Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor legare leduri la 12V

mely17

Postări Recomandate

Buna seara! Trebuie sa leg 5 leduri albe respectiv 5 leduri vrezi la 12V! Eu mam gandit sa leg cate patru in serie iar pe urma sa leg inca doua serie plus o rezistenta! Vreau sa fac sa tina foarte mult fara sa am probleme cu ele! Vor fi alimentate cu un incarcator de 12V si 2A ! Eu ma gandeam sa limitez curentul pentru cele 10 leduri la 120mA si asa nu vor fi probleme in timp si il pot folosi ca variator de iluminozitate! E bine cum am gandit eu? In cel mai rau caz ajung 12mA pe un led !Multumesc,

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mely17

6

• Dr.L

5

• bobtech

1

• nicul

1

Top autori în acest subiect

Buna seara! Trebuie sa leg 5 leduri albe respectiv 5 leduri vrezi la 12V! Eu mam gandit sa leg cate patru in serie iar pe urma sa leg inca doua serie plus o rezistenta!

Da,e foarte bine asa. Doar ca cele albe merg doar cate 3 in serie. La fel si cele verzi,daca sunt superluminoaseCurentul limiteaza-l rin rezistentele serie la o valoare nepericuloasa (10-15mA)Luminozitatea variaz-o prin PWM,e practic singura metoda pentru leduri de culori diferite-care se deschid la tensiuni diferite. Si nu numai,si nuanta se schimba la tensiuni diferite. Cu PWM nuanta ramane aproape aceeasi,dar intensitatea variaza mult :da
Link spre comentariu

Eu vreau sa pun in serie 4 leduri dintre care 2 albe si 2 verzi! Precizez ca sunt leduri transparente ! Am facut o schema sa va arat ce vreau eu sa fac si daca este corect! Tensiunea de alimentare 12V.Posted Image

Link spre comentariu

Nu merge asa....curentii nu vor fi deloc echilibrati (si chiar daca ar fi,40mA pe led e enorm,il omori!)Nici nu ai tensiunea sa le aprinzi pe cele 4 in serie!Incearca varianta mea...mai simpla de atat nu cred ca se poateAm presupus ca ai leduri de 5mm normale...ca transparente sunt de zeci de feluri :nas:

Link spre comentariu

Bine! Fac varianta ta! Dar nu am inteles cu limitarea curentului! Pun pentru fiecare grup de 4 leduri cate o rezistenta de 50 Ohm? Va fi ok asa? Variatia iluminozitati daca o fac cu un lm317 e ok?

Link spre comentariu

Limitarea curentului o faci doar din rezistenta serieDaca tensiunea de alimentare e fix 12V...nu poti pune cate 4 leduri cu >3V cadere in serie + rezistentaSa nu mai zic de LMDeci pune doar 3 leduri in serie + rez,cat sa ai 10-15mA.Cel mai bine ar fi daca ai pune 6+6 leduri. Se poate si cu 5+5,pui 3 grupuri de cate 3 in serie si unul singur solitar (doar el + rez)Dimmarea o poti face doar cu PWM(am scris deja de ce!),gaseti scheme cu 555,de obicei pt motoare,folosesti un mos-fet ca sa nu ai cadere nejustificata de tensiune si gata instalatia

Link spre comentariu

Din pacate pozele nu sunt cele mai reusite! Am incercat sa fac cu blitz dar era si mai rau asa ca am ramas sa fac fara! Cand va fi gata pwm voi face un video si niste poze mai bune! Pozele de acum nu arata deloc realitatea! Sunt foarte multumit de realizare. Un vecin a ramas impresionat si ma rugat sa ii fac si lui :da

Multumesc,

http://imageshack.us/photo/my-images/12/imgp1714y.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/196/imgp1721o.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/5/imgp1716k.jpg/

Link spre comentariu

inca din primul post cand ai spus 120mA si 12mA pe led reiese ca e putina confuzie intre legarea serie, cea paralel si distributia curentilor.e buna si metoda asta cu un bus de alimentare pe care te crimpezi cu mici module care contin ledul si rezistenta, insa nu e prea economica pentru ca pierzi o gramada de putere pe rezistente (aproape de 4 ori e puterea pe o rezistenta fata de un led). e vorba de sutimi de watt, dar pe lungimi mari se aduna.solutia ar fi sa scazi tensiunea de la 12V pe la 4V si sa recalculezi rezistentele.alta chestie interesanta o sa fie cand o sa bagi pwm prin fire lungi insirate prin camera.

Link spre comentariu

inca din primul post cand ai spus 120mA si 12mA pe led reiese ca e putina confuzie intre legarea serie, cea paralel si distributia curentilor.e buna si metoda asta cu un bus de alimentare pe care te crimpezi cu mici module care contin ledul si rezistenta, insa nu e prea economica pentru ca pierzi o gramada de putere pe rezistente (aproape de 4 ori e puterea pe o rezistenta fata de un led). e vorba de sutimi de watt, dar pe lungimi mari se aduna.solutia ar fi sa scazi tensiunea de la 12V pe la 4V si sa recalculezi rezistentele.alta chestie interesanta o sa fie cand o sa bagi pwm prin fire lungi insirate prin camera.

Firele nu sunt asa de lungi, 7m are cel mai lung fir! Nu cred ca imi vor crea probleme lungimea firelor.
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Daca vrei sa ai acelasi curent prin LED-uri, dar vrei sa pui mai multe la 12V, o solutie ar fi o sursa ridicatoare de tensiune.

Am facut asta cu MC34063A, nu am schema exacta dar vezi schema de aici:

http://www.bobtech.ro/tutoriale/componente-electronice/43-calculator-online-mc34063a-mc34063-step-down-step-up-inverter

In loc de R2 pui LED-urile tale inseriate, iar R1 va fi 1.25V/Iled, adica 100 ohm pt 12mA.

Integratul e foarte ieftin si se gaseste in majoritatea incarcatoarelor de mobil la bricheta auto.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări