Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Metoda practica pt proiectarea amplificatoarelor SE

blue

Postări Recomandate

Ochiometric parca se obtine mai multa putere cu 4K. Dar daca se fac niste calcule cred ca 3K sta mai bine la distorsiuni. (cand se castiga intr-o parte sigur se pierde in alta parte).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 58
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• blue

13

• zbodeoc

13

• adrian_pic

7

• THOMAS

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am sa detailez metoda dar tin sa precizez ca datele pot fi verificate si teoretic, chiar sint curios de reactia celor cu experienta pt o eventuala corelarea a lor. In primul rind se alege un PSF potrivit tubului, concret pt un PL519 o Ua=320v si Ia=120mA dar avind sursa variabila si un sistem autobias setabil de la 60-200mA, se poate alege orice PSF rezonabil, driverul este unul oarecare ce poate livra tensiunea de atac si piesa principala, transformatorul cu prize reglabile P/S in plus wattmetrul masoara pe rezistoare incorporate de 4-8-12-16-600 ohm. Semnalul pt test este dat de distorsiometru , este de 1Khz cu o puritate spectrala foarte buna si variabil de la 0-1V, apoi urmeaza procesul de comutare a prizelor cu cele doua comutatoare pina cind sinusoida este simetrica, puterea este maxima si distorsiuni minime, din pas in pas se ajunge la un raport de transformare optim care se verifica prin modificarea rezistorului de sarcina al wattmetrului si un nou raport corespunzator impendantei gasite , iata datele : Np=2228sp Ns=196sp Zs=16 ohm rezulta Zp=2067 ohm si THD 1W=0,6 % si pt 14w=3,1 % !! pt aceasta putere tensiunea in primar este de 185v iar semnalul este nelimitat pe alternante dar din pacate driverul limiteaza nesimetric peste aceasta valoare, asa ca nu am putut continua masurarea puterii si a distorsiunilor, probabil aceste vor creste brusc cam in jurul valorii de 16W, trebuie deci sa refac driverul. Totusi greul de abia acum incepe, va trebui sa refac masuratorile pt diverse PSF-uri care sa nu depaseasca puterea disipata pe anod, dar tubul acesta este fenomenal de rezistent, suporta suprasarcini mari si inca nu i-i cunosc limitele...

Link spre comentariu

Da , este posibila aceasta putere in situatia descrisa blue avind in vedere ca modulatia maxima poate fi considerata 240mA virf la virf ,efectiv-85mA in sarcina data conduce la puterea precizata(bine ar mai fi si randamentul OT,dar sa zicem ca_i unitar) ,s_ar putea ca etajul de atac sa nu limiteze asimetric eventual sa se faca simtit curentul g1 tub final ,ce valoare a negativari aveti ? , pentru o negativare data pentru a evita aparitia curent g1 tub final amplitudinea atacului trebuie sa se inscrie in maxim 2x(-Ug)Vvv .

De multe ori pentru a evita curentul de grila comanda catre modulatia maxima ia este necesara o tensiune mai mare Ua respectiv -Ug tub final (asta fiind unul din secretele care face sa cinte un etaj final SE).

In situatia cind se creste Ua si respectiv -Ug desigur trebuie crescuta si Ra dar atentie modulatia ia-maxima virf la virf(tub final) devine mai mica pentru aceasi putere adica tubul final SE este "inpins" mai usor.

Am sa dau un exemplu numeric pentru Ra=3k modulatia maxima devine 192mA virf la virf(68mA efectiv) tot pentru 14W ,asadar un atac mai mic devine suficient si/sau -Ug este mai mare pentru ia0=92mA(fiind necesar pentru Ua circa 360-400V) ...,in aceasta "zona se cantoneaza" reusita unui etaj final SE (Ra,Ua,-Ug).

Link spre comentariu

Cu alte cuvinte pentru situatia de aici sa zicem download/file.php?id=3667&mode=view eu sint "adeptul" 350V ,Ra=4k ,-Ug=74V si NU ma intereseaza impedanta driver(in aceasta situatie particulara) dau atacul numai in "tensiune"(fara curent g-comanda tub final).

"+impedanta driver" numai daca doresc sa duc grila de comanda in regim avansat pozitiv(dinamic) si atunci chiar devine o problema grea.

PL519 cazul blue NU prea are ce sa caute in regim dinamic cu grila-comanda regim pozitiv in raport cu catodul ,acest tub PL519 nu necesita regim pozitiv al grilei de comanda pentru modulatia maxima ia.

Link spre comentariu

De acord la modul general-dedicat GM-SE ,845-SE ,etc...

Functie de tubul final SE ales ma intereseaza mai mult sau mai putin impedanta driver ,dar trebuie sa fiu cel putin nebun sa duc un tub final SE care se poate "gestiona" fara curent grila comanda in regim de curent grila comanda(mai ales cind pot evita cu mare usurinta aparitia ig1-dinamic).

Personal nu as lucra cu tubul PL519 cu un Ua mai mic de 400V si as prefera -Ug1 negativare automata(asa sint eu "conservator" in unele privinte...).

Link spre comentariu

... 6L6, 6AS7...Hai, n-are rost sa dramatizam, daca stim ca exista o posibilitate tehnica merita sa fie luata in studiu! Mai bine il lasam pe "blue" sa foloseasca litere ingrosate in acest topic, sint revelatiile lui pina la urma... si subiectul e serios, eu asa il iau

Link spre comentariu

Ai devenit "cenzorul" meu zbodeoc ?! intre timp (nu am "treba" cu tine zbodeoc !...,expun cum cred de cuviinta). In frazele mele de mai sus sint expuse idei "esentiale"-SE ,pot fi ingrosate anumite "cuvinte" nu_mi interzice regulamentul-pricepi...,ai buton in dreapta-daca te deranjeaza ceva...

Link spre comentariu

Lasa Valderama ca nici dumneata nu esti chiar ingeras la capitolul corectat/cenzurat/impus puncte de vedere; Da' stii ce? eu consider incheiate orice polemici cu dumneata si te stimez pentru pasiunea pe care o ai! Am zis!Hai sa vedem ce pareri mai are Blue...

Link spre comentariu

blue am o pura curiozitate: de ce iti place tie seria PL?

valderama daca ar fi sa alegi EL34 sau PL519 (nu prin prisma puterii) din punctul de vedere al sunetului obtinut pe care ai alege-o?

Cam ce masuri de siguranta trebuie luate la lampile astea cu anodul in capul lampii? (capisoanele alea trebuie sa fie musai din bachelita sau alt material bun izolator sau merge si din plastic?

Link spre comentariu

...

valderama daca ar fi sa alegi EL34 sau PL519 (nu prin prisma puterii) din punctul de vedere al sunetului obtinut pe care ai alege-o?

...

Pentru situatia SE as alege EL34 evident(pritre altele EL34 permite UL chiar si pentru Ua=Ug2=400V...), intre o finla linii(din nastere/proiectare) destinata clasaC si o finala audio destinata clasaA-AB1(din proiectare-fara curent grila comanda) nu cred ca trebuie sa ne gindim prea mult ce alegem pentru o configuratie SE zic si eu.
Link spre comentariu

Asa este valderama, in jurul puterii de 14 w se apropie de zona curentilor de grila... fiindca se limiteaza driverul care decuplat de grila1 al finalei mai are rezerva de inca 30%, pina aici lucrurile sint clare ,amplificatorul debiteaza curat 12w cu 2,2 % distorsiuni iar daca transformatorul este mai performant (si va fi) cu atit mai bine. Astazi am impins bias-ul la 160 mA cu 320v putere de iesire curata 16w, distorsiuni ceva mai mari aprox 2,8% dar posibil si din cauza ca miezul este aproape de saturatie, tubul a stat 20 de minute in regim de mers cuntinuu fara ca anodul sa se INROSEASCA ! Este vorba de o trioda (pseudotrioda) care scoate cam cit un PP in clasa A asa ca ia ginditi-va, valderama si adrian-pic poate un EL34 care este de 5-6 ori mai scump si are viata de 2 ori mai scurta de cit un PL519 sa i-i faca fata ? Chestia cu tuburi dedicate AF pe mine nu ma convinge, poate arata mai bine, de acord de fapt si mie imi displace acel anod pe tub dar pe de alta parte am vazut multe socluri carbonizate in dreptul anodului...Si chestiunea cu marirea tensiunii anodice o data cu marirea Ra este corect descrisa de valderama si drept dovada am setat transformatorul pt un raport corespunzator Ra=3,78K Ua=410v si Ia=100mA puterea rezultata cam 12w cu distorsiuni de 2,3% , prefer totusi un PSF de 320v/125mA si Ra de 2,1K avantajos d.p.d.v a constructiei transformatorului si a alimentarii la tensiuni mai mici. Controversa valderama vs zbodeoc legata de impendanta driverului intra in zona clasei A2 , ea a mai fost discutata si sa terminat in coada de peste... totusi puteri mari dintr-un SE nu se scot cu tuburi slabanoage iar chestia cu negativarea automata eu nu o consider un conservatorism, pur si simplu este mai buna decit cea fixa, lucru valabil la majoritatea tuburilor finale cu exceptia unor "trabuce" ca PL36 si PL519 ce stau bine pe bias fix se poate verifica acest lucru...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări