Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pro si contra termopane

Vizitator

Postări Recomandate

Iaca, sa povestesc si eu: In anii trecuti, din motiv de economie, aveam o temperatura in apartament ceva mai moderata (18-20 grade).In plus, constructia era "originala", desi exista vreo 12-15 cm de BCA la exterior. Anul trecut am executat o izolare cu atat de disputatul polistiren expandat (de 10cm).Diferenta s-a vazut in iarna trecuta, cand cu acelasi consum din perioadele "economice" de dinainte temparatura interioara a fost cu 3-5 grade mai sus. Efectul a fost semnificativ mai ales in living, unde am un perete lung (vreo 5,5 m) spre exterior, care era unul din cele mai afectate de condens locuri, si unde nu mai exista probleme.Trebuie sa mentionez ca in lupta contra umiditatii aplic 3 masuri de baza a) dormitorul e aerisit cateva ore in cursul diminetii (fereastra oscilata cativa cm), b) putine plante si udate cu atentie, oricum iarna vegeteaza mai putin din lipsa de lumina c) evitati pe cat posibil generarea de aburi prin gatit, mai ales fierberea ore in sir a supelor si borsurilor; sau utilizati fara economie hota cu refulare in exterior si cu asigurarea unei admisii de aer proaspat (eu am geam la baie deschis permanent, cu exceptia timpului cand e inauntru cineva ud si gol!)Sanatate!

Link spre comentariu
  • 7 ani mai târziu...
  • Răspunsuri 39
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pavcostel

3

• blazeu

3

• raileanu florin

3

• danb1974

2

Cred că la interior e doar o opţiune de gusturi, deşi uşile de termopan sunt ceva mai scumpe decât cele din lemn.Eu am pus uşi de stejar masiv de la Leroy, a costat 700 Lei bucata.Dacă puneam termopan, iaşea cam 1000 Lei uşa, sau ceva mai puţin dacă avea geamuri mari, e mai ieftin geamul decât plasticul...doar la exterior am pus de termopan.Şi m-a ajuns la 3500 Lei doar aia...făcută la Win.

La geamuri am termopan cu trei foi de geam.

Editat de validae
Link spre comentariu

Termopan, cu ce folie vrei tu, daca e cazul, daca vorbim de usi exterioare.

Si asta vine de la cineva care are atelier (hobby) de prelucrari lemn si cateva usi facute.

De la o usa de exterior te astepti sa ai 20+ de grade pe o fata si -20 pe cealalta, fara sa se deformeze si fara sa transfere caldura in dusmanie.

Daca erai dintre cei care pot sa faca sau sa cumpere asa ceva din lemn masiv nu intrebai. :d

Link spre comentariu

Am vazut pe Discovery : cel mai bun geam este stil cum aveam in trecut, dar trebuie sa inchida perfect : rama de lemn, distanta dintre cele 2 straturi in jur de 20cm, caci aerul izoleaza, aia de la termopan e putin. Ce era altfel facut fata de astea de la noi = lemn stratificat lipit/tratat contra deformarii, partea de inchidere avea 2 dungi paralele distantate 2cm din silicon elastic pt etansare. 

Am un prieten, lucreaza in Suedia la cea mai tare fabrica de termopane din Europa, dar exporta inclusiv in SUA, Japonia : la ei termopanul e mult mai gros, neaparat  3 straturi, rama numai din lemn stratificat, tratat, sticle speciale refractare, folie speciala izolatoare, etc, inclusiv sticla cu autocuratare, iar intre sticle se elimina orice urma de aer si se umple cu gaz inert. 

Sora-mea are usi termopan la care garniturile au cedat dupa 3 ani, se simte cum sufla curentul pe langa, iar prin geamuri trece tot zgomotul ambiant..... nu cred sa aiba argon.... 

Link spre comentariu

Termopanele de calitate amortizează zgomotul.Eu am Qfort la bulevard şi acoperă destul de bine zgomotul.Multe belele la geamurile astea se trag de la sandviciul de sticlă.Adica se bagă geamuri ordinare,nu se baga gaz inert,nu e bună etanşarea,s.a.

Se zice că la un număr de ani inertul se pierde.Acu nu ştiu dacă se poate remedia sau necesită înlocuire geam.

La interior cea mai ieftină afacere e MDF-ul melaminat.Sunt şi ieftin de înlocuit.Dacă ai bani cel mai bine arată stratificatul.

Uşile de lemn,de regulă,nu sunt bine executate şi mai "lucrează".Alea care sunt bune au şi un preţ ridicat.

În orice variantă modernă de geamuri recomand aerisirea camerelor zilnic,"sănătos".Din cauza etanşării bune se împute aerul.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Daca iti scapa garnitura poate sa fie si mama sticlei si tata gazului inert ca iti va intra sunetul si evident frigu.

Eu la un ap vechi cu pereti de caramida grosi si geamuri duble, separate, dupa ce am rezolvat etansarea, am avut o revelatie cat de bine poate izola 2 foi de sticla chioara...si cu aeru dintre ele.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

In toate domeniile exista "traditionalisti", blocati in ideea ca "inainte era mai bine". Poate ca asa era, insa parametrii realitatii s-au mai schimbat, ceea ce inseamna ca nu ne putem intoarce in Edenul trecutului (sa nu uitam si ca memoria e intotdeauna selectiva, partile neplacute fiind intotdeauna "umbrite", adica mult mai putin vizibile).

Utilizarea lemnului "natural" in locul profilelor e, dupa parerea mea un moft: cerceveaua "clasica" va avea intotdeauna jocuri mari, deoarece lemnul netratat "lucreaza", absoarbe apa si se umfla in perioadele umede (cand eventual nu se mai deschide), si se usuca si contracta, generand goluri generoase prin care fluiera melodios vantul....

Fabricile alea (care exista chiar si in Romania, dar fac numai export din motive de pret), trateaza lemnul incat de fapt doar arata a lemn (prin procedee de vidare si aplicare de presiune structura e impregnata cu substante (chimice!), care il fac

ATENTIE!, etans!!!! (la apa). Adica se comporta exact ca profilele "celelalte"; in plus utilizandu-se NUMAI portiuni de lemn PERFECTE, fara noduri sau alte defecte, randamentul e sub 30%, restul de lemn fiind bun doar pentru foc sau macinat pentru OSB & comp produse din fibra lemnoasa convertita (adica alt produs cu destula toxicitate, dar e de inteles, din punct de vedere tehnologic, lemnul e halit de multe forme de viata....)

Cam asta stiu eu despre minunatele elemente de tamplarie moderne din "lemn natural". La cursurile de inginerie pe care le-am urmat eu, mi s-a spus ca ORICE produs e un COMPROMIS intre cerinte contradictorii, in esenta intre performante si costuri....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări