Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Simulari amplificatoare

indy666

Postări Recomandate

Eu zic sa puneti mana pe niste carti. Daca la un simplu potentiometru v-ati blocat ... ce o fi la un tranzistor sau mosfet.

Ra+Rb=100k o fi greu sa aflati Ra daca cunoasteti Rb?

Link spre comentariu

@dumitrumy Am instalat LTspice și am început să îl testez , nu am trecut deloc cu vederea schema postată de dumneavoastră , doar că am vrut să scriu însă am uitat durează încă până mă obișnuiesc cu acest program !

Link spre comentariu

Pentru cine vrea sa invete despre simularea amplificatoarelor audio in LTspice, recomand cartea lui Bob Cordell - Designing audio power amplifiers. Incepand cu pagina 383 are cateva capitole dedicate simularii in LTspice, incepand de la notiunile elementare instalare LTspice etc. pana la notiuni mai avansate.

Se poate descarca in format electronic de pe internet sau chiar de pe aici dintr-un topic de la rubrica Amplificatoare.

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

On 8/4/2021 at 11:43 PM, audio1984 said:

Am căutat prin tutoriale și nu am prea găsit mare lucru trebuie creat , e doar sub forma de simbol schematic . Am să instalez LTspice mâine și poate îmi puteți explica in legătură cu Rezistorul semireglabil . O seară liniștită ! 

Salut!

Exista mai multe modalitati de a simula functionarea unui potentiometru in LTSpice. 

Ti-as sugera sa incepi cu ceva simplu, iar mai apoi, daca vei considera ca nu e de ajuns, o sa-ti arat si alte tehnici.

Cel mai simplu ar fi sa folosesti divizorul care ti-a fost recomandat (daca ai potentiometru sau semireglabil la care folosesti toate cele 3 terminale).

Daca ai un potentiometru la care cursorul se leaga la unul dintre capete, pe acela il poti interpreta ca pe un simplu rezistor a carei valoare trebuie sa varieze. Pentru a determina LTSpice sa faca acest lucru, trebuie sa introduci un parametru in loc de valoare fixa si apoi sa adaugi o directiva de simulare prin care poti varia valorile pe care le poate lua acel parametru, dupa regulile pe care le consideri. 

Modelul de mai jos il poti adapta si ptr simularea potentriometrului obisnuit, cu 3 terminale, desi o sa fie nitel mai laborios. Cel putin in prima faza, iti va fi util. Desi am incercat si variante mai complexe, iti marturisesc ca din lene, rareori le folosesc si mai curand procedez ca mai jos. Foarte multe dintre situatiile intalnite se reduc la ceea ce va urma !

Sa luam un exemplu minimal. Ai o sursa de tensiune V1 si un divizor rezistiv format din R1 si R2.

R1 il pui fix, sa zicem 5K. La R2, in loc sa-l pui fix, faci click dreapta peste simbolul sau si in casuta unde ar trebui sa pui valoarea, introduci un parametru (variabila) pe care il denumesti dupa cum "vrea muschii tai". In cazul meu, l-am botezat "RV". Introducerea parametrului se face intotdeauna intre acolade:   {RV}  .

param1.jpg

Apoi, ca sa poti introduce directiva de simulare, apesi pe simbolul "Aa" din dreapta-sus, iar in casuta care se va deschide, introduci expresia pe care o vezi in poza de mai jos, adica :

.step param RV 5K 1K 1K 

(ai grija sa pui caracterul punct inaintea cuvantului "step" !! )

Ce inseamna asta ? 

Ca variabila RV va lua valori de la 5K la 1K , in pasi de 1K (ordine descrescatoare).

Daca ai fi scris ".step param RV 1K 5K 1K" , era in ordine crescatoare. Iar daca vrei ca pasul (ultimul parametru al expresiei) sa fie altul, treci pur si simplu alta valoare, doar sa ai grija sa tii cont de multipli. 

Cred ca stii ca daca vrei sa scrii 100 ohmi, fie scrii 100 fara nimic altceva, fie scrii 0.1K , etc. 

param2.jpg

In final, botezi si nodul median al divizorului, ca sa poti afisa apoi tensiunea acolo (daca stii cum sa introduci etichete), apoi stabilesti o simulare transient cu durata, sa zicem, de 5ms (directiva .tran 5m). Cam asta e poza finala a schemei:

param3.jpg

Mai jos, ai graficul cu valorile tensiunii din punctul median (nodul etichetat "out"). Vezi ? Nu e prea greu.

param4.jpg

Si un mic "desert" : daca vrei sa vezi care dintre valorile rezistorului parametrizat (RV) ti-a produs o anumita tensiune care te interesa, ei bine, incearca asa:

- fa click pe bara de titlu a ferestrei cu graficul ;

- fa click pe meniul "Plot Settings" (care nu apare daca nu ai realizat pasul anterior) si alegi optiunea "Select steps".

Va aparea fereastra de mai jos:

param5.jpg

Daca vei selecta oricare dintre liniile de acolo, vei ramane in grafic doar cu trasa care arata tensiunea corespunzatoare. 

In tabel ai parametrul RV exprimat sub forma de ohmi , dar in alte situatii va fi exprimat in submultipli (e-6, e-3, etc.). 

Iti urez succes si daca te descurci cu cele de mai sus, vorbim si despre parametrizari mai complicate :limb:

Cezar YO3FHM

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări