10vid Postat Septembrie 6, 2011 Partajează Postat Septembrie 6, 2011 Pentru cei interesati, am realizat un program (PIC 12F629) generator de unda sinusoidala (PWM) pentru invertor DC ---> AC 230v 50Hz.Din pacate, dupa legarea cristalului de 4 Mhz, nu mai raman pini suficienti si pentru functiile de monitorizare baterie (comparator intern) si alarmare, acestea trebuind facute separat. sinus_inverter_v1.zip Link spre comentariu
Piotr67 Postat Septembrie 7, 2011 Partajează Postat Septembrie 7, 2011 Pentru cei interesati, am realizat un program (PIC 12F629) generator de unda sinusoidala (PWM) pentru invertor DC ---> AC 230v 50Hz.Din pacate, dupa legarea cristalului de 4 Mhz, nu mai raman pini suficienti si pentru functiile de monitorizare baterie (comparator intern) si alarmare, acestea trebuind facute separat.Multumim tare mult pentru hex, insa ar fi utila si o schema. Invertoarele sinus pur sunt scumpe, deci e mai mult decat binevenita schema. Ma refer doar la partea cu pic-ul, cea de forta nu-i problema.Multumesc inca o data.Later edit: N-ai putea modifica codul sursa pentru un 16F84 sau 16F628 care au mai multi pini? (pt monitorizare baterie macar). Link spre comentariu
nel65 Postat Septembrie 7, 2011 Partajează Postat Septembrie 7, 2011 scuze ca intervin ,dar nu e cam mica frecventa de modulatie de 1100 Hz? Cam ce dimensiuni o sa aiba filtrul de iesire pentru o frecventa asa de coborata (si totodata audibila) si pentru un curent de iesire _sa zicem _ de 5-6A.poate ar fi mai bine 20 kHz sau mai mare, in loc de 1100 Hz ,nu credeti?Poate ma insel, in cazul asta ,ignorati-mi interventiao zi buna Link spre comentariu
Vizitator flopir Postat Octombrie 24, 2011 Partajează Postat Octombrie 24, 2011 Pentru cei interesati am realizat un program pentru PIC16F84 pentru generarea unei unde pseudo SIN (generarea unei perioade se face in 40 de pasi discreti => o armonica la 2khz) folosind un semnal PWM de 20Khz. Din pacate nu am avut inca timp de un test practic, tot ce am sunt simularile... Pentru cei care au mai mult timp de electronica decat mine sper sa testati practic si sa postati la randul vostru rezultate (critici). Datele sunt urmatoarele:- cristal - 4Mhz;- iesiri - simultan RA0 si RA2 - iesirea A; RA1 si RA3 - iesirea B; Atasez si cateva simulari, si bineinteles fisierul hex. Sper sa va foloseasca. Bafta. [attachment=2]Sim_digital.jpg[/attachment][attachment=1]Sim_fourier.jpg[/attachment] Link spre comentariu
silicipi Postat Octombrie 30, 2011 Partajează Postat Octombrie 30, 2011 Salut! De cand astept sa faca cineva ceva si in directia asta. Ca so tine in ultima vreme am stat ffff prost cu timpul liber, nici acum nu stau mai bine, mai am inca ceva de treaba, dar ar fi utila si o schema, nu de alta dar nu toata lumea se pricepe la PIC-uri. Link spre comentariu
Vizitator flopir Postat Octombrie 31, 2011 Partajează Postat Octombrie 31, 2011 Schema de invertor nu prea tine de PIC-uri. Partea "de PIC" este f. simpla: un oscilator de 4Mhz, PIC-ul si o alimentare de 5V. Partea de putere este ceva mai complexa existand doua topologii de baza. Prima este cea din UPS-uri cu transformator cu tole la care se aplica semnalul PWM de joasa tensiune (12-24V) iar in secundar se obtine tensiunea dorita. Cea de a doua este cea cu o sursa in comutatie ridicatoare (convertor DC-DC) la iesirea careia se obtine o tensiune continuua in jur de 300V. Aceasta tensiune se aplica la o punte H de tranzistori comandati de semnalul PWM generat de PIC. La iesire se monteaza un filtru trece jos si ...gata! avem 220. Asta a fost varianta pe scurt... cum am mai spus inca nu am apucat sa exeperimentez nici o schema practica dar sunt destul de multe pe net... Nu trebuie decat sa "sapati" si sa aveti ceva cunostinte de electronica. INVERTOARELE DE 220V NU SUNT PENTRU INCEPATORI. Link spre comentariu
silicipi Postat Noiembrie 4, 2011 Partajează Postat Noiembrie 4, 2011 Cele enuntate mai sus de dvs le stiu prea bine, am facut aproape de la 0 un invertor 12-220 cu punte H si tot tacamul dar nu este sinus pur, si ma interesa schema exacta a partii de comanda realizata cu PIC, aici nu ma prea pricep, ma intereseaza defapt schema partii de comanda cu Pic si felul in care este comandata puntea H, pe Youtube e un iranian cred, care a facut asa ceva dar nu vrea sa dea nici un fel de detaliii.Cu invertorul 12-300V, DC ma descur eu ca si cu protectiile la sub si supra tensiune, dar beleaua este cu PIC-ul, schema si mai ales Hexul, care chiar nu e pentru oricine. Puneti va rog mult o schema, sunt sigur ca nu sunt eu singurul care este interesat de asa ceva.Va multumesc! Link spre comentariu
Vizitator flopir Postat Noiembrie 4, 2011 Partajează Postat Noiembrie 4, 2011 Daca spuneti ca ati facut un invertor cu punte H comanda acesteia nu va fi foarte diferita. De exemplu asa: [attachment=0]ex_ir2110.jpg[/attachment] sau folosind un transformator de cuplaj cu un primar si 4 secundare... sunt o gramada de scheme pe net. Cele doua iesiri (numite de mine A si B) ale PIC-ului sunt similare cu iesirile unui SG3525 de exemplu, numai ca au nivel TTL(0-5V). Motivul pentru care nu postez o schema concreta (inca) este pentru ca nu am testat nici una deocamdata din lipsa de timp... Uite un material interesant aici: http://www.wpi.edu/Pubs/E-project/Avail ... _D_1_2.pdf Eu am in lucru un invertor de tip PUSH-PULL cu traf cu tole, comandat de PIC, pe care o sa il postez dupa ce o sa fac cateva teste... Link spre comentariu
silicipi Postat Noiembrie 4, 2011 Partajează Postat Noiembrie 4, 2011 Mersi mult, astept cu nerabdare schema pic, cea de mai sus cu puntea H o stiu , dar ca idee in loc de IR2110 eu as pune IRS2186, e mai bun si ca timpi de comutatie dar si la capacitatea poarta sursa pe care o poate comanda.Ca sfat , mai bine faceti, sau poate vreti sa colaboram, eu mai am inca ceva treaba pe afara, dar dupa ce da zapada ma refugiez in casa si o sa am timp destul, dar ca idee faceti mai intai varianta cu traf pe tole, dar de putere mica asta ca tesste si masuratori, integrand totodata si toate protectiile in functiile PIC-ului, iar mai apoi se poate trece la o varianta mai laborioasa cu invertor 12-300V si apoi punte H comandata de PIC, incluzand separat protectiile aferente.O seara buna si numai bine! Link spre comentariu
elcomar Postat Ianuarie 27, 2013 Partajează Postat Ianuarie 27, 2013 Pentru cei interesati, am realizat un program (PIC 12F629) generator de unda sinusoidala (PWM) pentru invertor DC ---> AC 230v 50Hz.Din pacate, dupa legarea cristalului de 4 Mhz, nu mai raman pini suficienti si pentru functiile de monitorizare baterie (comparator intern) si alarmare, acestea trebuind facute separat.salut, sunt interesat de realizarea acestui montaj, imi poti da schema de legatura a pic-ului? Link spre comentariu
elcomar Postat Ianuarie 30, 2013 Partajează Postat Ianuarie 30, 2013 nu vrea nimeni sa puna doar partea de comanda a pic-ului 12f675? Link spre comentariu
10vid Postat Ianuarie 30, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 30, 2013 La PIC 12F629: Oscilatorul se leaga lapinii 2 si 3. Driverele se leaga la pinii 6 si 7 (GP1 si GP0). Eu nu am nici o schema, dar ca un punct de plecare poti sa te inspiri din schema postata de userul silicipi in treadul lui: Link spre comentariu
10vid Postat Ianuarie 30, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 30, 2013 scuze ca intervin ,dar nu e cam mica frecventa de modulatie de 1100 Hz? Cam ce dimensiuni o sa aiba filtrul de iesire pentru o frecventa asa de coborata (si totodata audibila) si pentru un curent de iesire _sa zicem _ de 5-6A.poate ar fi mai bine 20 kHz sau mai mare, in loc de 1100 Hz ,nu credeti?Poate ma insel, in cazul asta ,ignorati-mi interventiao zi bunaDIn ce se vede din capturile facute in acel PDF din treadul mentionat mai sus, frecventa e intradevar in jur de 1kHz.Nu e o idee prea buna sa se comute zeci de amperi la 20kHz+. Frecvente mari de comutatie sunt binevenite doar la topologia cu chopper la 300V, unde curentul e mult mai mic. Link spre comentariu
Vizitator flopir Postat Ianuarie 31, 2013 Partajează Postat Ianuarie 31, 2013 DIn ce se vede din capturile facute in acel PDF din treadul mentionat mai sus, frecventa e intradevar in jur de 1kHz. Nu e o idee prea buna sa se comute zeci de amperi la 20kHz+. Frecvente mari de comutatie sunt binevenite doar la topologia cu chopper la 300V, unde curentul e mult mai mic. Pai daca vrei sinus pur asta tre' sa faci, indiferent de curenti. La iesire, semnalul trebuie filtrat trece jos, astfel incat sa ramana 50Hz. Cu cat frecventa de comutatie este mai mica cu atat filtrul va fi mai greu de implementat (si mai greu fizic ). Eu am in lucru un astfel de invertor (e in teste) cu Attiny13. Poti arunca un ochi aici. Link spre comentariu
elcomar Postat Ianuarie 31, 2013 Partajează Postat Ianuarie 31, 2013 La PIC 12F629: Oscilatorul se leaga lapinii 2 si 3. Driverele se leaga la pinii 6 si 7 (GP1 si GP0). Eu nu am nici o schema, dar ca un punct de plecare poti sa te inspiri din schema postata de userul silicipi in treadul lui: am pus pic-ul pe simulare in proteus si vad ca mai are o iesire pe pinul 5, acolo mai leg ceva? si pinul 4 il leg la plus 5v prin 10k sau il las liber?si am uitat sa te intreb ce frecventa genereaza pic-ul, 50Hz? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum