Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampa marsarier cu leduri


Vizitator tyc

Postări Recomandate

Se pot converti lampi de mers inapoi, de la becuri,la leduri.

Puterea luminoasa data de becuri se poate aproxima ,fata de leduri ca find de 7 ori mai mica; un halogen de 55W(H3) are aproximativ 1000lm , un bec de 15W are ~ 100lm. Pe situl celor de la Zextar se gasesc tot felul de calculatoare de conversie(lm-cd,lm-lux,cd-lux) , aproximari a luminozitatii unor leduri 'ca un bec de nW'.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Cristiano

    3

  • Dr.L

    2

  • nicul

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator saridon

As vrea sa-mi fac o astfel de lampa.Ce tip de led recomanzi ? Diametrul plasticului din fata becului original are doar 4 cm...ar incapea vreo 16-18 leduri din astea patrate cu 4 pini (superflux,piranha).Ca sa o fac in genul celor care se gasesc de cumparat cu soclu de bec (cu leduri pe laterale) nu are rost pt ca nu am nici o suprafata reflectanta mai de soi in lampa respectiva (cativa cm2 de plastic argintiu)deci o sa le pun pe toate cu fata la gemulet.Multumesc anticipat.

Link spre comentariu

Vrei sa faci o lampa la masina din poza profilului?Pt asa ceva,sant leduri de 0,5W ,smd.Incearca sa faci o poza cu lampa desfacuta,coteaz-o (lungime,latime ,adancime) ,o poza la sticla lampii.Lampile de marsarier se monteaza jos,la nivelul barii de protectie spate,chiar sub(nerecomandat pt Romania) sau in bara(daca permite). Eu as alege ultima varianta,amplasarea ei fiind undeva langa carligul de remorcare.Pe luneta nu are eficienta,e prea sus si te vad cei ce vin din spate (atat).O lampa de acesta trebuie sa ilumineze numai in spatele masini,sa vezi unde calca roata si ceva in plus;doar nu faci liniute in marsarier!Becul original cati W are?

Link spre comentariu
Vizitator saridon

Da,pt sharan vreau sa fac dar nu vreau sa modific nimic adica sa pun ledurile in locul unde vine becul original.Becul e tip P21 de 5W dar nu e problema daca iese consum mai mic ca pe-ala nu-l verifica comp. de bord.La consum mai mare s-ar putea sa creada ca e scurt si sa-mi taie curentul(n-am verificat).O sa fac o poza cu lampa desfacuta si revin.Edit:am gasit una pe net...acolo vine soclul cu becul iar unde am pus sagetile sunt niste cleme,cred ca se desfac si pot ajunge la gemulet.

post-20930-139829310359_thumb.png

Link spre comentariu

Ba da scuze,ai dreptate e de 21W.Dar tot chior e :)Astept sugestii in legatura cu tipul ledurilor.Astea ar fi bune?http://www.zexstar.com/leduri/leduri-smd/p1231/led-smd-nichia-nssw157-smd-30lm-120-alb/

Nichia sunt bune, e un producator serios. Chiar acum am in lucru module cu NSSW157 si NS2W157 de curand si sunt ok. Insa sa nu faci aceeasi greseala ca la modulele din poza de la Zexstar, cu ledurile montate longitudinal. Daca placa e de tip stripe / bagheta, atunci sa montezi ledurile transversal.Grupezi ledurile cate 3 in serie + un regulator liniar de curent constant cu 2 tranzistoare (eventual mai multe astfel de grupe in paralel, fiecare cu regulatorul ei), o dioda TVS de protectie (cu Vbr intre 18 si 25V) si o siguranta calculata corespunzator si gata.
Link spre comentariu

de ce e greseala cu led-ul in lung ?

Pentru ca, invariabil, modulele vor fi indoite mai mult sau mai putin in timpul productiei si montarii, iar riscul sa se rupa si ledul sau sa cedeze vreo lipitura este mult mai mare cand ledurile sunt pozitionate longitudinal. Faptul ca ledurile alea au carcasa din ceramica si nu din plastic prezinta in conditiile astea un risc in plus (Ceramica e folosita deoarece conduce mai bine caldura decat plasticul si micsoreaza astfel rezistenta termica intre cip si ambient).
Link spre comentariu

La o lampa cu 24leduri de 0,5W a fost nevoie sa le conectez termic de corpul metalic al lampii.La 0,5W disipa ceva caldura,dar se poate folosi FR4 subtire,dublu cablat,pt leduri de eficienta peste 100lm/W si/sau drivuite la 75%.

Link spre comentariu

Ledurile astea nu trebuie racite la 0,5W? Lipite pe MCPCB sau ceva? Oricum,interesante :da

Depinde de aplicatie. In cazul de fata, probabil ca nu e neaparat necesar, deoarece timpul de funtionare este redus si ledurile nu au timp sa se incalzeasca, doar nu sta mereu in marsarier.Pe MCPCB nu se pot lipi manual in mod eficient (din pdv termic) ledurile astea deoarece au un pad (catodul) care se extinde mult sub led, insa pe o placa de FR4 subtire (0.8 - 1.0mm) cu vias-uri termice se obtin rezultate acceptabile. Daca se folosesc vias-uri umplute (filled and capped) se obtin rezultate si mai bune, insa deja cred ca depasim cadrul proiectului de fata.
Link spre comentariu
Vizitator saridon

Grupezi ledurile cate 3 in serie + un regulator liniar de curent constant cu 2 tranzistoare (eventual mai multe astfel de grupe in paralel, fiecare cu regulatorul ei), o dioda TVS de protectie (cu Vbr intre 18 si 25V) si o siguranta calculata corespunzator si gata.

Multumesc pt interes colegule dar ce spui tu aici depaseste electronica mea de liceu de acu' 16 ani :)Daca folosesc o sursa gata facuta cum e asta http://ledlight.ro/?p=productsMore&iProduct=166 si ledurile le grupez ca in poza, ar merge?

post-20930-139829312059_thumb.png

Link spre comentariu
Vizitator saridon

Pana la urma am cumparat ledurile astea (nu pt marsarier,pt plafoniere)

Unde pot sa gasesc un stabilizator de dimensiuni smd cum e asta din poza ?Eventual o schema.Pana la urma vreau sa le fac singur...am loc in plafon si de stabilizator clasic dar prefer smd daca gasesc.

post-20930-139829313112_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ledurile chinezesti de 0,5W e improbabil sa dea 50lm;oricum,trebuie sa le drivuesti la 50% din capacitate (80...100mA) daca vrei sa le ai.La chinez ,ledurile de 0,5W/plcc6(5050) sant 15$...100buc. Ultima data cand am cumparat de la ledshop,din 33de leduri ,3 nu mergeau. Si a fost ultima data cand am cumparat de la ei.Sch e una de scc liniara,cu doi tranzistori.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări