zbodeoc Postat Septembrie 7, 2011 Partajează Postat Septembrie 7, 2011 in jurul puterii de 14 w se apropie de zona curentilor de grila... fiindca se limiteaza driverul, care decuplat de grila1 al finalei mai are rezerva de inca 30%...... cam asta vreau eu sa subliniez... Trecerea la curenti de grila este graduala, nu o functie abrupta ca la semiconductoare, nu?!Oricum, felicitari!, nu ma indoiesc ca vor mai fi si alte surprize... Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 7, 2011 Partajează Postat Septembrie 7, 2011 in jurul puterii de 14 w se apropie de zona curentilor de grila... fiindca se limiteaza driverul, care decuplat de grila1 al finalei mai are rezerva de inca 30%...... cam asta vreau eu sa subliniez... Trecerea la curenti de grila este graduala, nu o functie abrupta ca la semiconductoare, nu?!Oricum, felicitari!, nu ma indoiesc ca vor mai fi si alte surprize...Ba are o trecere abrupta, suficient de abrupta incit sa nu faca fata nici un driver destinat atacului fara curenti de grila...Cred ca n-ai testat. Oricum, cred ca aceasta comparatie nu poate fi facuta deoarece tranzistorii bipolari sunt atacati in curent, deci din start avem curent de baza iar cei mos se defecteaza la depasirea tensiunii maxime de grila, fara sa apara un regim cu curent de grila. (nu avem un regim echivalent cu cel al tuburilor) Link spre comentariu
zbodeoc Postat Septembrie 7, 2011 Partajează Postat Septembrie 7, 2011 Comparatia cu SS e pur grafica, ma gindeam la ceva de genul curbei Zenner. N-am aprofundat testele curentilor de grila (urmeaza f. curind) doar din ce-am vazut tangential la problema... normal ar fi fost s-o gasim in foaia de catalog, nu s-o ridicam noi caracteristica asta de curent... Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 7, 2011 Partajează Postat Septembrie 7, 2011 La unele lampi se vede aceasta caracteristica in foaia de catalog, anume la cele care au fost proiectate pentru acest regim. La celelalte trebuie facute masuratori. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Septembrie 7, 2011 Partajează Postat Septembrie 7, 2011 blue eram curios de ce preferi lampa si acum am vazut . Pret mai mic, durata de viata mai mare etc. (ce ai mai scris in ultimul mesaj). Eu eram curios sa vad prin ochii tai motivul. Stiu ca pentru lazaroiu EL34 este "regina". EL34 pentru valderama la fel este preferata. Eu l-am intrebat pe valderama prin prisma sunetului scos si nu puterii. Sunt useri care vor putere altii car vor calitate. La putere am vazut ca PL519 sta bine. Asa cine vine din urma stie exact cand alege care sunt partile bune si partile rele. La fel am retinut si de ce tu preferi un Ra mai mic : avantajos d.p.d.v a constructiei transformatorului si a alimentarii la tensiuni mai mici. Deci iese ceva "fortos" si cu buget mai redus, numai ca mie mi se parea mai safe sa nu fie anodul in capul lampii. Ca aspect nu deranjeaza (cel putin pe mine). Daca tot ai cu ce, nu faci niste masuratori ale distrosiunilor cu pasul de 0,5W incepand cu 1W ? (daca ai timp si chef bineinteles!) Link spre comentariu
blue Postat Septembrie 7, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 7, 2011 Am tabelul in fata, asa ca acestea sint datele : 1W-0,5% 2w-0,62% 3w-0,68% 4w-0,78% 5w-o,82% 6w-1% 7w-1,1% 8w-1,2% 9w-1,5w 10w-1,7% 11w-1,9% 12w-2,2% 13w-2,4% 14w-3,1% peste aceasta valoare apare limitarea corespunzatoare curentilor de grila Link spre comentariu
adrian_pic Postat Septembrie 7, 2011 Partajează Postat Septembrie 7, 2011 multumesc ! (valorile obtinute sunt tentante) Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 7, 2011 Partajează Postat Septembrie 7, 2011 Consider ca in situatia blue (PL519-SE-trioda g2 cuplata la anod pt Ea=320V cu ia0=120mA probabil -Eg=86V) Ra-optim pentru distorsiuni minime ar fi 2285Ω rotund 2k3 ,poate blue are posibilitatea sa probeze(chiar as ruga sa probeze daca poate ,mie asa_mi spune "inspiratia" referitor la PSF-blue pt distorsiuni minime) ...,daca am dreptate(si daca nu am...) o sa vedeti importanta Ra functie de ce "urmarim". Link spre comentariu
blue Postat Septembrie 7, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 7, 2011 Tensiunea de negativare este de 78v si minimum de distorsiuni a rezultat la aprox 2100 ohm deci date apropiate , totusi voi relua masuratorile cu un tub nou, cel folosit la teste cred ca a functionat ani buni printr-un televizor, dar ma rog, este simplu sa modific Ra la 2,3k sa vedem...Inca ceva ,PSF-ul l-am ales cu ajutorul acestui grafic el509bpt_as_triode.pdf Link spre comentariu
blue Postat Septembrie 8, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 8, 2011 Consider ca in situatia blue (PL519-SE-trioda g2 cuplata la anod pt Ea=320V cu ia0=120mA probabil -Eg=86V) Ra-optim pentru distorsiuni minime ar fi 2285Ω rotund 2k3 ,poate blue are posibilitatea sa probeze(chiar as ruga sa probeze daca poate ,mie asa_mi spune "inspiratia" referitor la PSF-blue pt distorsiuni minime) ...,daca am dreptate(si daca nu am...) o sa vedeti importanta Ra functie de ce "urmarim".Am schimbat si tubul dar distorsiunile au ramas minime tot la aproximativ 2100 ohm adica 1,7% si cresc la 1,93% pt 2730 ohm. Pt acest tub tensiunea de negativarea este de 74v si tensiunea alternativa pe grila de 50,8v Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 8, 2011 Partajează Postat Septembrie 8, 2011 ... Pt acest tub tensiunea de negativarea este de 74v si tensiunea alternativa pe grila de 50,8vPai da , foarte simplu 50,8Vef x 1,41 = 71,6V-virf sau 50,8Vef X 2,82 = 143,2Vvv(virf la virf) asadar fara curent grila comanda (71,6V<74V).Cu alte cuvinte in situatii speciale-uneori pt a evita aparitia curent grila comanda atunci cind se impune un atac mai mare majoram Ea respectiv Eg tub final cu tot ce decurge de aici (alt PSF respectiv Ra ...).Eu as duce acest tub final de asa maniera incit sa am pentru un PSF-dat negativare de 85V-86V astfel as avea un curent ia mai mic de modulat... Interesant ar fi fost un Ra=2k3 dar ne limitam la datele care se pot oferi(datorita raportului de transformare in "trepte-combinate" OT ,poate s_ar putea varia usor sarcina in secundar). Link spre comentariu
blue Postat Septembrie 8, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 8, 2011 Datele sint pt 10w , practic imediat dupa 13 w apar curentii de grila, i-mi place la acest tub panta , permite o modulatie foarte eficienta Link spre comentariu
blue Postat Septembrie 8, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 8, 2011 Pt 400v tensiune anodica valoarea de negativare poate fi peste 85v dar din pacate iar trebuie marita Ra, ori eu tocmai acest lucru doresc sa-l evit, pina la urma un compromis este solutia, dar hai sa incerc ceva la 430v si 80mA poate iese ceva... Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 8, 2011 Partajează Postat Septembrie 8, 2011 As mai sugera daca blue are timp si dispozitie bineinteles(tot se afla in teste) Ea=350-360V ,Eg=-80V probabil ia_0=100mA-105mA pentru un Ra=2k5-2k7. Cind am mai putin de modulat amplitudinea atacului poate fi mai mica , negativarea ceva mai mare si mai bine ,asadar in sarcina un pic mai mare(2k5-2k7) nu se va pierde din puterea utila in ciuda curentului mai mic modulat (200mA virf la virf). Link spre comentariu
blue Postat Septembrie 8, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 8, 2011 Trebuie verificata si aceasta situatie, practic un PSF diferit sugerat de valderama poate sa aduca suprize, logica domniei sale este corecta... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum