Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Simulari amplificatoare

indy666

Postări Recomandate

Asa cum am promis......cu LT Spice THD este la 20KHz 0.0008 % , relativ onorabil ! Oricum rezulta si din FFT.......

Alaturat aveti si graficul cu trecerea prin zero .

Atentie , este posibil sa nu fie o solutie perfecta pentru audiofili , nu stapanesc fenomenele cu totul , pentru mine clasa B este un mister total ......Nicaieri nu se vorbeste de clasa B ! Se apreciaza doar clasa A si variantele clasaA + AB , sau clasaA + B , clasa A+ , clasa New A , etc , majoritatea fiind marketing mincinos .... Relistic vorbind , sunt perfecte pentru auditii doar clasa A + B ( Quad , Quasar etc ) si clasa A + AB , mentionez de la inceput ca nu-mi place clasa A ( gen Nelson Pass ) , acolo este vrajeala 100 % !

Posted Image

Posted Image

Referitor la graficul cu trecerea prin zero banuiesc ca o sa va prindeti voi care si ce reprezinta culorile !

Apropo de performantele calculatoarelor , eu am un amarat de calculator , ca sa nu ma fac de ras nu va spun decat ca RAMul meu are 0,5 Gb .

L-am gasit in cosul de gunoi dintr-o piramida ! Inca de pe vremurile alea era considerat vechi........

Repet , acest amplificator ar trebui probat fizic , pentru a vedea daca are calitati audiofile .

Link spre comentariu

am si eu o schema mai complexa , mi-o poate simula cineva in LTSpice? nu uil am instalat si nu am nici timpul de a-l instala.. astept mesaj pe PM :dans:

Pai si la ce iti trebuie simularea ? Simularea este necesara doar atunci cand proiectezi / modifici un amplificator , pentru a putea modifica in timp util diverse componente . In cazul de fata , daca parametrii estimati de softul de simulare nu sunt cei asteptati , nu mai poti schimba nimic , deci nu-ti foloseste ........Mai bine pune varianta ta de simulare , si roaga colegii de forum sa faca o simulare cu alt soft.......
Link spre comentariu

Computerul meu e un AMD Athlon la 700 Mhz cu 250 Mb memorie sdram si am reusit cu el sa simulez legate intre ele un dac, un preu si amplificatorul despre care v-am povestit mai sus. Cand i-am pus si dc servo a clacat. In rest o simulare FFT dureaza cam 10 min. La voi banuiesc ca totul se petrece in secunde :-)

Link spre comentariu
Vizitator startstop

multisimul 11 foloseste un singur core de procesor.lt spice am auzit ca utilizeaza doar modele de componente electronice ideale, pe cand multisim foloseste si el de astea dar poate simula si o componenta reala. Spre exemplu, mi-arat odata dl.profesor o schema electronica simpla in multisim cu componente ideale si apoi a personalizat pe baza unor masuratori modelele componentelor ca sa reflecte cat mai bine realitatea. Masuratorile au rezultat ca in realitate. Daca foloseam componente ideale, ciu ciu, schema mergea mai bine ca in practica. Cu multisim-ul, dar nu stiu cati de multi se complica, se pot seta parametrii de variatie cu temperatura a unor componente ca programul sa-i foloseasca in simulare. Sa vezi atunci cum variaza tensiunea pe unele componente datorita temperaturii. Si cate si mai cate! Dar cati dintre noi folosesc detaliile astea?! noi vrem dintr-o singura miscare sa vedem ca functioneaza o schema. nici asa!Apoi, o alta simulare faina, nu credeam ca se poate face asa ceva cu MultiSim-ul, o schema electronica, era parmise de amplificator audio, cu parametrii personalizati pe fiecare componenta utilizata, se putea masura oarecum indirect (adica folosind niste date calculate de program), cum datorita incalzirii componentelor varia alti parametrii, inclusiv offsetul amplificatorului si se putea determina cu o anumita aproximatie, daca se alegea anumite tolerante la anumite componente, cum pe o perioada de utilizare de cativa ani putea sa se dubleze sau chiar tripleze offset-ul, curentul de mers in gol sa nu mai aiba aceeasi valoare, chestii de astea, sau cand un final ajungea la limita lui de stres fizic cand foarte probabil pica. Nu prea le-am inteles eu prea bine, dar din ce mi-a zis dl.profesor, cu calcule de genul asta se poate calcula cam ce perioada de garantie pot sa-i dai unui produs. Cica in lumea de azi, cand producatori de electronica se intrec de la luna la luna sa scoata produse mai performante, nimeni nu mai are timp sa faca teste practice cum era odata si prefera sa abordeze totul teoretic, si chiar destul de bine. Dar trebuie sa stii cum.succes la simulattiticomentez aici, vad ca topicul celalalt s-a inchis: Sharky, cand i-am spus lu Leco de condensatorul de 100nF, ma refeream sa inlocuiasca diodele cu condensatorul ala, atunci cand electroliticul de 100uF se alege de tensiune mare (ceva mai mare decat tens. de alim. a amplificatorului de pe o ramura). Recunosc ca nu m-am exprimat 100% corect. Eram cam grabit, asa e lumea in ziua de azi! :da

Link spre comentariu

Eu ma indoiesc ca simularile merg pana acolo.Adica te ajuta sa vezi puterea disipara pe niste finali in conditii extreme care ar fi costisitor de testat sa vezi cum ai putea sa echilibrezi un diferential, cat se disipa pe diverse piese si cum sunt acestea influentate de semnal, zgomote sau altele.Dupa ce toate acestea sunt puse la punct treci la un cablaj si la teste. Cu alte cuvinte te ajuta sa eviti unele greseli grosolane. Evident ca nu strica sa optimizezi totul cat de mult se poate, chiar si de amorul artei, dar probabil la trecerea in realitate aceste beneficii nu vor aparea in mod obligatoriu.Dar faput ca simulezi o modificare de thd de la -80dB la thd -90dB asta nu prea cred ca se reflecta si in realitate.Si in primul rand trebuie scula de scula sa poti masura in realitate asa ceva. Plus ca tot ce simulezi e fara cablaj. Nu cred ca se apuca careva sa simuleze elementele parazite ale cablajului.

Link spre comentariu

Nu cred ca se apuca careva sa simuleze elementele parazite ale cablajului.

Aici apare una din diferentele importante intre simulare si realitate, si pe cat de multe variante de cablaj pot fi la orice schema anume pe atat de multe si diferentele.
Link spre comentariu

am simulat o schema de amplificator audio , si ca sa elimin oscilatiile a trebuit sa montez in schema pe jonctiunea baza-colector a tranzistorilor de intrare capacitori de 100pF ca sa "iasa" simularea.. altfel aveam niste aberatii in masuratori. acu sunt si eu curios , cum poti cu multisimul sa vezi puterea disipata pe o anume "piesa" , reala sau virtuala dintr-un circuit :nas: ,de la rezistenta pana la tranzistor.. despre modificarea parametrilor unei componente stiam , eu de exemplu la valorile rezistoarelor mai adaug si toleranta.

Link spre comentariu

Nu cred ca se apuca careva sa simuleze elementele parazite ale cablajului.

In audio - nu stiu, dar tind sa cred ca da. In IT stiu sigur ca se face, nu se poate altfel.
Link spre comentariu

Am incercat si eu sa simulez o schema din revista tehnium, putin modificata, insa sunt multe chestii pe care nu le inteleg la LTSpice, am simulat doar pe intrare de 1v, la 1khz si am obtinut 25v tensiude de iesire pe o sarcina de 4 ohm, adica o putere de aproximativ 150W. Atasez aici fisierul .asc pentru cineva care vrea sa simuleze si sa imi explice si mie cum se calculeaza SlewRate, THD la diferite tensiuni de iesire si de asemenea sa corecteze schema desenata de mine daca ceva lipseste sau nu e in regula, ori sa ii aduca imbunatatiri. Astept cu nerabdare rezultatele!

Fisier .asc: http://fbx.ro/nsug2i4jozdqkll4

post-14935-139829322594_thumb.png

post-14935-139829322605_thumb.png

Link spre comentariu

Folosind directiva Spice ".fourier 'Freq' V(out)" cu schema de fata, pentru tensiune de intrare 1V,la 20hz obtin Total Harmonic Distortion: 0.081309%iar la 10khz obtinTotal Harmonic Distortion: 0.583227%si chiar si pentru tensiune mai mica de intrare THD e cam acelasi, uneori chiar mai mare, deci presupun ca ceva nu e in regula.

Link spre comentariu

Pun si schema pentru cei care nu au LTSpice sa poata deschide fisierul .asc din primul mesaj. scuze moderatorilor pentru postarile repetate.Valori piese:RESITORS1K R1, R2127K R2, R22680R R3, R4, R19, R202.7K R5, R6, R11, R123.9K R15, R163.3K R28100R R7, R8, R13, R14, R23, R29, R30, R3110K R9, R102.2K R17, R1822K R24, R25390R R26, R2710R R34, R35 / 3W10k SR - potentiometru multituraCAPACITORS2.2U/50V C1220..470P C210U/50V C3, C4470N/63V C8100U/50V C533P/250V C647N/250V C7, C9100U/80V C10, C11TRANSISTORSBC546 T1, T3BC556 T2, T4BD140 T5BD139 T6BD135 T7BD681 T8BD682 T9

post-14935-139829322886_thumb.png

Link spre comentariu

Schema e de kko asa cum e, ca sa o faci functionala si cat de cat hi-fi , schimba valorile lui R19 si R20 cu 100 ohm iar intre baza si colectorul lui Q8 si Q5 pune cate un condensator de plastic de 25pF la 100V.

Link spre comentariu

Schema e de kko asa cum e, ca sa o faci functionala si cat de cat hi-fi , schimba valorile lui R19 si R20 cu 100 ohm iar intre baza si colectorul lui Q8 si Q5 pune cate un condensator de plastic de 25pF la 100V.

am schimbat cu cei 100 ohm si am pus condensatori intre B-C la prefinali si la tranzitorii piloti, ca urmare aproape s-au injumatatit distorsiunile la simularea pe 10khz. alte obiectii, imbunatatiri?
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări