benutzu Postat Septembrie 9, 2011 Partajează Postat Septembrie 9, 2011 De mic copil am fost pasionat de chestiile electronice, orice jucarie o desfaceam si luam beculetele si motorasele din ea (cum sunt sigur ca faceati multi altii de aici). Imi pare rau ca pentru o perioada am lasat aceasta pasiune si m-am axat pe scoala si alte preocupari. De curand am descoperit aceasta comunitate si ma bucur foarte mult sa fac parte din ea. Fiind primul thread care il fac, m-am simtit oarecum silit sa zic cateva cuvinte... De curand am inceput sa incerc diferite chestii, fiind un incepator in electronica. Am facut un sistem dintr-un laser la 3 lei si un circuit banal dintr-o fotorezistenta, un condensator un potentiometru, un tranzistor si o sirena. Principiul era foarte simplu: intrerupeai raza laser, se schimba rezistenta si "minunatul" tranzistor facea sirena sa tipe. Chestia asta a functionat din prima (spre suprinderea mea). Acum intrebarea mea este: cum fac ca sirena sa sune chiar daca este restabilit contactul razei laser cu fotorezistenta? Daca il folosesti la o usa nu e nicio problema, dar in alte locuri nu ai cum pentru ca suna numai cat timp este raza intrerupta (logic). Ce as putea folosi?Mai jos am atasat schema, poate va ajuta cu ceva. Circuitul functioneaza pe o baterie de 9V. Nu radeti de schema, e facuta in graba in paint. Multumesc anticipat. Link spre comentariu
leoncris Postat Septembrie 9, 2011 Partajează Postat Septembrie 9, 2011 Cel mai simplu , cu fototranzistorul comanzi un tiristor , sirena fiind sarcina acestuia. Link spre comentariu
benutzu Postat Septembrie 9, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 9, 2011 Multumesc mult pentru sugestie. Abia acum 5 minute am citit cum functioneaza tiristorul pentru ca nici nu stiam ce e ala. Ar trebui sa mearga. Link spre comentariu
Ticu Postat Septembrie 9, 2011 Partajează Postat Septembrie 9, 2011 Pune si niste valori pe schema - tensiune de alimentare, tipul sirenei, rezistenta potentiometrului.Poti sa folosesti un releu care isi auto-mentine alimentarea printr-un contact normal deschis (care se inchide numai cand e alimentata bobina). Te poti gandi si la un circuit monostabil, care odata declansat actioneaza sirena pentru cateva secunde, apoi o opreste. Link spre comentariu
benutzu Postat Septembrie 9, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 9, 2011 Schema cu valorile propriu zise. Sirena este SYR-08 piezo pe 12V. Vreau sa fie si cat mai compact, ca sa nu mai zic de simplu ca eu sunt incepator. :cry: Link spre comentariu
leoncris Postat Septembrie 9, 2011 Partajează Postat Septembrie 9, 2011 Dece simplu , daca se poate ...complicat ? Fa cum ti'am spus in prima postare. Link spre comentariu
benutzu Postat Septembrie 9, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 9, 2011 Din ce am inteles eu, daca pun un tiristor si un buton, nu ar trebui sa rezolve problema? Intreb pentru ca nu am tiristor la indemana sa incerc, sunt la tara, departe de civilizatie. Abia peste cateva zile ajung in oras.Adica sa pun pe poarta tiristorului emitorul tranzistorului (nu stiu cat de corect suna) si catodul tiristorului inseriat cu un buton la minusul bateriei. Ar fi functionabil asa ceva? Link spre comentariu
miron1947 Postat Septembrie 9, 2011 Partajează Postat Septembrie 9, 2011 Ar fi functionabil asa ceva?Nu, dar asa functioneaza.Tiristorul este de mica putere BT169. Link spre comentariu
benutzu Postat Septembrie 9, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 9, 2011 Mda, era logic... Eu puneam si anodul si catodul pe aceeasi ramura. Acum am vazut. Multumesc mult pentru ajutor. Link spre comentariu
remus68 Postat Septembrie 9, 2011 Partajează Postat Septembrie 9, 2011 asa functioneaza... tiristor alimentat in Vcc! Hmmmm! Daca nu mai are aplicat semnal pe poarta, nu va mai trece curent prin el odata ce a fost amorsat?Ce as putea folosi?Simplu! In prima schema postata de tine este suficient daca inversezi semireglabilul si fotorezistenta intre ele. Link spre comentariu
benutzu Postat Septembrie 10, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 10, 2011 asa functioneaza ... tiristor alimentat in Vcc! Hmmmm! Daca nu mai are aplicat semnal pe poarta, nu va mai trece curent prin el odata ce a fost amorsat? Ce as putea folosi? Simplu! In prima schema postata de tine este suficient daca inversezi semireglabilul si fotorezistenta intre ele. Nu are logica. Inversand potentiometrul cu fotorez intre ele, doar inverseaza efectul. Adica o sa cante sirena doar cand pun raza laser pe fotorezistenta. Link spre comentariu
miron1947 Postat Septembrie 10, 2011 Partajează Postat Septembrie 10, 2011 ... tiristor alimentat in Vcc! Hmmmm! Daca nu mai are aplicat semnal pe poarta, nu va mai trece curent prin el odata ce a fost amorsat?Ba da, dar acolo mai are si un intrerupator pentru stingere.Stingerea mai are loc si cand curentul este inferior celui de mentinere, in cazul BT169 5-6mA, sper ca alarma consuma cel putin atat. Link spre comentariu
leoncris Postat Septembrie 10, 2011 Partajează Postat Septembrie 10, 2011 "Acum intrebarea mea este: cum fac ca sirena sa sune chiar daca este restabilit contactul razei laser cu fotorezistenta? Daca il folosesti la o usa nu e nicio problema, dar in alte locuri nu ai cum pentru ca suna numai cat timp este raza intrerupta (logic). Ce as putea folosi?" Dece nu cititi atent ce vrea ... omu' ? "Ba da, dar acolo mai are si un intrerupator pentru stingere.Stingerea mai are loc si cand curentul este inferior celui de mentinere, in cazul BT169 5-6mA, sper ca alarma consuma cel putin atat." Mai adauga un bec paralel cu ... sirena.Care'i problema ? Link spre comentariu
miron1947 Postat Septembrie 10, 2011 Partajează Postat Septembrie 10, 2011 Care'i problema ?Pentru mine nici una, doar ca trebuie tinut cont de aceasta. Link spre comentariu
leoncris Postat Septembrie 10, 2011 Partajează Postat Septembrie 10, 2011 Miron,era o intrebare fireasca , nu o interogare rautacioasa E drept ca ... "petentul" trebuia din start sa dea ceva info..Cand or invata oare ?Ce tranzistor a folosit , ce consum are sirena ...Dar , deh ...la asa informatii, asa ... raspunsuri.Nici nu stiu la ce m'am bagat ca, ... experimentat , ioc. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum