Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Simulari amplificatoare

indy666

Postări Recomandate

Unele firme intoxica netul cu scheme gresite astfel incat sa nu mai intelegi care este schema corecta daca o gasesti cu greu,sau sa nu o mai cauti crezand ca ai gasit-o usor. Apex face asa din ce am mai auzit si eu. Combinatia vas + driver e total nepotrivita. Urmatoarea schema a lui Radu e superba

Link spre comentariu

Problema este la curentul de mers in gol, creste R22 la 1k...1K5 si regleaza curentul de mers in gol la aprox 100mA.

Eu am obtinut 530W/4ohm la +-75Vcc la THD 0.02%.

Nu pot sa atasez poze, am probleme cu coaja de calc.

Intr-adevar Indy, modificand R22 s-a cam rezolvat problema:

Posted Image

Posted Image

Acum ca schema a fost corectata in caz ca aveti sugestii de inbunatatire a ei nu ezitati, schema asta pare a avea potential ( macar din punct de vedere al puterii ).

Link spre comentariu

Cateva idei:Filtrul de pe intrare modificat astfel: R1=22K se pune in paralel cu C2, C2=560pF....max 1nF, iar R2 560 ohm.Pe R15 as pune o rezistenta de 100 ohm serie cu un cond de 100pF.Q8, Q10 MJE15031/2 iar intre emitoarele acestora un cond de 100nF.Tranzistoarele de semnal mic 2N5551/5401.Acestea sunt modificarile aduse de mine cateorva module realizate practic si care au sunat decent in urma cateorva teste, parere personala. Sunt modificari realizabile pe cablajul original.Bineinteles ca se poate adapta si un montaj superdioda care sa asigure polarizarea corecta etajului final insa se complica tare schema.

Link spre comentariu

Invit pe toata lumea sa faca o simulare pe o schema celebra , chiar daca la prima vedere pare destul de simpla.......mentionez ca prima schema este o schema didactica , de putere mica , fara protectie SOA , dar cea de-a doua este " piesa de rezistenta " de putere medie , finalii putand fi inlocuiti doar cu tranzistori similari NPN in capsula TO3 din seria MJ150xx sau asemanatori .

Va rog sa tineti cont ca valorile THD obtinute la maxim au doar rol orientativ , atat timp cat in practica auditia se face la un nivel mult mai scazut , si consider necesar sa masurati THD-ul si la 1/2 din P maxima.......

Schema didactica :

Posted Image

Schema de principiu :

Posted Image

Raspunsul va fi diferit , deoarece in schema didactica sunt cateva mici erori la valorile condesatoarelor de cuplaj si cel din Reactia Negativa.......va trebui sa corectati singuri , nu este greu .

Merita sa analizati toate solutiile tehnice implementate , cateva sunt gandite pentru reducerea costurilor , fara rabat de la calitate !

Sper sa aveti o surpriza placuta !

Link spre comentariu

Am facut schema de la crown in multisim si nu reusesc sa o simulez,pun mai jos schema poate reuseste cineva sa o simuleze.

Modifica C11 la 1uF, la generatorul de functii pune masa pe pinul din mijloc.R20 si R22 sunt de 0.001 ohm in atasamentul tau, probabil ai vrut sa le pui de 1 mega ohm, adica 1Mohm.Fai modifiarile si apoi revino cu rezulatele!!!Bafta!!Victor urmeaza si schema ta, cer doar putina rabdare!!! Multumesc!!
Link spre comentariu

Nu sunt convins ca asta e schema iventata de Crown, dar ce mai conteaza asta ? Totusi , cred ca pentru marea majoritate a oamenilor de aici sunt mult mai importante distorsiunile la 100W in 8 ohm. La aceasta putere schema da undeva in jurul a 0.014% THD la 1Khz. Peste 100W intr-o camera este greu de crezut ca urechea mai poate sesiza nuantele, distorsiunile mici, saraca incepe sa isi ia masuri de aparare contra deteriorarii iar in spatii largi intervine ecoul.Ar mai fi destule de facut la schema si cred ca se pot scadea distorsiunile binisor sub 0.001% in toata banda audio.

Link spre comentariu

Daca se poate...

:da Banuiesc ca va fi o surpriza placuta; de fapt e un etaj final cu o retea bootstrap ca sarccina a pilotului si un diferential de intrare fara generator de curent constant, schema clasica a inceputului anilor '80. Cind vor apare rezultatele simularii ne vom aduce aminte ce bine se auzea in discotecile din acei ani... cind lumea avea numai doua urechi si nu erau necesare sisteme de reproducere cu tzishpe cai de redare. :rade: In anii aia satelitii se numeau Sputnik si zburdau la citeva zeci de kilometri altitudine...
Link spre comentariu

Rog pe Marian sau Indy sau ceilalti colegi de forum sa simuleze schema atasata de mine.......

Multumesc anticipat , Victor

Daca se poate........
Vin in sfarsit cu simularea schemei si asa cum am zis si pe privat imi cer scuze pentru intarziere dar in ultimul timp am fost ridicol de ocupat :rade:

In fine, ceea ce postez este de fapt o incercare de simulare deoarece la rulare am obtinut niste valori aberante atat la masurarea offset-ului cat si a curentului de mers in gol, asadar postez aici un print cu schema spre a fi asistat in corectarea eventualelor erori strecurate de mine in punerea schemei in multisim.

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări