Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

transformare bec economic in bec cu leduri

Postări Recomandate

E mult mai bine cu punte si cond in paralel cu ledurile:Ledurile antiparalel clipesc pe rand, la 50HzCu punte clipesc la 100Hz.Cu punte + cond, nu mai clipesc :)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 38
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

10

• gabiz_ro

5

• JQ

3

• marik2500

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Clipeste cu 100Hz, dar fiecare set de leduri clipeste cu 50Hz,iar o alternanta e aprins, cealalta e stins. Deci ledurile sunt folosite la jumatate din capacitatea lor (jumatate din timp un set de leduri e stins)Nu vad cu ce ajuta :nas:

Link spre comentariu

Ma gandeam sa fac o lampa cu LED-uri direct la retea.LED-uri de astea albe normale sau smd ca am multe recuperate din LCD de telefoane.Ideea e cam asa.Punte redresoare,filtraj,un LM317 ca si generator de curent constant (protejat cu un zenner intrare-adjust sa-l protejeze la eventualele varfuri de tensiune) si vreo 90 de leduri inseriate.Eventual o rezistenta de limitare ceva pentru cazul in care tensiunea creste si zennerul sunteaza LM317Problema ramane daca se arde un led,ca e greu de identificat care.Daca s-ar scurtcircuita ar fi usor ca vezi care nu se aprinde dar se intrerup si trebuie sa le verifici pe toate.

Link spre comentariu

Nu merge cu LM317. Nu poate prelua o tensiune mai mare de 40V (sau cat o fi) intre intrare si iesire.Foloseste o sursa de curent constant cu 2 tranzistori, dintre care cel serie sa fie de tensiune mare.

Link spre comentariu

Nu retin ce spune in datasheet parca 36 sau 42.De asta adaugasem acel zenner.La asta ma gandeam de ceva timp dar nu am avut timp sa o pun si in practica.

Link spre comentariu

Si daca diferenta dinte tensiunea redresata si cea a ledurilor e mai mare de 42?Deversi surplusul pe leduri? :nebunrau: Gandeste-te ca pe condul de filtrare ai 310Vcc.Daca tensiunea de la retea creste, poti avea si 380Vcc (pt 270Vca, rar dar se intampla)!Deci uite 70V diferenta, la o prima analiza.Iar daca vrei sa lumineze si la 210 sau 200Vca, atunci caderea va fi si mai mare!

Link spre comentariu

De asta am pus un zenner peste LMPlus un resistor ceva acolo sa limiteze cat de cat curentul in situatii de astea.Proiectul e doar teoretic inca,nefinisat.Plus ca pentru lenesi,poti cascada 2-3 LM si ai o plaja mai mare.Teoretic pentru ca nu am ajuns la final.

Link spre comentariu

De la 210Vca la 250Vca e o diferenta de 40Vca.Adica de 56Vcc... Deci LM-ul ala n-ar functiona niciodata, tot curentul ar trece prin zenner si ar fi limitat de o banala rezistenta...cam departe de o SCC.Protejezi LM-ul dar lasi ledurile de izbeliste. Parca trebuia pe dos!Pe cand un bipolar + un mosfet de 400V si 2 rezistente ar rezolva toata problema asta...O alta problema e ca 90 de leduri inseriate au nevoie de 288-315V. La care se adauga si caderea minima pe SCC

Link spre comentariu

Nu contest cunostintele tale,cum adica LM ala nu ar functiona niciodata?Nici la 210Vca nici la alta valoare?90 de leduri era ceva ales aleator,la un calcul aproximativ,nu era ceva fix,asta ramane de calculat,verificat.Pot fi 80,85,90 ...Sunt de acord ca pot fi si variante mai bune,asta era ceva simplificat la maxim.De ce mi-ar trebui MOSFET la 400V ?se vor strapunge ledurile sau se vor intrerupe?Comform la ce ai spus pe el va fi sub 100V caderea de tensiune.Nu am testat dar ce se intampla cand inseriezi LM ca si SCC?ApropoUite de ex. la un laptop,ce comanda pentru luminozitate era prin SMBUS,deci nu puteam folosi altceva decat acel invertor,am inlocuit CCFL cu 96 leduri smd,atatea au incaput la un display de 17 in loc de lampa.Bine ca am mai facut si ceva modificari in invetror,mergea cam fierbinte si vara asta s-a ars,invertorul,nu ledurile,dupa cateva luni de functionare.Acum am gasit integrat pentru leduri.tot comanda prin SMBUS,urmeaza sa schimb tot in el.

Link spre comentariu

Daca ai la retea in jur de 230V si lampa e facuta sa mearga la 210V, oare va face ceva LM-ul?Eu iti zic doar ca toata treaba e gandita pe dos.Ca idee, nu e o idee buna sa pui un mos-fet de 100V la 300V.Ce legatura are modificarea laptopului cu subiectul acesta?Nu zic ca informatia nu e utila, dar in subiectele dedicate...

Link spre comentariu

Clipeste cu 100Hz, dar fiecare set de leduri clipeste cu 50Hz,iar o alternanta e aprins, cealalta e stins. Deci ledurile sunt folosite la jumatate din capacitatea lor (jumatate din timp un set de leduri e stins)Nu vad cu ce ajuta :nas:

Ajuta ca au racire in "pauza".D-l Gabiz are ceva experienta, ca despre cunostinte teoretice, cam "transparente"...Nu pare a face o diferenta prea mare intre legarea serie si cea paralel...Ca cei mai multi pare a nu avea habar ca LED-urile se alimenteaza IN CURENT si nu in tensiune...Iar despre "motivele" pentru care se pune o componenta ce suporta mai mult decat tensiunea maxima (in speta aia peste 300 volti) chiar daca in functionare pe acea componenta "cad" numai vreo 100 de volti...Nu mai insist pe conceptul dus la perfectiune al "cutiei negre" in relatie cu functionarea enigmaticului LM317...Spor la "ielectronica" mai fratiori!
Link spre comentariu

Poti fi mai coerent in exprimare?

Nu prea inteleg ce vrei sa spui.

Ce te face sa crezi ca nu stiu diferenta intre serie paralel?

Din ce am spus acel LM nu era sursa de curent constant?

Posted Image

sursa

Link spre comentariu

La curentul mediu de 20 mA LED-urile de 5 mm se termina repede. Nu se intrerup, dar se sting una cate una. Mai bine 7 - 9 mA si racire naturala asigurata. Majoritatea merg astfel si un an-doi.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări