zbodeoc Postat Septembrie 8, 2011 Partajează Postat Septembrie 8, 2011 Ar fi interesant de vazut cumva daca zgomotul urmareste proportional variantele in punctele de tensiune/putere alese, de asemenea in banda de frecvente. Stiu ca asta-i next level fata de ce-a construit Blue acuma dar cam asta ar fi urmarea fireasca... eh, daca nu noi atunci altii... Link spre comentariu
hpavictor Postat Septembrie 8, 2011 Partajează Postat Septembrie 8, 2011 Prin analogie , puteti evalua si cu un amplificator similar SE cu GU 50 ? Si el a fost folosit in baleiaj orizontal la TV ( TV AN Rubens , RDG ) , si din pacate are o panta mai mica .........sau asta poate constitui un avantaj ? Distorsiunile finalului + trafo sunt izolate de distorsiunile generate o data cu amplificarea in tensiune , in acest fel distorsiunile totale putand fi mai mici ? Link spre comentariu
blue Postat Septembrie 9, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 9, 2011 @hpavictor, am sa probez si un GU50 dar in loc de driver cu tub voi pune un transformator ridicator deoarece tubul este mai dificil de comandat. Dupa ce etajul final are PSF si Ra stabilite se poate face o mica modificare a rezistorului de negativare automata din catodul tubului driver si rezulta o mica micsorare a distorsiunilor, operatia se face la puterea maxima a SE fiindca acolo se vede minimum pe instrumentul distorsiometrului, este adevarat ca scaderea nu este prea mare totusi merita. Ultima modalitate de scadere a distorsiunilor ramine reglarea intrefierului din transformator, operatia inca nu am facut-o dar sint sigur ca merita, transformatorul distorsioneaza si el daca apare fenomenul de saturatie, fireste se face un compromis pt inductanta Link spre comentariu
zbodeoc Postat Octombrie 26, 2011 Partajează Postat Octombrie 26, 2011 Ma gindesc sa mai subliniez inca o data importanta acestui topic, pentru ca doar joaca cu creionu' pe datasheet (era sa scriu in nisip) e destul de limitata; viata bate filmu'... Pina ne mai trimite Blue impresii va dau eu un link unde gasiti multe chestiuni, printre care si realizarea distorsiometrului care a fost publicata ULTERIOR in Electronique Pratique, nr.309, 10/2006. Pe acest site n-am gasit nici-o interdictie de copyright, daca gasiti voi sa-mi spuneti si mie, sa nu suparam pe nimeni ca asa-i frumos, ca intotdeauna sa se precizeze si sursa informatiilor: http://www.novotone.be/index.php?option ... &Itemid=34 http://www.novotone.be/index.php?option ... &Itemid=34 DAca se apuca cineva de facut cablaje sa-mi faca si mie un rind, ca platesc bine :-) Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 5, 2012 Partajează Postat Noiembrie 5, 2012 Iata o metoda simpla de incercare a oricarui etaj final PP sau SE cu ajutorul unui transformator cu raportul de transformare 40, practic se poate ataca grila finalei (finalelor) cu pina la 120V efectivi inlocuind orice etaj driver. Bineinteles ca dupa stabilirea tensiunii de atac necesare se poate trece la proiectarea driverului care va trebui sa livreze etajului final exact tensiunea gasita cu transformatorul de incercare. Trebuie stiut ca de obicei etajul final poate sa dea mai multa putere cu distorsiuni mici daca este sustinut corect de driver, etajele preamplificatoare nu prea conteaza , nivelul lor de iesire fiind reglabil prin atenuare cu potentiometru, asa ca este foarte importanta dimensionarea driver-ului Link spre comentariu
zbodeoc Postat Noiembrie 5, 2012 Partajează Postat Noiembrie 5, 2012 Bravo! Ma bucur ca n-ai abandonat ideea transformatoarelor de semnal din "partea stinga" a finalelor. Uite, ai aici driverul cu care merita sa pilotezi asa ceva; daca nu uit, vin miine cu niste aplicatii. Un nume actualizat al acestui driver ar fi "catodina electromagnetica" insa aplicatiile sint mai largi. http://ken-gilbert.com/images/pdf/LcoupledPhaseInv.pdf La cele spuse de Blue adaug ca un transformator bine facut e mai liniar ca cea mai bine facuta lampa. Mi se pare o aberatie incredibila - care bintuie 90% din montajele cu lampi din lumea asta - sa folosesti lampa finala ca amplificator de tensiune si curent deopotriva. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 6, 2012 Partajează Postat Noiembrie 6, 2012 Să vedem la ieşire din transformator câteva oscilograme(valorile critice 30HZ,1Khz,10Khz sqw) pe o sarcină dată(valoarea sarcini aleasă de constructor transformator) ,eventual şi semnalul sinus/sqw defazat la ieşire 10Khz , ceva lissajou 30Hz si 20khz(dacă nu devin prea pretenţios/exagerat).Până acum văd doi găleţi un miez şi multe capete-înfăşurări. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Noiembrie 6, 2012 Partajează Postat Noiembrie 6, 2012 Iata citeva posibile aplicatii ale transformatorului simetric de mai sus, atit in SE cit si in PP. Defazoarele pentru PP ilustrate in atasament sint foarte performante, drept urmare putin folosite ☺PS. La nr.5 e defazorul Seymour/Tucker descris in atasamentul din postul anterior, "catodina electromagnetica" imi vine sa-i zic... ☺ Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 6, 2012 Partajează Postat Noiembrie 6, 2012 @zbodeoc, am construit transformatorul in ideea de a avea doua primare si doua secundare distincte si bine izolate intre ele si cum va fi folosit doar pt masuratori se pot verifica practic toate situatile date de tine (foarte interesante)Generatorul meu are o iesire de 5 ohm/3w asa ca in primar s-ar reflecta cam 8K si cum secundarele sant riguros egale se pot pune in paralel, primarele difera intre ele cam cu 1% asa ca trebuie vazut cu un semnal dreptunghiular daca se pot pune si ele in paralel, oricum acest transformator are posibilitatea conectarilor multiple (inspiratie Lundhall)@valderama, voi masura transformatorul in toate situatile sugerate, deocamdata sant in faza in care am terminat de fazat si intercalat toate infasurarile P/S, lucru de loc simplu avind in vedere ca ele sint bobinate in sensuri diferite pe cei doi galetiCele doua primare inseriate au 1,27 Kohm iar inductanta la cele 9200spire CuEm 0,15mm si S=5,4cm* este mai mare de 150H, L-metrul meu poate masura max 150H si doar daca formez un intrefier de 0,4mm gasesc aceasta valoare si probabil ca in final voi pastra cam 0,3mm Link spre comentariu
zbodeoc Postat Noiembrie 6, 2012 Partajează Postat Noiembrie 6, 2012 Pai am ilustrat situatiile de mai sus tocmai pentru ca este simetric transformatorul... eu am construit ceva asemanator pe C-core dar cu sectiune si sirma putin mai reduse. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 8, 2012 Partajează Postat Noiembrie 8, 2012 Raspunsul in frecventa al transformatorului este previzibil :10Hz-0dB1Khz-0dB17,8Khz-0dB20Khz-0,3dB22Khz-1dB28Khz-3dB32Khz-rezonanta34Khz-6dB38Khz-10dBOscilograme pt semnal dreptunghiular: Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 8, 2012 Partajează Postat Noiembrie 8, 2012 si pentru semnal de 10Khz Link spre comentariu
ggg Postat Noiembrie 8, 2012 Partajează Postat Noiembrie 8, 2012 L-metrul meu poate masura max 150H ...La ce frecventa(e) poate masura ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 8, 2012 Partajează Postat Noiembrie 8, 2012 L-metrul meu poate masura max 150H ...La ce frecventa(e) poate masura ?159,3 Hz Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum