Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

invertor sudura

branisteanu

Postări Recomandate

@branisteanu:cum am mai spus am vazut invertor sudura numai pe forum;prin 1982 m-am jucat si eu cu un coleg si am facut o sursa de 5v care a dat 220a cateva ore(atat am avut sarcina);nu a intrat in fabricatie dar atunci m-am gandit prima data daca nu am putea folosi la sudura schema;un inginer valoros proiectase o sursa rezonanta si ne-a asigurat ca o poate folosi si pt sudura--nu am auzit sa fi facut acel proiectde ce aceasta introducere?pt ca exact dvs. ne puteti ajuta cel mai mult-cand depanati puneti niste forme de unda din secundar traf curent si de la conexiunea diode-soc iesire;in aceste locuri santeti izolat de retea si nici amplitudini f mari nu sant

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• branisteanu

8

• CIBY2

7

• steffy89

4

• nicusor1961

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

In primul tabel de la pagina 3 din datasheet vei gasi confirmarea spuselor colegului @nicusor1961, asta in conditiile, citez din tabel, "60% of rated voltage". Deasemenea, daca vei citi celalalt thread la care am facut trimitere in postul anterior, vei gasi la pagina 8, o explicatie a userului @andreigradu destul de pertinenta, referitoare la arderea acestor tranzistori, din care vei intelege de ce cei 615V de care vorbeai mai devreme si amperajul maxim prin tranzistori sunt letale pentru ei.

Nu inteleg de ce ai mai legat o pereche de diode in paralel cu finalii, atata timp cat schema nu prevede nici-una. Cele doua diode din schema au cu totul alt rol.

Iar traful de iesire nu permite abateri asa mari la nr. de spire. Cele 32 din primar sunt optime pentru o singura pereche de miezuri E65, nu pentru doua cum ai spus ca ai.

Si insist asupra snuberelor, de unde a rezultat valoarea de 100 ohmi de care ne-ai spus, din ce calcule? Rusul a calculat 47 ohmi si merge cu valoarea asta.

Link spre comentariu

Multumesc foarte mult colegilor de pe forum,am aprofundat studiul graficelor de firma la IGBT -uri si am ajuns la concluzia pe care o banuiam (fara sa ma laud),ei mi-au confimat banuiala, ca ne aflam in situatia de la sfirsitul anilor '70 si inceputul anilor "80, cind pe Academiei au aparut tranzistoarele de "lemn".Ar fi bine sa lansam o tabela cu IGBT-urile care merg in invertoare si care nu merg.Am dat bani buni pe tranzistoare de "lemn".Succes tuturor.Branisteanu.

Link spre comentariu

Raspuns pentru domnul CIBY,imi cer scuze pentru exprimarea gresita din cauza vitezei de scriere,diodele nu sunt in paralel cu IGBT-urile ,sunt in paralel cu rezistenta care a devenit 47 ohmi,stiu ce rol au cele doua diode rapide .Multumesc pentru schema trimisa cu modificarile propuse.Saptamina viitoare voi experimenta o noua schema dupa un invertor DECA cu patru tranzistoare.Trafo iesire este facut din doua miezuri pentru o sectiune mai mare.Fara nici o lauda stiu pe de rost toate calculele de transformatoare in comutatie ,si cu toate astea ,m-am impotmolit intr-un montaj experimental.CU multa stima domnule CIBY si domnule miticamy.

Link spre comentariu

...Am dat bani buni pe tranzistoare de "lemn"...

Nu merita riscul folosirii componentelor din surse nesigure.Am patit-o si eu in urma cu cativa ani, folosind la o reparatie tranzistoare foarte ieftine din China. Mi-am explicat pretul de achizitie atat de mic, dupa cateva zile de functionare in conditii de santier, dupa care tranz aratau ca in pozele astea:post-7511-139829314138_thumb.jpgpost-7511-139829314143_thumb.jpgpost-7511-139829314148_thumb.jpg icon_toilet
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
  • 1 an mai târziu...

Buna seara! Ma poate indruma si pe mine cineva catre o schema de invertor pentru sudura cu IGBT-uri cu documentatie cat mai completa daca se poate?Am dat cautare pe forum dupa "invertor sudura" si acesta a fost singurul subiect relevant pe care l-am gasit! Daca stiti vreo schema buna cu igbt-uri si doriti sa ma indrumati catre ea v-as fi recunoscator!Multumesc!

Link spre comentariu

Buna seara! Ma poate indruma si pe mine cineva catre o schema de invertor pentru sudura cu IGBT-uri cu documentatie cat mai completa daca se poate?Am dat cautare pe forum dupa "invertor sudura" si acesta a fost singurul subiect relevant pe care l-am gasit! Daca stiti vreo schema buna cu igbt-uri si doriti sa ma indrumati catre ea v-as fi recunoscator!Multumesc!

In sectiunea Tehnica Sudurii, unde dealtfel ai postat, sunt cateva topicuri despre realizarea in regim de amator a unui invertor de sudura.Unul este aici http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=210&t=48875Pe celelalte le gasesti singur.Nu stiu ce experienta ai, dar iti recomand sa citesti cu atentie si sa retii lucrurile importante.Daca te apuci de construit vreunul, te vom ajuta (eu cel putin da) dupa posibilitati. Daca esti hotarat sa-l faci, il vei face!
Link spre comentariu

Daca nu ai osciloscop sau nu ai posibilitatea de a imprumuta unul, toate incercarile sunt sortite esecului in mare parte. Inainte de a cheltui o caciula de bani asigurate ca ai acces la scule.Nu s-a facut un inventar al lor dar nici nu este greu. Oricum, pe langa sculele obisnuite (multimetru, letcon, surubelnite, etc) pentru realizarea invertorului este necesar un osciloscop pe care poti vizualiza semnale de minim 200 kHz (sursa cu TOP lucreaza pana la vreo 136kHz), un autotransformator reglabil, sau un traf cu mai multe iesiri (24, 48, 80, 110, 150V), rezistente de putere mare (1-2-3kW si valori sub 2 ohmi) care inseriate sau puse in paralel sa dea valori de la 0,1 la 5-6 ohmi (se pot face din rezistente de resou), o priza cu bec inseriat, foarte buna prietena cu sigurantele de la tablou, un bec de 150-200W, montat in fasung, necesar in probe, ce se va insera intre bara de +300V (dupa condensatorii de filtraj) si colectorul IGBT-ului dinspre +300V.Si de preferat, sa nu lipseasca stingatorul cu praf si CO2 de la locul de lucru.Priza cu bec inseriat? Sa nu va mire. Am vrut sa probez un invertor adus de un prieten la reparat, primul lucru a fost sa-l bagam in priza sa vedem daca se aprinde. Puntea redresoare era sarma, sigurante nu avea, asa ca s-a intrerupt curentul instantaneu. Nu au sarit diferentialele de 16A din tabloul electic ci s-a ars direct fuzibila de 25A din nisa, pe care exista sigiliul Electrica. Sunat la deranjamente, explicat tot, programare peste 3 zile. Cu chiu cu vai am reusit sa-l conving pe tip sa desigilez nisa si sa schimb siguranta urmand sa vina echipa sa sigileze la loc. A trecut toamna, aproape si iarna, iar eu nu am sigiliu.In aceeasi seara am montat o priza cu bec inseriat!

Link spre comentariu

Eu am sigiliu la nisa dar il am degeaba;)) Pentru ca am lovit odata cutia din greseala si a iesit cu totul:)) Cand vreau sa schimb vreo siguranta pur si simplu dau capacul jos si il pun inapoi dupa ce termin...in orice caz am pus in toata casa sigurante din acelea cu buton

Link spre comentariu

Nu au sarit diferentialele de 16A din tabloul electic ci s-a ars direct fuzibila de 25A din nisa, pe care exista sigiliul Electrica.

Acu 20 ani alimentam o rezistenta de 220v si 2kw in teaca de inox care trebuia sa incalzeasca o baie de decapare acida,cu ohmetrul la rece rezistenta nu dadea la masa asa ca am bagat tensiune,dupa 20-30 secunde s-a produs scurtul care a ocolit sigurantele de 25A din circuitul de alimentare ,pe cele de 63A de pe alimentarea generala a tabloului si au sarit tocmai alea rapide de 250A din plecarea din postul trafo.Sef de sectie ,maistru,sef de echipa au dat din cap si concluzia lor a fost ca dace e sa se intample atunci se intampla chiar daca a fost respectata regula treptelor de selectivitate in alegerea sigurantelor .Scuze de oftopic dar si eu folosesc metoda cu bec de atunci (am becuri pe E27 de la 40W pana la 500W in functie de sarcina) orice proba se face cu becul intai :da
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări