Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

antena receptie Fm-mare distanta

pole

Postări Recomandate

Buna ziua tuturor. Am fost plecat in concediu doua saptamani pe Clisura Dunarii unde am ascultat un post de radio de la vecinii nostri sarbi care mi-a placut foarte mult, atat de mult ca vreau sa il ascult si in Timisoara.Poate sa ma ajute cineva cu o antena cu un castig mai mare de dB decat cea telescopica pe care o am eu sau eventual un amplificator.Mentionez ca stau la parter iar receptia posturilor (chiar si celor din oras) este cam proasta insa sunt dispus ca cumpar si 20m de cablu daca trebuie si sa pun antena pe bloc. Cu radioul din masina receptionez postul pana aproape de intrarea in Timisoara insa cand intru in oras se pierde total din cauza bruiajelor de tot felul care sunt in oras.Tunerul folosit in apartament este Yamaha T-420.Stima.

Link spre comentariu

http://www.asrr.org/index.php?option=co ... &Itemid=63

De la aceasta adresa poti descarca scanul cartii care te lamureste in privinta antenelor radio si TV pentru receptia la distanta.

Chiar daca construiesti o antena pentru receptia radio FM la mare distanta, vor fi numai dezavantaje: antena ocupa mult loc (seamana cu una de TV, dar este uriasa), o da vantul jos, conduce fulgerele in apartament si, important, in cel mai fericit caz da in receptor o auditie fara stereo, plina de zgomot si instabila (in functie de starea atmosferei). Probabil, te-a incantat muzica transmisa, asa ca...

O solutie: afla cum se numeste exact postul si incearca sa-l asculti de pe internet cu utilitarul numit TapinRadio.

Link spre comentariu

Pe internet caut de cateva zile si tot degeaba. Probabil ca e ceva la server pt ca in timpul reclamelor ziceau ca emit si live pe internet dar nu am retinut adresa. Tot ce am gasit cu numele de "Radio Balkan" nu este ceea ce caut eu.Nu cred ca este nevoie de antene atat de mari si sofisticate avand in vedere ca se poate receptiona in conditii optime (chiar stereo) la 30-35km de Timisoara si mono pana la intrare in oras (mai cu fasait).Din datele de pe internet rezulta ca cel mai apropiat releu care emite postul este la Vrsac, pe 98,2Mhz (cc 65 Km) iar pe 99,5Mhz este la Beograd (cc 120 Km)

Link spre comentariu

65 km este mult pentru receptie FM cat de cat acceptabila. Tunerul tau are sensibilitatea 30 microV pentru receptie stereo stabila. Nu sunt sanse.Urca-te pe bloc cu un portativ mai de calitate si vezi daca prinzi ceva. Daca, la frecventa aceea, nici macar nu simte un zgomot care sa aduca a postul respectiv, este clar ca nici cea mai buna antena de receptie nu va furniza auditie, macar mono. In plus, nu trebuie sa emita posturi locale in vecinatatea frecventei respective.Tot netul ramane solutia, mai cauta si vei rezolva.

Link spre comentariu

va salut cam aceas problema o aveam si eu cu un post de radio din cluj si unul din dej pe care de pe culmea dealului le captam binisor adica mono si cu foarte putin brum rezolvatea a venit de la o firma de comercializare a antenelor depe la cluj nu vreau sa fac reclama antena cu amplificator cu tot ma costat vreo 45 lei acuma intre dealuri la peste 55km captez perfect radio fir dej si un post cj dar acesta este putintel mai bazaitin plus captez o sumedenie de posturi de prin zalau baia mare si prind si varatecul(national fm )daca vreti detali despre antene va rog un pm

Link spre comentariu

Tocmai am terminat de montat antena pe bloc insa nimic semnificativ in ceea ce priveste postul cautat de mine :jytuiyu Restul programelor locale si nationale le receptionez stereo cu full semnal la tuner. antena montata este una telescopica de aprox. 1m si am coborat cu 18m de cablu.Credeti ca un amplificator ar ajuta? Ce trebuie sa caut mai exact? De care?

Link spre comentariu

Eu in anii '80 ascultam numai posturi sarbesti in Timisoara, cu antena Yagi cu 3 si 5 elementi (pentru FM- banda vest) si amplificator de antena (mai multe tipuri de amplificatoare, cu tranzistori bipolari sau MOS-FET). Acum nu mai ascult si cred ca-i dificil sa asculti posturile sarbesti mai slabe fiindca exista foarte multe posturi romanesti locale care au semnal foarte puternic in comparatie cu cele de la distanta. Pe vremea aceea banda vest era utilizata doar de sarbi si unguri, nu erau multe posturi si era un adevarat "sport" sa ai aparate bune, antene si amplificatoare FM.

A trecut vremea aceea si nu cred ca mai foloseste cineva aceasta tehnica.

Nu stiu despre ce post este vorba, dar sigur se gaseste si pe net.

Incearca: http://www.radiostanica.com/

sau aici gasesti tot ce exista in Serbia:

http://www.uzivoradio.com/Srbija.htm

Link spre comentariu

Am cautat date despre acest post si am gasit pe un forum sarbesc ca este un post pirat si emite din 4 locatii:106.3Mhz Balkan - Kragujevac98.2Mhz Balkan - Vrsacki Breg100.6Mhz Balkan - Pozarevac99.5Mhz Balkan - Avala (Beograd)Fiind pirat, sigur are putere mica si n-ai nici o sansa sa-l receptionezi in Timisoara.Dar exista sute de posturi sarbesti pe internet, nu cred ca merita osteneala.

Link spre comentariu

Ma scuzi ca repet, dar daca nu prinzi nici o urma din acest emitator, oricat de slaba si de zgomotoasa, nu ai ce sa amplifici, decat zgomotul in banda FM. Eu am sugerat sa te urci pe bloc cu un portativ, tocmai pentru a verifica daca de acolo prinzi vreo urma cat de firava. Tu ai pus pe bloc o antena baston (fara castig si nedirectionala), in plus cablul de coborare introduce pierderi (atenuari) pana la tuner.Daca testul cu portativa pe bloc trece, abia apoi ar urma instalarea unei antene mai eficace, cu amplificatorul montat langa ea, cu cablu de coborare adaptat si la antena si la tuner.

Link spre comentariu

Pe 99,5 am ceva semnal insa prea slab pentru a asculta. Se aude undeva la 85% brum si 15% muzica.

dupa cum spuneam in pm incearca una din variantele ce ti-am trimis nu le scriem pe forum sa nu considere cineva ca facem reclama
Link spre comentariu

Pretul este convenabil. Nu stiu cat de solida este, cand se vor aseza ciorile si, mai ales, cand vor decola...Atentie vezi ce scrie pe spate la tuner, 75 sau 300 ohmi, sau amandoua variantele (3 borne). Daca tunerul cere antena pe 75, este buna numai prima antena, cea cu iesirea pe 75 ohmi. Sa nu lasi antena tot timpul in tuner, nu stii cum se schimba starea electrica a atmosferei.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări