Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Simulari amplificatoare

indy666

Postări Recomandate

Vizitator floryn100

Va rog din suflet sa imi simulati si mie schema aceasta si ce rezultate reies in urma simularii,este vorba de un amplificator cablu tv.Va multumesc mult de tot.

post-72911-139829558369_thumb.gif

Link spre comentariu

F bune oscilogramele pt cei fara experienta!As mai completa ca frecventa de test se alege in zona in care ampliful incepe sa limiteze, fie sus, fie jos, dar nici nu se exagereaza.Totodata vreau sa retrag ce am spus mai demult despre treaba cu SR-ul si timpul de crestere. Am facut niste experimente in care la aceeasi frecventa, pe aceeasi sarcina, aceeasi baza de timp, aceeasi volti/ div, schimbam amplitudinea de intrare cu 20dB. Ce am observat e ca intr-adevar timpul de crestere nu s-a schimbat proportional!Daca as fi luat dupa formula SR-ului, schimband amplitudinea cu 20dB, si timpul ar trebui sa varieze tot cu atata, dar nu a fost asa. Practic SR-ul crestea o data cu amplitudinea.Lucrul acesta mi se pare tare ciudat, si in sesiunea urmatoare de mestereala la Quad voi investiga mai in detaliu care este sursa acestui fenomen. Semnalul de intrare este exclus. Fronturile sale sunt mult mai abrupte decat ce poate ampliful.Legat de quad, ce sa zic, la cum arata un leach amp sau altele mai rapide pe semnal dreptunghiular, quad-ul pare pistol cu apa. Ma rog, de cantat canta, iar acum ca l-am dres este si mai stabil.

Link spre comentariu

Totodata vreau sa retrag ce am spus mai demult despre treaba cu SR-ul si timpul de crestere. Am facut niste experimente in care la aceeasi frecventa, pe aceeasi sarcina, aceeasi baza de timp, aceeasi volti/ div, schimbam amplitudinea de intrare cu 20dB. Ce am observat e ca intr-adevar timpul de crestere nu s-a schimbat proportional!

Doar nu m-ai banuit ca doresc sa te induc in eroare...Eu am experimentat practic si apoi mi-am prezentat concluzia in legatura cu SR dedus din oscilogramele prezentate de Leco si din cele simulate in proiectul comun AE150 .. Oricum daca facem socoteala la amplificatorul AE150 care este valoarea reala a SR - ului fara filtrul din intrare trece jos si circuitul Boucherot ( Zobel ) din iesire , adica exact ca la orice prezentare comerciala " cosmetizata " ...ati fi uimiti ce performante ( perfect masurabile in lumea reala ) se pot obtine folosind doar componente obisnuite , la un pret absolut decent , aproape moka .
Link spre comentariu

La AE150 am reusit ca timpul de crestere sa fie putin sub 1 microsecunda , in conditiile stabilitatii pe orice tip de sarcina reactiva complexa , ceea ce consider o reusita totala in domeniul DIY din Romania fata de petardele audiofile vehiculate in prezent la preturi total nejustificate de mii de Euro .

Oricum marea provocare este sa reusim ca acel timp de crestere sa fie cat mai mic , de preferat sub 600 nanosecunde ( tipic Krell ) sau chiar sub 100 nanosecunde ( tipic Halcro ) .

Dar valoarea acelui timp de crestere sa fie realista ... nu doresc sa dau exemple mioritice .

Si nici cum si de ce variaza SR-ul odata cu frecventa :) .

Prietenii stiu de ce !

Link spre comentariu

La AE150 am reusit ca timpul de crestere sa fie putin sub 1 microsecunda , in conditiile stabilitatii pe orice tip de sarcina reactiva complexa , ceea ce consider o reusita totala in domeniul DIY din Romania fata de petardele audiofile vehiculate in prezent la preturi total nejustificate de mii de Euro .

Oricum marea provocare este sa reusim ca acel timp de crestere sa fie cat mai mic , de preferat sub 600 nanosecunde ( tipic Krell ) sau chiar sub 100 nanosecunde ( tipic Halcro ) .

Dar valoarea acelui timp de crestere sa fie realista ... nu doresc sa dau exemple mioritice .

Si nici cum si de ce variaza SR-ul odata cu frecventa :) .

Prietenii stiu de ce !

Vreau sa vad asta sub test pe sarcina dummy load, aratata de osciloscop, nu de "simulari".

Cind voi vedea pe osciloscop (ma ofer sa pun la treaba, alimentare simetrica, si osciloscop & stuff) pentru testare, abia atunci cred, pina una alta, totul ramine "in vain", precum visele!

Nu expun parerea cu rautate, ci cu SETE de realitate!

Inca simularea (PE SOFT) , vs realitatea (REALA CU PIESELE LIPITE PE PLACA), nu se pupa.

Multe nerealitati, au fost expuse pe forum.

Link spre comentariu

Vreau sa vad asta sub test pe sarcina dummy load, aratata de osciloscop, nu de "simulari".Cind voi vedea pe osciloscop (ma ofer sa pun la treaba, alimentare simetrica, si osciloscop & stuff) pentru testare, abia atunci cred, pina una alta, totul ramine "in vain", precum visele!Nu expun parerea cu rautate, ci cu SETE de realitate!Inca simularea (PE SOFT) , vs realitatea (REALA CU PIESELE LIPITE PE PLACA), nu se pupa.Multe nerealitati, au fost expuse pe forum.

Te vei convinge personal .
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Sunt cam amator in electronica si ma chinui de aproape o luna cu un amplificator vechi. Am facut schema dupa cablajul amplificatorului si vreau sa stiu daca e functionala. Cred ca cineva a mai umblat pe acolo si a inversat ceva ca mie nu-mi prea iese socoteala.Va rog f mult sa ma ajutati.

post-45277-139829570095_thumb.png

Link spre comentariu

Revin cu simularea promisa, intai schema:

http://img217.imageshack.us/img217/5613/schemaqz.png

Simulare cu semnal sinus, limita ar fi pe la 50W, sarcina 4 Ohm:

http://img5.imageshack.us/img5/8774/simulare1khz4ohm50w.png

Si caracteristica bode ( adicatelea raspunsul in frecventa ):

http://img72.imageshack.us/img72/9937/bode.png

Daca THD-ul pare relativ bun, in schimb liniaritatea lasa mult de dorit.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări