Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Simulari amplificatoare

indy666

Postări Recomandate

Personal, nu dau crezare simularilor, nici acum nici miine, si POATE niciodata, in primul rind din cauza ca simulatorul este un software ce se bazeaza pe un algoritm matematic ce "calculeaza" in functie de parametrii cunoscuti ai unei componente, si in speta, unui ansamblu de componente ce se denumeste a fi SCHEMA, in niste conditii DATE si SPECIFICATE, ca functionare, ma refer la ansamblul generalizat.

El nu va sti ca impedanta de sarcina, variaza in functie de frecventa , in special la frecventa de rezonanta a incintei acustice, nu va sti ca exista tensiune electromotoare inversa, generata de bobina mobila a difuzorului si ce valiare are ea, la o anumita frecventa si impedanta de moment a difuzorului, nu va sti ca rezistenta interna a bobinei, creste odata cu incalzirea ei ( compresie termica), nu va sti cum si cit si in ce conditii, variaza tensiunea se alimentare, etc.

El calculeaza in functie de niste parametrii bine specificati, ce in idee se considera a fi IDEALI, pentru acea simulare.

Aici imi pare rau sa te dezamagesc dar toti parametrii specificati de tine se pot simula. Compresia termica putin mai greu, restul sunt simplu de simulat printr'un circuit echivalent. Ca marea majoritate a "baietilor cu simularile" nu'si bat capul si trantesc o rezistenta chioara la iesire, asta e alta problema, insa nu inseamna ca nu se poate face. Si eu prefer sa fac asemenea teste in conditii reale pe circuitul real, cu aparatele de masura atarnate de el, insa se poate si in simulare.

Nici simulatorul nu stie ca in stress maxim, tranzistorii vor rezista 1 min, 1 ora, 1 zi, 1 sapt, 1 luna, 1 an, etc.

Aici e corect dar nu despre asta era vorba. Oricum fiabilitatea tot "pe teren" se testeaza, ca n'o sa stea nimeni sa probeze un produs de consum 1 an de zile inainte sa'l scoata pe piata. Se fac niste calcule empirice si cam atat.

Comentariul lui Sorteh se referea la faptul ca un simulator serios nu te lasa sa " scoti " mai multi watti decat parametrii declarati de producator in pagina de catalog , cunoscuti de acei algoritmi ai simulatorului ca fiind " model SPICE "

De asta prefer sa folosesc un simulator "neserios".

Link spre comentariu

Nu pricep pentru ce tot atacati acest tip de soft, simulatorul in sine este asa cum s-a mai zis pentru cei care stiu sa interpreteze datele lui si oricum nu cred ca cineva a afirmat faptul ca simulatorul poate reproduce performante avansate, nu asta cred ca este scopul sau deoarece intr-adevar sunt multi factori de care ar depinde real aceste performante si simularea s-ar complica inutil, insa nu asta e scopul simulatorului, el este un instrument la indemana electronistului menit sa ajute la corectarea unor erori grave intr-un circuit, sa testeze functionalitate de principiu a acestuia, sa sugereze anumite date aproximative dupa care sa te poti ghida in proiectarea/realizarea/depanarea amplificatorului, oricat l-ati blama ( si dupa parerea mea din pura incapatanare ) asta nu ii anuleaza meritele evidente acestui soft.Cat despre acea putere obtinuta de la o pereche de tranzitori, pai cred ca pentru asemenea teste de limita maxima pe termen scurt orice electronist cu scaun la cap stie faptul ca ai nevoie de tranzistori cat mai solizi, fie ei bipolari, MOS, Darlington, etc, de asemenea este de la sine inteles ca se va folosi o racire cat se poate de puternica, si doar indeplinirea acestor 2 conditii nu cred ca si anume confera nici un merit deosebit electronistului in cauza, si sunt oricum teste irelevante devreme ce nu ajuta cu nimic la functionarea pe termen lung, asadar iarasi nu pricep de ce atata tevatura pe marginea acelor teste, dupa parerea mea sunt niste teste pe care le faci atunci cand nu ai altceva mai bun de facut devreme ce sunt irelevante in proiectarea si functionarea oricarui circuit.O zi buna tuturor :101

Link spre comentariu

Tocmai, nici eu nu stiu de ce atita tevatura, referitoare la testul meu, acela cu o pereche de finali.

Echivalent ar fi cu un testul, in care oamenii ar pune 2 cai sa traga un vagon de tren, si oamenii si-ar da cu pararea ca ar putea trage dupa ei, 3, maxim 4 vagoane, si dau ca valoare, domne maxim 4 vagoane.

In timpul miscarii, caii au tras 4 vagoane, si oamenii au mai atasat pe rind inca 1,2,3,4 vagoane, iar caii au tras in continuare si nu au murit.

Este evident ca, acei 2 cai, nu vor putea face acel efort permanent, sau de nenumarate ori, prin prisma faptului ca s-a vazut "au tras 8 vagoane, domne"!

Asa si cu testul meu.

Eu personal nu sint interesat de simulari, si ca atare NU ma ghidez dupa ele, fiecare este liber sa procedeze cum doreste.

Cum eu nu oblig pe nimeni sa faca cum spun eu, in anumite priviinte in ceea ce priveste unele amplificatoare, nici pe mine nu ma poate obliga nimeni, sa ma iau dupa simulari.

Prefer sa ard 1,2 perechi de tranzistori, dar sa vad testul in viata reala, 100%, pe sarcina reala 100%, in comportament real 100%, pentru ca un amplificator este construt sa functioneze pe boxe de difuzoare, nu sarcini artificiale, sarcini simulate, etc.

Inteleg ca simularea face un "calcul aproximativ, maxim in regim de siguranta cit mai apropiat de 100%", insa dati-mi voie, ca in cazul meu, si NUMAI AL MEU, sa vad eu pe propria-mi piele si propriile-mi experimente, care sint acele limite.

Nu am nimic personal fata de nimeni, si fata de nici un software.

Link spre comentariu

Nu se ia nimeni de ce ai facut si cum ai facut tu.Discutam despre simulari. Simulatorul stie sa faca multe si sa calculeze multe daca stii sa il folosesti. Daca vrei iti poate arata si unde te afli pe curbele de SOA. IAr legat de asta mai mare incredere am ce spune producatorul despre o piesa decat doua experimente facute 5 minute in za house pe principiu las ca merge si asa.Tot ca si chestie de principiu, ca sa poti spune despre ceva ca e bun sau nu e bun ar trebui in primul rand sa fi lucrat/studiat suficient de bine acel lucru. Sunt curios cate programe de simulare ai folosit daca ai tras aceste concluzii, ca sa vedem cat sunt ele de concludente.Nici o problema ca nu le preferi, dar nu spune ca nu-s bune doar ca nu le stii tu folosi.

Link spre comentariu

Nu am spus nicaieri ca simularile nu sint bune, si sa nu se ia colegii dupa ele, ACESTE CUVINTE nu imi apartin.

Reciteste atent discutiile te rog, inainte de a face aceste afirmatii, si arata-mi unde am scris eu "nu va luati dupa simulatoare, luati-va dupa mine, ca stiu eu mai bine".

Oamenii sint liberi sa aleaga.

Fiind un forum liber, mi-am exprimat doar parerea personala, referitoare la simulari, si anume ca pentru mine nu sint relevante, atit, nimic altceva.

Iar acel test nu a fost facut pe principiul ca oamenii sa inteleaga si sa se ghideze pe principiul "las' ca merge si asa".

A fost un simplu test, de REZISTENTA la stres a tranzistorilor finali, PESTE specificatiile date de producator, SOA 2,25A/80V/1Sec.

Daca se poate intelege acest aspect de catre tine si altii, foarte bine, daca nu , nu.

Repet, sper pentru ultima oara, nu a fost un test din care am dorit sa se inteleaga sau sa se interpretze. "faceti ca mine ca e bine", pentru ca "merge si asa", am specificat DE LA BUN INCEPUT ca se dorea a fi un test DISTRUCTIV, prin impingerea parametrilor de functionare catre extrem, pina la momentul in care componentele cedeaza, ca sa vedem UNDE si la CE TENSIUNI, cedeaza, fiind folositi ca tranzistori finali in un amplificator audio, acesta avind ca sarcina, un difuzor de 4 ohm la iesire, deci sarcina ideala pentru test, comportament real life 100%, pe o perioada determinata de durata testului.

Ca nu au cedat, nu au cedat, meritul l-au avut tranzistorii ON SEMICONDUCTOR, si racirea adecvata, pregatita de mine pentru acel test, nu schema abordata, nu tranzistorii din vas sau oglinzile din fata, ori EU personal, cum se incerca a se "interpreta", rau voit.

Link spre comentariu

Aici ai partial dreptate, doar ca fii mai atent la detalii.De exemplu nu poti spune chestii de genul: simulatorul nu poate simula sarcini nasoale. Poti sa simulezi si cea mai urata boxa pe ce semnal de intrare vrei tu in simulator si sa vezi ca valori poate atinge puterea disipata si unde stai fata de SOA.Evident, ca peste tot, simularea nu tine locul testului. E doar un pas intermediar in proiectare.Si daca tot scoti testul tau in fata, desi nu prea e la subiect, dar na. Un difuzor de 4 ohmi nu e sarcina ideala pentru test. Este mai nasol ca o rezistenta de test, DAR nu e vreun etalon. Impedanta difuzorului e puternic influentata de multe alte aspecte, plus ca difuzoarele in sine nu sunt ele asemanatoare unul cu altul.De aceea se prefera bobine, conzi si rezistente pentru ca pe baza lor se pot trage concluzii mult mai clare legat de ce se intampla.

Link spre comentariu

Foarte corect, simularea isi are un rol important in proiectare, dar dupa toate simularile si imbunatatirile care se pot face, tot testul final pe sarcina, da verdictul FINAL.Chiar, sa incerce cineva sa simuleze, un amplificator (orice schema, fie total simetrica, fie cu bootstrap, etc, insa cu alimentare simetrica de +/- 90Vcc si cu 5 perechi de finali MJL21193 si MJL21194 in final, rezi in emitoare 0,22 ohm, filtrul la iesire alcatuit din bobina 2,2uH cu 3,3 ohm paralel, amplificator care are ca sarcina la iesire, o sarcina de 8 ohm rezistiva, neinductiva in paralel cu o inductanta de 143uH.Semnalul sinusoidal 1000Hz semnal de intrare ce creste de la 10mV la 1V rms, presupunind ca 1v rms este tensiunea de intrare la care amplificatorul este capabil sa livreze p max adica 0db.

Link spre comentariu

Daca vrei sa vezi cat duc finalii eu as propune altceva:Sa pui o sursa de tensiune sinusoidala si din ea prin rezistori de 1ohm direct in bazele finalilor.Tensiunea care o da sursa sa fie cam cu 2V (un VAS rareori merge rail to rail, plus ca se mai pierde pe prefinali din excursie) mai mica decat cea pt alimentarea finalilor.In felul acesta simulezi un VAS care merge perfect si capabili sa miste finalii.Cu ce valori ai scris tu vei vedea niste disipari cam mari. :speriat Dar cu atat mai interesant!PEntru ce spui trebuie date si mai multe detalii gen : dublet pe iesire sua triplet, si evident cum arata restul schemei. Ca daca simulezi vreun ciuruc care nu e capabil sa duca finalii, sau vreun vas cu o cascoda de 5v care limiteaza din excursia in tensiune, lucrurile pot sta putin diferit. Si cum banuiesc ca interesul tau e sa vezi cat duc finalii, ori luam schema cu pricina, ori punem inaintea lor un VAS perfect si vedem cam ce pretentii in curent si in tensiune au finalii pentru un compotament optim.

Link spre comentariu

Ce rol mai poate avea, pentru Zal si Leco, un simulator care genereaza rezultate excelente ale unui amplificator inzestrat cu tranzistori Mosfet "industriali", din moment ce ei considera implicit ca acesti tranzistori nu au ce cauta in domeniul audio !!!???

Ce legatura poate exista intre un amplificator audio si un simulator, daca in viziunea lui Leco un amplificator este capabil sa scoata aproape 700W dintr-o pereche de finali... Simulatorul(oaia) e simulator(oaie), da-l(da-o) in mortii masii de simulator(oaie) :)) Asta ca sa-l parafrazez pe Florin Calinescu... Simulatorul nu te prea lasa sa scoti decat vreo 200W in conditii corecte, dar... ce stie el, e doar un simulator de rahat cu atat de multa matematica in cap, un tocilar ochelarist :)), virtual, desigur.

De asta am scris pe acest thread, daca nu aparea numele meu din partea ta cit si acea "aluzie", insemnata cu "ingrosare" mai sus, nu aveam nimic de comentat, dupa cum ai sa observi daca iei threadul la puricat, ca NU am continuat sa mai scriu pina cind nu s-a pomenit numele meu, sau orice "aluzie" in ceea ce ma priveste.

Asa ca, atunci cind faci pe moderatorul, sterge si mizeriile scrise pe pagina anterioara. :aplauze

Nu ma mai musca de undeva, daca nu vrei sa raspund! :speriat

Cind trimitem alea?

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Se ofera cineva sa simuleze functionarea asa-zisei " scheme a amplificatorului lui DjLeco " conform folclorului de pe forum ?Cu aceasta ocazie putem vedea daca este functionala sau nu , ce performante are , daca poate fi imbunatatita sau nu etc . Tinand cont ca nu aceasta este schema reala si valorile componentelor folosite de Leco , nu cred ca deranjam pe cineva ! Cel mult pe Dnul Sorin Sava , autorul care a popularizat-o in revista Tehnium in anii 1980 , cand Leco era minor...Imi cer scuze anticipat , nu doresc sa jignesc pe nimeni , cu totii am fost candva minori :) .

Link spre comentariu

Consider ca subiectul prezintă un interes deosebit in comunitatea constructorilor audio vorbitori de limba romana , de pe net : http://www.telecomenzi.ro/forum/viewtopic.php?p=107351 si trebuie sa facem un simplu exercitiu de simulare a funcționarii , in acest fel putem infirma sau confirma performanțele schemei " presupuse " ca fiind la lui Leco .

Va fi extrem de util pentru începători dar si o lecție despre ce înseamnă " intoxicarea " prin intermediul Internetului .

Leco , avem nevoie de precizari din partea ta !

Multumesc anticipat , Victor .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări