Bassmann Postat August 28, 2011 Partajează Postat August 28, 2011 Va rog mult sa imi explicati semnificatia notatiilor de langa componentele indicate. Multe multumiri!! Link spre comentariu
yo9hrb Postat August 28, 2011 Partajează Postat August 28, 2011 Ca regula generala:R = ohmi. Adica 500R = 500 ohmi, 4R7 = 4,7 ohmiK = Kiloohmi. 2K2 = 2,2Kohmi, 10K = 10 Kohmi.M = Megaohmi. 1M = 1 Megaohm, 2M2 = 2,2Mohmi, etc.4u7/25V inseamna un condensator (electrolitic) de 4,7 microfarazi, la tensiunea de 25V.In principiu litera tine loc de virgula zecimala. Link spre comentariu
Ticu Postat August 28, 2011 Partajează Postat August 28, 2011 1. 2,2 kilo Ohm2. - in schema sunt doua rezistente R1 si R2 de cate 3,9 Ohm in paralel, adica aprox. 3,9/2=2 Ohm in total- se mentioneaza ca in locul lor se pot folosi 4 rezistente de cate 4,7 Ohm in paralel, adica aprox. 4,7/4=1,2 Ohm in total.3. 3,9 Ohm4. 4,7 micro Farad la 25 Volt5. 1 kilo Ohm sau (varianta din paranteza) 500 Ohm. Link spre comentariu
Bassmann Postat August 28, 2011 Autor Partajează Postat August 28, 2011 Acum am inteles, va multumesc!! Link spre comentariu
Ticu Postat August 29, 2011 Partajează Postat August 29, 2011 Rectific, in cazul 2 vrea sa spuna ca se poate folosi 4 ohm in paralel cu 4,7 ohm, in total 2,16 ohm.Oricum, la valoarea de aproximativ 2 ohmi, atunci cand prin grupul de rezistente in paralel trece un curent de circa 300 mA are loc o cadere de tensiune de 600 mV. Aplicata pe jonctiunea emitor-baza a tranzistorului, produce deschiderea acestuia, adica aparitia unui curent de colector important, care limiteaza cresterea in continuare a curentului.Puterea disipata de grupul de rezistente este 0,3A x 0,6V = 0,18 Watt. Acesta poate fi motivul pentru care s-au recomandat 2 rezistente, pentru a ramane doar 0,09 W pe fiecare (pe deplin suportabil daca se folosesc rezistente de 0,25 W uzuale). Alt motiv putea fi dificultatea de a gasi valori de 1,95...2,16 ohmi la o singura rezistenta de 0,5 W. Link spre comentariu
Bassmann Postat August 30, 2011 Autor Partajează Postat August 30, 2011 Alta problema... am realizat montajul schemei de mai sus si desi alimentez circuitul cu cca. 15 Vcc, la iesire nu am reusit sa obtin mai mult de cca. 9 V. Undeva pe traseu se intampla o limitare a tensiunii si nu reusesc sa-i dau de cap. R3 si R6 i-am inlocuit cu rezistori de valori mai mari, iar in locul semireglabilului am pus un rezistor mai mare si tensiunea maxima la iesire a fost de cca. 9.4 V; cu piesele din schema tensiunea la iesire este de cca. 7.5 V. O parere, va rog? Link spre comentariu
Administratori Badman Postat August 30, 2011 Administratori Partajează Postat August 30, 2011 Trebuie sa-i bagi curent alternativ, daca ai bagat continu ai perderi cam de 3-4V din start Link spre comentariu
Ticu Postat August 31, 2011 Partajează Postat August 31, 2011 Ce vrei sa alimentezi cu el si cat iti trebuie la iesire? Mentinerea unui acumulator de 12V in stare incarcata? Link spre comentariu
sebip Postat August 31, 2011 Partajează Postat August 31, 2011 R1 si R2 ce valoare au in montajul tau ?Ce tensiune este la intrarea in LM317 ? Nu se incalzeste acesta (posibil sa-l fi pus invers in montaj ?)?Vad ca la multe piese ai doua valori ...sa alegi la fiecare ori prima varianta ori a doua ...sa nu le combini in sensul de a alege la R3 a doua valoare si la R6 si R9 prima valoare ...de exemplu ...Rezistenta R5, din baza lui Q1, sa fie de 100 ohmi ... ca poate valoarea de 3R9 este prea aproape si poate induce in eroare.Se mai poate da cu parerea dar cel mai bine este de a masura tensiunea de la intrarea LM317 (pe condensatorul C1) si ar fi utila si tensiunea de la pinul de ajustare ADJ al LM317 Link spre comentariu
dan cod Postat August 31, 2011 Partajează Postat August 31, 2011 Trebuie vazut pe pinul 1 al LM317 la cat ajunge tensiunea cand e dat la maxim din potentiometru.Acolo e secretul.(asta binenteles daca pe pinul 3 este 15V) Link spre comentariu
Bassmann Postat August 31, 2011 Autor Partajează Postat August 31, 2011 Am rezolvat, din neatentie am montat regulatorul de tensiune invers, dar acum functioneaza in parametrii normali. Proiectul l-am gasit in numarul 4 din 2006 al revistei Conex Club si este conceput sa incarce un acumulator cu plumb etansat (cu gel) de 12 V si 4 A/h. Eu il voi folosi pentru incarcarea unui acumulator de scuter de 5 A/h care va alimenta un bec de 12 V si 55 W.Cum as putea masura curentul de incarcare folosind un șunt, fiindca nu prea am incredere in masuratoarea cu ampermetrul montat in serie in circuit, mi-a dat o valoare dar nu sunt convins?Va multumesc pentru ca ati scris!! Link spre comentariu
remus68 Postat August 31, 2011 Partajează Postat August 31, 2011 Valoarea suntului o vei alege in functie de sensibilitatea mili(micro)ampermetrului utilizat. Link spre comentariu
Ticu Postat August 31, 2011 Partajează Postat August 31, 2011 Daca vrei sa masori curentul de incarcare ai deja un sunt: rezistentele R1 si R2 in paralel, grup care are o valoare cunoscuta, de exemplu 2 ohmi. Masori cu un voltmetru tensiunea la capetele acestui grup, de exemplu 200mV. Curentul este I=200/2=100mA. Vezi ca redresorul limiteaza la aprox. 300mA curentul de incarcare, cam putin pentru acumulatorul de 5Ah (Amperi x ora, nu A/h), era mai bine 500mA, adica 1/10 din capacitatea acumulatorului. Link spre comentariu
sebip Postat Septembrie 1, 2011 Partajează Postat Septembrie 1, 2011 Cred ca acumulatoarele cu gel se incarca la un curent mai mic deoarece sunt etanse si vor fi probleme daca apare degajare de gaze la incarcare. Schema este destinata acestui tip de acumulator. Link spre comentariu
Ticu Postat Septembrie 1, 2011 Partajează Postat Septembrie 1, 2011 Sigur ca e mai prudenta incarcarea la curenti mici; totul e sa nu devina inacceptabila ca durata. In schema originala incarcatorul era destinat unui acumulator de 4Ah. Ar trebui sa scrie pe acumulator sau in foaia de catalog curentul de incarcare maxim admis. La o cautare pe net am gasit chiar 1,13A la acumulator cu gel. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum