Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Simulari amplificatoare

Postări Recomandate

Alimentind cu V+ asa cum a spus Victor, prin fiecare tranzistor din diferential trece 1,7mA si prin pilot 24mA (tensiunea de alimentare a ampului e de +/-75V). R14 este corect dimensionat in acest caz si asigura un bun offset la iesire.Pentru o buna prepolarizare a grupului finali+prefinali daca se ia R20-1k8, R21+R22 trebuie sa aibe 680R.In realitate, MJ340/350 nu au nici o sansa sa supravietuiasca in postura de prefinali la tensiunea aia de alimentare, tinind cont de cerintele curentului de baza al finalilor. Sa se scoata R19 de acolo si sa se reia simularea.

Link spre comentariu

R19 + cond de 47 micro constituie o a doua reactie Bootstrap , care " ridica " alimentarea pilotului VAS , permitand astfel o excursie simetrica si mult mai mare la iesirea acestui etaj . Este obligatorie montarea acestuia !Este echivalentul alimentarii etajului de intrare la o tensiune mai mare decat etajul final . De fapt , randamentul ridicat al acestei scheme este dat de cele doua reactii Bootstrap , obtinandu-se o putere mai mare decat la schemele clasice , cu generatoare de curent constant in etajul VAS , in conditiile unor distorsiuni foarte mici . Desigur ca se poate modifica usor etajul final intr-unul complementar , dar asa cum este proiectat , pare mai fiabil ........mai ieftin ( nu cu mult , dar..... ) si evident mai usor de procurat pentru constructorul de rand .Iar etaje finale cvasicomplementare au o gramada de amplificatoare care sunt considerate audiofile , chiar daca solutia tehnica nu este perfect agreata de unii " puristi " . In final , important este doar calitatea redarii sunetului , exact ceea ce recomanda aceasta schema ca fiind o solutie tehnica de luat in seama !

Link spre comentariu

Incercarea mea de simulare a prezentat atat prezenta ramurei pozitive pe iesire cat si lipsa posibilitatii reglajului curentului de mers in gol, cea din urma insa a fost rezolvata prin aplicarea sugestiei D-lui remus, si anume eliminarea R19, acum curentul se regleaza f bine de la potentiometru, iar offset-ul a scazut de la +75Vcc la +15Vcc, asadar probleme totusi mai sunt, iata schema:

Posted Image

Link spre comentariu

75 V / 22 Kohmi rezulta 3.4mA prin diferential , deci 1.7mA prin fiecare tranzistor din intrare . Slew Rate-ul calculat al acestui amplificator este 1.7 mA / 68 pF ( compensarea etajului VAS ) deci 25 V / microsecunda . Absolut onorabil aceasta valoare pentru simplitatea schemei , identic cu majoritatea schemelor Dynacord , mult apreciate de unii.......ca avantaje fata de Dynacord ar fi impedanta mult mai mica de iesire ( Dumping Factor 1000 la 10.000 Hz ) datorita reactiilor Bootstrap .Parerea mea este ca se poate si mai mult decat 25 V / microsecunda , montand un tranzistor cu capacitate parazita B C mai mica sau o structura cascod , evident si un condesator de valoare mai mica , dar totusi amplificatorul sa ramana stabil necondititonat . MJE 340 / 350 nu prea sunt recomandati in acest amplificator.........

Link spre comentariu

Alimentind cu V+ asa cum a spus Victor, prin fiecare tranzistor din diferential trece 1,7mA si prin pilot 24mA

(tensiunea de alimentare a ampului e de +/-75V). R14 este corect dimensionat in acest caz si asigura un bun offset la iesire.

Pentru o buna prepolarizare a grupului finali+prefinali daca se ia R20-1k8, R21+R22 trebuie sa aibe 680R.

In realitate, MJ340/350 nu au nici o sansa sa supravietuiasca in postura de prefinali la tensiunea aia de alimentare,

tinind cont de cerintele curentului de baza al finalilor. Sa se scoata R19 de acolo si sa se reia simularea.

Foarte bine a punctat Remus referitor la MJE-uri 340 si 350 in prefinal, insa nu vor rezista din cauza curentului de colector prea mic (500mA), nu din cauza tensiunii.

Acolo trebuie minim MJE15032 si MJE 15033!

Link spre comentariu

Sosesc si primele rezultate!!!

Alimentare +-75, curent de mers in gol 77 mA, sarcina 8 ohm.

La 1KHz, putere 250W/8 ohm la THD 0.08%.

Posted Image

La 10KHz, putere 240W/8 ohm la THD 0.12%.

Posted Image

La 20KHz, putere 220W/8 ohm la THD 0.2%.

Posted Image

Insistand putin mai mult pe schema se pot obtine :

la 1KHz, putere 310W/8 ohm la THD 0.4%

Posted Image

Link spre comentariu
Sosesc si primele rezultate!

:aplauze Ai reusit!

insa nu vor rezista din cauza curentului de colector prea mic (500mA), nu din cauza tensiunii
tinind cont de cerintele curentului de baza al finalilor

Asta spuneam... : din cauza tensiunii mari de alimentare, amplificatorul va elibera o putere mare (adica va avea un curent de iesire mare in sarccina) ceea ce inseamna ca bazele finalilor vor avea nevoie de un curent de atac destul de mare si MJ340/350 nu sint capabili de a asigura acel curent.

Link spre comentariu

Vad ca tot insistati sa punctati ceea ce este evident, aveti cumva impresia ca eu sunt atat de naiv incat sa cred ca acei 345/350 ar rezista in realitate? i-am pus pe astia in simulare pentru ca nu aveam timp sa stau sa caut altii in capsula lor ceva mai buni, dar asta nu inseamna si ca nu as fi schimbat de cum aveam timp, dupa cum vedeti abea am reusit sa pun schema in multisim, fara insa sa analizez problemele ei spre a o rula cu succes si a va prezenta rezultate, de ce? simplu, asa cum am zis, nu am avut timp liber zilele astea mai deloc, am fost insa rugat de Dl Victor si am zis macar schema sa o fac si eventual fisierul sa-l inaintez lui indyy ( poate sta mai bine la capitolul timp liber ), asadar nu cred ca era necesar ca toti sa imi sariti in cap ca n-am pus tranzistori buni, stiam si eu ca nu-s buni astia dar n-am avut timp sa caut altii, nu cred ca este ceva atat de grav, dar in fine.... felictari pentru reusita indyy.

Link spre comentariu

Marian, cred ca simularea tine cont de parametrii acelor MJE-uri 340 si 350, insa de ce in simulare nu au cedat?

Parca vazusem o simulare din care s-a scos peste 400W in 4 ohm, acolo nu ar fi rezistat nici BD139-140 in prefinal din cauza curentului mic de colector (1A), nu din cauza tensiunii.

Oare simularorul nu ar trebui sa dea o eroare in acest caz?

Ia incearca te rog sa simulezi cu 4 perechi de finali/brat, alimentat la +/- 60-70Vcc pe sarcina de 2 ohm, bias de 30-40mA, insa cu MJE340 si MJE350 in prefinal, sa vedem ce spune simularea, sint foarte curios.

Pe urma inlocuieste MJE340 si MJE350 in schema cu MJE15032 si MJE15033, la aceiasi parametrii, 4 finali/brat 2 ohm, acelasi bias si aceeasi alimentare, multumesc!

Link spre comentariu

Motivele esecului meu in simularea corecta erau omiterea plasarii condensatorului de 47u in serie cu R19(270), si acel circuit de mute, probabil ceva in legatura cu conectarea diodei la alternativ care nu a fost facuta corect, oricum am eliminat si eu acel circuit ducand atat R11 cat si R17 direct la +Vcc si din acel moment offset-ul a scazut la o valoare mult mai buna, aprox 10mVcc.

@DjLeco am efectuat acele simulari si perechea de prefinali MJE340/350 au rezistat in simulare ( adica nu mi-a dat eroare, simularea mergand ok si cursiv ), diferente intre cele 2 perechi de prefinali ar fi atat un THD mult mai mare la volum mare ( maximul suportat de amplif fiind un semnal de intrare de 1,7Vpp fara clipping ), ei bine la aceasta putere perechea de prefinali mai slaba are peste 1% THD, pe cand cealalta 0,3%, si ar mai fi o chestie, pentru perechea de prefinali MJE15032-33 a trebuit sa folosesc intreaga valoare a semireglabilului de 1k pentru obtinerea unui curent de 40mA in finali, pe cand la 340-350 la 50% din valoarea lui folosita se putea obtine acelasi curent, in fine nu cred ca ar mai conta aceste detalii ca oricum in mod logic tranzistorii n-ar rezista.

Iata schema cu prefinali MJE340/350:

Posted Image

Simulare cu semnal 1Vp:

Posted Image

Simulare cu semnal 1,7Vp:

Posted Image

Schema cu prefinali MJE15032/33:

Posted Image

Simulare cu semnal 1Vp:

Posted Image

Simulare cu semnal 1,7Vp:

Posted Image

Aceste rezultate probabil subliniaza faptul ca simulatorul este util cel mult orientativ la o eventuala proiectare, in realitate insa sunt multi factori pe care nu-i poate simula.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări