Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Leduri de putere la dinam

khrystyan

Postări Recomandate

Vizitator pisica matache

Chiar daca te-a tentat preturile la miva..rom,e posibil sa te-ajunga mai scump decat ai cumpara un led serios,montat deja pe placuta star;in plus nu se compara performantele celor doua leduri...un led chinezesc de 5W e posibil sa fie mai chior decat unul performant de 1W.In ce priveste farul,reflectorul original,conceput pt bec,nu va folosi eficient lumina ledului;ar trebui deci schimbat si reflectorul.Asa ca mai simplu ar fi sa cumperi o chinezarie cu un led,pe care s-o montezi in locul farului,iar alimentarea s-o faci de la dinam,fara scc,acumulatori etc.Desigur ca lumina va varia ca intensitate,in functie de viteza,dar oricum va fi mai puternica decat cu bec.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 43
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• khrystyan

14

• Dr.L

6

• cristian_draghiescu

3

• Ticu

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am urmat sfatul userului @pisica matache, si am masurat cu un ampermetru curentul de scurt-circuit la viteza de 40km/h. Curentul de scurt circuit masurat timp de 1-2 secunde este de 613mA.

Deci curentul suportat de led este de 750mA, iar curentul maxim livrat de dinam este 613mA, ma gandesc sa mai pun un condensator electrolitic de 50uF/10V. Afecteaza cu ceva ledul, eu ma gandesc ca face doar bine...

Link spre comentariu

Astept un raspuns...La 613mA, curentul de scurt circuit al dinamului, masurat de catre mine, se incadreaza in valorile ledului de 3W, pe site scrie ca se alimenteaza la 750mA, dar m-am gandit sa mai pun pe alimentare un cond. de 50uF/10V.Condensatorul poate influenta negativ ledul?

Link spre comentariu

Curentul de scurt circuit masurat timp de 1-2 secunde este de 613mA.

curentul maxim livrat de dinam este 613mA, ma gandesc sa mai pun un condensator electrolitic de 50uF/10V.

Nu, curentul de scurtcircuit nu este acelaşi cu cel maxim furnizat de generator !

Nu confundaţi noţiunile !

Regimul de scurtcircuit este un regim anormal şi duce la distrugerea bobinei statorului !

Ce să facă acel condensator ?!!

Nu vă ajută cu nimic măsurarea acelui curent de scurtcircuit !

Link spre comentariu

Cum să utilizaţi un consumator de 700-750 mA la un generatoral cărui curent de scurtcircuit este de 600 mA ?Limitaţi-vă la un singur LED de 350 mA !Generatorul bicicletei NU poate debita puterea pe care o doriţi !

Link spre comentariu

Ok, domnule @cristian_draghiescu, multumesc de sfat...O sa comand atunci unul singur... Dar ma gandesc daca la pedalat maxim, nu o sa se arda ledul... :2loser:Condensatorul atunci, il pot uita...

Link spre comentariu

Ledul nu trebuie alimentat neaparat la 100% din curentSi tyc zicea ca in functie de led,curentul ar trebui limitat pe la 70-90%Daca curentul e mai mic,produce mai putina lumina si gata

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

...

O sa comand atunci unul singur... Dar ma gandesc daca la pedalat maxim, nu o sa se arda ledul... :2loser:

...

Pasarea malai viseaza.

Ledul se va arde,dar merita sa te convingi singur .Teoria spune asa:

Ledul consuma nmA la tensiunea de mV. Presupunand ca generatorul debiteaza 6V la 300mA => 1,8W . Un led de 1W zic ca se arde.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Ma simt cumva obligat sa raspund..sfatul de a masura curentul de scurtcircuit,eu l-am dat;mi s-a parut cea mai simpla si la indemana metoda de a afla cam ce led trebuie folosit,fara ca acesta sa se arda la viteza maxima..Daca curentul de scurtcircuit este de 600mA,in nici-o alta situatie dinamul nu va debita mai mult;folosind un led care suporta cel putin 600mA,acesta functioneaza bine-mersi,chiar daca curentul maxim va fi 400,300 sau 200mA.Altfel spus ,ledul va functiona asemenea becului,luminand mai slab la viteza mica,incetand chiar sa lumineze sub o anumita viteza,luminand cu intensitatea maxima la viteza maxima,fara sa se arda..@cristian_draghiescu,regimul de scurt timp de doua secunde,nu va arde un amarat de dinam..Daca metoda asta pare primitiva,o sa sugerez o alta,care reprezinta de fapt chiar alimentarea propriuzisa a ledului...La iesirea dinamului se conecteaza o punte redresoare de cel putin un amper,iar intre plusul si minusul puntii se conecteaza 4-5 diode redresoare,polarizate direct, de cel putin un amper.In serie cu aceste diode se monteaza un ampermetru de cc,si se masoara curentul debitat de dinam,functie de viteza bicicletei.Se va afla astfel,destul de precis,ce curent va debita dinamul,functie de viteza,pe un led.Cele 4-5 diode,polarizate direct simuleaza de fapt ledul,mentinand la iesirea puntii redresoare cca 3-3,5V exact aceeasi tensiune ce se va regasi si in cazul conectarii unui led.Se poate face chiar un grafic,cu variatia curentului functie de viteza,masurand curentul,de exemplu din 5 in 5 km/h.In felul asta se poate sti pana la ce viteza poate fi folosit un led de un watt,sau peste ce viteza este obligatorie folosirii unuia de 3w.

Link spre comentariu

Generatorul,debiteaza o tensiune 6V la un curent de tz' mA. In gol tensiunea e mai mare.Un led are tensiunea inversa de 5V , tensiunea directa 3,8V . Un prieten a facut o lampa de bicicleta direct de la generator(dinam popular si incorect) ,o grup de leduri pe o altenanta,un grup pe cealalta.Si de ~2ani merge.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri...Am pus deja link, cu 2-3 relpy-uri mai sus.Ori 2 din astea de 1W: MI-VA-RO-M.R0/catalog/product_info.php?products_id=6076Ori unul din asta de 3W: MI-VA-RO-M.R0/catalog/product_info.php?products_id=6077.

Pune linkurile ca lumea,nu tot freca lumea sa-ti faca linkurile functionale.Si dai inainte cu chinezariile alea de la mivarom,ca-s bune sa vezi ca vezi putin.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări