Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect de amplificator profesional cu mixer incorporat.

Postări Recomandate

ar fi foarte profi treaba asta, insa sunt putini care stiu sa programeze un astfel de dsp, iar eu nu ma numar nici pe departe printre ei.programarea pentru microcontrolerele ce apartin acestui mixer o sa o realizeze un prieten de al meu. cu DSP ar fi destul de complicat, pentru ca s-ar mai adauga si o memorie sau doua, iar softul este mult mai complex. in regim digital este foarte greu de realizat filtrele. trebuie calcule pentru serii Fourier, care nu sunt tocmai usoare. Daca ai ceva date despre componente care spuneai ca se gasesc si utiliza si in regim de..amator, posteaza te rog

Link spre comentariu

In revista Elektor tocmai se publica o serie despre DSP-uri audio (cu scheme, soft si link-uri).@LiviuTrimiteti-mi un PM cu o adresa de email unde sa va trimit niste articole din ELRAD (analizor, etc). Nu le pot pune aici (copyright), dar nu va opreste nimeni sa le raspanditi printre cei interesati.

Link spre comentariu

Propun pentru EQ urmatoarea schema , care are ca particularitate ca frecventele / Q sunt bine alese si reglajul este precis si usor , zgomotul propriu nu este prea mare , nu se " ineaca " daca pe intrare depasesti 4dBu . Daca este bine construit un asemenea EQ , din punct de vedere muzical poate fi foarte util .

Obligatoriu toleranta componentelor trebuie sa fie cat mai mica , iar daca nu este posibil , componentele trebuiesc sortate si montate pereche , adica valori identice pe ambele canale . Pentru celulele giratoare nu se vor monta electrolitici , iar in paralel cu R302 se va monta un condesator de 390 pF , pentru a compensa eroarea de faza initiala .

IC vor fi toate 2068 , in cel mai rau caz TL 072 cu mentiunea ca daca se foloseste TL072 , se vor folosi 5532 pentru U301 si U304 .

O cale fara compromis ar putea fi folosirea tuturor IC de tipul 5532 .......dar eu prefer 2068 .

Posted Image

Link spre comentariu

va pica din start chestia folosirii de integrate pt2399 in proiectul de mixer. prea multe componente auxiliare, multe reglaje pentru a avea un rezultat foarte bun. va fi pana la urma un procesor multi-efect, pe 16 biti, realizat cu DSP, de astfel tot cu smd-uri, cu afisarea efectului pe LCD. in curand voi posta desenele de prototip ale cablajelor.

Link spre comentariu

am facut ceva teste cu prototipul de efect, in varianta bruta. nu am pus insa partea digitala cu microcontrolerul si potentiometrele digitale. am observat ca pentru o reverberatie gen room ( scurta) sau hall (larga), schema propusa de victor este fantastica.claritate maxima, iar efectul rezultat este la concurenta cu cela realizate de firme de prestigiu. pentru ecou si multiecou se schimba situatia, in sensul ca trebuie decuplate rezistentele acelea de pe iesire. momentan testez toata treaba asta. pentru cuplare, decuplare voi folosi in varianta finala un releu miniatura, la 5v care nu face niciun fel de zgomot si se va comanda foarte simplu din microcontroler, sau un switch electronic ...4066, care va avea mai multe componente auxiliare. in limita releelor miniatura disponibile voi vedea daca raman la ele sau nu. de asemenea, cred ca as putea utiliza si DG333adw, descoperita recent de mine si Sorteh, dar inca netestata pentru o anume aplicatie. De asemena, o sa lucrez pe rand la partea de efect propriu-zisa, mai exact schema prezentata de Victor, cu mici modificari in etajul de intrare/iesire si unele componente pasive, apoi la partea digitala, cea cu microcontrolerul si LCD-ul, pot digitale, etc.Am incercat sa comand cu ajutorul unui pic un potentiometru digital AD5220, din care am aproape 1000 de bucati, dar am observat ca ...nu stie care sunt punctele de minim si maxim, mai exact capetele de cursa. ori eu nu am lucrat ceva corect la programare.probabil o sa cer ajutorul unui prieten pt asta. Modulul digital va avea sursa separata de alimentare, pentru evitarea unor zgomote cauzate in principal de ..LCD. tot cu ocazia asta, mixerul va avea stand-by, putand afisa in momentul stingerii si un mesaj pe ecranul LCD. Pentru LCD vom atasa si un potentiometru exterior de contrast. in practica, are un foarte mare folos.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

inca testez partea de efecte. am ajuns la alt rezultat mult mai bun si mult mai simplu. schema propusa de victor este bun, insa numai pentru efectele ce tin de reverberatie.pentru cele care tin de ecou, nu este potrivita. de aceea o sa fac modificari majore in structura schemei. am observat de asemenea ca nu este necesar folosirea unui compandor sau expandor. pentru banda de frecventa audio, PT2399 nu are niciun fel de problema. de asemenea ca sa avem un raport cat mai bun in ceea ce priveste claritatea semnalului intarziat, respectiv a efectului, trebuie inseriate modulele de efect si nu puse in paralel. astfel pentru fiecare modul daca vom lucra cu o intarziere mica, aici vorbesc de maxim 200ms, putem creste foarte mult frecventa de tact, iar in cazul asta, la o frecventa de 400KHz, vom avea o claritate maxima. Oricum, frecventa de tact va fi peste 1MHz.primele 3 module vor avea o intarziere mai mica necesara si altor tipuri de efecte bazate pe intarzieri mici ( flanger , Chorus).toata treaba va iesi foarte profi. astfel, pt efecte mici se vor decupla iesirile respectiv intrarile ultimelor module, cele necesare pt ecou si multi-ecu respectiv efectelor apropiate. pentru comutare voi folosi mosuri. sunt mici si mult mai silentioase, neintroducand zgomote. dupa ce testez toata treaba asta o sa pun poze.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări