scormonel Postat Noiembrie 4, 2011 Partajează Postat Noiembrie 4, 2011 Priviti ce linearitate hFE functie de Ic are un tranzistor adevarat fabricat de Motorola. 2N3055/5 era cel mai prost tranzistor ce rezulta din sortare la IPRS Baneasa cu beta si tensiuni mici. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Noiembrie 4, 2011 Partajează Postat Noiembrie 4, 2011 daca ai finali buni a caror beta se pastreaza la curenti mariPoate acest topic este citit si de incepatori dornici sa-si mareasca bagajul de cunostinte in ale electronicii...Ce inseamna "sa-si pastreze beta"? Oare de ce se intimpla fenomenul de ambalare termica, proces prin care trece un tranzistor pe masura ce se incalzeste? (mai tine minte cineva rolul superdiodei?) Pentru ca tranzistorului ii scade "beta" odata cu cresterea temperaturii? NU! De ce? Pentru ca se intimpla exact contrariul!A masurat cineva factorul de amplificare al unui tranzistor cu un multimetru banal? Probabil foarte multi! Dar la un curent de colector de minim 2A? Veti ramine surprinsi cind veti vedea cum scade beta, in unele situatii chiar cu un ordin de marime. Asta se intimpla in realitate! La simulari nu prea... Stai un pic ca nu m-ai inteles. Cand m-am referit ca scade factorul beta m-am referit la tranzistorii finali nu la tranzistorii driver. Deasemenea beta nu scadea din cauza temperaturii ci din cauza curentului din colector, tocmai de aceea am si subliniat ca finalii buni isi pastreaza beta pana la un curent de colector de 10 A. M-am referit la temperatura din driver,driver care lucreaza "intermitent" dupa cum a spus si Scormonel. La acest regim de lucru conteaza disiparea caldurii in timp util. Chiar daca acest tranzistor lucreaza cu varfuri peste limita acceptata in DC, atata vreme cat disipatia termica este rapida totul este ok. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Noiembrie 4, 2011 Partajează Postat Noiembrie 4, 2011 o idee ar fi sa folosim mosfeti ca prefinali? Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 4, 2011 Partajează Postat Noiembrie 4, 2011 Tranzistorii cu beta "sustinut" : Cine este interesat, sa citeasca atent PDF-ul http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/NJW3281-D.PDF Link spre comentariu
remus68 Postat Noiembrie 4, 2011 Partajează Postat Noiembrie 4, 2011 Deasemenea beta nu scadea din cauza temperaturii ci din cauza curentului din colectorEste corect ceea ce ai afirmat aici. Eu masor beta la diverse intensitati de colector; intr-adevar, sint componente de calitate (tranzistori de putere) al caror beta variaza destul de putin cu curentul de colector, dar cind e vorba de cresterea temperaturii situatia se inrautateste. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Noiembrie 4, 2011 Partajează Postat Noiembrie 4, 2011 Scormonel a pus graficul pentru 2n3055 care este foarte sugestiv. Pierderea de beta apare ca urmare a cresterii curentului din colector, dar dupa cum se vede si din grafic, aceasta pierdere apare ca fiind mai dramatica cu cat temperatura e mare. Wally, de ce sa pui mosfet in driver si sa nu pui in final, sau chiar in etajul pilot? Cam astea sunt locatiile tentante. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Noiembrie 4, 2011 Partajează Postat Noiembrie 4, 2011 capacitatea mare nu ar influenta slew rate-ul in cazul plasarii de mosfet in partea de pilot? Link spre comentariu
sk24bpo Postat Noiembrie 5, 2011 Partajează Postat Noiembrie 5, 2011 Nu pentru ca se pune in cascoda cu biplar dar lucrurile se complica mult, nu mai vorbim de o schema simpla Link spre comentariu
Sharky Postat Noiembrie 5, 2011 Partajează Postat Noiembrie 5, 2011 Nu pui un mosfet care are 2-3nF in grila. Pui unul special de driver care sa tina macar 5A, un Pd de vreo 20-30W. Ar trebui sa aiba capacitate mai mica.Sau mai bine pui un etaj repetor pe emitor in clasa A inainte mosfetului si rezolva el orice problema legata de capacitate.Sau iei reactie de pe driverii mosfeti si iti rezolva ea aceste probleme compensand, dar na, mai complicat Doar cateva metode, desigur exista multe cai de a face ceva.Oricum, slew-rate-ul se priveste per ansablu, nu doar asa, ca oare ce final sa pun ca sa am SR de 100V/us si sa nu oscileze ampliful. Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 6, 2011 Partajează Postat Noiembrie 6, 2011 Tranzistorii cu beta "sustinut" :Cine este interesat, sa citeasca atent PDF-ulhttp://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/NJW3281-D.PDFEsti singurul care folosesti expresii gen " sinus nelimitat , beta sustinut " etc ......Nu poti folosi limba romana mai pe intelesul tuturor , fara trimitere la traduceri semidocte " false friends " sau neologisme de tot kkt-ul , fara inteles ? Iti ofera un statut cu conotatii negative , mai ciudat , luat in deradere inca de pe vremea lui V. Alecsandri in " Coana Chirita " .....Furculision , fripturision.......beta sustinut ! Oare chiar nu intelegi fenomenul si nu poti folosi cuvinte actuale inca in uz in limba romana ? Nu pot sa cred ca esti un analfabet manelist care foloseste doar functia " copy-paste " , pentru ca ne cunoastem de ceva timp iar imaginea ta reala este cu totul alta , una demna de respect , nu de " beta sustinut " ........... Link spre comentariu
franzm Postat Noiembrie 6, 2011 Partajează Postat Noiembrie 6, 2011 Tranzistorii cu beta "sustinut" .....http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/NJW3281-D.PDFHaideti si nu fiti rautacios; omul a folosit totusi ghilimele pentru a indica o notiune care nici in literatura anglo-saxona nu are inca un termen consacrat si unanim acceptat. Douglas Self l-a folosit in lipsa de altceva mai potrivit (sustained beta).Poate ca aici ar trebui sa contribuie cu ceva facultatile romanesti de specialitate, dar nu la modul extremist si dictatorial practicat odinioara de mosu Rogojan. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 6, 2011 Partajează Postat Noiembrie 6, 2011 Tranzistorii cu beta "sustinut" : Cine este interesat, sa citeasca atent PDF-ul http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/NJW3281-D.PDF Esti singurul care folosesti expresii gen " sinus nelimitat , beta sustinut " etc ......Nu poti folosi limba romana mai pe intelesul tuturor , fara trimitere la traduceri semidocte " false friends " sau neologisme de tot kkt-ul , fara inteles ? Iti ofera un statut cu conotatii negative , mai ciudat , luat in deradere inca de pe vremea lui V. Alecsandri in " Coana Chirita " .....Furculision , fripturision.......beta sustinut ! Oare chiar nu intelegi fenomenul si nu poti folosi cuvinte actuale inca in uz in limba romana ? Nu pot sa cred ca esti un analfabet manelist care foloseste doar functia " copy-paste " , pentru ca ne cunoastem de ceva timp iar imaginea ta reala este cu totul alta , una demna de respect , nu de " beta sustinut " ........... Victor, nu iti inteleg postul, insa exprimarea oficiala NU imi apartine: http://www.diyaudio.com/forums/solid-st ... nsemi.html Si nu este singura locatie unde am citit despre "beta sustinut", unde daca ai sa urmaresti intreg threadul, o sa vezi de cel putin 5 ori expresia "sustained beta". Lasa-ma pe mine sa ma exprim asa cum consider eu, cu "sinusoida sustinuta" , "putere sustinuta", "beta sustinut", etc, cine are ceva de inteles, stie clar ce trebuie sa inteleaga de acolo. Iar tu, ar trebui sa fi mai blind cu ceilalti useri care posteaza, in ultima perioada, posturile tale sint cam "la misto", sau mai bine da-ti cu parerea la oscilogramele de aici: Duminica placuta tuturor! Link spre comentariu
ratza Postat Noiembrie 7, 2011 Partajează Postat Noiembrie 7, 2011 Dacă ăia de pe DIY audio sînt imbecili înseamnă că tre' să fim şi noi? Puteai să zici beta constant. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 7, 2011 Partajează Postat Noiembrie 7, 2011 Altul care s-a trezit, frate, altceva mai bun nu ai de facut? BETA nu este constant in totalitate, este sustinut intr-o anumita plaja cu o toleranta de 10%, pina la o anumita valoare a curentului de colector, citeste si tu pdf-ul ala mai amanuntit, daca tot nu ai ce face. Oare si cei de la On Semiconductor sint DOBITOCI, si voi sinteti smart guys? http://www.onsemi.com/PowerSolutions/su ... tegory=796 Ce dracu scrie in link-ul de mai sus, si ce se vede cautind pe google "sustained beta transistors"? http://www.google.ro/search?hl=ro&sourc ... 1l5.7l12l0 Ne luam unii de altii ca am scris eu in un anumit fel, cind pe forumul asta peste 50% nu stiu sa puna o virgula intr-o fraza, sau scriu legat, miam, tiai, loat,anca, in loc de inca, si exemplele ar mai putea continua. Uite unde erau invatatii... Link spre comentariu
[i_unit] Postat Noiembrie 7, 2011 Partajează Postat Noiembrie 7, 2011 E prima data cand il sustin pe Leco. Ca e sustinut, ca e constant pe o plaja, ca nu scade foarte mult, ce mai conteaza? Atata timp cat sunt alti tranzistori cu un factor de variatie al beta functie de curentul amplificat - mult mai mare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum