hpavictor Postat August 16, 2013 Partajează Postat August 16, 2013 ....si da si nu .Exista amplificatoare audio ( mai evoluate ) cu semiconductori in care etajul amplificator in tensiune este complet separat de amplificatorul in curent , in acest caz sarcina nu mai poate influenta performantele amplificatorului in tensiune prin intermediul buclei de reactie negativa ...Schema sarcinii reactive prezentata de mine mai sus are rolul de a testa - calibra protectia SOA si de a dimensiona corespunzator etajul final si sursa de alimentare ( in special pentru cei ce doresc performante reale pe sarcina de 2 ohmi reactiva , adica 4 grupuri identice in paralel ) , utilizabil in domenile Pro sau Hi End . Link spre comentariu
GeX Postat August 27, 2013 Partajează Postat August 27, 2013 O mare rugaminte: daca poate cineva sa simuleze acest amplificator: Multumesc anticipat. Link spre comentariu
hpavictor Postat August 30, 2013 Partajează Postat August 30, 2013 Omul cat traieste invata ... Va prezint un exemplu ( oferit de Bob Cordell ) de tehnica de reducere a distorsiunilor . Miller ? Habar n-are cum sta treaba ! Remarcati faptul ca folosind aceeasi schema , acelasi bias etc , aceeasi parametri SPICE dar o compensare diferita , se obtin performante diferite . Da , pare simplu de zis ... Remarcati scaderea nivelului de distorsiuni de la 0,5% la 0, 0039 % dar si modificarea structurii armonice in bine la analiza FFT . Incredibil ? Link spre comentariu
Marian Postat August 31, 2013 Partajează Postat August 31, 2013 O mare rugaminte: daca poate cineva sa simuleze acest amplificator: Multumesc anticipat. S-a facut, scuze pentru intarziere, au fost ceva probleme in ultimele zile, sper sa nu fie prea tarziu. Asadar iata schema in multisim: http://img138.imageshack.us/img138/2430/hk1o.png Mi-am permis sa inlocui R2 cu 2 semireglabile de 100k si respectiv 2k inseriate pentru a putea regla mai precis simetria iesirii in CC ( punctul dintre cei 2 tranzistori, chiar inaintea electroliticului de pe iesire ) care tre sa fie jumatate din alimentare. Curentul de mers in gol aproximativ 25mA ( fix setat din schema ): http://img855.imageshack.us/img855/4255/pc6d.png Cu R5 in schema originala ( R6 la mine in simulare ) la 100 Ohm varful de putere este cam spre 30W pe 4 Ohm pentru aproximativ 1V rms pe intrare ( asa cum si schema specifica ): http://img268.imageshack.us/img268/1069/6orj.png THD-ul este undeva pe la 0,08% pentru puterea de varf pe 4 Ohm: http://img59.imageshack.us/img59/3176/9nf3.png Si nu in ultimul rand raspunsul in frecventa care este aproximativ liniar cam intre 100Hz si 100Khz: http://img827.imageshack.us/img827/9431/kdt6.png Toate cele bune. Link spre comentariu
GeX Postat Septembrie 3, 2013 Partajează Postat Septembrie 3, 2013 Multumesc mult, nu e tarziu deloc.Arata bine in simulare, ma asteptam la mai rau. Banuiesc ca ai Multisim12. La mine in 11 este cam instabil.Desi schema arata interesant, nu cred ca merita realizata practic.Multumesc inca odata pentru ajutor :oky: Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 3, 2013 Partajează Postat Septembrie 3, 2013 Cu placere oricand. Am multisim 10 si 11, folosesc insa pe al 2-lea ( 11 ) datorita unei librarii mai complexe si n-am avut niciodata probleme cu el. Schema zic eu ca este o buna solutie pentru alimentarile simple, performantele conform simulatorului sunt mai mult decat ok raportate la simplitatea schemei. Acuma evident fiecare alege ceea ce gaseste mai potrivit pentru el, cum foarte bine zicea cineva, ceea ce-i place urechii cuiva, altul poate sa deteste... Link spre comentariu
tudor_x19 Postat Septembrie 10, 2013 Partajează Postat Septembrie 10, 2013 Buna , vin si eu cu o rugaminte- de a ma ajuta cu simularea amplificatorului din link.Doresc sa comand realizarea cablajului si mi-e frica de a nu exista greseli intentionat lasate de producator (ca valori sau trasee).....se practica uneori.Incintele au 8 ohm,iar alimentarea se face la tens 30-40V. http://www.diyaudio.ru/filestore/Millen ... okbook.pdf unele precizari aici http://circuitschematicelectronics.blog ... i8Dv387rMY Link spre comentariu
Kazimir69 Postat Septembrie 17, 2013 Partajează Postat Septembrie 17, 2013 V-ash ruga sa va dati cu parerea despre amplificatorul atasat de mine. m-ar interesa in ce limite ale tensiunii de alimentare ar putea functiona! la +-160Vcc componentele electronice ar iesi din functiune sau nu? Vreau propuneri pentru imbunatatirea amplificatorului in aceasta privinta(functionarea la o tensiune de alimentare inalta) plus careva rectificari. Va multumesc Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 18, 2013 Partajează Postat Septembrie 18, 2013 Pune macar o imagine, un print ceva, cu schema, nu toti au multisim 10 instalat...PS: la 160V pe ramura ignorand pierderile, se trece relativ usor de 3kW putere utila pentru sarcini de 4 Ohm, ma intreb ce faci cu atata putere... Link spre comentariu
Kazimir69 Postat Septembrie 18, 2013 Partajează Postat Septembrie 18, 2013 Motivul pentru care optez pentru o tensiune de alimentare mai mare este problema obtinerii tensiunii de alimentare, si nu puterea pe care vreau sa o obtin. vreau sa folosesc in loc de un traf care sa-mi furnizeze de exemplu doua iesiri de 90Vac, un divizor de tensiune conectat direct de la priza, care mi-ar oferi 2x110 Vac. Am atasat niste poze ale amplificatorului. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 18, 2013 Partajează Postat Septembrie 18, 2013 Daca era asa simplu de obtinut alimentarile mai mari nu crezi ca mai toate amplificatoarele comerciale ar fi folosit "inovatia" ta? Cum faci cu izolarea galvanica de retea necesara? apoi la 160V pe ramura curentul de varf pentru sarcina de 4 Ohm este de 40A, iar cel RMS putin sub 13A, deci cam 25A pentru 2 canale, cum ai de gand sa dimensionezi acel "divizor" tinand cont de asta? In fine, ideea este ca sursele de asemenea calibru sunt atat de scumpe cum sunt, din niste motive bine intemeiate, si nu vad cum ar putea fi posibil ce zici tu ca vrei sa faci.PS: Nu stiu cum ai facut tu simularea aia dar pentru 154V tensiune pe ramura asa cum ai acolo, si admitand sa zicem cam 6v cadere pe mosfet, puterea maxima ar trebui sa fie pe 4 Ohm de minim 2,5kW, tensiunea de alimentare mare, permite un semnal cu amplitudine mare si deci si o putere mare. Link spre comentariu
George Postat Septembrie 18, 2013 Partajează Postat Septembrie 18, 2013 Banuiesc ca e vorba de ceva divizor de tensiune cu tiristor(i). Asa ceva nu e bun pentru domeniul audio, e bun pentru variatoare turatie motoare, de exemplu. Un asemenea montaj cu tiristori deformeaza foarte mult sinusoida. Au mai incercat si altii asa ceva si nu a mers, le-au bubuit condensatorii de filtraj. Un amplificator audio alimentat dintr-o asemenea sursa nu s-ar auzi deloc bine. In fine, daca doresti neaparat poti incerca ca sa te convingi.Daca ar fi fost o solutie viabila ar fi fost deja implementata la mai toate amplificatoarele de mare putere. Link spre comentariu
Kazimir69 Postat Septembrie 18, 2013 Partajează Postat Septembrie 18, 2013 PS: Nu stiu cum ai facut tu simularea aia dar pentru 154V tensiune pe ramura asa cum ai acolo, si admitand sa zicem cam 6v cadere pe mosfet, puterea maxima ar trebui sa fie pe 4 Ohm de minim 2,5kW, tensiunea de alimentare mare, permite un semnal cu amplitudine mare si deci si o putere mare.intrebarea mea initiala era sa-mi spuneti vreo parere daca acest amplificator e bine sa fie alimentat la o tensiune mai inalta, Ma intereseaza anume cum s-ar comporta in asa situatie, nu am pus problema sursei de alimentre. In cazul de sus obtin 1kW pentru ca am tinut cont de puterea disipata de un singur tranzistor, si de asta obtin atit. nu e problema sa obtin si 2,5kW. atasez mai jos rezultatul. Link spre comentariu
indy666 Postat Septembrie 18, 2013 Autor Partajează Postat Septembrie 18, 2013 Tranzistori finali nu corespund din pct de vedere al tensiuni D-S daca se depaseste alimentarea de +-100Vcc. http://www.vishay.com/docs/91210/91210.pdf Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 18, 2013 Partajează Postat Septembrie 18, 2013 @Kazimir69 Pai tocmai puterea maxim posibila pentru alimentarile specificate, si sarcina de interes, decide regimul de functionare al amplificatorului si in mare masura dimensionarea etajului final. Perechea 240/9240 au un VDS maxim de 200V, tu mergi cam pe la 160V pe ramura, este destul de aproape de limita maxim admisa, avand in vedere natura sarcinii ar fi necesare asazisele catch diode, diode puse intre iesire si ramurile de alimentate care se vor asigura de faptul ca iesirea nu poate trece niciodata cu mai mult de Vf al diodelor, peste ramurile de alimentare, diodele vor trebui sa fie din cele rapide pentru a nu interfera cu calitatea sunetului la frecvente inalte ( deci nu 1N400x ).Pentru a usura stresul de tensiune de pe etajul final, ai putea merge pe cascodare dar asta ar complica intr-o buna masura etajul final... Apoi 160V pe ramura asa cum am zis presupune pentru sarcina de 4 Ohm un curent rms de cam 13A, la o tensiune asa mare parametrul SOA al finalilor impune folosirea a destul de multi in paralel , mult mai multi decat ce ai tu acolo in simulare... bine, asta admitand o sursa viabila de alimentare, ceea ce din cate spui ca vrei sa faci, nu poti obtine. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum