, la otel nu.

Link spre comentariu

Stii ca acel cap de frezare are cursa de 60 mm.Eu nu prea am proiecte la care sa fiu nevoit sa am adancimi de frezare dintro singura prelucrare mai mari de 60 de mm.Asa ca probabil in 95 la suta din cazuri nu voi fi nevoit sa setez cu comparatorul pozitia dupa o ridicare.

Link spre comentariu

Am cumparat un cap de alezare, coada Morse4 , diametru corp ( partea cilindrica) 64 mm, cursa sanie 18 mm.Nu a fost folosit deloc, prezinta ceva pete de rugina, nimic deranjant.Fabricat la Pascani, are ghidaje drepte, nu coada de randunica.Dupa cum se vede , coada are canal de extractie cu pana , iar gaura aia ma incurca pe mine foarte tare.Daca din acel con morse 4 strunjesc pana la cota necesara alezajului masinii de frezat, in zona canalului o sa am o grosime a peretelui de 5 mm de o parte si 5 de cealalata, ceea ce e putin.

As vrea o parere, cum sa rezolv corect.Eu vad 2 variante:

1.Prima varianta prespune sa incarc cu sudura cu argon gaura dupa care strunjesc la cota mea.

2.Tai coada complet, gauresc capul si ii atasez coada prelucrata de la zero.

Varianta 2 e mai profi, dar e mult de lucru si nici sa fac gaura in cap si sa fie centrata nu e chiar comod.AS prefera varianta 1 , dar mi-e frica ca in lipsa tratamentelor termice post sudura sa am deformari in timp si sa se deformeze, strambe coada capului de alezare.Nu am mai incercat varianta cu incarcare cu material a arborilor asa ca astept opinii avizate.

10X

PS.Alaturat se vede cum arata penseta acceptata de alezajul masinii.

Posted Image

Posted Image

Editat de alin 105
Link spre comentariu

Ai masurat de curiozitate pe ce lungime poate sa stranga penseta ta in interiorul ei? Din poza pare suficienta lungimea ramasa pana la canalul de extractie. Eventual mai poti castiga cativa mm strunjind corpul cilindric, inaintand spre zona unde e stantat cat reprezinta o diviziune.

Ghidajele alea drepte merg bine mersi. Mai bine decat chinezariile actuale in forma de coada de randunica. Presupun ca l-ai dezasamblat deja ca sa il cureti.

Link spre comentariu

pai eu vreau sa strunjesc acel Morse 4 la cotele, forma si unghiul pensetei prezentate in poza!Nici o secunda nu m-am gandit sa strunjesc o coada de forma cilindrica , simpla ca sa pot sa bag intr-o penseta de 12 mm!Vreau sa fac un dorn exact ca cel de la cutitul zburator.

Link spre comentariu

Cu o coada cilindrica de exemplu de 16mm sau mai mare, ar fi rezistat. A rezistat si fratele lui mai mare, de 85mm. Dar presupun ca nu ai disponibile pensete atat de mari. Dat fiind cazul, probabil cel mai simplu ar fi sa umpli canalul, ca sa poti sa strunjesti conul.

Link spre comentariu

cu cutit zburator (accepta cutite standard pt strung de 12x12) ,prelucrat pe strung si freza :

Foarte buna scula ,dar doar cutite de stinga se poate folosi, sper ca am vazut bine deci standard este  de dreapta cele mai uzuale ,aceasi probleme am cu procurarea de cutite pe stanga

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări