Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Simulari amplificatoare

indy666

Postări Recomandate

Imi permit sa te contrazic putin ( cu tot respectul cuvenit ), daca te bazezi prea mult pe soft o sa eziti cu timpul sa mai verifici in capul tau cum s-ar zice functionarea diferitelor stagii in aplificator, o sa fii multumit pentru simplul fapt ca merge in simulator, si probabil asa ar fi ( cu noroc sau nu ) si in realitate insa incet incet vei pierde notiuni esentiale, de aceea sunt de parere ca nenumaratele softuri existente care se presupune a ajuta tehnicianul de fapt limiteaza gandirea teoretica,

poate ai dreptate in unele cazuri, dar la mine treaba sta exact invers.Cand am dat de LTSpice, nu prea stiam nici cumfunctioneaza un tranzistor.Cu ajutorul acestui program am invatat multe despre electronica, faceam o schema si cu doar un click vedeam valoarea si forma tensiunii sau a curentului in orice punct de pe schema, puterea disipata etc. apoi modificam una-alta si vedeam ce se intampla.Ajutat de putin simt tehnic si cautand pe net si ceva teorie, trageam concluzii. Asa s-a format incet-incet o idee la mine in cap despre cum functioneaza un montaj electronic.Dupa scurt timp faceam din cap surse in comutatie si amplificatoare in clasa d (astea imi plac mie).Nu sunt nici acum expert in electronica, dar daca nu dadeam de LTspice , acum eram mult mai habarnist.

simulator cik merge brici si cand o alimentezi in realitate poti avea surprize neasteptate, eventual neplacute chiar, cum ar fi craparea finalilor, si asta doar ca te-ai bazat prea mult in dezvolktarea schemei pe un program de calculator.

Cum am spus si mai sus, dupa ce simulezi schema, o testezi practic. Si cand spun ca o testezi, inseamna ca o alimentezi cu limitare de curent, masori offset, curent consumat etc,mai modifici o rezistenta,doua, masori distorsiuni daca ai cu ce, daca ai osciloscop te uiti sa nu ai oscilatii...asa nu ai cum sa dai gres sau sa arzi finalii
Link spre comentariu

deci simularea are scop educativ, pentru cine nu are laborator acasa, face aici testele virtual asupra unor circuite. ca sa fie cat mai reale ar trebui ca modelul Spice al fiecarei piese sa fie cat mai aproape de cel real ,iar din setari se pot introduce tolerante ale valorilor si caracteristicilor fiecarei piese in parte..

Link spre comentariu

Multisim-ul este doar pentru elevi de gradinita , chiar daca uneori rezultatele sale mai coincid total intamplator si cu realitatea

Victore, MultiSim-ul e creeat de National Instruments, prima companie din lume care a lansat si a cultivat inca din 1981 mediu de simulare Spice, intai prin LabView, si mai tarziu, prin anii 90, prin Electronics Workbench. Deci, baga bine la cap, compania asta a trasat Spice-ul si la cultivat intr-un mod care sa placa amatorului.
Da , am lucrat sub platforma EWB 5.12 acum cel putin 10ani........la toate proiectele MENADI sau HPA ! Majoritatea au fost de mare succes , deci urmasul lui EWB adica Multisim este de inalta calitate ! Multisim este o platforma puternica , dar nu ma mai satisface in anul 2011 ! Recunosc ca am cam renuntat la el , din motive simple : LT Spice 4 este la moda in USA !Cu toti avem sensibilitati diferite , unora le plac roscatele , altora brunetele . Blondele ?
Link spre comentariu

Se pare ca asta e problema, modelele spice.

Se pare ca asa este. Am inlocuit MJ802 cu MJ15001 si dreptunghiul de 20 KHz arata normal (nu mai este dinte de fierastrau ca la simularea cu MJ802) .Modelul Spice pentru MJ802 din baza de date a lui Multisim este:.MODEL MJ802 npn+IS=2.43618e-11 BF=474.262 NF=1.02684 VAF=84.0987+IKF=0.928926 ISE=1.69651e-09 NE=1.71851 BR=0.22522+NR=1.20652 VAR=18.6624 IKR=0.774542 ISC=8.03677e-13+NC=3.78605 RB=0.616511 IRB=0.1 RBM=0.218087+RE=0.00828173 RC=0.0414086 XTB=0.723692 XTI=1+EG=1.05 CJE=9.96805e-08 VJE=0.439704 MJE=0.843662+TF=3.46443e-09 XTF=837 VTF=998.8 ITF=98.27+CJC=5e-10 VJC=0.4002 MJC=0.410172 XCJC=0.803125+FC=0.680479 CJS=0 VJS=0.75 MJS=0.5+TR=1e-07 PTF=0 KF=0 AF=1

se poate determina cu el viteza de crestere (slew rate) ?

Pe o oscilograma cu semnal treapta ar fi masurabil. In cazul simulat de mine ar fi 50 de volti crescuti in 5 microsecunde = 10V/us
Link spre comentariu

Avand o schema asemanatoare,kit-ul de 15w putea fi modificat usor(cu mici modificari,inclusiv condensatorul de cuplaj) si adus la nivelul schemei publicate prin 1970 in "Audio amplifier systems"-M.D.HULL, la 40w/8ohm,d<0,2%;modificarea a aparut si prin Tehnium .

Link spre comentariu

Acele modificari nu cred totusi sa fie chiar mici, pentru o putere de 40W/8 Ohm trebuie inainte de toate ridicata mult tensiunea de alimentare fapt care implica recalculari importante in circuit si cred ca la acea putere s-ar cere totusi alimentare dubla ceea ce implica si mai multe modificari.

Link spre comentariu

Urmatoarea schema ( din cartea "Audio Amplifier Systems" (3rd Edn.) 1972 , scrisa de Mr. Hull pentru Philips , Netherlands ) este cea care a servit ca sursa de inspiratie pentu proiectantii IPRS Baneasa atunci cand au produs kit-ul de 15W .

Posted Image

In urma simularii putem observa asemanarea si diferentele intre performantele celor doua scheme...... Pe net am gasit urmatoarele recomandari de modificare in scopul cresterii performantelor :

" Main reasons are due to the large roll-off capacitor on the base of the VAS (22 nF); and using slow BD182 ( can use 2N3055 ). If you use a complementary pair ( 2N3055 / MJ2955 ) you can improve the output stage and reduce crossover distortion . Negative feedback should not be taken from the loudspeaker : use a 1.5k directly from the mid-rail . Maybe this was an attempt to improve the bass response with a small output capacitor . Use a bigger output capacitor : modern computer grade capacitors with low ESL and ESR will probably allow 10mF in the space of an old 1.6 mF and give much better bass and not cause undue distortion .

I found that the high input impedance using 150k resistors gave a lot of LF noise . You can reduce this by using a pair of bias resistors (say 27k from tap to + and 22k from tap to GND) and a 22k from the mid point to the base of the input PNP . Use a 10 to 100 uF capacitor from the mid-point to ground to filter the supply line .

FInally , change the HF bias by removing the 27 pF and 22 nF slow-down caps . Replace the 390 pF by a 220 pF and bypass the 220 ohm series resistor; use a 220 pF capacitor between the pnp base and GND to make sure the base impedance is always low and change the overall frequency comp capacitor to 220 pF as well .

You will find that you have a very good amp with these mods which gives less than .01% THD at 20 kHz and negligible crossover using a CP output . "

Invit pe oricine are cartea sa ne ofere mai multe detali........Asa cum era prezentat in carte , era mult mai performant decat amplificatoarele japoneze ale epocii cu finali STK sau produsele autohtone Electromures , Tehnoton , IEI sau amplificatoare sovietice , cu scheme mult mai complicate si finali complementari . Sarmana Delia era mancata pe paine inca de la prima auditie !

Link spre comentariu

Dl.Victor a fost mai rapid,dar graficele pot fi o completare utila;introducerea unui grup paralel ,1n 4001 cu 56 ohm in emitorul lui T4,poate reduce distorsiunile si mai mult.Amplificatorul se alimenta cu 60v stabilizat,dar functioneaza foarte bine si de la o sursa nestabilizata.

post-26985-139829315593_thumb.jpg

post-26985-139829315598_thumb.jpg

post-26985-13982931561_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări