Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Simulari amplificatoare

indy666

Postări Recomandate

Da, aceea este schema care a aparut pe forum ca fiind schema lui Leco.Am incercat si eu o simulare cu ceva timp in urma, si cu valorile pieselor care sunt in acea schema nu prea iese un amplif extraordinar....E clar ca Leco a facut modificari serioase!

Link spre comentariu

Inca n-am apucat sa o analizez prea bine asadar ma abtin de la comentarii asupra ei insa daca reusesc sa-mi fac azi timp o sa o pun eu in multisim si voi reveni cu detalii.

Link spre comentariu

Inainte de toate iertare pentru dublu post dar nu mai pot edita pe cel precedent.

Acum sa trecem la subiect, revin cu simularea promisa, si cu ceva mentiuni:

-Nu am avut modelul Spice pentru 2SA970 asa ca am folosit tranzistori de semnal mic perechea 2N5551/5401.

-Deasemenea din lipsa modelelor spice am folosit in final MJ15024/25.

-Am folosit pentru moment o alimentare de +/-90Vcc si postez mai jos linkuri catre imagini ilustrative ( linkuri in loc de imagini dorect pentru ca le-am realizat la o rezolutie mai mare ).

Schema

Bias si deriva

Simulare, semnal 1,5Vpp fiind chiar sub limita de clip, sarcina rezistiva de 4 Ohm.

Astept sugestii despre ce alti parametrii considerati ca ar trebui verificati la acest amplificator, personal nu as comenta decat ca THD 0,3% mi se pare...sa zicem cam mult pentru pretentiile schemei asteia...nu stiu cine anume a lansat schema asta insa doar luand un pdf cu o schema simetrica, facandu-i print pe care apoi editandu-l in print adaugand cate ceva ici colea si apoi sa pretinzi ca este schema lui Leco mi e pare cel putin jenant, daca ai ceva cu el mai bine zi-i in fata dar nu-ti bate joc de reputatia si numele sau prezentand o asemenea insulta.

Parerea mea oricum, asadar rogu-va nu dati cu parul :da

Link spre comentariu

Diagrama FFT ( structura armonicelor ) între 0,1 Hz si 10MHz , diagrama Bode ( raspunsul amplitudine frecventa ) intre 0,1 Hz si 10 MHz , distorsiuni THD pe sarcina de 8 ohmi rezistiva la nivel maxim , la jumătate din putere si la 1W , pentru frecventele de 100 Hz , 1KHz , 10 KHz , răspunsul la semnal dreptunghiular la 50Hz si 10KHz ...Pe intrare sunt foarte buni tranzistori propusi ( de fapt cei mai buni ) dar prefinalii trebuie sa fie 2sc / 2sa ...5200 / 1943

Link spre comentariu

Dacă tot analizam scheme celebre de pe forum , ar trebui sa vedem care sunt performanțele unei alte scheme celebre , cea a lui ZAL . Cred ca o sa avem o surpriza ...Oare de ce Leco si ZAL s-au declarat întotdeauna împotriva simularilor ?Oare aveau motive serioase sau din modestie...

Link spre comentariu

Nu stiu daca are sens sa dezbatem din nou acelasi subiect-Utilitatea simulatorului, este cat se poate de evident ca majoritatea au deja pareri fixe despre acest subiect, pareri pe care nu-s dispusi sa si le schimbe asa ca nu am face decat sa discutam discutii si sa batem apa in piua...

Acum revenind la subiectul de fata, asa cum am zis nu am modelele spice pentru perechea 2sa/2sc in final de aceea am ales MJ15024/25 care intre noi fie vorba sunt tranzistori superiori, si mai buni ar fi fost MJ21193/94, insa am inceput simularile cu finalii aia si continui tot asa pentru referinta.

Iata simularile cerute, mai putin diagrama FFT care dupa cum ti-am zis in privat imi este un subiect cel putin ambiguu si prefer sa postez fisierul multisim cu schema pusa de mine in simulator pentru cei interesati sa testeze acest factor.

-THD 8 Ohm-100Hz-1W

-THD 8 Ohm-100Hz-Mid

-THD 8 Ohm-100Hz-Max

-THD 8 Ohm-1KHz-1W

-THD 8 Ohm-1KHz-Mid

-THD 8 Ohm-1KHz-Max

-THD 8 Ohm-10KHz-1W

-THD 8 Ohm-10KHz-Mid

-THD 8 Ohm-10KHz-Max

-Square 50Hz

-Square 10KHz

-Bode plotter

-Fisierul multisim

Link spre comentariu

Aici ai un exemplu cum trebuie sa setezi Multisim-ul viewtopic.php?p=967286#p967286 la afisarea graficului amplitudine frecventa ( nu in gama -100 dB / + 100 dB !!! ) iar pentru evidentierea linearitatii pozitioneaza cele doua cursoare la - 3 dB si faci prima poza , iar apoi pentru a doua pozitionezi cursoarele la - 1 dB , in asa fel incar sa reiasa absolut clar banda de trecere a amplificatorului . Referitor la raspunsul la semnal drepunghiular vezi setarea de la baza de timp din graficul atasat de mine aici viewtopic.php?p=973025#p973025 cu si fara sarcina capacitiva...

Link spre comentariu

As vrea sa fie inteles un lucru, si anume:

Punctul meu de plecare, a fost o schema de la un amplificator japonez, pe care am avut-o in creion desenata, pe care o facea si unchi-miu, ca de la el am invatat.

Asta se intimpla prin 1979-1981, nu mai stiu exact.

Era un amplificator cu structura simetrica pe intrare,insa fara generatoare de curent constant, doar cu zennere, si numai tranzistoare japoneze 2SB-2SC, 2SC 2SA, insa in etajul final erau NUMAI npn-uri, cite 2 paralel..

Cind am experimentat-o, in final am folosit KD503, iar pe intrare aveam 2n2222A si 2N2907A, si mi-am permis sa dau alimentare de +/- 60Vcc, pe sarcini de 2 ohmi, faceam amplificatoare la lautarii de pe atunci, toate boxele paralel pe un singur etaj final.

Intre timp, avind relatii in Electrotehnica, unde unchi-miu lucra, am pus mina pe complementare sin seria BDW si BDX si avind posibilitatea de mai multi, mi-am permis sa modific schema cu NPN si PNP in etajul final.

Schema se va asemana izbitor de mult peste ceva ani, cu celebra schema a d-lui Sava, schema care nu stiu daca ii apartine, sau nu, si sincer nu este treaba si problema mea, cum nu este problema mea, ca foarte multe amplificatoare cu intrare simetrica seamana intre ele...

De la schema d-lui Sava, m-am inspirat cu partea de protectie, mult mai eficienta decit blocarea pilotilor (mai crapau finalii, cum facusem eu),oricum pe acele vremuri nu aveam osciloscop ,generator

de frecventa, adica posibilitatile de acum...

La un moment dat, incercasem si schema pe trz cu germaniu,(pentru un amp hi fi de casa), evident alte polarizari, insa fara succes, AD161 si AD162 cit AC180K-181K, nu rezistau in final si prefinal la mai sus de +/- 15-18V :ciuda: , iar cu ASZ 15 sau 18, crapau AC-urile, busind evident si ASZ-urile.

Acum sa revin mai la vremurile noastre, ca prea traiesc in nostalgie.

Cind am dat la facut cablajul pe care il are in posesie "dl retrosong", mi-a fost mult mai usor sa dau o schema asemanatoare cu a d-lui Sava, nefiind un bun desenator de scheme pe PC, urmind ca mai departe sa-mi pun in aplicare, modificarile, tranzistorii, polarizarile, etc, pentru a ajunge unde s-a ajuns acum.

Deci cine considera ca schema mea este a d-lui Sava, este problema lui, insa l-as ruga, cu valorile din schema, sa o faca sa o alimenteze la +/- 95Vcc, si sa ne spuna rezultatele obtinute, chiar cu finali originali, fie Toshiba sau On Semiconductor sau de care vreti voi.

Mai zic sa-i dea +/- 125Vcc cum am dat eu aici?

Flacari ies din finali!

Mai este o problema, cu totii stiti ca nu imi place cascodare, etc etc.

Eu unul personal, consider ca, la un amplificator, cu cit sint mai putine componente electronice ACTIVE, cu atit zgomotul este mai mic.

L-as ruga pe Victor, sa va spuna el, ce zgomot de fond avea amplificatorul cind l-a ascultat la mine si a bagat urechea in goarna driverului! ce ofera fix 111db/1W/1m

Acum, fiecare isi face propriile amplificatoare cu ce componente are, eu unul am ales versiunea cea mai simpla(fara cascodari, fara clasaG sau H), si am avut rezulltate mai mult decit onorabile.

Va doresc spor la simulat, clonat, ascultat, etc!

Link spre comentariu

As vrea sa fie inteles un lucru.....

Cind am dat la facut cablajul pe care il are in posesie "dl retrosong", mi-a fost mult mai usor sa dau o schema asemanatoare cu a d-lui Sava, nefiind un bun desenator de scheme pe PC, urmind ca mai departe sa-mi pun in aplicare, modificarile, tranzistorii, polarizarile, etc, pentru a ajunge unde s-a ajuns acum.

L-as ruga pe Victor, sa va spuna el, ce zgomot de fond avea amplificatorul cind l-a ascultat la mine si a bagat urechea in goarna driverului! ce ofera fix 111db/1W/1m

Va doresc spor la simulat, clonat, ascultat, etc!

Da , stai relaxat , s-a inteles de la bun inceput ca schema ta este diferita !

Amplificatorul pe care l-am ascultat acasa la Leco nu avea zgomot de fond .

NU AVEA ZGOMOT DE FOND !

In difuzorul de inalte Selenium D2500TI ( care nu are atenuare in filtrul Electrovoice folosit in boxele lui Leco ) fara semnal nu se auzea absolut nimic , desi are 111 dB / 1W / 1m .

Felicitari !

Dar totusi ... ceva nu se leaga .

In urma simularii lui Marian , functionarea cu semnal drepunghiular la 10 kHz seamana perfect cu caricatura de oscilograma din primele dintre filmele tale ... inainte de modificare / calibrare / inlocuirea tranzistorilor etc .

Dupa acea modificare , amplificatorul tau functioneaza excelent , nu numai pe osciloscop , ci si pe muzica .

Eu chiar l-am ascultat , deci vorbesc in deplina cunostiinta de cauza !

Ceva ma face sa cred ca totusi exista inca parti comune intre varianta finala ascultata de mine si cea prezentata pe forum ca fiind a ta...ca doar folosesti acelasi PCB .

Nu stiu cum ai facut , dar transformarea este formidabila !

Ne poti oferi cateva indicii generale ?

Nu neaparat valorile folosite sau curentii prin tranzistori , dar tipul acestora sau alte detalii care nu iti pun in pericol proiectul ?

Link spre comentariu

Daca continui cu "transpiratul", dupa o perioada de timp, fiind prea mult, incepe sa "puta"... :nebunrau:

Consider ca, cine a avut ochi sa vada ce si cum, a vazut, cind a fost de vazut, restul e "can can".

Din pacate, eu ma opresc aici cu "dezvaluirile" si consider ca imbunatatiri se pot aduce oricarei scheme, intotdeauna.

Exact ce voi face la urmatoarele module ce le voi scoate, sper prin toamna, iarna, insa dupa ce ma CASATORESC, si evident dupa ce scot intii SMPS-urile, mult promise.

Ca invitati de onoare, ai forumului , veti fi tu si Sorin,iar daca este cineva care doreste sa faca parte din invitatii de onoare, sa imi comunice.

Sonorizarea va fi LECO, in cea mai mare parte a amplificarii,basii vor fi celebrii OUTLINE , satelitii vor fi EV-urile pe care le-ai ascultat, + inca o pereche de ZX6 ale lui var-miu, alimentate de module Leco, la rindul lor alimentate din +/- 120Vcc; tot ce tine de reglajul de sunet, :101 imi va apartine.

Insa astept si eu, ca si voi , ca si Sorin, sa vina odata PCB-urile, atit pentru PSA 150 cit si pentru sursele mele, despre mine era vorba aici: :jytuiyu

Imi pare foarte rau de situatie, sper sa intelegeti!

Saptamana aceasta trebuiau placile sa fie expediate, dar o placa din pachetul de 3 placi comandate(doua fiind ale unui coleg de forum) a avut un film deplasat si la testarea electrica s-au descoperit doua atingeri si o intrerupere pe un alt traseu. Doar acea placa a reintrat in fabricatie si firma unde fac placile mi-a promis ca pune aceasta placa la urgenta, adica appx 12 zile.

Stiu ca timpul de la initierea proiectului este foarte mare, dar sper ca acesta sa fie singurul repros ce-mi poate fi adus.

Va multumesc!

Ca sa pot sa definitivez 2 amplificatoare utilate complet cu module Leco, astept cu nerabdare PCB-urile de surse.
Link spre comentariu

Daca continui cu "transpiratul", dupa o perioada de timp, fiind prea mult, incepe sa "puta"... :nebunrau: .... urmatoarele module ce le voi scoate, sper prin toamna, iarna, insa dupa ce ma CASATORESC, si evident dupa ce scot intii SMPS-urile, mult promise.

Daca nu scoti SMPS-urile nu te mai casatoresti ? Cine va fi fericitul mire ?De obicei barbatii spun " ma insor " ... dar rar . Majoritatea nu se mai insoara, traiesc in concubinaj . E mai ieftin si mai sexos !Sper ca stii de gluma !
Link spre comentariu

Din cate tin minte tranzistorii din VAS au fost inlocuiti, plus jucatul cu compensarea. In fond fiecare e liber sa experimenteze.

Ce as incercat eu e modificarea etajului final in

http://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=t ... cwdRICz-hw

Poate ajuta, poate nu, cine stie.

Si evident, ca sa il "enervez" pe Leco, "o cascodare"(a se citi inseriere a finalilor) a etajului final pentru o mai buna folosire a SOA si evitarea strapungerii secundare.

Pentru amatorii de distorsiuni de comutatie si alte chestii irelevante cazuluii de fata, ii rog sa studieze schema de mai jos si apoi sa comenteze.

In final ajungem la un super leach amp tunat. :) http://users.ece.gatech.edu/mleach/superamp/circuit.pdf

Link spre comentariu

Schema aia e scoasa dupa unul din primele module a lui leco!...mai putin trz mici care erau putin schimbati cu bc556B, ksp42 etc etc

Asta sa fie foarte clar!

Daca e performanta sau NU, asta ramane de vazut.Am poze facute la rezolutie mare cu fiecare piesa in parte a modulului!!!

Daca dupa o perioada de timp a fost schimbat ceva la schema asta nu mai stiu.

Si in linkul de mai jos daca salvati pozele, se vad CLAR ca multe din ele corespund!

NU ma intereseaza clonarea, nu am clonat eu nimic doar cu ajutorul unui prieten care mi-a dat poze la rezolutie mare, am reusit sa vad care e treaba!

http://forum.poweraudio.ro/viewtopic.php?f=64&t=11335

Link spre comentariu

Schema aia e un simplu printscreen facut dupa un pdf cu un amplificator simetric care imagine rezultata a fost prelucrata in print-ul din windows, desenate niste componente in plus, altele modificate, si scris dedesubt ca e ampliful lui Leco, pai sa-mi fie cu iertare dar aia nu se numeste schema scoasa ci doar cel mult calomnie, sau plagiat in mod sigur ( ca tot sunt plagiaturile la moda ), un plagiat esuat oricum, pai daca nici macar nu esti in stare sa desenezi o schema cap-coada intr-un soft de specialitate atunci e mai bine sa te abtii din a denigra numele unora care totusi mananca amplificatoare pe paine, si nu fac referire la @lorin personal ci la modul general, ma dezamageste faptul ca exista personaje care in loc sa se documenteze si sa incerce dezvoltarea de scheme proprii sau macar folosirea de scheme deja proiectate de altii si prezente cu miile pe net, se prefera denigrarea lui @Leco, invidia pare ca-i macina pe multi, si desi sunt ani buni de cand imi tot bag nasul mai ales in amplificatoare, totusi nu mi-e rusine sa recunosc ca am de tocit si experimentat pana sa pot ajunge la un nivel cat de cat apropiat fata de Leco, ar trebui a ne recunoastem cu totii limitele si sa ne vedem de ale noastre, nu sa tot dam cu bata in balta.@Sharky nu am pretins THD super hi-fi, doar mi s-a parut ca in unele situatii thd-ul la schema simulata din pdf-ul ala prelucrat este totusi putin cam mare, insa ma indoiesc temeinic ca acea schema poate reprezenta cat de cat munca lui leco, sunt convins ca este vorba doar de incercari jenante de a copia, de aceea sunt convins deaemenea ca amplificatorul lui leco este net superior, la naiba pana si MP100/Quasi al meu are THD mai bun :rade:

Link spre comentariu

Precum spune Sharky mai sus, fiecare este liber sa experimenteze, deci puneti minutele pe letcon, si la treaba!

Acel amp Leach pe care l-a pus Sharky, este foarte misto, insa eu prefer simplitatea.

Pe mine m-au interesat 2-3 chestii principale.

Cel mai principal aspect a fost calitatea audio la o putere cit mai mare si stabilitatea intregului montaj, ceea ce Victor, care a ascultat modulul, poate confirma sau infirma inca odata.

A doua a fost FIABILITATEA, desi la inceput au fost tone de critici, "domne prea putini finali pentru alimentarea aia, domne, e mic radiatorul, nu face fata, etc etc etc", iata ca in August se fac 2 (DOI) ani, de cind am lansat modulele spre vinzare, si din aproape 40 cite au fost vindute sub forma de kituri sau amplificatoare complete (2 buc), nu am avut NICI MACAR, un singur modul care sa cedeze.

A existat totusi si un modul care s-a defectat, ma refer la unul din modulele cumparate de mitidj , chiar primele si penultimele cu tranzistori Toshiba 2SA 2SC, modul pe care a "experimentat" diverse "artificii" dupa propriile-i dorinte, pina a reusit sa arda finalii; asta a fost problema lui, nu a mea, de la mine, modulele au plecat perfect functionale, deci pina acum 0 (ZERO) failure rate, ceea ce spune ceva...

Pe urma a primit suportul tehnic si componentele aferente pentru IOC Clip Limmiter, bias dinamic, daca pot sa-i zic asa, cit si valorile componentelor modificate pentru folosirea altor tranzistori finali.

Si m-a mai interesat sa ofer maxim de calitate la un pret rezonabil, dupa cum stiti, toate componentele folosite au fost la maxim de calitate, nu am facut rabat la nimic, si pretul a fost pe masura.

Cistigul meu nu a fost enorm, insa pot spune ca s-a meritat.

E misto cind lasi ceva in urma ta, despre care altii sa vorbeasca, pozitiv sau negativ, ai un feeling deosebit. :aplauze

Din chestii de ast gen, afara s-au facut mari firme, poate chiar imperii in domeniu, nimeni nu s-a nascut invatat si nimeni nu a scos din prima Arca Lui Noe.

Bucuria mea este ca INCA mai am chef de lipituri si diverse challenge-uri in domeniu, chiar daca primul amplificator mai "serios" l-am scos prin 1980-1981, cind eram un tzinc de 10 ani, si unchi-miu, ma lauda, "suna gras si bine!". :101

Nu vreau sa ma laud cu asta, insa nu va spun ce satisfactie era atunci, cind te bucurai ca gaseai o pereche de BD237-238, de pus in locul mai micilor BD139-140, cind gaseai prin tirg 2N3055H sau /6, ori SDT-uri 9202, 9204 sau 2N3773, 2N3442, productie IPRS, ca sa nu mai zic daca era ceva "straineanu"...

Cind am pus mina pt prima oara pe 8 buc KD503 TESLA, i-am pupat de citeva ori, inainte sa-i pun pe radiator, izolati cu folie de mica, unsa cu vaselina siliconica "extrasa" din tranzistoare ASZ, defecte (arse de unchi-miu, ca el lucra mult pe germaniu), CA SA NU MAI VORBESC DE PRIMA PERECHE DE BDW51C+BDW52C, care aveau talpa mai subtire si o tenta galbuie a capsulei, evident "procurati" din vechea Electrotehnica...

Eh ce vremuri...

Regret ca nu mi-a placut matematica si ce tine de calcule, ori scoala in domeniu, pentru ca meseriile mele sint TOTAL altele (ma refer la calificari), insa mai mare este satisfactia cind lucrezi "pe genunchi", fara prea mari cunostiinte de teorie, insa cu practica OK si culmea, la sfirsit, ai supermultumirea sufleteasca ca ESTE OK, ce ai realizat.

Va doresc sa aveti parte macar odata in viata de acele feelinguri, cum le-am avut eu, in acei ani!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări