Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nu mai inteleg rezistentele

Vizitator Samurai Jack

Postări Recomandate

Vizitator Samurai Jack

Eu sunt un amator in electronica, dar totusi aveam pretentia ca macar cunosc principiul de functionare a rezistentelor. Dupa ce "am patit" astazi mi-a venit sa ma las de hobbyul asta.Cred ca unde am gresit eu este ca am retinut prea bine comparatia pentru incepatori: rezistenta si robinetul de apa.Am gasit o lanterna veche cu leduri, reincarcabila ( chinezarie... apropo stiti cumva ce tip de baterie foloseste?( e dreptunghiulara, neagra, si pe langa borne are 2 gauri acoperite cu niste capacele de cauciuc). Am vazut ca bateria mai are 0,25V in ea. Practic e moarta, dar eram eu doar curios sa vad daca o pot reincarca. Stiind ca ledurile albe consuma undeva pe la 3V, am presupus ca si bateria e de 3V. Asa ca mi-am zis sa incerc sa o incarc la 0,3V. Evident nu am o sursa de 0,3V, am o sursa de calculator insa si vroiam sa folosesc linia de 5V pentru asta.Ok... vreau sa scad 5V la 0,3V. Ce fac? Pai R=(Vsursa-Vconsum)/I. Adica R=4,7/ la ..... pai nah, hai sa pun 30 mA ca la LED-uri ca oricum doar pentru leduri am mai calculat pana acum rezistente. Adica R=4,7/0,03= 156,6= ~150ohm.Bun, din fericire, am rezistente de 150 ohm pe aici.... hai sa verific daca intr-adevar scade de la 5V la 0,3. Asa ca pun rezistenta pe linia de 5V, masor cu multimetru si... tot 5v ?!In acel moment imi dau seama ca s-ar putea sa nu inteleg bine cum functioneaza legea lui Ohm. Ma gandesc... hey, probabil ca multimetru e de vina ca trage foarte putini mA... Dar atunci sunt si mai confuz: poate nici bateria nu "trage" 30mA, poate mai mult, poate mai putin. Atunci nu pot fi sigur ca-i dau 0,3V!De curiozitate pun un LED. Sigur nu trebuie sa se aprinda. Adica, el consuam ~30mA la 3V, iar rezistenta e pentru 0,3V ... se aprinde. Imi pica moaca.... :cry: Lipsit de sperante pun o rezistenta de 1Mohm... si da.... mai raman 2,6V pe linie. Asta inseamna ca se duc 2,4V si ca multimetru ar avea un consum de cativa micro amperi ((2.4 / 1 000 000) * 1 000 = 0.0024 mA).Eu nu mai inteleg.... mi-e frica sa ma mai ating de piese. Imi poate explica si mie ca unui incepator cineva ce se intampla? :jytuiyu Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• godFather89

3

• Relav

1

• BUGHIU

1

• tinel

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

In lanterna reincarcabila este posibil sa fie un acumulator (mic) cu plumb cu 2 elementi deci sa aiba 4V.Daca presupui ca bateria are 3 V atunci de ce vrei sa o incarci cu 0,3 V ??? Poate ai vrut sa spui cu 0,3 A ? E normal ca atunci cand masori o baterie inseriata cu o rezistenta (pana pe la 10 Kohmi) sa iti arate aceeasi valoare.Inseriaza rez de 150 ohmi cu bateria si o sa fie bine. Se va incarca cu un curent mic dar se va incarca. Masoara tensiunea pe baterie cand este pusa la incarcat. Ce valoare ai? Sunt multe de spus despre cum se masoara o tensiune, un curent, despre influienta impedantei instrumentului de masura asupra valorilor citite.Cauta pe net ca sunt destule materiale lamuritoare.Succes.

Link spre comentariu

Tensiunea care cade pe rezistenta variaza in functie de curentul ce trece prin acea rezistenta U = R*I. R este constant (relativ constant) deci in functie de ce alimentezi prin rezistenta aia, o sa ai o tensiune mai mare sau mai mica. Este si motivul pentru care nu se folosesc rezistentele pe post de stabilizatoare de tensiune sau de curent.

Link spre comentariu

Aveti grija ca ,confundati notiunile: .....Stiind ca ledurile albe consuma undeva pe la 3V,.....Ledurile nu ''consuma' 'tensiune sau altfel spus diferenta de potential ,ci ele consuma curent(electroni) care in cazul de fata unde este vorba de led,sint transformati in ....fotoni,.. ..lumina.Ca orice dioda ,au nevoie de o tensiune de deschidere pt a functiona,care difera de la caz la caz !!!

Link spre comentariu
Vizitator Samurai Jack
Daca presupui ca bateria are 3 V atunci de ce vrei sa o incarci cu 0,3 V ??? Poate ai vrut sa spui cu 0,3 A ?

Citisem nu stiu pe unde ca bateriile ar trebui incarcate la 10% din tensiunea lor... Am spus ca vreau sa o incarc la 0,3V si 30mA. Nu am spus ca vreau sa o incarca la 0,3A.

Inseriaza rez de 150 ohmi cu bateria si o sa fie bine. Se va incarca cu un curent mic dar se va incarca. Masoara tensiunea pe baterie cand este pusa la incarcat. Ce valoare ai?

5V :\. Am scos bateria de la incarcat si am masurat-o: avea 2,5V(bine, nu am lasat-o mult timp). N-a fost in stare sa aprinda un LED, si valoarea a scazut rapid spre 1. Cred ca moarta bateria...

Tensiunea care cade pe rezistenta variaza in functie de curentul ce trece prin acea rezistenta U = R*I. R este constant (relativ constant) deci in functie de ce alimentezi prin rezistenta aia, o sa ai o tensiune mai mare sau mai mica. Este si motivul pentru care nu se folosesc rezistentele pe post de stabilizatoare de tensiune sau de curent.

Vrei sa spui ca pentru a scade de la o tensiune la alta, si sa fie stabila(adica sa nu fie influentata de consumator, cum vreau eu aici), trebuie neaparat un regulator de tensiune? (ca LM317 de ex?)

Si totusi, de ce LED-ul s-a aprins cu rezistenta de 150 ohm? Care-i explicatia? Ma asteptam sa nu se aprinda (sau aici sta diferenta dintre rezistente si regulatoare de tensiune?)

Nu cumva eu ma astept ca rezistentele sa scada tensiunea indiferent de consumator cand nu e asa, si dupa cum spune godFather89, ar trebui sa folosesc un regulator de tensiune?

Link spre comentariu

Acumulatorii nu se incarca la 10% din valoarea tensiunii ,ci la tensiunea efectiva a lor (sau putin mai mare) si la 10 % din amperajul declarat (scris pe ei,sau in fisa tehnica ) :da . In carcatoarele mai noi incarca la valoarea de 30% din amperajul maxim ..

Link spre comentariu

principiul de functionare a rezistentelor--o exprimare prea pretentioasa,rezistenta fiind o simpla componenta pasiva de circuit electricnenea Ohm a spus cam asa:daca o rezist R este parcursa de un curent electric I atunci la bornele ei vom citi o tensiune U=R x IRETINE!--daca e parcursa de curent!tu deja te-ai gandit la aplicatie,ai calculat bine rezistenta dar cand ai pus voltmetrul prin rezist trece numai curentul acestuia care la aparatele moderne digitale este ff miccand eram eu incepator voltmetrele rusesti cu ac aveau 10kohm/volt si apoi 20kohm/voltasta insemna ca cereau 50microamperi pt a duce acul la capat de scalaun voltmetru digital are 10megohmi pe toate domeniilecand vorbim despre led-uri trebuie sa te gandesti si la legarea bateriilor in serie si paralel si la legile lui kirchhoff--asta deoarece fiind o dioda are o caracteristica exponentiala si intr-un interval relativ mare in jurul curentului recomandat are o cadere de tens cvasiconstantadeci in calcule led-ul poate fi considerat ca avand o tens constanta ceea ce permite calculul rez serie din legea lui kirchhoff:se scade din tens de alimentare caderea pe led(3v la cele albe) si se imparte la curentul recomandat--30ma in cazul tausi nu e hobby daca vrei s-o parasesti de la primele greutati/insuccese

Link spre comentariu

Vrei sa spui ca pentru a scade de la o tensiune la alta, si sa fie stabila(adica sa nu fie influentata de consumator, cum vreau eu aici), trebuie neaparat un regulator de tensiune? (ca LM317 de ex?)

Da, asta vreau sa spun. Insa mai tin sa spun ca acumulatorii cu Pb se incarca in curent (1/10*C), nu in tensiune.

Si totusi, de ce LED-ul s-a aprins cu rezistenta de 150 ohm? Care-i explicatia? Ma asteptam sa nu se aprinda (sau aici sta diferenta dintre rezistente si regulatoare de tensiune?)

LED-ul este alimentat in curent, nu in tensiune (s-a spus mai sus), pentru ca un LED sa ilumineze constant indiferent de tensiunea aplicata (mai mare decat tensiunea de deschidere), ai nevoie de un regulator de curent (nu e cazul unei baterii sau a unui acumulator).

Nu cumva eu ma astept ca rezistentele sa scada tensiunea indiferent de consumator cand nu e asa, si dupa cum spune godFather89, ar trebui sa folosesc un regulator de tensiune?

Eu asa as zice, ca te astepti ca rezistentele sa se compoarte ca si regulatoarele de tensiune active. Daca vrei sa alimentezi un LED, ai nevoie de un regulator de curent. Dar cum pe o baterie/acumulator tensiunea de alimentare este relativ constanta, poti folosi si un rezistor.

Link spre comentariu

acumulatorii cu Pb se incarca in curent--preluare postare anterioarace acumulatori se incarca in tensiune?

Li-Ion au 2 etape de incarcare. Una in curent (prima, unde I=0.2C - 0.7C) pana cand tensiunea pe acumulator ajunge la 4.2V si una in tensiune in care se mentine tensiunea constanta pe acumulator (la 4.2V) pana cand curentul ce trece prin el este sub un anumit nivel.
Link spre comentariu
Aveti grija ca ,confundati notiunile: .....Stiind ca ledurile albe consuma undeva pe la 3V,.....

Corect

Ledurile nu ''consuma' 'tensiune sau altfel spus diferenta de potential ,ci ele consuma curent...

Relativ corect...

...(electroni) care in cazul de fata unde este vorba de led,sint transformati in ....fotoni,.. ..lumina

Fals.

Schimbarea nivelurilor de energie ale electronilor excitati din atomii de siliciu(+impuritati) din LED genereaza fotoni.

Nu mai invatati copii prostii ... :limb:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări