Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Leduri de putere la dinam

khrystyan

Postări Recomandate

Multumesc pentru raspunsuri...Am pus deja link, cu 2-3 relpy-uri mai sus.Ori 2 din astea de 1W: MI-VA-RO-M.R0/catalog/product_info.php?products_id=6076Ori unul din asta de 3W: MI-VA-RO-M.R0/catalog/product_info.php?products_id=6077.

Pune linkurile ca lumea,nu tot freca lumea sa-ti faca linkurile functionale.Si dai inainte cu chinezariile alea de la un magazin online,ca-s bune sa vezi ca vezi putin.
Pai... stai asa...Nu avem voie, sa punem link-uri catre alte site-uri de piese electronice, de aia am prescurtat, pentru ca daca nu era asa, site-ul il cenzura automat, sub forma www. firma de piese".ro, in loc de MI-VA-R-OM.In alta ordine de idei, o sa incerc cea mai simpla metoda... "dinam", punte redresoare de 150V si 1A, un rezistor de 10ohmi si ledul de 1W.Eu am zis ca am foarte mari sanse sa nu se arda, mai ales la ritmul lui de pedalat...O sa incerc si revin cu detalii, in sapt. urmatoare.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 43
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• khrystyan

14

• Dr.L

6

• cristian_draghiescu

3

• Ticu

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator pisica matache

Generatorul,debiteaza o tensiune 6V la un curent de tz' mA. In gol tensiunea e mai mare.Un led are tensiunea inversa de 5V , tensiunea directa 3,8V . Un prieten a facut o lampa de bicicleta direct de la generator(dinam popular si incorect) ,o grup de leduri pe o altenanta,un grup pe cealalta.Si de ~2ani merge.

Foarte buna ideea cu doua grupuri de leduri;se elimina astfel puntea redresoare,pe care se pierd cca 1,2V din cei maxim 6 debitati de dinam.In cazul de fata ,ar merge folosite doua leduri de cel putin un watt fiecare, montate antiparalel.Ar fi metoda cea mai simpla,cu randamentul cel mai ridicat.Rezistenta inseriata cu ledul,nu se justifica in cazul de fata ;pe ea se va pierde putere,din puterea si asa mica a dinamului.
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Rezistenta inseriata cu ledul ar fi necesara doar in cazul in care,la viteza maxima estimata,generatorul ar debita un curent mai mare decat cel maxim admis de led;chiar si asa,valoarea rezistentei trebuie calculata si nu pusa la intamplare.De exemplu,pe rezistenta de 10 ohmi,pe care vrea sa o puna,la 300mA vor cadea 3V si se pierde aproape un watt,adica o putere egala cu a ledului.Parerea mea e sa foloseasca un led de 3W,nu are nevoie de limitarea curentului cu rezistenta,eficienta acestui led fiind mai buna decat a unuia de un Watt,adica la 300mA de exemplu,ledul de 3W va da mai multa lumina si va fi mai rece decat cel de un watt.Pana la urma omul alege ce varianta vrea,a primit cred eu ,suficiente sugestii sa duca la bun sfarsit acest proiect.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Pana la urma,daca nu e pusa rezistenta,se va incazi generatorul...caderea de tensiune tot trebuie sa aiba loc,problema e doar unde (in bobinajul generatorului sau in rezistenta externa)

Pai asta e soarta generatoarelor,sa genereze putere cu pretul pierderii unei parti din aceasta pe rezistenta interna,care din pacate nu poate fi zero;orice alta rezistenta inseriata va insemna si mai multa putere pierduta,tot sub forma de caldura,in detrimentul luminii,in cazul de fata.Am mai spus undeva,daca generatorul asta produce in scurt un maxim de 600mA,iar un led de 3W admite lejer acest curent,care e rostul unei rezistente inseriate ?
Link spre comentariu

Becul obisnuit de far are 6V/0,5A adica 3W si 12 ohmi la cald. Daca dinamul e proiectat sa transfere puterea maxima ar trebui sa aiba tot 12 ohmi rezistenta interna.Se poate incepe cu rezistenta de 10 ohmi si se masoara curentul prin led la viteza uzuala a biciclistului. Daca e mai mic decat suporta ledul, se reduce sau chiar elimina rezistenta.N-ar strica o incercare cu un electrolitic in paralel pe iesirea puntii, ar mai netezi semisinusoidele si ar creste valorile medii ale tensiunii si curentului.

Link spre comentariu

In sistemele energetice nu se foloseste transferul maxim de energie,deoarece presupune pierderi foarte mari (50% pierderi)Ce rost ar avea sa pedalezi pt 6W cand folosesti doar 3? :speriatSa nu mai zic ca se incazeste binisor...

Link spre comentariu

Ma rog, nici reci nu par sa fie. Citez din linkul al doilea pe care l-am dat intr-un mesaj anterior:"Temperature Performance of Dymotec6As the dynamo runs for extended periods of time, its temperature increases. This test runs the B+M Dymotec6 at 50 km/h and 23�C ambient temperature. The Greinacher doubler circuit (2x 1N5818 & 2x 1000uF) and a 180 mA load is connected. The power into the load is being monitored. The experiment is stationary on the workbensch, so there's no draught to cool the dynamo. After around 20 minutes, the dynamo output power has decreased from an inital 100% to 80%. For another 10 minutes, it doesn't drop any further. The temperature on the casing of the dynamo measures 89�C at the end of these 30 minutes. It's considerably hotter inside."

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări