Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Scheme testate pt. amatorii de amplificatoare SE

hpavictor

Postări Recomandate

O altă schemă simplă foarte uşor de realizat(dacă transformatorul de ieşire poate asigura un răspuns bun la joase condensatorul din intrare 220nF/63V se poate elimina)....

Eliminarea condensatorului de la intrare este valabil pentru cunoscatori! Eu am experimentat asta pentru a imbunatati raspunsul la joase, dar o data am excitat dintr-o placa audio si am observat ca lampile de la intrare o iau razna, si ca se aude distorsionat la volum mare. Am masurat componenta continua a intrarii fara semnal si am gasit o componenta continua de cateva sute de mV, dar suficienta sa influienteze PSF la prima lampa. Fiind vorba de un diferential in care cuplajul era galvanic, potentialele lampilor in anod a fost modificat dramatic. Asa ca la toate amplificatoarele am o intrare cuplata direct si alta capacitiv, iar cand e vorba de placa mea din computer (cunoscuta si verificata) cuplez direct. Altfel, daca sursa de semnal este necunoscuta si neverificata, folosesc celalalt mod de cuplare.
Link spre comentariu

Daca nu vrem un condensator mare(nepolarizat) pe intrare atunci un etaj de intrare imun la componenta de cc, pina la o anumita limita desigur, ar fi "Long-Tailed Pair".

E si defazor in acelasi timp.

Dezavantajul lui de a amplifica usor diferit cele doua semialternante se rezolva usor cu un semireglabil in serie cu Ranod a iesirii inversoare.

http://www.ampbooks.com/home/amplifier- ... iled-pair/

post-32982-139829784748_thumb.gif

La adresa respectiva din coltul stinga sus se schimba calculatorul pentru filtre, defazoare, grig stopper, condensatoare de cuplaj si multe altele.

Pina si drepte de sarcina traseaza.

http://www.ampbooks.com/home/amplifier- ... ors/12AX7/

Din pacate ar fi fost frumos sa fie mai cuprinzator, pentru mai multe tuburi dar chiar si asa e un program-jucarie foarte interesant.

Link spre comentariu

Sebi are mare dreptate,iar exemplul lui in ceea ce priveste cele doua intari montate practic pe amplificatoarele realizate adica: o intrare separata printr-un condensator si alta neseparata,te scapa de foarte multe probleme cand nu avem certitudinea ca semnalul din sursa nu este cumva axat pe o componenta DC. Niciun amplificator (preamplificator) cu tuburi nu se va comporta bine in prezenta unei componente DC in semnal,cu atat mai mult un amplificator/spliter LTP de tip diferential. Observati in analiza simulata ce dezastru se intampla cu un astfel de defazor prin existenta unei componente DC de numai 10mV peste un semnal util de 1V~,nu conteaza polaritatea componentei DC(+/-),pot face testul si la 1mVDC si tot un dezastru se va intampla,fara sa mai vorbesc de THD (!!). Parerea mea este ca un condensator de calitate pus la intrare nu poate face decat bine,se intelege ca poate lipsi acest condensator atunci cand suntem foarte siguri de sursa pe semnal. Spliterul de tip diferential si chiar acest LTP este cel mai sensibil la componenta DC pe intrare,deci luati de bun ce a spus Sebi!

Link spre comentariu

adigh, nu am inteles cum faci in cazul Long-Tailed-Pair astfel incat sa ai imunitate la semnal DC! Fiind un cuplaj direct, chiar si in cazul etajelor diferentiale, o tensiune continua produce o modificare a curentului prin ambele lampi (potentialul unui anod creste si celalalt scade). Cred ca am gresit cand am spus ca era o componenta DC de sute de milivolt, in fapt fiind zeci de mV. Eu chiar am experimentat asta la GU17PP, prima versiune, acum vreo patru ani neintentionat. GU17PP, are si el un diferential la intrare cu sursa de curent constant in catozi (pt. a elimina dezechilibrul tensiunilor in repaos pe anozi).

Link spre comentariu

@lazaroiu,

Exista mai multe variante de "Long-Tailed Pair". Varianta de schema simulata de dvs intradevar nu e imuna la cc la intrare pentru ca apare cadere de tensiune pe Rg1(R15 in schema dvs) si nu vom avea in repaos aceeasi tensiune Ug la cele doua tuburi.

In schema data de mine am socotit ca nu exista nod intre Rk, Rt si linia orizontala. Poate e o eroare de desenare fiindca ori trebuia pus nod ori figura o singura rezistenta in catozi.

Ca sa fie mai clar m-am referit la aceasta varianta de "Long-Tailed Pair" :

post-32982-139829784864_thumb.jpg

Pentru perfectiune as vrea sa se considere ca Rk e un generator de cc adevarat, merge si cu tranzistor

Daca nu exageram cu tensiunea continua nu cred sa existe dezechilibre(decit de moment) la aparitia cc la intrare. Presupunem constanta tensiunea cc la intrare. Altfel e o tensiune continua+o tensiune variabila parazita.

La acest tip de circuit de intrare m-am referit.

Daca se dimensioneaza corect acel Cg si Rg nu exista dezechilibre nici in repaus si nici cu semnal si suporta tensiuni cc mult mai mari decit citeva zeci de mV.

Daca in timpul ascultarii muzicii apare brusc o tensiune continua v-a fi un scurt moment tranzitoriu pina se reechilibreaza tensiunile cc si atit. De fapt orice condensator din circuit, inclusiv daca se pune unul pe intrare, va transmite o pocnitura (sau ceva) la aparitia brusca a unei tensiuni cc la intrare.

Daca sursa de semnal are variatii mari si multe de cc atunci trebuie reparata ca e sursa de paraziti.

Dar daca e o tensiune cc constanta poate avea linistit citiva volti, daca are in catozi un gen de cc acoperitor pentru acea tensiune de cc de la intrare.

Link spre comentariu

Dar ce-ai aratat tu acolo, nu mai este cuplaj galvanic, adica cu amplificare de la zero herti. Oricum nu agreez sa las grilele etajului diferential flotante; eu as spune ca este chiar periculos, pentru ca nu se transmite potentialul de negativarea al grilei.Probabil ca etajul este scos din context, nefiind chiar la intrare si grila de comanda fiind conectata la etajul precedent in mod "galvanic". Adigh, eu zic sa incetezi cu supozitiile tale cum ca s-ar rezolva imunitatea la componente DC fara cuplaj capacitiv sau inductiv. E o prostie sa crezi asta!

Link spre comentariu

... Adigh, eu zic sa incetezi cu supozitiile tale cum ca s-ar rezolva imunitatea la componente DC fara cuplaj capacitiv sau inductiv. E o prostie sa crezi asta!

Te rog sa te controlezi daca vrei sa vorbim civilizat.

Cine spune ca grilele sunt in aer ? Aceea e doar o schema de principiu. In paralel cu intrarea se pune o rezistenta, intre firul cald si masa. Chiar este cuplaj galvanic pe intrare. Cuplaj galvanic pe intrare nu inseamna ca nu exista condensatoare in amplificator. Cuplajul galvanic e pe intrare.

Link spre comentariu

Adigh, am obsrvat spiritul tau intransigent de pe forum; eu te rog sa interpretezi lucrurile asa cum se cade!Faptul ca spui o prostie, asta nu inseanma ca esti prost. Si eu am crezut unele lucruri, pana in momentul in care mi-am dat seama ca sunt, cu adevarat, niste prostii. Infailibilitatea e caracteristica oamenilor putini la minte, care din pacate se cred atotstiutori.Lasand la o parte, procesul de intentie pe care mi-l faci, chiar am crezut ca dai o interpretare adevarata. Intr-o prima faza m-am gandit ca te ducea mintea ca tensiunea continua de la intrare este privita ca un semnal de mod comun (adica de aceeasi polaritate, deci fiind un diferential, diferenta pe intrari e zero), pe cand semnalele alternative sunt semnale de intrare (diferenta diferta de zero) pt ca grila a doua e la masa dpdv al curentului alternativ, tocmai datorita condensatorului. Dar am realizat ca nu erai pe gandul asta, deci vai mie, te-am crezut prea destept!Dupa asta mi-am dat seama, ca prin 2008 am facut un amplificator cu GU19 folosind acest etaj ca defazor, cuplat galvanic in anodul unei pentode 6J9P, pe post de amplificator de intrare. Asa ca, schema nu e de principiu, ci pur si simplu reala, doar ca utilizarea ei este in cele mai multe cazuri, ca defazor, deci nu la intrare. In aceasta postura cele mai multe amplificatoare folosesc schema cuplata galvanic, asa cum am facut si eu, ea fiind amplificator si defazor.Altfel, discutia era despre influienta capacitorului de la intrare, pe care tu ai gasit-o rezolvabila prin alta metoda care sa excluda impactul asupra frecventelor joase (chiar zero). Aas ca, daca legi intrarea prin capacitor, sau masa prin capacitor, este acelasi lucru, nu mai e nimic galvanic acolo! Bine?Nu schimba sensul discutiei si nu incerca sa ma-nvarti aici cu tot felul de manevre, asa cum ti se nazare tie! Eu mi-am spus parerea si cu asta basta!

Link spre comentariu

Izolarea grilei fata de eventuala componenta de c.c. nu se poate face decit capacitiv sau cu transformator insa exista o situatie particulara in care aceasta se poate detecta si se pot lua masurile necesare cumva dar nu stiu daca merita...

Link spre comentariu

@Sebi_c,

Eu ii iau pe oameni dupa cum ma iau si ei pe mine. Iar in ce priveste argumentele obisnuiesc sa le aduc.

Daca admiti ca o asemenea schema e functionala ca defazor atunci nu vad nici-o problema de a fi atacata direct de sursa de semnal. Bineinteles, construita cu tuburile potrivite si folosita cum trebuie.

Nu putem face o asemenea schema cu ECC83 si sa atacam tuburi in clasa A2.

Nu sustin ca trebuie sa facem neaparat cuplaj galvanic pe intrare si trebuie eliminat condensatorul cu orice pret.

S-a afirmat ca nu se poate iar eu am aratat ca se poate.

Niciun amplificator nu are nevoie sa lucreze de la cc.

Se poate sa avem cuplaj galvanic pe intrare si sa fie imuna la cc(cc in limite rezonabile). Asta e ceea ce afirm.

Link spre comentariu

@Sebi_c,

...

Se poate sa avem cuplaj galvanic pe intrare si sa fie imuna la cc(cc in limite rezonabile). Asta e ceea ce afirm.

No comment! Ca la jurnalele alea de pe la posturile de stiri!
Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări