Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

marire voltaj

paky90

Postări Recomandate

salutare . am un traf toroidal si as vrea sa-i maresc voltaju se poate ? si daca se pote imi spuneti si mie cum as putea sa fac ? acum traful are 11,9 v si 17,5 A ac iar eu as vrea sa i maresc voltaju pana pe la 30 sau 35 v in cc . multumesc anticipatas mai avea o intrebare cum as putea mari puterea unui amplificator pioneer sa-480 ? se poate mari cumva?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 67
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• paky90

28

• zal

14

• Marian

10

• Dr.L

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

N-ai cum...ca sa faci ce vrei tu ar insemna sa-i scoti secundarul si sa bobinezi altul. Se face destul de greu lurul asta la transformatoarele E+I (cele mai uzuale)....cred ca la toroidale e un chin.

Link spre comentariu

salutare . am un traf toroidal si as vrea sa-i maresc voltaju se poate ? si daca se pote imi spuneti si mie cum as putea sa fac ? acum traful are 11,9 v si 17,5 A ac iar eu as vrea sa i maresc voltaju pana pe la 30 sau 35V in cc

Pentru a obtine 35Vcc va trebui sa afli raportul Spire/volt al trafului, poti face asta in 2 feluri:

1-Debobinezi secundarele si numeri exact spirele unuia din ele ( de exemplu cel mai mic de 11V ) apoi acest numar de spire gasit il imparti la tensiunea livrata de acel secundar de 11,9V si afli cate spire per volt iti trebuie la traf.

2-Daca nu te descurci cu numaratul spirelor la debobinare atunci desfaci oricum ambele secundare apoi bobinezi tu un secundar de test avand un numar fix de spire intre 20-50, apoi alimentezi primarul trafului si masori tensiunea din secundar, imparti numarul de spire dat la tensiunea gasita in acest secundar de proba, rezultatul obtinut este numarul de spire per volt.

Dupa ce ai aflat numarul de spire/volt calculezi un secundar de 24Vca din care vei obtine o tensiune continua de 35Vcc.

as mai avea o intrebare cum as putea mari puterea unui amplificator pioneer sa-480 ? se poate mari cumva?

E nevoie de o schema pentru asta, daca ai posteaza-o, teoretic este posibila marirea puterii unui amplificator prin marirea tensiunii de lucru, a curentului debitat de sursa, marirea numarului de finali, schimbarea unor componente pentru adaptarea la noile conditii de lucru, etc.
Link spre comentariu

Pentru a marii tensiunea de la 12V la 35V este necesara adaugarea unui numar ... dublu de spire la cele existente si m'ar mira ca spatiul sa'ti ... permita.Asa ca ... alt traf , compatibil cu aplicatia dorita.

Link spre comentariu

Pentru a marii tensiunea de la 12V la 35V este necesara adaugarea unui numar ... dublu de spire la cele existente si m'ar mira ca spatiul sa'ti ... permita.Asa ca ... alt traf , compatibil cu aplicatia dorita.

Are totusi loc pentru cel putin un secundar de 24V, dupa cum el a zis are 2 secundare momentan, unul de 11,9 si celalalt de 17,5 care cumulat rezulta o tensiune totala de 29,4Vca in secundar, asadar in functie de curentul dorit este loc pentru 24V.
Link spre comentariu
Vizitator Mircel

acum traful are 11,9 v si 17,5 A ac

Deci are o singură înfăşurare, din cele spuse de iniţiator.. Mai trebuie să bobineze încă de aproape 2 ori mai multe spire. Şi nu cred să-i mai încapă.
Link spre comentariu

exista situatii in care obtii o tens mai mare prin redresare cu dublare de tensuinesursele ATX au pe filtrare intrare cate 2 cond egali la 200vaceasta configuratie este necesara numai cand doresti si posibilitatea comutarii pe 110vacdaca sursa ar fi numai la 220vac cum sant tv-urile se fol un singur cond la 400vredresarea cu dublare de tens necesita cond electrolitici mai mari deoarece fiecare primeste energie de la o singura alternanta ceea ce conduce la un riplu marein cazul de fata se poate obt o tens de aprox 30v dar cu diode mari si electrolitici mari

post-27339-139829307004_thumb.png

Link spre comentariu

scuze amplificatorul este pioneer sa-408 nu 480 cat am scris euasta este schema ce am reusit sa o gasescore as putea sa pun un traf de acelasi voltaj dar cu un amperaj mai mare si bineanteles sa schimb si puntea redresoare ? fara sa trebuie sa schimb si alte piese ? :jytuiyuma ajuta cineva ? :nas:

Pioneer-SA408 amp.pdf

Link spre comentariu

puterea in audio unde se doreste un semnal sinusoidal se calculeaza ca si in cazul retelei de alimentare de 220vac unde cu multa bunavointa putem considera ca avem 50hz sinusP=UxI=Upatrat/R =RxIpatratun bec are la incandescenta o rezistenta oarecare;daca aplic tensiunea scrisa pe el va consuma puterea de asemenea marcata pe elun exemplu simplu cu un bec de 12v/5v:daca-l alimentez de la o baterie de 4ah sau de la una de 150ah si ambele au aceeasi tens el va lumina la felasa si cu amplificatorul:P=Upatrat/Z,unde Z este impedanta boxeidaca am aceeasi tens si boxa nu voi simti capabilitatea de curent mai mare pt ca am schimbat traf-ulin cel mai bun caz cu o boxa cu impedanta mai mica(dar nu mult,ex de la 8 la 6ohm) si cu un ventilator sa se traga ceva mai multa putere mizand si pe faptul ca proiectarea mai lasa o rezerva

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Foloseste dublarea de tensiune cu conduri mari, vei fi multumit de rezultat. Si e mult mai simplu.Asa este, marirea puterii se face prin marirea tensiunii, pentru aceeasi impedanta. Asta schimba multe date si componente, inclusiv dimensiunea radiatoarelor, nu-ti recomand.

post-1-139829307036_thumb.gif

Link spre comentariu

@paky90 ceea ce ai acolo sunt complementarii 2SB595/2SD525, pana si capsula lor T220 spune cam ce sunt in stare, si anume ca sunt tranzistori limitati, 100V, 5A cred ca e suficient deja si nu mai este nevoie de alte date, asadar daca vrei putere mai mare trebuie printre altele si finali seriosi si mai multi care implicit sunt scumpi, alimentarea marita, la fel si curentul livrat de traf, si mai multe modificari in schema, gen adaptare electrolitici si ceilalti tranzistori la noua tensiune de lucru si noi reglaje, un radiator mai mare, un ventilator care sa il raceasca fortat, si multe alte mici detalii care trebuiesc puse la punct.

Link spre comentariu

Mai pe scurt: e nevoie să reconstruieşti ampliful cu alte piese. Mai bine te laşi păgubaş sau cumperi altul mai forţos. Dacă totuşi vrei să meargă mai lejer aşa cum e actualmente, poţi mări cond de filtraj la 10000uF/35...50V, trz finali pune-i 2SA1943/2SC5200, par gigantici pe lîngă cei originali din amplif, dar vor merge mult mai reci. De asemeni trz prefinali şi cel pilot, pune-i BD139/140,237/238, etc. Înlocuieşte C23,24 cu unii de 47uF/63...100V selecţionaţi ptr pierderi mici. Mai poţi înlocui ceilalţi cond electrolitici din amplif, cu unii noi şi verificaţi, la tensiuni mai mari, iar cei cu valori mici îi pui nepolarizaţi, tip mpp, mkt, mks... etc (C31,32,47,48). Dacă C45,46 sînt ceramici, pune-i tot mkt, mpp, mks, la minim 100V.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări