iuli09 Postat Septembrie 10, 2011 Partajează Postat Septembrie 10, 2011 incercand sa alimentez o lada frigorifica de tipul http://s1.youmago.ro/static/g/9/2/459929/745180_3.jpg de la un acumulator stationar , am reusit sa ard siguranta cu care era prevazuta aceasta lada . Siguranta era de 6A/12V. Am cautat acelasi timp de siguranta pentru a o inlocui dar n-am gasit decat pentru 230V . se poate inlocui aceasta siguranta cu una 230V/0,3A , sau cu 230v/6A ? Link spre comentariu
leoncris Postat Septembrie 10, 2011 Partajează Postat Septembrie 10, 2011 Daca lada consuma 6A cum sa'i pui sig. de 0,3 ? Link spre comentariu
iuli09 Postat Septembrie 10, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 10, 2011 pai...am calculat curentul la acelasi consum (72w) dar la o tensiune de 230v . Complet aiurea, imi dau seama acum , avand in vedere ca tensiunea de alimentare este 12V, nu 230V . Prin urmare : se poate inlocui cu 230V/6A ? Link spre comentariu
miron1947 Postat Septembrie 10, 2011 Partajează Postat Septembrie 10, 2011 se poate inlocui cu 230V/6A ?Da. Link spre comentariu
leoncris Postat Septembrie 10, 2011 Partajează Postat Septembrie 10, 2011 Siguranta este arsa de ... curent,asa ca DA. Link spre comentariu
iuli09 Postat Septembrie 10, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 10, 2011 Multumesc pentru raspunsuri ! de fapt asta era nelamurirea : siguranta de arde cand este depasit curentul nominal sau atunci cand este depasita puterea calculata pentru acea siguranta? stiu ca in mod normal este acelasi lucru dar avand in vedere ca sigurantele pe care le-am gasit erau pentru 230 v am facut niste calcule aiurea pentru aceasta tensiune...desi nu era cazul.In fine ,am aflat ceea ce am vrut sa stiu si le multumesc tuturor pentru precizari ! Link spre comentariu
Ticu Postat Septembrie 10, 2011 Partajează Postat Septembrie 10, 2011 Siguranta se arde cand este depasit curentul nominal prin siguranta si implicit o anumita putere pe siguranta! Siguranta este o rezistenta R confectionata din fir care se topeste la temperatura relativ coborata. Cand prin ea trece curentul nominal I, pe ea are loc caderea de tensiune U=IR. Puterea P=UI=RI^2 dezvolta o cantitate de caldura care, in ciuda racirii prin terminale, aer si carcasa, duce la cresterea temperaturii firului pana la temperatura de topire. Sigur ca acestui curent nominal ii corespunde si o putere pe sarcina, care este functie de tensiunea pe sarcina. Tensiunea indicata pe siguranta este de fapt valoarea maxima la care poate fi folosita intr-un circuit, tinand seama de puterea de rupere a arcului electric, materialul izolant folosit etc. Cu cat mai mare, cu atat mai bine. N-ar strica o masurare a curentului absorbit de "agregatul frigorific" (banuiesc elemente Peltier) si o comparatie cu curentul normal, care ar trebui sa fie indicat pe eticheta sau in prospect. Si siguranta poate fi dimensionata prea strict la 6A daca o fi vorba de asa ceva http://www.adelaida.ro/product_info.php ... c7d17d19dd Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 10, 2011 Partajează Postat Septembrie 10, 2011 Neapărat trebuie învăţate formulele astea: Link spre comentariu
BUGHIU Postat Septembrie 13, 2011 Partajează Postat Septembrie 13, 2011 Multumesc pentru raspunsuri ! de fapt asta era nelamurirea : siguranta de arde cand este depasit curentul nominal sau atunci cand este depasita puterea calculata pentru acea siguranta? stiu ca in mod normal este acelasi lucru dar avand in vedere ca sigurantele pe care le-am gasit erau pentru 230 v am facut niste calcule aiurea pentru aceasta tensiune...desi nu era cazul.In fine ,am aflat ceea ce am vrut sa stiu si le multumesc tuturor pentru precizari !Mai simplu : o siguranta se arde cand dupa ea exista un scurtcircuit(piese defecte,etc)asta lasind la o parte calculele !!!!Mai sant si putinele cazuri cind se arde din cauza ....intrinseca!!!!O siguranta NU PROTEJEAZA piesele dintr-un aparat,indiferent de care o fi el,tv, radio,frigider,etc ci protejeaza aparatul in sine ,sa nu ia foc in cazul unui defect major!!! Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 13, 2011 Partajează Postat Septembrie 13, 2011 Practic o siguranţă separă în caz de defect consumatorul de reţeaua de alimentare în lipsa acţionării altui întrerupător sau protecţie. Link spre comentariu
leoncris Postat Septembrie 14, 2011 Partajează Postat Septembrie 14, 2011 Teoria sigurantei ... fuzibile ;))Curentul nominal (amperajul) al unui consumator reprezintă o limită a circuitului electric ce nu trebuie depăşită intenţionat. Siguranţele fuzibile sunt proiectate tocmai pentru a acţiona în cazul unor astfel de „supra-curenţi”. O siguranţă fuzibilă nu este altceva decât un fir conductor scurt, proiectat astfel încât, în situaţia unui curent excesiv, acesta să se separe prin topire, deschizând circuitul.Dar cred ca omul a inteles ... deja. Link spre comentariu
dan cod Postat Septembrie 14, 2011 Partajează Postat Septembrie 14, 2011 Bine ar fi sa inteleaga si unii clienti ca siguranta nu-i pusa sa protejeze aparatul ci reteaua.Unii inteleg greu asta. Link spre comentariu
Liviu M Postat Septembrie 14, 2011 Partajează Postat Septembrie 14, 2011 Neapărat trebuie învăţate formulele astea:Sunt suficiente "primele" 2:U=R*I,P=U*I.Restul se deduc din astea. Link spre comentariu
ROBEERT Postat Septembrie 27, 2011 Partajează Postat Septembrie 27, 2011 Bine ar fi sa inteleaga si unii clienti ca siguranta nu-i pusa sa protejeze aparatul ci reteaua.Unii inteleg greu asta.Asa este. Trebuie sa le desenezi ca sa priceapa. Link spre comentariu
cristi71 Postat Septembrie 27, 2011 Partajează Postat Septembrie 27, 2011 Bine ar fi sa inteleaga si unii clienti ca siguranta nu-i pusa sa protejeze aparatul ci reteaua.Unii inteleg greu asta.daca nu e siguranta ..e de la...buton, sau in cel mai rau caz vreun fir dezlipit Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum