Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bobina Tesla / transformator rezonant

Vizitator soare_cristian16

Postări Recomandate

Buna ziua ! De ceva timp ma tot chinui sa fac o bobina tesla (vreau sa obtin o scanteie de 1-2 cm ... nimic exagerat). Din moment ce nu aveam un transformator neon sign m-am decis sa merg pe varianta solid state.

Am facut aceasta schema:

http://postimage.org/image/2nfdalun8/

Semnalul alternativ de pe circuitul primar (care deschide si inchide mosfet-ul) este dat prin audio jack-ul de la calculator (am scris un program care genereaza un semnal sinusoildal/patratic la frecventa dorita. Semnalul il trec mai intai printr-un amplificator de boxa de PC ...destul de puternic cat sa actioneze mosfet-ul)

Specificatii:

-bobina secundara: 2000 spire 0.1 mm, diametru 5 cm, L~ 44.8 mH

-C1 este un cuplaj de 5 condensatoare ceramice legate in serie de 3kV, 10 nF. Cuplajul ar trebui sa actioneze ca un condensator de 15 kV, 2 nF. Folosesc acest cuplaj ca sa aduc frecventa bobinei la aproximativ 17 khz (la o placa de sunet de 44100 hz devine greu sa urc mai sus)

-bobina parimara: 3 spire 2 mm

-sursa: ATX 12 V, 18A (bobina ar trebui sa imi dea 8 kV)

-mosfet/tranzistor de putere: IRFP260NPBF N channel

Dupa constructie, am testat-o si....nici un rezultat...(doar incalzirea tranzistorului)

(Din punct de vedere al semnalului, acesta functioneaza. L-am testat cu un led montat in locul bobinei primare)

Va rog, ma puteti ajuta cu vre-un sfat / parere/ observatie ?

Daca ar merge, pot genera impulsuri astfel incat sa formez sunete prin scanteia bobinei. Cine e interesat de program mi-l poate cere.

Multumesc mult anticipat !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

3

• TESSLA

2

• Th3_uN1Qu3

1

• H Robert

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pai din cate stiu circuitu rezonant LC e folosit pentru a obtine o frecventa rezonanta egala cu cea a bobinei secundare. M-am gandit ca pot inlocui acest circuit cu semnalul alternativ generat de calculator.Pe circuitul secundar, bobina are o inductanta de 44.8 mH si cuplajul de condensatoare e de 2 nF. Deci f=1/(2*pi*sqrt(L*C)) = aproximativ 17 khz. Pe cricuitul primar am deja o frecventa de 17 khz generata de calculator.Daca ideea e aiurea, va rog sa ma scuzati (acum trec in clasa a 12-a).Multumesc mult pentru raspuns !

Link spre comentariu

Am inteles, dar nu o sa faci nimica cu o tensiune asa mica in primar. Din cate inteleg eu folosesti ca tensiune aplicata primarului 12 volti. Nu faci nimica cu doar 12 volti...in primare e nevoie de o tensiune de ordinul miilor de volti!

Link spre comentariu

Voi incerca o alta sursa cu o tensiune mai mare.

Totusi, am vazut pe net niste bobine solid state alimentate la 12 V.

http://tacashi.tripod.com/elctrncs/555sstc/555sstc.htm

Tensiunea insuficienta este singura mea problema ?

Cat despre metoda cu NE555, stiu ca este o alternativa buna, dar am abordat ideea cu semnalul generat de program pentru ca am vrut sa am un circuit primar usor acordabil (din soft) si de asemenea pot modifica semnalul pentru a produce sunete cu scanteia.

. Daca nu va merge, voi incerca si varianta cu timer-ul :) .

Multumesc mult pentru ajutor !

Link spre comentariu

Tensiunea insuficienta este singura mea problema ?

Nu. De fapt aia e cea mai mica problema. Problema principala este ca rezistenta de 100K in serie cu poarta formeaza un filtru trece jos impreuna cu cei 4nF ai portii. Frecventa de taiere e undeva pe la 300Hz, ceea ce face ca un semnal de 17KHz sa fie atenuat cam cu 35dB (de vreo 55 de ori in tensiune). Asta imi aminteste de mitul urban ca poarta mosului nu consuma curent. Nu consuma daca e comandata in CC, dar daca aplici frecventa mare, cere curent destul de serios. Nu intamplator s-au inventat drivere de MOS care pot da peste 1A in poarta.
Link spre comentariu

Eu trec semnalul de la calculator printr-un amplficator de boxa veche de PC 6 W rms (3w p difuzor) si abia apoi pe poarta mosfet-ului. Daca nu este de ajuns, ce as putea face pentru a rezolva problema ?

Link spre comentariu

Eu trec semnalul de la calculator printr-un amplficator de boxa veche de PC 6 W rms (3w p difuzor) si abia apoi pe poarta mosfet-ului. Daca nu este de ajuns, ce as putea face pentru a rezolva problema ?

Semnalul de comanda al mosului trebuie sa fie dreptunghiular avand palierul inferior la 0V si cel superior la 10V. Semnalul de la boxa este cel mai probabil separat prin condensator si asta nu permite pozitionare corecta a palierelor.Nu e clar daca mai folosesti rezistenta de 100K. Daca o folosesti, e nepotrivit din motivul expus in postul anterior.
Link spre comentariu

Nu, rezistenta nu o mai folosesc. Pot genera semnal dreptunghiular din program. Voi incerca sa fac rost de un oscioloscop pentru a vedea exact semnalul din punct de vedere electric. O sa indepartez si sfera/torul din moment ce are o capacitate de ordinul picofarazilor, imi scade cu mult cei 2 nF obtinuti din cupajul de condensatoare si imi creste mult frecventa. O sa testez circuitul in zilele urmatoare.Multumesc mult pentru ajutor !

Link spre comentariu

O sa indepartez si sfera/torul din moment ce are o capacitate de ordinul picofarazilor, imi scade cu mult cei 2 nF obtinuti din cupajul de condensatoare si imi creste mult frecventa

Rationamentul cu 2pF/2nF nu prea are legatura cu realitatea. Nu scoate torul ca arzi tranzistorul. Verificarea formei de unda in poarta mosului e o idee buna, dar foloseste un osciloscop adevarat, daca ai de unde, nu soft cu placa de sunet.
Link spre comentariu
  • 9 ani mai târziu...

Va salut! Pun mai jos schema unui transformator de înaltă frecventa Tesla din revista "Nuova electronica" din martie/aprilie 1997,articolul, dă construcția completa de la pagina 82 până la pag 99. Se remarca etajul de putere după IC4, mft1, mft2 și cuplajul transformatorului prin C26, C27, C28, Remarcați domnule @c_anicai, cuplajul alimentarii etajului final prin temporizator cu IC2-A 

IMG_20210621_112210.jpg

Alimentarea:

IMG_20210621_112738.jpg

Link spre comentariu

Acum vreo 10 ani am facut si eu o bobina Tesla, inspirata dupa documentatia unui chit american.

Bobina primara era construita pe o teava PVC de 30-50mm in diametru. Sarma din primar era de 0,2-0,25mm diametru.

Despre secundar nu-mi mai aduc aminte decat ca era deplasabil pe teava primarului, pt. acord.

Bobina nu functiona fara o sfera metalica (sau o bobina ciudata) in varful primarului (legata la el). Era data o formula intre lungimea primarului si diametrul sferei (sau bobinei ciudate).

Bobina functiona la 12V iar secundarul era comandat de un BDxxx. Scanteia data era de 1-2cm, albastra si f subtire. Tot montajul se alimenta de la un trafo de 25VA.

Totul este din aduceri aminte. Daca te intereseaza, scotocesc prin documentatii si iti pun la dispozitie ce mai gasesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări