Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LED Flash cu condensator


Vizitator kzsd

Postări Recomandate

Salutare!

 

Vreau sa construiesc un flash pentru fotografii macro folosind 6-8 LEDuri de putere (3.2V, 700mA, 2.24W)

Ideea de baza ar fi cea folosita la telefoane mobile, sa incarc un condensator dintr-un acumulator sau baterie si sa alimentez LEDurile din condensator la capacitate maxima pentru timp de maxim 0.1s.

 

Un exemplu: http://www.edn.com/article/472022-Super ... _flash.php

Problema cu acest exemplu e costul ridicat al componentelor si componentele nu se prea gasesc la noi.

 

Cunostintele mele in electronica sunt limitate, orice idee, informatie sau schema ar fi bine venita.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Ticu

    4

  • Dr.L

    3

  • nicul

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu inteleg de ce sa folosesti un condensator...Foloseste o sursa de curent constant (gasesti aici) si un tranzistor in serie,cu care sa pornesti-opresti montajulTemporizatorul il poti face cu lm555

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Probabil metoda descarcarii condensatorului pe led,descarca prin acesta un curent peste cel maxim admis la o alimentare normala,dar intr-un timp foarte scurt.Astfel se obtine o lumina mai puternica,pe care ledul n-ar putea-o asigura in conditii normale.Daca presupunerea mea e corecta,metoda mi se pare riscanta..componentele trebuind exact dimensionate,altfel putandu-se arde ledul.

Link spre comentariu
Vizitator kzsd

Pentru portabilitate. Ideal ar fi sa pot crea un flash compact si sa nu fiu nevoit sa car un acumulator mare dupa mine oriunde ma duc (maxim 200-300g tot pachetul, cu sursa cu tot).

Link spre comentariu
Vizitator kzsd

Intradevar, condesatorul ar fi descarcat pe led, insa nu pentru luminozitate mai mare ci pentru a permite folosirea unei surse de curent mai slabe decat ar fi necesar pentru alimentare ledului la capacitate maxima admisa. In exemplul din primul meu mesaj se folosesc doua condensatoare ce se incarca de pe bateria unui telefon mobil iar apoi se descara condensatoarele pentru a aprinde ledurile. Cam asta as dori sa fac si eu, insa cu un buget mai modest. :)

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

E posibil ca varianta cu condensatori sa fie mai simpla si mai ieftina.Cred ca s-ar putea realiza destul de simplu un asemenea montaj...un condensator care se incarca printr-o rezistenta de la o tensiune stabilizata,care se descarca apoi prin led..pe post de comutator folosindu-se un tranzistor,sau un tiristor .Avantajul tiristorului ar fi ca el s-ar dezamorsa automat,pe cand tranzistorul nu..Critice sunt in cazul asta atat tensiunea,cat si valoarea condensatorului,de ele depinzand curentul prin led ..daca tensiunea sau capacitatea ar fi prea mari,ledul s-ar arde..Treaba e destul de delicata...datorita timpului scurt de descarcare,nu se prea pot face masuratori.Varianta mai scumpa,dar mai precisa,ar fi cea amintita mai sus..scc,plus tranzistor-comutator,plus un monostabil care sa comande tranzistorul un timp cat mai scurt,pentru folosirea eficienta a bateriei.Daca in primul caz,cu condensator,curentul prin led va scadea proportional cu descarcarea bateriei,in al doilea caz,lumina generata de led nu va mai influentata de variatia tensiunii,datorita scc.

Link spre comentariu

Varianta mai scumpa,dar mai precisa,ar fi cea amintita mai sus..scc,plus tranzistor-comutator,plus un monostabil care sa comande tranzistorul un timp cat mai scurt,pentru folosirea eficienta a bateriei.

Asta e varianta mai ieftina!Ca nu se pot folosi condensatori normali,deoarece au capacitate prea mica! A se vedea si linkul initial...unde se foloseste un supercondensator (deloc ieftin!)
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Ce e drept ..e drept,n-am fost atent la valoarea C-ului.De ce s-a ales atunci varianta scumpa?Ledul din schema suporta 350mA continuu,sau 1A in impulsuri.Altfel spus varianta ieftina,scc..etc,posibil sa nu functioneze la tensiunea respectiva....

Link spre comentariu
Vizitator kzsd

Exemplul respectiv era pentru smartphone, unde dimensiunea redusa este esentiala. Corectati-ma, daca gresesc, lumea ledurilor de putere e inca o noutate pentru mine. Daca am 6 leduri la 3V si 1A, un acumulator de 12V, fac doua siruri a cate 3 leduri. Cu metoda asta (scc, tranzistor, monostabil) am nevoie de un acumulator care sa furnizeze circa 2.2A. Oare cat de mare ar fi ca dimensiune si greutate un astfel de acumulator? Am impresia ca risc sa pierd portabilitatea din cauza sursei.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Dimensiunile si greutatea acumulatorului sunt proportionale cu capacitatea sa;acumulatorul ar trebui dimensionat pt cate aprinderi estimezi ca ai avea nevoie.Avand in vedere timpul scurt de aprindere,ar merge cred un acumulator de dimensiuni reduse.Spune totusi de cate aprinderi ai avea nevoie,pana la descarcarea completa a acumulatorului.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

In cel mai productiv weekend am facut 950 de poze, 400-500 de poze ar fi o limita acceptabila. Insa deocamdata m-as multumi si cu 100.

950 poze ori 0,1 secunde ar rezulta cca 1,5 minute la 2 amperi.Capacitatea minima teoretica a acumulatorului ar rezulta 50mAh ,ceea ce e foarte putin.Un acumulator de 12V si 50mAh,datorita rezistentei interne mari,n-ar putea asigura cei 2 A necesari;ar fi nevoie de 0,5-1Ah ca acumulatorul sa poata asigura curentul de 2A,la 12 V fara o cadere semificativa de tensiune.Chiar si asa ,in cazul folosirii de li-ion,sau chiar ni-cd sau ni-mh,greutatea n-ar fi deosebita.In plus,marind capacitatea de 10-20 de ori si numarul de poze ar creste proportional,pana pe la 10 000 poze.Acum sper ca n-am facut socotelie gresit...
Link spre comentariu

Datorita incapacitatii de furnizare a curentilor mari se folosesc condensatoare si alt aspect e ca la o incarcare de 50% din capacitatea utila a unui accu al echipamentului mobil,in momentul aparitiei varfului de consum,tensiunea scade sub pragul stabilit prin UVLO(Under Voltage Lock Out), echipamentul se opreste,tensiunea creste,echipamentul porneste,intra blitzul,tensiunea scade,echi... .Pana se gata accu.

In realitate nu e chiar asa,sant ceva condici,bobine care amortizeaza oscilatia parazita,dar tot rau e.

Timpul de incarcare a condensatorilor e destul de mic pt a nu se aplica metoda cresteri tensiunii pt micsorarea curentului,tensiune mare care tot intr-un condic trebuie acumulata.

Ideea generala e aducerea curentului la o valoare accepabila pt accu echipamentului.

Daca vrei sa folosesti mai multe leduri,aceste trebuie sa fie de calitate si sa fie de diverse temperaturi de culoare(3000...8000K). Acest lucru se poate realiza cu seria MB-L de la Cree(1,90/buc),gasesti fisa tehnica complecta,inclusiv cromicitatea ledului si spectrul emis.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări