Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

O schema cu t.e. PL500 sau EL36

nikilapa86

Postări Recomandate

este o diferenta fantastica intre un OT PP UL pt EL34 si OT PP UL pt EL36...

Cred, daca as fi fost sigur nu as mai fi intrebat. Tin minte insa ca am cautat pe net mai demult date despre OT pt. EL/PL36 in ideea ca am niste PL36 noi si as face ceva cu ele - poate chiar sa pun la punct niste cadavre de amplificatoare de instrument, nu-mi place sa pun lampile astea in amplificatoare cu borcanele la vedere din cauza capisonului anodic.Am dat si eu peste Klein&Hummel si am mai intrebat si atunci despre trafurile lui, nu am primit insa nici un raspuns...Pentru instrument aveam intentia ca la momentul potrivit sa folosesc datele pentru PL500 - cred ca e mai aproape de PL36 decat EL34...dar daca sunteti dispus sa prezentati o varianta de transformator pentru aceste tuburi cred ca ar folosi si altora. Eu as fi interesat si de o varianta economica, fara prize UL, pentru a reconstrui un amplificator SIGMA cu lampi PL36...nu tin neaparat sa fie 50W puterea, mi-ar fi suficienti si vreo 30W...cred ca in clasa B se poate scoate atat din doua PL36...
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 42
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• carageae

8

• zal

6

• blue

6

• iulidan2

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

...

Incercati de curiozitate la un montaj UL sa deconectati anozii de la bornele trafului si o sa fiti surprinsi cat frumos "canta" montajul,asa ca..... sper ca am fost inteles (!!!!)

In situatia descrisa lazaroiu ("anozi deconectati de la bornele trafului") si ramasa decit g2 pe post de unic anod ,curentul prin g2 creste exponential atit in regim static cit si dimamic cu alte cuvinte riscati distrugerea g2(puterea disipata g2 fiind depasita cu mult static sau dinamic).Mai bine nu riscati un astfel de experiment(curiosi pot incerca ,poate comunica rezultate).

Daca intimplator nu se va distruge g2 ,oricum va fi lipsit de relevanta avind in vedere modificarea totala a regimului g2(cu "anozi deconectati de la bornele trafului"= g2 unic anod )...

Invariabil de obicei cind dintr_un motiv sau altul (acidental sau nu) in cazul unei tetrode sau pentode finala care are ca sarcina OT indiferent de configuratie SE sau PP(conexiune tetroda sau pentoda) se pierde conexiunea la anod si ramine decit grila-2 pe post de unic anod conectata in priza de UL sau in +Ug2 tubul in cauza are de suferit(de cele mai multe ori tubul final in cauza fiind distrus).

Grila 2 in situatia descrisa lazaroiu se aprinde pur si simplu("anozi deconectati de la bornele trafului" ,g2 nefacind fata disipatiei la care este supusa).

Link spre comentariu

Situatie putin probabila.... si numai in cazul in care tubul lucreaza ca trioda sau ultraliniar? :rade:

Oricum, scurt se aprinde si se distruge G2

Indiferent conexiune trioda ultralinear(in cazul unei tetrode sau pentode) tub final sarcina OT ,daca dispare conexiunea la anodul tubului final acelasi lucreu se va intimpla cu g2 pe post de unic anod(se aprinde).NU se poate discuta de regimul g2 in lipsa conexiuni la anod in cazul unui tub final sarcina OT...
Link spre comentariu
:speriat Cred ca discutia se referea la situatia absolut de test, pentru scurt timp si nu la puterea maxima...dar e nerelevanta situatia asta...propun sa revenim la trafo de iesire pentru aceste scheme, eu sunt in special interesat de Klein & Hummel, inainte sa o ia pe aratura (si) acest topic.Eu am legat de test grilele la EL34 la anod - si G2 si G3 si le-am tinut asa o seara intreaga, nestiind pe atunci cum sta treaba...au cantat foarte bine si nu au patit nimic, desi am dat intr-o pereche de boxe de 140W...aproape de maxim - adica cat se putea in modul trioda descris mai sus, inainte de aparitia de distorsiuni considerabile...cred ca si atunci am depasit serios disipatia pe G2, si pt. cateva ore...dar, repet, nu e relevant, sunt convins ca @lazaroiu a vrut doar sa sublinieze ca are si G2 un rol de mic anod, nu ca ar merge asa...
Link spre comentariu

Pe cind incercam un PL36 (trioda) am uitat sa pun capisonul pt tensiune anodica si citeva minute etajul final a functionat cu 4w in loc de 6w , nici macar nu sa inrosit grila doi, incearca cineva experienta cu EL34 ? :limb:

Link spre comentariu

Pe cind incercam un PL36 (trioda) am uitat sa pun capisonul pt tensiune anodica si citeva minute etajul final a functionat cu 4w in loc de 6w , nici macar nu sa inrosit grila doi, incearca cineva experienta cu EL34 ? :limb:

...q.e.d. :rade:
Link spre comentariu

Ca sa functioneze cu 4W in sarcina numai g2 pe post de unic anod si atit (ca trioda PL36 )inseamna in mare disipatie 10W la G2 !!! ,adica blue ne spune ca tubul PL36(fara anod conectat ,capison lipsa) SUPORTA 10W disipatie la "anodul g2" fara ca g2 sa se aprinda timp de 4 minute !!!.,blue anunta domnule la cartea recordurilor ,cine stie...,asta_i ca treaba aia cu 100H pe 2000sp/parca.
Link spre comentariu

Intimplator am intilnit tuburi finale culot octal cu legatura anod din culot intrerupta(cositorire superficiala,oxizi,etc) invariabil sa aprins g2(g2 devenind unic anod)...,Nu mai conectati anodul ce rost mai are doar pentru diferenta de 2W (semnalata blue) :rade:

Si oricum ar fi(prin absurd chiar) regimul UL nu se poate discuta fara conexiunea anod tuburi finale !!! ,poate s_ar putea discuta prin absurd de regimul trioda(fara conexiune anod !) cind pe post de anod ramine doar g2 :ras: , ginditiva la priza g2 OT si pe ce sarcina ar descarca g2...
Link spre comentariu

Disipatia maxim admisa g2-PL36 este fix 5W.Pentru o disipatie de 5W tu-blue obtii 4W in sarcina ca trioda(unic anod g2) ?,sau ce disipatie ai g2-unic anod domnule blue pt 4W in sarcina putere utila(care sint vre_o 5W putere utila cind ai anod numai g2 daca socotim si randament OT..).Ce zici ca face grila aia a doua din PL36 sta cuminte nu se inroseste(aprinde) eu zic ca se ingalbeneste/albeste etc , intr_un cuvint se aprinde g2(pentru 5W putere utila-g2-unic anod sau 4W putere utila in sarcina secundar OT).

Domnule e mai mare risul unii NU obtin 4W in sarcina-secundar OT cu EL84-SE(conexiune pentoda) iar dumneata obtii 4W in sarcina secundar OT cu PL36-SE trioda care are pe post de anod-grila2 (anodul fiind deconectat precum zici ,si ca sa fie totul bine mersi ,NU se aprinde nici g2).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări