Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Grota mea

alin 105

Postări Recomandate

La acel tip de limitator, cama se teseste la 30 o, si se pozitioneaza astfel incat in caz de avarie, capul limitatorului sa treaca peste cama, fara sa deterioreze sau sa blocheze mecanismul limitatorului. Dimensiunile planului inclinat al camei se realizeaza astfel incat rola de capat sa calce initial in zona acestuia, dar la capat de cursa sa poata trece peste creasta camei, fara pericol pentru deteriorarea limitatorului. In acest scop, se practica in cama doua gauri alungite, astfel incat sa se poata pozitiona fata de limitator. Exista aplicatii cu mecanisme de mare viteza (cum ar fi masa unei masini de rectificat plan) unde datorita inertiei, mecanismul se opreste dupa ce capul limitatorului trece de capatul planului inclinat al camei. La fel se poate intampla spre exemplu la un strung, in cazul filetarii cu cutitul, daca pasul filetului este mare, iar treapta de turatie depaseste o anumita valoare.

Link spre comentariu

Felicitari pentru lucrare.

O intrebare insa - de ce vrei actionare electrica de genul asta pe axa verticala? Pe axa orizontala lunga e intr-adevar folositoare la planari, cand te plictisesti de invartit la mana.

Link spre comentariu

Vezi ca ai neaparata nevoie (si) de o manivela/roata de mana, care sa iti permita sa duci capul la o cota exacta.

Din doua butoane de directie nu ai sa nimeresti niciodata exact acolo unde vrei.

Chestia asta o sa fie f incomoda si uneori periculoasa daca pui roata deasupra.

Parerea mea e sa faci motorizarea pt axa orizontala lunga, unde e chiar folositoare, iar pentru axa verticala sa folosesti acelasi sistem ca la frezele de fabrica - roata de mana cu axul montat orizontal, in partea de jos a frezei. E simplu de facut, tot ce iti trebuie e o pereche de pinioane conice, cu dantura la 45 de grade. Le gasesti la fier vechi sau dezmembrari auto, din diferentiale. Nu conteaza uzura sau jocul angrenarii, pentru ca oricum deplasarile in care conteaza distanta se fac tot timpul in acelasi sens, pentru a elimina jocurile.

Nu in ultimul rand, iti recomand sa montezi un set de DRO-uri - e cea mai buna investitie la o freza manuala.

Link spre comentariu

Daca te-ai uitat pe imaginile prezentate anterior, ai observat ca avansul vertical de finete il are capul de frezare rapida.Teoretic ar trebui sa il pot controla cu precizie de 1-3 sutimi, cursa verticala a pinolei este de 60 mm.Reglajul grosier se va face cu servomotor.Nu conteaza pozitionarea cu precizie a capului de frezare.O pozitionare cu 2-5mm in zona dorita este arhisuficienta.Avansul vertical de finete se face de mana. Am luat in calcul in faza de proiectare si varianta de ridicare manuala cu 2 arbori dispusi la 90 grd + manivela.Solutia tehnica era mai complicata si in plus imi surade mai mult sa apas pe 2 butoane decat sa scot apa din fantana :) .Ca sa nu mai zic de ansambul cap de frezare care are 74 kg.... Am spus deja ca DRO-ul e pe lista de cumparaturi.

Link spre comentariu

Buna dimineata!

O mica sugestie, chiar daca ar incarca nota de plata cu 50-80Ron. Un sistem simplu de scripeti si un mic cilindru hidraulic (utilizat la ridicarea haioanelor auto) vor face cele 70 kg sa nu se simta.

Mai precis, in functie de solutia constructiva aleasa (scripeti sau direct) (sistem cu scripete si cabluri - are avantaj ca se poate folosii un cilindru cu o cursa mica, dezavantaj, forta trebuie sa fie dubla fata de greutatea ridicata)

Astfel pentru 80 kg, va trebuie un cilidru (varianta simpla directa) care sa asigure o forta de 80* 9.8 = ~800N. (trebuie cautat prin cataloage la producatori gen Delphi). Acesti 800N se pot realiza prin compunerea in paralel a doi sau mai multi cilindri.

Nu mai intru in detalii, insa sper ca ideea sa va prinda bine!

http://ro.math.wikia.com/wiki/Scripete

Link spre comentariu

Si eu am luat in calcul  varianta cu pistoane pe gaz(piston pneumatic, nu hidraulic-ala e altceva!), in cazul in care servo-ul nu face fata la greutate.Varianta cu scripeti/cabluri pica din motive estetice si nu numai...deocamdata nu-mi dau seama daca motorul face fata sau nu, capul de frezare inca nu e montat pe masina.

Link spre comentariu

Am rezolvat-o cu servomotorul.Am schimbat motorasul+reductorul mecanic care avea ceva problema si am facut alimentarea la un traf de 12 v/250 A.Merge.

Am mai facut niste modificari la bancul de lucru, l-am inaltat , am montat niste polite pe glesiera pt cutii cu suruburi si am fixat polizorul cel nou pe o consola metalica in exteriorul bancului.E cam inghesuiala la bancul de lucru, dar asta e.

Posted ImageDSCN0282_resize.JPG

Recomand celor interesati masina de gaurit de la Gude -GTB 16/5 - e foarte ok la banii aia.

Posted ImageDSCN028822222888_resize_resize_resize.jpg

Am montat un sistem de supraveghere video DVR cu inregistrare cu 4 camere, inregistrare pt cc 7-8 zile...si nu doar ca protectie antiefractie :nas:

Posted ImageDSCN0278_resize.JPG

In completarea sistemului, o componenta care de 3 ani isi face foarte bine treaba....il cheama sa zicem Azorel, un rotwailer plin de viata si de dinti in gura , noaptea se plimba in jurul atelierul...asa a fost intelegerea cu domnia sa....

Intrebare cu masina gaurit  Gude -GTB 16/5 oare nu se poat face si mici frezari  daca i s-ar atasa o mica masa de frezare? intreb asta pentru ca m-am jucat si eu un pic cu una intr-un market si mi s-a parut ca nu are deloc bataie la ax (comparativ cu multe altele de gen). Practic principiul acelui ax care coboara in jos din fulia principala se aseamana destul de mult  cu cel de la capul de fus 22 (e un ax de ala cu caneluri daca nu  ma insel).

Link spre comentariu

Daca motorul nu face fata,la mecanismul de schimbare a pozitiei capului de frezare in plan vertical,eu zic mai bine schimbi motorul cu unul de putere mai mare si direct la 220v,astfel scapi si de transformator.Mecanismul de deplasare cu sistemul surub piulita e sigur si prezinta garantia functionarii,ai facut o alegere buna.

Link spre comentariu

TITI, masina de gaurit are putin joc la ax,joc aparut pe parcursul utilizarii.Solutia adaptarii unei masini de gaurit la una de frezat e una chinuita.Toate piesele sunt mai subtiri, inclusiv axul, pinola, nu are sistem de blocare a pinlei, etc.

Au sosit piesele de fonta de la prelucrare.Pot sa spun ca asteptare a fost rasplatita pe deplin.Piesele sunt foarte frumos si ingrijit prelucrate si "scoase" in cote.Multumesc inca o data, Radule!.Mai trebuie sa pasuiesc cuzinetul cu coloana, in momentul de fata cam freaca pe ici pe colo, in anumite pozitii se intepeneste.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Am pasuit imbinarea intre cele doua piese de fonta, folosind ulei+pasta verde.A fost munca de (pardon) negru, dar in final imbinarea e una perfecta.Urmeaza datul gaurilor care vor prinde piesele una in cealalta.

Editat de alin 105
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări