Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pro si contra termopane


Vizitator

Postări Recomandate

Ce parere aveti despre termopane? Sunt o investitie buna sau nu, pe termen lung? Am inteles ca pot determina aparitia condensului pe peretii exteriori. Ati avut probleme de genul acesta sau orice fel de probleme cu termopanele in afara costului destul de mare?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 39
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • pavcostel

    3

  • blazeu

    3

  • raileanu florin

    3

  • danb1974

    2

Se pare ca ai nostrii investitori ,au preluat numai ceea ce le-a convenit.Sa ma explic;dupa o documentare destul de ampla(folosind internetul si cateva cunostinte care se ocupa cu comercializare),am observat ca toate sistemele de ferestre din plastic,cu etansare pe garnitura de cauciuc,cu sau fara geam dublu(termoizolator) ar trebui sa fie prevazute cu un sistem de aerisire,pentru locuintele care nu sunt proiectate cu ventilatie centralizata.Ferestrele [termopan]comercializate in romanica,ar trebuii montate numai in locuinte cu ventilatie centralizata si/sau aer conditionat centralizat.Majoritatea celor care vand termopane ,recomanda aerisirea zilnica a fiecarei camere,sau cel putin a camerei care este locuita,fara a preciza(de multe ori)si motivul acestei aerisiri.Explicatia,este destul de simpla:aceste tipuri de ferestre,din cauza etanseitatii,fac sa se acumuleze multa umiditate in incaperi,ceea ce poate conduce(in conditii prielnice)la aparitia mucegaiului.Desi majoritatea celor care si-au montat termopane nu o recunosc,mai toti au, sau au avut probleme cu mucegaiul in conditiile cand incaperea nu a fost ,fie ventilata suficient,fie temperatura din incaperi a fost prea mica ,ducand la aparitia [punctului de roua].Rezolvarea in astfel de cazuri este folosirea unor [dispozitive]de aerisire montate pe fereastra,care sa permita circulatia aerului in mod controlat.

Link spre comentariu

Nu am avut probleme cu ele; pe perioada friguroasa doamnele mai usuca rufele in casa (nu toate au masina electrica de uscat) si asa a aparut un pic de mucegai in baie. Am luat imediat masuri (instructaj!) de aerisire si nu am mai avut probleme. Doresc sa mai spun ca toate usile interioare au cca 3 cm pana la podea (nu au prag).L.E. Imi dau seama ca vor fi costuri mai mari pt. incalzire (pierd caldura) dar sanatatea nu are pret..In concluzie; sunt multumit de termopane; le am de 6 ani.

Link spre comentariu

Eu am geamuri termopan si usa de la balcon tot termopan de 8 ani dar nu am avut probleme cu condensul.Incepind din primavara de cind se incalzeste un pic si pina toamna cind se face frig, las in permanenta ochiurile mobile basculate la fel si usa de la balcon deschisa.De cind se face frig, dimineata, deschid geamul larg timp de 5 min dupa care il inchid.Eu sint multumit de geamurile termopan.Se elimina pierderile de caldura ceea ce acum in vremurile astea cind gigacaloria,pretul gazelor si al lemnelor de foc creste, nu este tocmai de dorit. Cei care au bani, pot sa-si achizitioneze aerisitoare care evacueaza aerul viciat, incarcat cu vapori de apa,permitind aerului proaspat sa intre in casa.Aceste aerisitoare folosesc caldura aerului evacuat pentru incalzirea aerului proaspat care inlocuieste aerul viciat,evacuat.

Link spre comentariu

In afara de economia de caldura termopanele au si o izolare fonica buna (nu toti putem dormi bine cind incepe ciinele vecinului concertul de dimineata)Dar trebe aerisit bine. Eu trisez un pic, am clime asa ca evacuarea apei de condens asigura un minim de aer care se misca.Iarna apare condens pe unele geamuri, unde e suprafata de geam mare si neincalzita.

Link spre comentariu

Nu am fereastră termopan decât la baie(unde, evident e multă umezeala), şi apare putin mucegai negru la colturile camerei, din fericire usor de curăţat de pe faianţă. În plus, boilerul fiind şi pe lemne, nu doar electric, scoate fum dacă nu deschid fereastra în primele 5-10 min. de foc.Cât despre izolarea fonică oferita de termopan, e valabilă doar dacă se lucreaza bine, cu geamuri de 6mm grosime, altfel degeaba! Daca se pun două geamuri de 3 mm grosime, nu ofera nimic spectaculos în privinţa izolarii fonice.Dacă mi-aş face casa nouă, as pune tamplarie clasica, de lemn-dar lemn de calitate(cedru siberian, arbore de fier, etc), tocăria perfect prelucrată, şi geam cristal(şlefuit,nu tras) cât mai gros, chiar 10 mm, ceva bun(Boemia) şi sunt convins că ar bate la popou orice vinilin si fierătanie termopan.

Link spre comentariu

nu sunt bune de loc ;pentru ca nu mai respira pereti mai ales daca sunt izolat di cauza aia mai apare mucegai prin colturi si pe linga termopane pe o parte sunt bune pentru ca tine caldura in casa detin o firma de constructi si am vazut de 15 ani ce poate sa faca unei case un geam termopan mam dus la un client la un apartament sa negociez amenajarea unei bucatari vroia sa de faianta jos sa puna alta am bagat 2 baieti la defrisat sa pregateasca terenul si surpriza sub geamul de termopan doar a miscato nitel a cazut toata faianta asta e defectul termopanului :dans:

Link spre comentariu

Eu am vazut cum se fac aceste "minunatii" si nu m-a impresionat; tot secretul consta in acel profil metalic din interior, care va fi mai gros sau mai subtire, dupa norocul fiecaruia. Asta conduce la gandul ca fiabilitatea va fi influentata de profilul metalic si de calitatea feroneriei folosite; daca la feronerie, se mai poate umbla, profilul metalic din interior, va ramane asa cum a fost pus, caci nimeni nu verifica grosimea sau calitatea materialului din care e facut.De multe ori am vazut usi haite, prin care fluiera vantul si in multe cazuri apar probleme de etansare, datorita deformarilor mecanice si a garniturilor de cauciuc.

Link spre comentariu

Eu am vazut cum se fac aceste "minunatii" si nu m-a impresionat; tot secretul consta in acel profil metalic din interior, care va fi mai gros sau mai subtire, dupa norocul fiecaruia. Asta conduce la gandul ca fiabilitatea va fi influentata de profilul metalic si de calitatea feroneriei folosite; daca la feronerie, se mai poate umbla, profilul metalic din interior, va ramane asa cum a fost pus, caci nimeni nu verifica grosimea sau calitatea materialului din care e facut.De multe ori am vazut usi haite, prin care fluiera vantul si in multe cazuri apar probleme de etansare, datorita deformarilor mecanice si a garniturilor de cauciuc.

salut daca va referiti la usa fluiera vijul prin ia din cauza ca este din peweceu si in interior este montat un UD din tabla este folosit si la tavane din gips carton sau ajuta la modelarea modelelor di gips carton daca va referiti la bara dintre geamuri aia este plina cu silicagel pentru sa apsoarba condesul dintre giamuri daca va apare inseamna ca senvisul nu a fost etans si siliconul pe margine nu este pus cum trebuie
Link spre comentariu

salutare; am un prieten care detine o firma de produs termopane . dar nu foloseste profil metalic si [lemn stratificat] tocul giamului este gros de 10 cm arata foarte bine si prin cite case am perindat am constatat ca sunt mai bune de cat termopanul

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Condensul apare pe suprafete, in anumite conditii de umiditate relativa, temperatura si temperatura suprafetelor. Odata instalata tamplaria cu sticla termopan, cu coeficient de transfer termic/rezistenta termica imbunatatite, in conditii de sistem de incalzire si termoizolatie constante, temperatura din incapare creste usor, odata cu ea, crescand si riscul de aparitie a condensului, in general pe suprafetele mai reci sau in zonele nevralgice. Colturi, intersectii, acolo unde pierderile de energie sunt mai mari (temperaturile suprafetelor mai scazute), colturi exterioare, punti liniare (intersectie placa/perete), punti punctiforme (intersectie placa/stalp), adica acolo unde exista mult beton, adica lambda mare. Si pentru ca imbecilii astia de constructori nu stiu detailistica de constructii, lucrurile astea sunt comune...Tamplaria nu poarta o vina exclusiva... nici macar nu poarta o vina. E doar in ansamblul nepotrivit.Se poate intampla ca schimbul firesc de aer, intre interior si exterior, sa nu mai fie ala din trecut... evident, sa se intample o acumulare de vapori de apa. Tamplariile astea noi sunt mai etanse. Dar argumentul asta e o mare prostie, exista grile speciale de ventilatie montabile pe sticla termopan, exista sisteme de ventilatie mai simple sau mai complicate, cu extractie de aer viciat si aport de aer proaspat, cu sau fara preincalzire. Poti pune un mic exhaustor in fiecare camera, care isi aduce aport din orificiile de depresurizare din bucatarie, din debarale, din bai, etc. Poti face o gaura nenorocita, si ai rezolvat problema... evident, nu mi-o luati ad litteram.Haideti sa evoluam, sa nu mai cautam nod in papura la tehnologiile astea. Recomand lemnul multistratificat... sau tamplariile aluminiu (cu rupere de punte termica), pvc, cu adevarat recunoscute ca fiind de calitate...

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator nepotu17

Salutari!

Eu am crescut intr-o casa facuta in anii '40 de bunici din barne de lemn, tencuita cu argila, finisata cu ciment la exterior si var simplu la interior si incalzita cu sobe de teracota, casa care si acum se prezinta perfect. Eu nu am stiut ce este acea egrasie sau mucegai pana nu am ajuns sa stau intr-un apartament. Acesta din urma luat cu termopane de aluminiu si centrala. Am insistat cu acele detalii ale casei natale deoarece acolo sunt unele secrete ale aparitiei sau nu a egrasiei respectiv mucegaiului. Multa lume da vina pe termopane, dar parerea mea este ca trebuie facuta corelatia cu finisajele interioare care au aparut si diversificat odata cu termopanele. Vina aparitiei egrasiei si a mucegaiului se datoreaza acestui complex de finisaje: termopan - var lavabil si eventual folie poliuretanica sub parchetul laminat - intr-un cuvant stam ca in punga de plastic. Problema este ca umezeala acumulata in incaperi nu mai iese cum iesea prin geamurile traditionale, cum era preluata de varul traditional, sau pardoseala, ea, umezeala, preactic se depune pe pereti iar in zonele mai putin aerisite si pe peretii mai racorosi dau nastere acestor bombe pentru sanatatea noastra si mai ales a copiilor numite mucegai si egrasie.

Deci termopanele sunt mai bune in comparatie cu ferestrele traditionale, sunt fonoizolante, termoizolante, nu mai necesita vopsire sunt mai aspectuoase.Eu unul recomand pvc deoarece ca nivel de pret si ce ofer sunt cele mai avantajoase. Aluminiul, ceea ce am gasit eu la apartament, recomand la amenajari comerciale unde usile in special sunt folosite insistent si aluminiul in comparatie cu pvc este mai rezitent. Aluminiul este mai rece si de exemplu iarna in bucatarie este des umed din cauza condensului. Documentandu-ma in vederea constructiei unei case am vazut si cateva tamplarii din lemn si le-am revazut si dupa ceva timp si deja aratau altfel, adica mai rau - lamele de lemn incepusera sa lucreze, cum se spune, dar in mod diferit ceea ce a dus la aparitia de fisuri in tamplarie. Eu unul nu recoman asa ceva. Sunt bani grei de valoarea a mii de euro (pentru tamplaria unei case) care nu se merita aruncati pe un moft.

Celor care au aceleasi probleme la bloc recomand: dat jos varul lavabil, zugravit cu var obisnuit, aerisit macar dimineata casa si eu cred ca deja schimband varul lavabil mucegaiul va disparea. Eu unul astept cu nerabdare momentul in care voi finaliza macar o camera la noua casa sa fug de la bloc.

Nu'ma bine!

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

In concluzie;Curentul electric e periculos, ca pe scaunu' electric asta omoara; aruncati dracu' becu' si calculatoru';Casa e periculoasa ca e inchisa si nu e aer curat; mai bine va duceti in padure, dormiti sub copaci, aer curat garla, sanatate, ce mai!Mai vreti?"Termopanele", la ce va referiti, de fapt? Termopanele sunt sandvisurile din 2 foi de sticla cu un spatiu de aer pe post de izolatie. Chestia asta are un factor (coeficient) de transfer al caldurii mai redus decat o foaie simpla de sticla. De fapt, la performanta participa si tamplaria (ramele) care fie au ruperea de punte termica (la cele din aluminiu), fie sunt intrinsec izolatoare (e cazul pvc-ului). A treia componenta e cea care da problemele: garnitura (chederul) care IMPIEDICA circulatia aerului (desigur, cand e inchisa foaia mobila!).Ca atatea chestii utilizate prosteste, si aceasta solutie tehnica poate duce la rezultate neplacute; initial, era un "moft scump" (adica rar). Pe masura ce s-a raspandit, publicul s-a lovit de "revers": aerul pastrat e mai cald, insa pastreaza si umiditatea. Si cum locuirea e insotita de o serie de obiceiuri care degaja VAPORI DE APA, umiditatea relativa creste pana ce apare condensul pe locurile MAI RECI. Incepand cu respiratia, trecand prin puzderia de plante din unele locuinte, udate desigur zilnic, din belsug, rufe uscate pe calorifer, ca ne grabim, sau nu avem unde le intinde, ciorbe fierte ore in sir, si am putea continua, aruncam KILOGRAME de apa in aerul unui mic apartament....Cand aveam incalzirea cu sobe, tirajul combustiei "pompa" zilnic SUTE de metri cubi de aer prin cos, aruncand afara si toata apa (si sugand pe sub usi acel aer rece atat de placut la picioare!!). Chiar si cand am trecut la calorifere, tamplaria socialista, facuta cu lemn verde, "asigura" ventilatia din plin (am vazut cu ochii proprii cercevele care permiteau testarea temperaturii exterioare cu mana, fara a mai deschide fereastra...)Oare mai trebuie sa mai scriu? Eu cred ca cine poate intelege a inteles; cine nu, nu va intelege oricat as mai scrie...Sanatate si locuire placuta!PS Mi-au placut ideile lui Spitfire; cedru siberian, arbore de fier (nu-i mai place aluminiul, e prea vulgar...)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări