Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stiri audiofile din presa... tiparita.

feri.visky

Postări Recomandate

• Răspunsuri 41
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zbodeoc

9

• zal

7

• fcon

5

• feri.visky

5

Top autori în acest subiect

Poate e bine să ne limităm la tensiuni mai mici, personal mă atrag amplifurile în contratimp.

Tocmai ai raspuns la o intrebare pe care ma pregateam s-o pun: ce parere aveti de 6N5S?Vad ca admite tensiune anodica mai mare, dar are putere mai mica, doar 8W...Merita folosita in SE?Repet ce am mai spus candva, dar inca nu am probat: e diferenta intre 6N13S si 6AS7 sau 6080?Am inteles ca echivalenta se refera doar la functia de baza, ca regulatoare de tensiune, dar comportamentul in audio al rusoaicei ar fi cam instabil...cel putin in SE. Am citit undeva asta, nu stiu daca e folclor sau nu, dar cert e ca am gasit relativ putine amplificatoare serioase cu 6N13S, majoritatea (si ma refer aici la executii concrete, probate, nu scheme de pe net) erau facute cu varianta vestica sau americana a acestei lampi...inclusiv celebrul amplificator clasa A PP din Elektor.
Link spre comentariu

@carageae: 6AS7, 6080 si 6H13C sint din aceeasi familie si sint clar proiectate ca si partea de forta la regulatoare serie (sau paralel) pentru stabilizare anodica; de aceea au amplificare foarte slaba. De aici vine si asa-zisa instabilitate, pentru ca au necesitati de bias destul de precise. Au fost fabricate cu nemiluita si este drept ca au dispersia caracteristicilor mare, de aceea trebuiesc luate masuri mai riguroase (mai ales ca-i si curentul mai mare) ca la altele. Biasul, dupa mine, ar trebui sa fie 80% fix si 20% automat, cu un +/- 10%, dupa caz (multi vor sari in sus :-)). Nu te lua insa dupa nimeni, sint ieftine, sint triode de putere, testeaza. E posibil sa vina si partial defecte, din fabrica, n-am patit. 6H5C nu stiu.

Link spre comentariu

Sunt asemanatoare dar nu chiar identice, difera transconductanta, daca te uiti pe curbele de curent de la 6AS7G si 6N13S nu sunt chiar identice. Probabil ca in stabilizatoare nu ii deranja acest aspect, dar in audio cred ca trebuie tinut cont. Adica ele raspund diferit la acelasi atac si acelasi psf intr-un circuit dat. Sper sa nu ma insel....http://frank.pocnet.net/sheets/113/6/6N13S.pdfhttp://frank.pocnet.net/sheets/127/6/6AS7G.pdf

6n5s e mai bun ca 6as7.

Apropo de ce zice misa mai sus, cele 2 tuburi sunt mult mai apropiate din privinta caracteristicilor anodice. http://klausmobile.narod.ru/td/data/_6n5s.GIFDin ce am citit pe forumurile rusesti, 6n5s a fost conceputa cu multi ani inainte de 6n13s, si de aceea cred ca 6n5s este o clona pe cand 6n13s a fost modificata pt cine stie ce aplicatie de-a lor.Si ca sa il bag in seama si pe 6080 se apropie foarte mult de 6N5S si 6AS7G despre care poti spune in linii mari ca sunt interschimbabile, are o rezistenta interna mai mica decat a celor doua.
Link spre comentariu

Nu te inseli, normal ca difera... putin. Dar cred ca-i irelevanta comparatia ca pe aici o sa gaseasca in 90% din cazuri 6H13C...... bineinteles ca mai este si 6336 dar eu inca n-am pus mina pe niciuna...

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Incerc sa revitalizez un vechi topic spunandu-va ca recent am citit despre un amplificator PP de la DUROB AUDION care are un sistem de "Adaptive AutoBias" care permite printr-o actionare al unui comutator schimbarea urmatoarelor finale: EL34, KT88/90/120. Intrarea este construita cu doua bucati 6SN7. Modelul este Mystere ia11 si ia21...

Parametrii (probabil pentru KT120) sunt:

Banda de frecventa: 9Hz-52kHz

THD: 0.05% (nu este precizata puterea)

Masa: 20.4 kg

Pret: 2500 eur

Datele provin din revista "hi-fi piac magazin" (anul XIX, numarul 98-99, decembrie 2012)

Link spre comentariu

Oarecum in aceeasi nota cu ultima turnura a topicului, va semnalez o "gaselnita" ceva mai putin eclatanta a utilizarii bias-ului, imaginata de Eduardo de Lima (TimbreLock) si care a primit un review de exceptie aici (pentru cine are nervi sa citeasca):

http://www.6moons.com/audioreviews/audi ... del88.html

... au trecut 10 ani de la review, am invatat ceva de atunci? ... unii da, altii ba, ...altii chiar n-au nevoie ☺ ... eu ma tot mir cum unii stiu sa scoata bani (sper pentru ei) din lucruri aparent tabu sau neserioase...

Link spre comentariu

...am citit......distorsiunile mi se par de bun simt: 0.3-10% (desi nu prea se vede bine graficul)... dar la ceea ce am dat eu ca exemplu mi se pare ceva tras de... distorsiune: 0.05%!?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări