Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Generator trifazic


valer650

Postări Recomandate

La un generator trifazic,am inversat firele la alimentarea rotorului si am observat ca nu genereaza deloc.Rotorul are o singura pereche de poli,primeste curent si invers dar nu genereaza daca nu respecti polaritatea si nu inteleg de ce.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • sla

    3

  • valer650

    3

Top autori în acest subiect

Inteleg ca este vorba de un generator sincron, care are in stator un bobinaj trifazat iar in rotor are doi poli proeminenti care au cate o bobina prin care trece curentul de excitatie. Corect?Curentul de excitatie de cine este produs? Nu cumva se foloseste magnetizarea remanenta la inceputul procesului si tensiunea indusa in stator este redresata si bagata in rotor, adica generatorul se autoexcita? Daca este asa, inversand bornele rotorului se anuleaza magnetizarea remanenta si procesul de autoexcitatie nu mai are loc. Trebuie alimentat rotorul scurt dintr-o sursa exterioara de cc (acumulator) ca sa se magnetizeze din nou polii

Link spre comentariu

Statorul are trei bobine legate in stea si o bobina pentru excitatie care scoate cam 100v.aceasta tensiune alimenteaza un "releu de incarcare" ca la autovehicule.Releul masoara tensiunea trifazica intre nul si o priza de pe una din bobine si alimenteaza rotorul cu aproximativ 48v cc.generatorul functioneaza dar nu inteleg de ce nu merge daca inversez tensiunea de excitatie.Eu stiam ca prin asta se inverseaza doar polii electromagnetului rotorului si ar trebui sa genereze ,dar nu vrea.

Link spre comentariu

Acei 48Vcc care reprezinta tensiunea de excitatie din rotor sunt produsi prin redresarea unei tensiuni induse intr-o bobina din stator. Asta se numeste autoexcitatie ( adica tensiunea de excitatie este produsa chiar de generator si nu necesita alimentare din exterior). Procesul se intampla asa cum am descris in primul raspuns: rotorul are o magnetizare remanenta (adica ramane putin magnetizat si dupa ce prin bobinele polilor nu mai trece curent). Cand incepe sa se roteasca rotorul, acei magneti slabi induc o tensiune mica in stator, tensiunea indusa in stator (in bobina care produce tensiunea de excitatie) este redresata si alimenteaza rotorul, curentul rotoric mareste magnetizarea, aceasta mareste si mai mult tensiunea indusa si tot asa, intr-o avalansa tensiunea generata de generator ajunge la regimul nominal.Daca alimentezi invers rotorul, procesul nu are loc asa, ci magnetizarea remanenta este anulata de fluxul magnetic produs la inceput si generatorul nu mai este excitat, respectiv se comporta ca si cum ai invarti o bucata de fier, nu doi magneti. Alimentand invers schimbi sensul curentilor prin bobinele de excitatie si produci un flux invers fluxului remanent, micsorand magnetizarea, in loc s-o cresti, si tensiunea de iesire din generator nu mai creste.Se poate intampla sa fie nevoie de o magnetizare scurta prin alimentarea rotorului dintr-o sursa exterioara ( baterie de masina), dar neaparat bornele trebuie sa fie in ordinea initiala ( pus si minus la rotor). "Releul regulator" urmareste valoarea tensiunii de iesire din generator si intrerupe excitatia daca tensiunea creste peste valoarea nominala (asemanator releului regulator de tensiune de la alternatorul de masina)

Link spre comentariu

Mai corect: campul generat la start se opune campului remanent ( cel remanent exista initial, celalat apare abia cand incepi sa rotesti rotorul). N-are rost sa ne cramponam de semantica, esential e ca nu e bine sa schimbi sensul curentului (bornele) in rotor la un astfel de generator ( generator sincron cu excitatie in rotor).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări