Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Semineu

Toni Marginean

Postări Recomandate

• Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Toni Marginean

5

• Ovidanie

2

• lorik199

1

• FLORIN IORDACHE

1

Foarte frumos. M-ar interesa cateva detalii, mai ales ca in cursul anului viitor voi construi si eu ceva asemanator. Folositi semineul pentru incalzirea camerei ? Intern este construit cu serpentina pentru fum?

Link spre comentariu
Toni Marginean

Da, semineul pe care-l folosesc din 1996, este construit cu serpentina pentru fum pentru a da mai multa caldura. Functioneaza cu lemne si are un randament bun.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
Toni Marginean

M-am gandit si eu sa-i schimb focarul, sa pun unul cu usa din sticla, probabil sa incalzeasca si apa din instalatia de incalzire. Solutiile tehnice sunt din ce in ce mai multe, ingenioase, dar nu m-am hotarat asupra sumei pe care as dori sa o investesc.

Link spre comentariu
Toni Marginean

Nu sunt probleme cu fumul, ba mai mult cand avem musafiri si se fumeaza tot fumul este absorbit si evacuat pe horn, care are o inaltime de la semineu pana la evacuare de 10 metri (si incaperea are o inaltime de 4 metri, la o suprafata de 43 de metri patrati).

Link spre comentariu

Am in studiu un semineu cu focar cumparat din comert. Voi folosi focar inchis, e mult mai comod. Pentru cresterea randamentului voi monta recuperatoare de caldura. Intentionez ca semineul da incalzeasca o camera de la parter iar recuperatorul de caldura sa incalzeasca o camera de la etaj. In cazul meu randamentul este important, acest semineu impreuna cu plita din bucatarie vor fi principalele surse de caldura pentru urmatorii zece ani.

Posted Image

Posted Image

Sa discutam putin si despre randament. Din cate-mi aduc aminte un semineu clasic, focar deschis, are randament sub zece la suta. O soba de teracota era creditata cu randament de 18% . S-ar putea sa gresesc, corectati-ma. Daca montez ventilatoare care sa raceasca metalul din care este confectionat focarul voi creste randamentul. Din calculele mele reiese ca un recuperator de caldura suficient de mare, ventilat, montat in camera de la etaj va radia mai multa caldura decat focarul.

Link spre comentariu

"Daca soba este bine construita, cu peretii etansi si cu tiraj corespunzator la cos, se pot realiza randamente intre 80 si 85%. Randamentul maxim al acestor sobe variaza totusi intre 65 si 75%."

Citat din lucrarea "Incalzirea locuintelor cu combustibili clasici"-Mihai Ilina, Editura Tehnica, 1990, pag.33.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...
Toni Marginean

Am inlocuit vatra normala de la semineu cu o camera de ardere. Caldura este mai mare consumul s-a redus la o treime dar nu mai permit fumatul in camera!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări