hpavictor Postat Noiembrie 4, 2011 Partajează Postat Noiembrie 4, 2011 Imi cer scuze ca nu am precizat la cine ma refeream in comentariul despre SOA ( de mai sus ) , este vorba de naivi si de adeptii curentului " minimalist " , desigur si la pseudoelectronisti , sau la cei care cred ca pot invata electronica de pe net..........Aviz amatorilor ! Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 4, 2011 Partajează Postat Noiembrie 4, 2011 Nici un fel de problema, nu e cazul sa va cereti scuze sunt convins, oricum singurul motiv pentru care am dat acel citat este ca sunt total de acord cu Dvs, si anume ca pentru a putea livra puterea ceruta un amplif trebuie configurat in mod corect, de fapt pe cat posibil este bine sa se lase intotdeauna o rezerva de siguranta la orice lucru proiectat. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 4, 2011 Partajează Postat Noiembrie 4, 2011 Asa cum am promis revin cu testul sugerat de Sharky, si anume curentul de colector al MJE340/350 in varianta in care acestia ar fi folositi ca prefinali. -U Alimentare +/-75Vcc -Sarcina 2Ohm -Finali 2 perechi -Semnal intrare 1,6Vp -P Out aprox 800W -Consum maxim aproximativ 9A -Curent colector 340 78mA Puterea disipata poate fi usor calculata asa ca nu am mai pus si un wattmetru. Ma abtin de la orice comentariu, oricum as fi interpretat, in schimb prefer a va prezint doar rezultate solicitate. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 4, 2011 Partajează Postat Noiembrie 4, 2011 Stati sa ne intelegem, adica sa fiu explicit fata de toti colegii. 1, NU am acuzat pe nimeni de nimic. 2, Testul pe care l-am facut atunci cu doar o pereche de MJL-uri, unde s-au scos peste 550W rms, putere reala si utila in acel experiment, a vrut sa fie un test distructiv pentru tranzistorii respectivi, sincer nici eu mu ma asteptam sa tina asa de bine, si fac pariu ca ar fi rezistat si la +/- 90Vcc /4 ohm cum s-a testat acolo (180vcc alimentare totala, in test ajunsesem la 172V,4vcc), INSA am specificat ca NU RECOMAND nimanui sa se bazeze pentru viitorul proiectarii unor amplificatoare, pe experimentul meu, adica nu se face amplificator de 500W cu doar o pereche de MJL-uri. 3, In tot ce am scris mai sus, am facut referire la simulator si simulare, ca nu m-as baza pe asa ceva, EVER , si, chiar l-as ruga pe marian sau pe userul indy, daca ar putea simula schema de mai sus cu urmatoarele tranzistoare, alimentata la +/- 80Vcc: In etalul diferential BC179 (25Vce), urmatoarele etaje BC107 si BC177 (45 Vce), prefinali mje340 si 350 si ca finali 2 perechi de BD135+136 (45Vce), sint tare curios ce spune simulatorul. La ultima simulare, sa inteleg ca, curentul de colector al MJE-urilor a fost de 78mA, pentru un curent de iesire de 9,2A sau 4,6A/ramura? Woaw, oare ce beta avea acel final, ca sa ceara 78mA pentru a debita 4,6A? In acest caz, pun si eu la amplificatorul meu, ca prefinali in dubletul darlington de la iesire, ca tot nu folosesc triplet, BD139 si BD140,ca dupa simulator, ar trebui sa tina(la curent de colector), nu? Am masurat parca odata, mai demult, sa vad ce curent trece prin prefinalul NPN (foloseam pe acea vreme, 2SA1302 si 2SC3281 ca prefinali), si cite 4 buc pe ramura de MJ15003 si 15004, si aveam pe sarcina de 4 ohm, un curent de peste 1,5A intre emitorul prefinalului si baza finalilor, deci ceva nu se pupa, cu simulatorul... Oricum, acest test facut atunci, pot spune ca ar ramine referinta in fata oricarui tip de simulare, fara sa vreau sa supar sau sa indignez pe cineva. Alimentarea era +/- 86,5Vcc, sarcina difuzor de 4 ohm(3,6 ohm bobina in DC) Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 4, 2011 Partajează Postat Noiembrie 4, 2011 DjLeco cred ca mesajul meu anterior este totusi suficient de explicit nu-i asa? adica acei 9,2A reprezinta consumul de la sursa fapt mentionat deja in postarea anterioara de mine, si curentul de colector al acelui prefinal am gasit in simulator ca ar fi 78mA, putin imi pasa mie de acel rezultat, eu doar am facut ce mi s-a cerut, fiecare intelege ce vrea. -as ruga pe marian sau pe userul indy, daca ar putea simula schema de mai sus cu urmatoarele tranzistoare, alimentata la +/- 80Vcc:Sincer... m-am cam saturat sa tot fiu criticat si sa mi se puna in carca defectele softului, imi cereti o simulare apoi o desfiintati si pe mine dimpreuna cu ea, nu e fair-play si zic pas. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 4, 2011 Partajează Postat Noiembrie 4, 2011 Marian, pentru o eroare a softului, tu nu ai ABSOLUT NICI O VINA!Nu interpreta gresit, daca cineva demonteaza, demonteaza softul, nu pe tine.Eu unul apreciez mult ceea ce faci tu!In fine daca zici pas, asta este, este timpul tau, nervii tai, si te inteleg.Eu unul, iti multumesc oricum, pentru toate simularile facute pina acum, si pentru cele pe care le vei mai face (daca vei mai face). Link spre comentariu
sk24bpo Postat Noiembrie 4, 2011 Partajează Postat Noiembrie 4, 2011 DjLeco, de ce ti se pare asa de ciudat ca la un curent de 4,6A, tranzistorul final sa ceara in baza circa 80mA ? Asta inseamna o valoare a beta de circa 50. La tranzistoarele finale bune beta se tine bine pana pe la 10A. Daca vreti tranzistori finali calitativi si de mare putere de ce nu apelati la Semelab ? 400W per tranzistor nu sunt suficienti ? http://products.semelab-tt.com/magnatec/bipolar.shtml Link spre comentariu
scormonel Postat Noiembrie 4, 2011 Partajează Postat Noiembrie 4, 2011 Prin prefinali trec doar semialternante si practic tin. Cand eram copil faceam amplificatoare cu EFT214 in final iar in prefinal BC107 si BC177. Si alimentat la 35V, prefinalii nu numai ca tineau dar nici macar nu se incalzeau cu sarcina de 4 ohmi. Nu ma intrebati de distorsiuni sau alte alea dar functionau fara probleme. In acei ani BD-urile inca nu se fabricau la IPRS Baneasa si erau piese rare si dificil de procurat. Parca prin `75- `76 au inceput sa fabrice BD-uri. Cine avea un 2N1613 sau un 2N2907 i-si facea poze cu ele.Pe atunci foloseai ce reuseai sa faci rost si probai daca tine. La revolutie exista in fabricatie la IPRS Baneasa un tranzistor darlington de 1000V si 400A care se numea GT400 in capsula de tiristor de putere, rotund si cu racire pe ambele fete, deci contacte prin presiune pe chip-ul de siliciu.In schema de mai sus sunt 4 perechi in paralel deci printr-un final trece un amper si ceva, valoare la care beta este destul de ridicat. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Noiembrie 4, 2011 Partajează Postat Noiembrie 4, 2011 Prin prefinali trec doar semialternante si practic tin. Excelenta observatie ! Daca la asta se mai adauga si o racire rapida, direct cu o placa de cupru, astfel incat sa nu avem de-a face cu un fenomen adiabatic, in care caldura rezultata sa se acumuleze, nici eu nu vad de ce n-ar tine. Mai departe, daca ai finali buni a caror beta se pastreaza la curenti mari, atunci totul e parfum. http://www.farnell.com/datasheets/866311.pdf Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 4, 2011 Partajează Postat Noiembrie 4, 2011 Prin prefinali trec doar semialternante si practic tin. facea poze cu ele. In schema de mai sus sunt 4 perechi in paralel deci printr-un final trece un amper si ceva, valoare la care beta este destul de ridicat. O trece 1,xx A prin final, insa curentul de baza este dat de un singur prefinal, aici nu te-ai gidit! In cazul a 4 finali in paralel, beta NU se multimplica, ci doar SOA general se imparte la numarul de finali! Pentru asta este nevoie de acelasi curent de baza pentru finali, iar MJ-urile in capsula TO3 seria 150xx au beta 20-25. Pe sarcina de 2 ohm, la +/- 70-75Vcc NU au cum sa reziste acolo nici macar prefinali cu Ic de 1A ,alias BD139-BD140, se intrerup. Greierasul, am sa-ti pun aici ce am pus si pe alt forum, referitor la semelab: "Cunosc tranzistorii respectivi, am scris firmei, ca sint interesat sa cumpar, mi-au raspuns imediat la mail , (in citeva zeci de minute!) foarte serviabili , au spus ca pot trimite citeva bucati sample, eu am spus direct ca vreau sa cumpar 100 perechi (pe riscul meu) insa cind au auzit ca este vorba de Romania, nu s-au mai sinchisit sa raspunda, nici macar la urmatoarele 2 mailuri trimise de catre mine, unde le-am cerut detalii despre procedura, sa le virez banii, etc. Pentru asta le-am "urat" prin un al 3-lea mail: Hello, I wrote to you another 2 mails for buying 100 pairs of Magnatec complementary output devices, bot no one further answered, so please grab entire stock of transistors, ans STICK IT ALL OF IT IN YOUR FAT ASSES, ONE BY ONE! Ma C*C pe ei, nici macar asta nu merita, firma respectiva!" Puteau foarte simplu sa raspunda, sorry no business with Romania, si nu se supara nimeni... Cit despre ideea sa tina prefinali, asa de slabi, imi aduc aminte de un test facut in copilarie, la un amplificator Kit IPRS 10W, cel alimentat la 20Vcc pentru 10W putere. Fusesem la magazin, am cumparat kit-ul respectiv, l-am asamblat si am fost foarte multumit de el, alimentat la 24Vcc 2A, un traf de 18V/50W. filtraj 1000+1000uF/40Vcc frolyt albastre. Finalii erau 2N3055/5 iar prefinalii erau SND1 si SPD1, livrati in plicul respectiv. Pe vremea aia aveam Tv alb negru, Diamant 253, caruia din nefericire, la citeva zile dupa ce imi cumparasem kit-ul , i-a cedat modulul de baleiaj verticala, avea BD135 si BD136 finali, romanesti, IPRS. Cum in casa nu aveam nimic BD-uri pe vremea aia, ca sa repar televizorul, am scos prefinalii mei SND1 si SPD1 de pe kit si am reparat televizorul, iar pe kit-ul meu am pus BC177B si BC107B (100mA Ic max si 45Vce) , ambii cu radiatoare de la o pereche de AC180-181K, in locul prefinalilor. Cind am dat volumul mai pe la 3/4, amplificatorul a tacut subit, desi pina aproape de 1/2 din puterea lui, a functionat cu tranzistorii calduti, nu mai sus de 50 grade, se putea tine mina pe ei. Finalii buni, prefinalii intrerupti de emitor, jonctiunea B-C la unul ok (NPN) la PNP in scurt. Imi venea sa desfac tv-ul si sa imi pun prefinalii inapoi, insa am asteptat sa se faca Duminica, sa ma duc in tirg, sa caut bd-uri. Gasisem la un mosulica, BD237 si BD238, tot Romanesti, si am cumparat atunci de 100 lei, mi-a dat omul 4 perechi de banii aia, ca ii facusem safteaua, cica. Ajuns acasa, am inlocuit tranzistorii si la amplificator si la modulul de baleiaj, si de atunci TV-ul a mers ani buni fara sa mai pice. Insa kit-ul, am facut odata scurt pe iesire la volum mare si a zburat siguranta de 2AT, cu care era inseriat plusul... Finalii erau SIRME, BD-urile scapasera nevatamate... Ideea este urmatoarea, daca pentru o putere de 10-12W, nu au rezistat BC-urile, cum naiba zici ca tin pentru 2 ohm la +/- 75Vcc mje-urile ca prefinal? Pacat ca nu mai am placa veche de test (am vindut-o) ca puneam 2 perechi de MJL-uri in finali, si MJE-uri pe prefinal, puneam 2 ohm sarcina la +/- 70Vcc si iti demonstram ca nu treceam de 1/2 din volum, fara sa trosnesc prefinalii, poate si finalii... Link spre comentariu
scormonel Postat Noiembrie 4, 2011 Partajează Postat Noiembrie 4, 2011 In cazul a 4 finali in paralel, beta NU se multimplica, ci doar SOA general se imparte la numarul de finali!Beta nu se multiplica ci se conserva la valori mari fiindca curentul se imparte pe mai multi tranzistori si daca unul singur ar avea la 4 amperi beta 20, patru bucati in paralel la un amper fiecare pot avea beta peste 100. Tranzistorul echivalent va avea la 4A, beta peste 150 si nu 15 sau 20 cat ar avea unul singur la 4 amperi.Cit despre ideea sa tina prefinali, asa de slabi, imi aduc aminte de un test facut in copilarie, la un amplificator Kit IPRS 10W, cel alimentat la 20Vcc pentru 10W putere.Fusesem la magazin, am cumparat kit-ul respectiv, l-am asamblat si am fost foarte multumit de el, alimentat la 24Vcc 2A, un traf de 18V/50W. filtraj 1000+1000uF/40Vcc frolyt albastre.Finalii erau 2N3055/5 iar prefinalii erau SND1 si SPD1, livrati in plicul respectiv.2N3055 au un comportament catastrofal beta in functie de IC. Tranzistoarele cu germaniu au fost aproape perfecte si proverbiale in ce priveste amplificarea in functie de curentul de colector. Daca 2N3055/5 au beta 5 la 4 amperi, apoi EFT214 are beta 40 la 3A. Inca nu s-a fabricat un tranzistor cu siliciu care sa egaleze macar linearitatea unui tranzistor aliat cu germaniu.Cu cat beta este mai mic cu atat finalul suge in baza un curent mai mare si prefinalul face poc daca nu este sanatos. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Noiembrie 4, 2011 Partajează Postat Noiembrie 4, 2011 Nu m-am uitat exact sa vad ce curent total trece prin final,dar ai prins ideea a ceea ce vroiam sa zic... Credeam ca ai circa 5 amperi curent total. Referitor la Semelab, asa o fi,cum zici tu,dar eu cumpar numai de pe Farnell, englezii astia nu fac nicio diferenta,cata vreme le dai banii iti livreaza marfa si in Ferentary city :-) Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 4, 2011 Partajează Postat Noiembrie 4, 2011 Am efectuat un test in care am dorit sa aflu daca softul este capabil sa simuleze totusi protectia SOA, detalii in filmuletul de mai jos, as aduce o singura mentiune, abea dupa ce am editat filmuletul am observat ca prefinali erau perechea 340/350 montata anterior pentru testul cerut de @Sharky in legatura cu si anume curentul lor de colector in schema, din lipsa de timp nu am mai refacut testul si implicit alt filmulet cu prefinali corespunzatori. Link spre comentariu
remus68 Postat Noiembrie 4, 2011 Partajează Postat Noiembrie 4, 2011 daca ai finali buni a caror beta se pastreaza la curenti mariPoate acest topic este citit si de incepatori dornici sa-si mareasca bagajul de cunostinte in ale electronicii...Ce inseamna "sa-si pastreze beta"? Oare de ce se intimpla fenomenul de ambalare termica, proces prin care trece un tranzistor pe masura ce se incalzeste? (mai tine minte cineva rolul superdiodei?) Pentru ca tranzistorului ii scade "beta" odata cu cresterea temperaturii? NU! De ce? Pentru ca se intimpla exact contrariul!A masurat cineva factorul de amplificare al unui tranzistor cu un multimetru banal? Probabil foarte multi! Dar la un curent de colector de minim 2A? Veti ramine surprinsi cind veti vedea cum scade beta, in unele situatii chiar cu un ordin de marime. Asta se intimpla in realitate! La simulari nu prea... Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 4, 2011 Partajează Postat Noiembrie 4, 2011 In cazul a 4 finali in paralel, beta NU se multimplica, ci doar SOA general se imparte la numarul de finali! Beta nu se multiplica ci se conserva la valori mari fiindca curentul se imparte pe mai multi tranzistori si daca unul singur ar avea la 4 amperi beta 20, patru bucati in paralel la un amper fiecare pot avea beta peste 100. Tranzistorul echivalent va avea la 4A, beta peste 100 si nu 15 sau 20 cat ar avea unul singur la 4 amperi. Cit despre ideea sa tina prefinali, asa de slabi, imi aduc aminte de un test facut in copilarie, la un amplificator Kit IPRS 10W, cel alimentat la 20Vcc pentru 10W putere. Fusesem la magazin, am cumparat kit-ul respectiv, l-am asamblat si am fost foarte multumit de el, alimentat la 24Vcc 2A, un traf de 18V/50W. filtraj 1000+1000uF/40Vcc frolyt albastre. Finalii erau 2N3055/5 iar prefinalii erau SND1 si SPD1, livrati in plicul respectiv. 2N3055 au un comportament catastrofal beta in functie de IC. Tranzistoarele cu germaniu au fost aproape perfecte si proverbiale in ce priveste amplificarea in functie de curentul de colector. Daca 2N3055/5 au beta 5 la 4 amperi, apoi EFT214 are beta 40 la 3A. Inca nu s-a fabricat un tranzistor cu siliciu care sa egaleze macar linearitatea unui tranzistor aliat cu germaniu.Cu cat beta este mai mic cu atat finalul suge in baza un curent mai mare si prefinalul face poc daca nu este sanatos. Foarte posibil sa ai dreptate in ceea ce priveste 2N3055, nu aveam in acea vreme cu ce sa masor beta, sau caracterograf la dispozitie (un vis), eu ii imperecheam ca intr-un circuit superdioda, si citeam curentul de colector serie cu o rezistenta de 10 ohm/16W, alimentat la 20-24Vcc, rudimentar, insa ok. Culmea este ca 2N3055/5 nu crapau nici la 30Vce! Cit despre tranzistorii cu germaniu, erau SUPERBI, pacat insa ca erau risky la ambalarea termica, si nu puteai obtine puteri mari, insa cum difuzoarele de pe vremea aia aveau spl mult mai mare decit cele de pe vremea noastra, un 2x25W "in casa", cu amplificator cu finali si prefinali pe germaniu, echivala cu cel putin 2x100W actuali... In fine, ca sa nu lungim discutia aiurea, eu unul personal prefer sa folosesc ca prefinali, ceva de minim 10A/250Vce, 2SA 2SC Fairchild, sau niste NJW de la On Semiconductor, iar ca finali, cite 5 pe brat in paralel din seria MJW21195G si MJ21196G, ca tot au ajuns 100 perechi din comanda... Odata cu inlocuirea finalilor la modulele mele, am observat putere putin mai mare la iesire, si un comportament in dreptunghiular mai bun, desi MJL-urile parca ar avea beta ceva mai mare decit MJW-urile.... Apropos, citi volti pe uSec, avem in oscilogramele de mai jos? Si variaza raspunsul amplificatorului la diferite frecvente? Aveti pe oscilograme si Rise time si Fall time, pentru edificare, diferentele se vad bine la semnal dreptunghiular, comparind in cu out (galben cu albastru)! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum