Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

O schema cu t.e. PL500 sau EL36

nikilapa86

Postări Recomandate

La EL34 treaba cu G2 este mult mai sensibila mai ales la un Ua>= 500V(!!!),dar la EL36(PL36),mai ales in schemele UL unde suntem OBLIGATI,sa mergem cu Uanod la limita lui Ug2,respectiv in schema din dicutie la 270V,atunci G2 nu va avea de suferit,insa eu nu am spus ca asa ar trebui facut un amplificator sau ca o recomandare ci pur si simplu am vrut sa arat ca si G2 este un "mic anod" si sigur asa este si va intra cu siguranta ca o variabila in calculul unui OT-UL,eu am probat pe un 6P36S,dar am avut si o mare surpriza la un G807 la care exact ca si am uitat capisonul din anod la o lampa din PP,insa amplificatorul functiona,fara ca G2 sa "arda" sau sa se "aprinda". Cu asta ar cam trebui sa spunem sfarsit acestei discutii absolut inutile.P.S fiti atenti la ce am spus eu mai sus cand am facut referire la CALCULUL UNUI OT-EL36 COMPARATIV CU OT-EL34,in special la priza pentru G2 UL !!!!!!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 42
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• carageae

8

• zal

6

• blue

6

• iulidan2

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

In situatia descrisa lazaroiu ("anozi deconectati de la bornele trafului") si ramasa decit g2 pe post de unic anod ,curentul prin g2 creste exponential atit in regim static cit si dimamic cu alte cuvinte riscati distrugerea g2(puterea disipata g2 fiind depasita cu mult static sau dinamic).Mai bine nu riscati un astfel de experiment(curiosi pot incerca ,poate comunica rezultate).

Daca intimplator nu se va distruge g2 ,oricum va fi lipsit de relevanta avind in vedere modificarea totala a regimului g2(cu "anozi deconectati de la bornele trafului"= g2 unic anod )...

Invariabil de obicei cind dintr_un motiv sau altul (acidental sau nu) in cazul unei tetrode sau pentode finala care are ca sarcina OT indiferent de configuratie SE sau PP(conexiune tetroda sau pentoda) se pierde conexiunea la anod si ramine decit grila-2 pe post de unic anod conectata in priza de UL sau in +Ug2 tubul in cauza are de suferit(de cele mai multe ori tubul final in cauza fiind distrus).

Grila 2 in situatia descrisa lazaroiu se aprinde pur si simplu("anozi deconectati de la bornele trafului" ,g2 nefacind fata disipatiei la care este supusa).

si

Si oricum ar fi(prin absurd chiar) regimul UL nu se poate discuta fara conexiunea anod tuburi finale !!! ,poate s_ar putea discuta prin absurd de regimul trioda(fara conexiune anod !) cind pe post de anod ramine doar g2 :ras: , ginditiva la priza g2 OT si pe ce sarcina ar descarca g2...

nimic mai mult.
Link spre comentariu

Eu retrag acel q.e.d. - nu am intentionat sa jignesc pe nimeni si nici sa particip la o disputa - mi-as permite eventual asa ceva daca as avea macar calitatea de electronist profesionist...poate cineva face un experiment filmat, ca sa ne lamurim cum sta treaba...desi nu stiu la ce ar folosi, in afara de a calma niste spirite...ar fi pacat de lampile alea...bine ca nu sunt in discutie EL34 sau KT88...

Link spre comentariu

Eu retrag acel q.e.d. - nu am intentionat sa jignesc pe nimeni si nici sa particip la o disputa - mi-as permite eventual asa ceva daca as avea macar calitatea de electronist profesionist...poate cineva face un experiment filmat, ca sa ne lamurim cum sta treaba...desi nu stiu la ce ar folosi, in afara de a calma niste spirite...ar fi pacat de lampile alea...bine ca nu sunt in discutie EL34 sau KT88...

Care disputa ?!(personal nu disput nimic) -o realitate posibila de care trebuie sa ne ferim (pierdera conexiuni anodice in timp ce g2 ramine conectata in prezenta tensiuni anodice cind tubul final are catodul incandescent...).

Nu trebuie sa fii electronist-profesionist ca sa faci personal experimentul(se pare ca_l poti face fara sa fii electronist profesionist) ,un experiment filmat ce garanteaza ?!...Acest experiment care implica un tub final precum PL36(sarcina OT) poate fi facut de cine doreste , invariabil va fi depasita puterea maxima admisa ca disipatie g2-continu ,cind puterea maxima admisa g2 este depasita continu grila a doua-transformata in anod-unic se va "aprinde" negresit.

In regim UL cind anodul(anozi sint deconectati) raminind conectata decit g2 regimul g2 se modifica substantial si nu se poate exemplifica in acest fel rolul prizei UL(g2) ,de fapt sa termint cu ultra-liniar in aceasta situatie(g2=anod unic !) ,devenind practic o conexiune trioda inedita in care g2 preia rolul de anod-unic(anodul fiind deconectat),grila doi va "cinta" la "rosu" , "galben-alb" pardon(g2 va "cinta aprinsa" eventual-pina la distrugere).

Link spre comentariu

Eu am terorizat o EL12 cîteva zile cu anodul întrerupt de la trafo de ieşire (etaj final ct pentode, alimentare stabilizată şi separată G2) şi cînta destul de bine, doar că avea putere mai mică canalul respectiv şi forma sinusoidei tăiată la 2/3 din semialternanţa respectivă. Ulterior am descoperit buba şi am remediat-o (siguranţă anodică întreruptă), lampa a mers normal pînă a sucombat pe neaşteptate la o deplasare cu maşina. Cred că spirele G2 s-au desprins de pe suporţi şi au făcut scc între G1-G2-G3. :echair: :soc: :crazy:N-am încercat asta la ampliful în clasă A s.e., preţul unei lămpi e descurajator. :rade:

Link spre comentariu

Eu am terorizat o EL12 cîteva zile cu anodul întrerupt de la trafo de ieşire (etaj final ct pentode, alimentare stabilizată şi separată G2) şi cînta destul de bine, doar că avea putere mai mică canalul respectiv şi forma sinusoidei tăiată la 2/3 din semialternanţa respectivă. Ulterior am descoperit buba şi am remediat-o (siguranţă anodică întreruptă), lampa a mers normal pînă a sucombat pe neaşteptate la o deplasare cu maşina. Cred că spirele G2 s-au desprins de pe suporţi şi au făcut scc între G1-G2-G3. :echair: :soc: :crazy:N-am încercat asta la ampliful în clasă A s.e., preţul unei lămpi e descurajator. :rade:

:speriat Atunci inteleg ca e bine sa nu mai punem siguranta anodica daca avem montaj UL?
Link spre comentariu

Ba da, e ideal în cazul conexiunii tubului ca triodă cu anodul şi G2 la tensiuni asemănătoare (unite prin rez) sau unite direct între ele. În cazul legării ca pentodă cu anodul şi G2 la tensiuni apropiate sau ultraliniar, e mai bine ca siguranţa să fie pe mediana trafo de ieşire ptr etajele c.t. sau în serie cu primarul trafo de ieşire la etajele finale s.e.În cazul pentodă cu tensiuni diferite ptr anod şi G2 e mai greu, ajută doar pe anod siguranţa, lasă G2 neapărată.Deci, depinde se schemă şi tuburile folosite.

Link spre comentariu

Daca tubul ramane fara anodica dar are tensiune pe G2 , aceasta se inroseste si daca nu observi la timp ... adios . Deci fara sigurante sau alte chestii ce se pot intrerupe doar pe anodica

Link spre comentariu

Cel mai bine se protejeaza un etaj final folosind ... softstart-ul de temporizare anodica (daca exista) adica o citire a curentului catodic declanseaza un bistabil ce tine releul de temporizare in pozitia de start. Daca se considera un curent catodic mai mic decit cel normal adica de exemplu anodul este intrerupt, aceiasi citire a curentului catodic poate fii considerata tot o avarie care sa actioneze bistabilul si pt aceasta nu este nevoie un microcontroler :da Acum daca unii cred ca grila doi ia foc fiindca lipseste curentul anodic (accidental), le doresc sa experimenteze practic, probabil confunda tubul cu un tranzistor bipolar...Valderama considera disipatia PL36 pe G2=5w adica cea data de catalog drept o dogma insa omite ca tubul disipa pe anod mai mult decit valoarea de catalog , deci G2 ce face in acest caz ? Tuburile au un comportament previzibil doar daca datele de catalog sint niste repere, valabil doar pt cine intelege acest lucru...

Link spre comentariu

In mod normal se inroseste si se distruge G2 cand se intrerupe anodica ( din experienta )... credeam ca e un lucru stiut, cred ca tocmai aia cu tranzistoarele nu-l cunosc :rade: Oricum e greu de crezut ca poti scoate 4W fara anod , tinand cont de randament G2 ar trebui sa disipe vreo 10W

Link spre comentariu

E clar că vorbim limbi diferite. Cîte configuraţii de legare a anodului şi a G2 există şi la care din ele se poate folosi o siguranţă unică ptr fiecare lampă în ansamblu? Văd că se repetă distracţia de la subiectul cu tensiunea de negativare, sau cel cu UG2 stabilizată.Ptr ultraliniar, ar fi bine dacă s-ar putea dezlega firele dinspre Ua ale primarului şi să se intercaleze pe fiecare cîte o siguranţă, valabil şi ptr alte configuraţii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări