Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa simpla pt amplificator

Postări Recomandate

Salut.

Am facut un amplificator si as vrea sa fac si o sursa cu un toroidal.

Amplificatorul este facut cu 2xLM4766T (fiecare a cate 2 canale de 30W in 8 ohm, dupa schema de referinta). Se alimenteaza la o sursa dubla de +-30V.

Vreau sa cumpar un toroidal de la petra, dar nu stiu exact de care. :rolleyes:

Am facut o schitza a sursei la care mam gandit. Sper ca nu am gresit in ea ce am pus pe acolo. Sigurantele alea nu stiu de cat trebuie sa fie (aia de la priza am inteles ca e "slowblow"=lenta si cam atat, dar valori nu stiu).

Cei de la petra mi-au raspuns asa:

Daca folositi o redresare cu punte ,calculul este urmatorul:

Udc=32V Idc=? (trebuie sa-l specificati)

Uca=(Udc+2)*0.8=(32+2)*.08=27.2V Aceasta este tensiunea in sarcina. In gol veti avea(pentru 180VA) Ucao=1.07*27.2=28.8V iar Udco=28.8*1.41=40.6V

Ica=1.8*Idc

Puterea transformatorului ar trebui sa fie P(VA)=2*Uca*Ica.(deoarece aveti doua secundare)

Nestiind Idc,nu pot sa calculez puterea si nu va pot da un pret al transformatorului.

NU am inteles exact ce este ldc???

Eu am calculat cam asa:

1. toroidalul trebuie sa fie 2x23V, deoarece am Uredresat=Utraf*1.41 => Utraf=Uredresat/1,41

Uredresat am luat 32V, deoarece in timpul functionarii amplificatorului tensiunea am inteles ca va scadea cam cu 1-2V si va ajunge la 30V cat imi trebuie mie pt alimentare. Deci Utraf=22.6 aproximativ 23V

2. Curentul necesar amplificatorului:

Iamp/ch=radical(2*Putere/Impedanta)=radical(2*30W/8)=2.73A (asta pt un canal

Deoarece am 4 astfel de canale in cele 2 circuite => Inecesar=4*2.73A=11A

Deci eu cred ca imi trebuie un toroidal, cu priza mediana, de 2x23V care sa dea 11A.

Asa calculez puterea??? trafului care imi trebuie P=U*I=23V*11A=253VA (initial am crezut ca 180VA imi sunt de ajuns la 4x30W rms)

Si daca puteti sa va dati cu parerea la schema de sursa - vreau sa fie cat de cat simpla si sa nu-mi strice sunetul. (Condensatorii aceia de 4700uF o sa ii dublez cand mai fac rost de bani :yawinkle: )

Mersi de ajutor. :smt006

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Sal

Numai prosti cred ca am scris....... sorry. :goodman:

K sa clarific situatia, poate ma ajuta careva:

Vreau sa contruiesc un amplificator cu 4 canale, bazat pe 2 amplificatoare micutze alimentate din aceasi sursa (am 2 si vreau sa le folosesc pe ambele). Fiecare amp este stereo si realizat pe designul de referinta de la National Semiconductors pt LM4766T. Deci am cele 2 amp-uri facute. Vreau sa scot din ele 35-40Wrms/canal.

M-am decis sa fac alimentarea f simpla si folosind un traf toroidal (pe care trebuie sa-l comand).

Amplificatorul este deci 40W/8ohm. Din datasheet-ul pt LM4766 trag concluzia ca se poate folosi o sursa de +-30V pentru a alimenta acest integrat sa scoata 40W pe canal la THD de 0.1%.

Pana aici am stabilit ca imi trebuie alimentare la +-30V. Ma apus sa vad cat curent trebuie sa duca sursa sa pot sal alimentez. Iau formula:

Iopeak=radical(2*Pout/Rl)=radical(2*40W/8ohm)=3.16A

Avand 4 canale => Ialim=12.64A (mi se pare cam mult)

In sursa trebuie sa determin ce toroidal sa comand.

Iau Ialim si trebuie sa il transform in Itoroidal sa stiu de ce putere sa fie toroidalul.

Deci daca Ualim=+-30V si Ialim=12,64A

Utoroidal=(Ualim+2)*0.8=(30+2)*0.8=25.6V

Itoroidal=Ialim*1.8=22.75A

de unde Puterea trafului:

P(VA)=2*Utoroidal*Itoroidal=2*25*22>1100VA

Va rog ajutatima la calcule sa inteleg si eu, pt ca sunt sigur ca am gresit undeva.

Link spre comentariu

somnoros scriu acest post :)

gresit calculele - stiam eu - ala e curent peak nu ce-mi trebe mie. 1,1kW pt 4x40W :smt044

200VA putere pt toroidal

PROBLEMA RAMANE: ce tensiune imi trebuie pe toroidal ca dupa o punte de rectificare si 2 condensatoare sa am +-30V??? Si inca ceva: cei de la petra mi-au dat niste calcule si tensiunea in gol este MULT MAI MARE (cam 8V) - ASTA IMI VA ARDE AMPLIFUL SAU NU????

Aici sincer sunt in ceatza rau de tot (poate e de la somn) sau poate ca nu am inteles mare branza din ce-am citit.

noapte buna............ZZZZzzzzzz.........

Link spre comentariu

raduleeeee .... ce calculezi tu aici ?? de unde le amesteci in halul asta ??1. ca sa ai +-30 V la bornele amplificatorului - la bornele trafului trebuie sa ai 22 V - adica tie iti trebuie un traf cu un secundar de 2 X 22 V2. puterea - tu ai putere totala la iesirea din amplificatoare 4 X 40 W RMS = 160 W si cum un astfel de amplificator este in clasa AB cu un randament de aprox 60 % => un traf de 250 W iti va face fata cu brio la toata treabaca traful sa aiba 250 W la 2 X 22 V in secundar ai nevoie de un curent de 5.6 A

Link spre comentariu

am comandat toroidalulnu sunt 2V in plus sunt 6V la mersul in gol - si cica au facut calcule2x22Vca - 250VAUcc=27V Ucc0=33V (nu vreau sal duc nici la limite maxime admise :)Deci 22V nu da 30V ci da 27V ca are randament de cam 85% toroidalul asta de la petra.Acu oi vedea cat scoate cand ajunge cu posta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări