Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect de amplificator profesional cu mixer incorporat.

liviu_h1

Postări Recomandate

La ce v-ar folosi ?

Daca sunteți interesați , va puteți dezvolta propriul proiect .

Au trecut 4 ani de atunci ... Între timp nimeni nu a fost interesat .

Proiectul a trecut din zona publica in zona privata , nimeni nu are chef si timp sa explice de ce a ales o anumită solutie tehnica si sa justifice anumite costuri .

Da , proiectele comune gen open source au succes , dar daca exista interese economice din partea unora ... E reteta succesului garantat :) .

Mixerele sunt perfecte pentru scopul initial si nu mai fac subiectul discutiilor pe Elforum , devenind un proiect privat 100% .

Link spre comentariu

Va prezint o varianta care elimina majoritatea erorilor de conceptie si proiectare ale variantei initaiale , cu mentiunea ca trebuie folosit pe fiecare canal preamplificatorul folosit in ultima varianta comuna  ( detaliata mai jos ) , fiind complet diferit ( corectorul de ton si etajul de gain )fata de schema bloc cu o structura identica cu proiectul initial .

Pentru reusita totala a unor asemenea proiecte complexe , trebuie respectate minim cele trei reguli de aur folosite majoritatea proiectantilor de mixere audio , inclusiv de  Soundcraft si Peavey in proiectarea mixerelor  audio :

- nu se amplifica ceea ce se atenueaza in etajul anterior

- nu se atenueaza ceea ce se amplifica in etajul anterior

- semnalul se amplifica cat mai aproape de sursa 

- .........................etc 

Acest proiect este doar pentru cei ce pot citi printre randuri ... sper ca intelegeti la ce ma refer :) , daca ca nu , nu conteaza  !

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Editat de Victor
Link spre comentariu

Eu nu sunt asa avansat... imi cer scuze daca printre randuri nu vad decat culoarea fundalului... :)

Tocmai de aceea voiam sa va rog sa dati si niste detalii de conceptie si/sau proiectare, de exemplu care ar fi erorile de conceptie si proiectare eliminate prin aceasta conceptie, fata de cea initiala.

Mie unul schema de preamplificare si corectie(cea desenata de mana) mi se pare interesanta, insa am niste nelamuriri, de exemplu ce rol au acele alimentari diferentiale legate prin diode cap in cap (de exemplu pe intrarile AO de la intrarea de microfon)??? Altfel, schema mi se pare chiar interesanta si destul de simpla si totusi pare a fi suficient pentru ceea ce trebuie sa faca.

O alta intrebare ar fi legata de cele doua mase(GND si sasiu), ele sunt separate sau unite la iesirea din sursa prin rezistenta?? Daca masa carcasei este separata, ce rol au acele rezistente de 220k care fizic presupun ca ar veni montate cu un capat direct pe borna de masa a mufel jack de la intrarea de linie?? De ce se prefera folosirea sasiului ca masa pentru intrarea de linie?? NU e mai corect sa fie izolat galvanic fata de carcasa?? Bine, recunosc ca fiecare din cele doua solutii are avantajele si dezavantajele ei, iar in cazul folosirii masei  GND automat apar trasee/fire de masa care complica un pic montajul.... dar folosirea sasiului ca masa nu poate genera o bucla de masa???

Ce rol are alimentarea amplificatoarelor operationale prin acele rezistente de 4,7ohmi inseriate pe barele de +-18V. Parca nu-mi vine sa cred ca apar acolo doua rezistente inseriate care ar da aproximativ 10 ohmi la bornele circuitului integrat doar pentru a reduce tensiunea de lucru...

Va rog sa imi scuzati nr mare de intrebari, eu nu sunt si nici nu vreau sa fiu carcotas, incerc doar sa inteleg si sa invat...

Link spre comentariu
Vizitator Anonim Victor

De ce nu ati cumparat unul nou din magazin ? Costurile constructiei banuiesc ca sunt maricele ... Felicitari pentru initiativa si cred ca , continuarea dar si finalizarea proiectului :) 

Citesem ceva legat de potentiometre , nu am citit toate posturile , dar recomand cele liniare care sunt si pe mixerele de dj , pentru corectorul de ton cele rotative , dar pentru volum cele liniare , daca gasiti valorile necesare . 

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
Vizitator componente

Mixerul l-am preluat eu, impreuna cu placile de la vu-metru care erau realizate de amicul meu liviu_h1, si o sa il finalizez singur. Pe masura ce avansez, proiectez schemele, etc, o sa postez.

Am proiectate partea de master, main, eq, conectica master.Schemele sunt testate toate. Schema finala este gata 100%. Am testat-o pe bucati, urmeaza proiectarea cablajelor, care si ea este finalizata 60%, aproximativ.

Mixerul va fi prevazut si cu USB, afisaj grafic, potentiometre la eq cu led, encodere, protectii digitale,fbq detect pe egalizator si multe altele. Dupa ce am preluat cablajele de la vumetru si putin din documentatie am lucrat intens, in limita timpului disponibil. 

Placile de la canal, trebuie sa le primesc joi. De la varianta initiala au fost facute 3-4 prototipuri, pana la urma rezultand varianta finala care include un corector de ton parametric. Pana joi cand o sa pun poze reale cu cablajele, o sa pun poze cu amplasarea componentelor top si bottom, poze scoase din eagle.

Proiectul il voi duce pana la capat, dar este doar de hobby si lucrez la el in timpul liber. 

Posted Image

Posted Image

Editat de componente
Link spre comentariu

Cred ca ar trebui inversata ordinea potențiometrelor pe cablaj , adică inversate între ele potențiometrele de joase cu cele de înalte , în rest totul pare OK .

Link spre comentariu
Vizitator componente

Am primit si placile canalului de la mixer.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Urmeaza sa postez proiectarea Main-Master, FX Send/Fx Return, etc.

Pentru cei ce sunt interesati de proiect, scheme, placi, ma pot contacta prin mesageria privata

Link spre comentariu
Vizitator componente

Am inceput popularea placilor de la canalele mixerului. Din pacate imi mai lipsesc ceva componente.

Pe masura ce evoluez o sa postez poze.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator componente

Am terminat de plantat componentele ce le aveam pe placile de canal. Mai am cativacondensatori si ceva potentiometre. Sper sa le primesc cat de curand.

Urmatorul pas este acela de a termina proiectarea cablajului de main/master, sectiunea de comunicare USB. Saptamana asta sper sa termin si cu etapa aceasta, sa postez in prima faza partea de componente top/bottom extrasa din eagle.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Foarte multa munca, in special la aranjamentul interior al placilor sa se pupe cu master mainboard, cu carcasa si restul.

Evident ca de cumparat era mai ieftin per total, DAR, exista un DAR, cind e facut de minutele tale, si functioneaza frumos, nu l-ai da nici pe un MIDAS.

Bravo omule!

Baga mare, de oameni de genul asta, are tara asta nevoie! :aplauze  :rgtrwgtre

Tara te vrea destept!

Link spre comentariu
Vizitator componente

Multumesc pentru aprecieri.

Cum intr-adevar ai spus si tu, partea mai grea nu a fost proiectarea schemelor electronice si partea mecanica cu imbinarile modulelor. Ce a fost mai greu a trecut. Acum totul tine de timp, mai ramanand aleasa varianta racirii amplificatoarelor finale, adica ventilate, cu radiator interior sau fara ventilatoare, cu radiator extern. Alta intrebare ramane cu privire la sursa.. Daca sa fie liniara sau in comutatie. Dezavantaje si avantaje sunt de ambele arti. As opta pentru sursa in comutatie pentru ca voi iesi mai ieftin, iar intregul mixer va iesi mai usor. Imi lipseste experienta in aceasta privinta, dar cu studiu, ajutor poate o sa reusesc. Teoria exista, practica imi lipseste aproape totalmente. 

Link spre comentariu

Ce putere doresti sa aibe amplificatoarele audio de putere?

Sper sa nu te limitezi la claseD, ar fi pacat sa nu faci ceva AB de calitate, nu cred ca vrei mai sus de citeva sute de w pe canal...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări